Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

ΑΡΤΑ-Με «συνδεδεμένη ενίσχυση» ξεκινάει η χυμοποίηση στα πορτοκάλια

Στο «στίψιμο» για 5 έως 7 λεπτά- Ανάβουν από εβδομάδα οι μηχανές στον «Άραχθο»

Με τις διαβεβαιώσεις από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κατόπιν της σύσκεψης με τον υφυπουργό κ. Σγουρίδη στην Αθήνα προ ημερών, παρουσία βουλευτών Άρτας, Αργολίδας, Λακωνίας καθώς και εκπροσώπων των αντίστοιχων Ομάδων Παραγωγών και Αγροτικών Συνεταιρισμών, για την άμεση υπογραφή της σχετικής εγκυκλίου, δόθηκε το πράσινο φως και ξεκινάει άμεσα η χυμοποίηση πορτοκαλιών.Σύμφωνα με την ενημέρωση από πλευράς του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας «Η Ένωση», Νίκου Γκίζα, η έναρξη χυμοποίησης στο νομό θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα με το εργοστάσιο μεταποίησης «Άραχθος» να μπαίνει σε λειτουργία.Αυτό σημαίνει ότι μπορούν οι αγρότες της περιοχής που έχουν εναπομείνασες ποσότητες πορτοκαλιών στα δέντρα να τις...
οδηγήσουν στο χυμοποιείο, καθόσον από φέτος η χυμοποίηση είναι εκ νέου συνδεδεμένη με τις ενισχύσεις, ενώ την ίδια στιγμή διευκρινίζεται πως σε περιπτώσεις όπου ακόμη δεν έχουν περάσει κλιμάκια του ΕΛΓΑ να καταγράψουν τις ζημιές από τον παγετό και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μπορούν να συλλέξουν την παραγωγή για χυμό, αφήνοντας ένα δέντρο ανά 20 αμάζευτο (πάνω-κάτω), το γνωστό «μάρτυρα».

Ανά στρέμμα η επιδότηση χυμού
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, η ενίσχυση πλέον υπολογίζεται ανά στρέμμα και καθορίζεται ότι δικαιούχοι είναι όσοι παραδίδουν κατ' ελάχιστο 700 κιλά ανά στρέμμα.
Οι παραδόσεις στις μεταποιητικές επιχειρήσεις γίνονται υποχρεωτικά μέσω ενός και μόνο φορέα, και ως τέτοιοι ορίζονται οι συνεταιριστικές οργανώσεις ή ομάδες παραγωγών κλπ όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το νόμο 4015/1909 του '11.Εν προκειμένω ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρτας «Η ΕΝΩΣΗ» ανήκει σε αυτούς για την Άρτα. Κι αυτό διότι το έργο της χορήγησης και συγκέντρωσης παραστατικών για την παράδοση ποσοτήτων προς χυμοποίηση θα αναλαμβάνει επί τόπου και απ' ευθείας εκπρόσωπος της Ένωσης που έχει την ευθύνη στην ολοκλήρωση να καταθέσει τον σχετικό φάκελο με όλα τα παραστατικά στο υπουργείο (ΟΠΕΚΕΠΕ), απ' όπου θα κατανεμηθούν οι επιδοτήσεις.Ο κ. Γκίζας διευκρίνισε ωστόσο ότι η διαφορά με το παρελθόν αφορά στην επιδότηση με βάση την στρεμματική έκταση. Έτσι, τη στρεμματική έκταση από την οποία παραδόθηκαν ποσότητες προς χυμοποίηση ο κάθε παραγωγός θα την συμπληρώσει το επόμενο διάστημα στην δήλωση ΟΣΔΕ που θα καταθέσει.Αναφορικά με την τιμή που ο παραγωγός θα έχει για την χυμοποιήσιμη παραγωγή διευκρινίζεται ότι από πλευράς των μεταποιητικών επιχειρήσεων και εν προκειμένω της Άρτας, η εμπορική τιμή θα είναι στα περυσινά επίπεδα, κυμαινόμενη από 5 έως 7 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία και την καταλληλότητα του προϊόντος. Όμως η τιμή της επιδότησης θα προκύψει στην ολοκλήρωση του έτους. Το συνολικό ποσό για επιδοτήσεις χυμοποίησης το 2015 σε επίπεδο χώρας είναι ήδη προβλεπόμενο και ισούται με 9 εκατομμύρια ευρώ. Οπότε, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και έχουν δηλωθεί οι στρεμματικές εκτάσεις, η τελική τιμή ενίσχυσης ανά στρέμμα θα προκύψει από την διαίρεση των 9 εκατομμυρίων με τα στρέμματα από τα οποία συνολικά θα έχουν παραδοθεί πορτοκάλια προς χυμοποίηση. Σημειώνεται ότι δεν αντιστοιχεί επιδότηση σε περιπτώσεις που αντιστοιχεί κάτω από ένα στρέμμα έκταση.Αξίζει να αναφερθεί ότι για τα επόμενα χρόνια το συνολικό ποσό επιδότησης του προϊόντος που μεταποιείται είναι μεγαλύτερο. Για τα έτη δηλαδή 2016, 2017 αγγίζουν περίπου τα 12 εκατ. ευρώ, και ακολούθως για 2018, 2019 και 2020 είναι στα 11,5 εκατ. ευρώ. Η συνολική έκταση αναφοράς σε επίπεδο χώρας που βάση του κοινοτικού κανονισμού μπαίνει στην στήριξη των πορτοκαλιών χυμοποίησης δηλαδή αυτό που πλέον ορίζεται ως «συνδεδεμένη ενίσχυση» είναι τα 285.000 στρέμματα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αυτά κατ' έτος πάντα θα παραδίδουν ποσότητες στο χυμό. Οπότε κάθε χρόνο η τιμή επιδότησης θα διαμορφώνεται με τη διαίρεση ποσού και στρεμμάτων που θα έχουν παραδώσει στο χυμό.Η σκέψη πως για τη φετινή χρονιά ένεκα και των καταστροφών που έχουν πλήξει την εσπεριδοκαλλιέργεια γενικότερα, θα οδηγήσει σε λιγότερα στρέμματα που θα παραδώσουν και άρα μεγαλύτερη τιμή επιδότησης, όταν τη θέσαμε στον κ. Γκίζα, απεφάνθη ότι ως ένα βαθμό έχει βάση, όμως μας εξήγησε ότι δεν θα πρέπει να βλέπουμε μόνο ό,τι χυμοποιηθεί αυτό το διάστημα, αλλά και ό,τι χυμοποιηθεί στο τέλος του έτους, δηλαδή στη νέα παραγωγική σεζόν και κυρίως τον ερχόμενο Δεκέμβριο του 2015.

