Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν είμαστε η Ελλάδα της φάπας

«Είμαστε ισότιμοι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τηρώντας τους κανόνες της, βεβαίως, έχουμε κι εμείς δικαίωμα να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με οποιαδήποτε τρίτη χώρα, αν αυτό συμφέρει την πατρίδα μας. Δε θα σηκώνουμε το χέρι σαν μαθητές που ζητούν άδεια...».Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του προς τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «μια Νατοϊκή χώρα που όμως δεν εφάρμοσε τις κυρώσεις στη Ρωσία είναι η μόνη κερδισμένη ως τώρα».
«Εμείς, δηλαδή, θα τρώμε μόνο "φάπες"; Κάποιοι νόμιζαν ότι η Ελλάδα της φάπας των τελευταίων πέντε ετών έπρεπε να συνεχίσει να είναι της φάπας. Ε, δεν είμαστε», τόνισε.Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο θέμα των αποζημιώσεων και του...
κατοχικού δανείου. Συγκεκριμένα, είπε ότι έχει εισηγηθεί τη σύσταση επιτροπής σοφών για το θέμα και υπογράμμισε ότι «στο δεύτερο μνημόνιο έγινε ένα βασικό λάθος». «Μια υποχώρηση; Πείτε το όπως θέλετε. Προβλέπει ότι τα λεφτά που παίρνουμε ως χρέος δεν συμψηφίζονται με παλιότερα χρέη. Αυτό είναι λάθος», πρόσθεσε.«Αν δεν αναγνώριζαν (σσ. το χρέος οι Γερμανοί), δεν θα μας ζητούσαν να υπάρχει αυτή η ειδική ρήτρα περί μη συμψηφισμού», εξήγησε ο ΥΠΕΞ.