Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Τα επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα από αποφράξεις αποχετεύσεων δικτύου

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, ενέσκηψαν με ισχυρές καταιγίδες που έχουν πλήξει στο σύνολό της τη χώρα, δημιουργώντας έντονες πλημμύρες στα αστικά κυρίως κέντρα και προκαλώντας ακόμα και το θάνατο δύο ατόμων στη Βόρεια Ελλάδα.Με τα νέα αυτά περιστατικά έρχεται για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο με το χειρότερο μάλιστα δυνατό τρόπο το ιδιαίτερα σοβαρότατο αποφρακτικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η χώρα και κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα, μετά από μία καταιγίδα.Πέραν των προβλημάτων που δημιουργούνται από την παρατεταμένη βροχόπτωση στο επαρχιακό κυρίως οδικό δίκτυο, με το φούσκωμα των ποταμών και των αρδευτικών καναλιών, που μετατρέπονται σε χείμαρρους τον κύριο όγκο των συνεπειών υφίσταται το αστικό περιβάλλον. Οι κάτοικοι γίνονται πολλαπλά κάθε φθινόπωρο και χειμώνα μάρτυρες των

καταστροφικών συνεπειών της βροχής και συχνά βιώνουν σημαντικές απώλειες στην ιδιωτική τους περιουσία. Πλημμυρισμένα σπίτια, αποθήκες, καταστήματα και αυτοκίνητα είναι εικόνες που απαντά κανείς μετά από λίγες σταγόνες βροχής. Οι ιδιοκτήτες στέκονται αβοήθητοι μπροστά στην καταστροφική μανία της φύσης και της ανθρώπινης απερισκεψίας.
Μιλώντας για ανθρώπινη απερισκεψία μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι η φύση δεν έχει ουσιαστικά κανένα μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση. Αντίθετα, ο άνθρωπος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση. Τα τερατουργήματα που κατασκεύασε, η άναρχη δόμηση των πόλεων, η κοντόφθαλμη, μυωπική προοπτική που δεν κατάφερε να προνοήσει για τον υπερπληθυσμό και τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού κατοίκων, χωρίς ανάλογες υποδομές οδήγησαν σε μία μη αναστρέψιμη πραγματικότητα.
Παρά το γεγονός ότι η ολοσχερής ανάσχεση των πλημμυρικών φαινομένων δεν μπορεί να επιτευχθεί, ο κάθε ευσυνείδητος πολίτης πρέπει και μπορεί να φροντίσει για τα θέματα που ανάγονται στη δική του σφαίρα επιρροής. Αυτό άλλωστε είναι χρέος του καθενός από εμάς απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, καθώς έτσι προστατεύεται όχι μόνο η ατομική μας περιουσία, αλλά και η περιουσία του γείτονά μας.Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα καταστροφικά αποτελέσματα των βροχοπτώσεων επιτείνονται από πλημμέλειες των ίδιων των ατόμων, οι περιουσίες των οποίων πλήττονται. Κακή συντήρηση των φραγμένων αποχετεύσεων, μη εκκένωση των βόθρων, ελλιπές άδειασμα λυμάτων είναι μερικές από τις παραμέτρους που δυσχεραίνουν την ήδη άσχημη κατάσταση.Ειδικότερα, μία καλή συντήρηση των αποχετευτικών εγκαταστάσεων στα σπίτια και τα καταστήματα είναι μία σημαντική αρχή για να αποφύγουμε κατά το δυνατόν τις καταστροφικές συνέπειες μίας ξαφνικής νεροποντής.Για να επιτευχθούν όμως τα βέλτιστα αποτελέσματα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση ο ιδιώτης να απευθυνθεί σε μία έμπιστη εξειδικευμένη αποφρακτική εταιρεία, που διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά και τη σχετική τεχνογνωσία στις αποφραξεις. Σημαντικό κριτήριο άλλωστε για να επιλέξει κανείς την κατάλληλη επιχείρηση με συναφές αντικείμενο, είναι και η αμεσότητα με την οποία ανταποκρίνεται η εταιρεία. Αυτό άλλωστε, λόγω της φύσης του αντικειμένου των επιχειρήσεων εκκένωση βόθρων είναι το σημαντικότερο κριτήριο για να επιλέξει κανείς το φορέα παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών.Οι πρωτοπόρες στο είδος εταιρείες διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό, αλλά και τον εξοπλισμό για να ανταποκριθούν άμεσα στις κλήσεις των πελατών τους και να προλάβουν επικίνδυνες συνέπειες μίας ξαφνικής νεροποντής.