Όλα στην ημερίδα
Όλες πάντως οι απορίες για τα προβλεπόμενα στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που ήδη τέθηκε σε εφαρμογή εφόσον αφορά το διάστημα 2015 έως 2020,μέρος της οποίας ασφαλώς είναι η επιστροφή συνδεδεμένης ενίσχυση για τη στήριξη της εσπεριδοκαλλιέργειας, αναμένεται να τεθούν και να απαντηθούν απευθείας στους αγρότες, κτηνοτρόφους, παραγωγούς του νομού την Τετάρτη 4 Μαρτίου.Πρόκειται για την ημέρα όπου τελικά καθορίστηκε να υλοποιηθεί ανοιχτή ενημερωτική ημερίδα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρτας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Άρτας, στο χώρο του συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηριακού μεγάρου. Η ημερίδα γίνεται με την υποστήριξη του Γαία Επιχειρείν, και ομιλητές θα είναι στελέχη του εν λόγω οργανισμού, γνώστες δηλαδή όλων των πτυχών της νέας ΚΑΠ και συγκεκριμένα πρόκειται για τους Βασίλη Παπαγιανόπουλο και Δημήτρη Καπνιά. Η Ημερίδα θα γίνει στις 11 το πρωί ημέρα Τετάρτη 4 Μαρτίου στο χώρο του επιμελητηρίου επί της οδού Πριοβόλου στο κέντρο της πόλης.

Για επιστροφή ΦΠΑ
Από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού έγινε επίσης γνωστό ότι άρχισε η διαδικασία συγκέντρωσης των τιμολογίων «ειδικού καθεστώτος», όπως γνωρίζουν και οι ίδιοι οι αγρότες, προκειμένου να κατατεθούν όλα μαζί από την «Ένωση» στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και να γίνει η επιστροφή ΦΠΑ.«Να γνωρίζουν οι αγρότες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και το γνωρίζουν οι ίδιοι, ότι ξεκίνησε η διαδικασία συλλογής τιμολογίων για να τα καταθέσουμε στη Δ.Ο.Υ. για την επιστροφή του ΦΠΑ. Η συγκέντρωση γίνεται εδώ στα γραφεία της Ένωσης.
ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