Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015

ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ- Συνεταιριστικό γάλα με στόχο την «καρδάρα» της Δωδώνης

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η Κίνηση Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων διέθεσε σε 15 καταστή­ματα τα προϊόντα της
Ενα νέο συνεταιριστικό εγχείρημα βάζουν μπροστά κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων με την παραγωγή και διάθεση στην τοπική αγορά φρέσκου (παστεριωμένου) γάλακτος τριών ημερών, καθώς και γιαουρτιού, με την ονομασία «Γιαννιώτ'κο».Πρόκειται για παραγωγούς με αξιόλογες κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίοι αποφάσισαν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους και να ακολουθήσουν το πετυχημένο παράδειγμα συναδέλφων τους σε άλλες περιοχές, όπως εκείνο του «ΘΕΣ γάλα», που ξεκίνησε από τη Λάρισα.Η πρεμιέρα της διάθεσης των προϊόντων έγινε μεσοβδόμαδα -με δωρεάν προσφορά ώστε οι καταναλωτές να τα γνωρίσουν-, ενώ σε πρώτη φάση η παραγωγή γίνεται φασόν σε γνωστή μονάδα της περιοχής των Ιωαννίνων.Το νέο εγχείρημα έρχεται δύο χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση της άλλοτε μεγάλης συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», που λόγω δανειακών χρεών η πλειοψηφία των μετοχών της είχε περάσει στην Αγροτική Τράπεζα.Επειτα από διεθνή διαγωνισμό το 67,77%, πουλήθηκε έναντι 20,85 εκατ. σε εταιρεία η οποία ελέγχεται κατά 90% από την επενδυτική Stra­tegic Initiatives UK LLP (ρωσικών συμφερόντων) και κατά 10% από την SIMOS FOOD GROUP. Δύο χρόνια μετά, τον ...
περασμένο Νοέμβριο, ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων-Ενωση Αγροτών (πρώην ΕΑΣ Ιωαννίνων), που είχε αντιδράσει έντονα στην ιδιωτικοποίηση, υποχρεώθηκε να πουλήσει στην SI Foods Ltd το 23,77% των μετοχών της «Δωδώνης» που κατείχε έναντι 6,1 εκατ. Κράτησε για συμβολικούς περισσότερο λόγους μόνο το 1%, ενώ μικρά ποσοστά έχουν και άλλες ενώσεις, όπως η ΕΑΣ Πωγωνίου Ιωαννίνων με 2,9%, η ΕΑΣ Πρέβεζας (2,4%), η ΕΑΣ Αρτας - Φιλιππιάδας (0,55%) και η ΕΑΣ Θεσπρωτίας (1,6%).Οι τρεις πρώτες είναι υπό εκκαθάριση.Στη συνεταιριστική πρωτοβουλία, με τον τίτλο «Κίνηση Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων», συμμετέχουν γνωστοί παραγωγοί, με επικεφαλής τον πρόεδρο του συλλόγου κτηνοτρόφων Ηπείρου, Μιχάλη Τζίμα, οι οποίοι είχαν αντιδράσει στην πώληση της «Δωδώνης». Στην πώληση-ιδιωτικοποίηση έχει αντιδράσει και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος διατηρεί με κάθε ευκαιρία στο προσκήνιο το θέμα.

Ενστάσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας πρόσφατα στην περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα υποστήριξε ότι «η ιδιωτικοποίηση, μιας κάθε άλλο παρά ζημιογόνας επιχείρησης, έγινε με σκανδαλώδη τρόπο στο ένα πέμπτο της πραγματικής της αξίας». Υποσχέθηκε μάλιστα ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα ανοίξει τον φάκελο της «Δωδώνης» και θα ξαναφέρει στο φως όλα τα στοιχεία, «για το πώς οργανώθηκε αυτή η αρπαγή του δημόσιου πλούτου».Να σημειωθεί ότι στα δύο και πάνω χρόνια της νέας ιδιοκτησίας η «Δωδώνη» σταθεροποίησε την παραγωγή της, που είναι κυρίως τυροκομικά (φέτα) με έναν τζίρο πάνω από 80 εκατ. -τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν από 0,5 εκατ. το 2012 σε 1,2 εκατ. ευρώ το 2013-, ενώ προχώρησε στην παραγωγή και διάθεση νέων προϊόντων. Επίσης διαθέτει φρέσκο-πα­στε­ριωμένο γάλα και γιαούρτια στην τοπική αγορά«Το εγχείρημά μας με το ''Γιαννιώτ'κο'' αποβλέπει να προσφέρουμε στους καταναλωτές γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, γνήσια, με τη δική μας σφραγίδα. Από παραγωγούς Γιαννιώτες για Γιαννιώτες καταναλωτές.Τα διαθέσαμε αρχικά σε 15 καταστήματα, σούπερ μάρκετ κ.λπ. και οι εντυπώσεις είναι ιδιαίτερα θετικές», μας είπε ο Μιχάλης Τζίμας. Ο κτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής -μόνο στην περιοχή του Νομού Ιωαννίνων υπάρχουνπάνω από 4.000 κτηνοτρόφοι- έχει υποστεί ισχυρά πλήγματα τα τελευταία χρόνια, όπως είπε, από τη μια με τις συνεχείς μειώσεις της τιμής του γάλακτος και από την άλλη με την αύξηση του κόστους παραγωγής και μια από τις διεξόδους είναι να αναζητήσουν οι ίδιοι προστιθέμενη αξία στον δευτερογενή τομέα.

Χ. Μπαλτογιάννης
Γιατί πουλούσαμε τις μετοχές
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων-Ενωση Αγροτών (πρώην ΕΑΣ Ιωαννίνων), στηρίζει το εγχείρημα της «Κίνησης Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων» με το «Γιαννιώτ'κο», λέει στην «Οικονομία» ο πρόεδρος Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.Αλλωστε, πρόκειται για παραγωγούς που είναι και δικά τους μέλη. Ζήτησε μάλιστα να προχωρήσουν σύντομα σε στέρεη βάση μέσα από μια συνεταιριστική οργάνωση. Σε ό,τι αφορά τη «Δωδώνη» εξήγησε ότι ο Συνεταιρισμός προχώρησε στην πώληση του 23,77% των μετοχών του, παρότι αντιδρούσε στην ιδιωτικοποίησή του, προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντά του. Οπως είπε η πλειοψηφία των μετόχων, σχεδίαζε να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η σχετική απόφαση είχε παρθεί σε δύο γενικές συνελεύσεις.
Ομως ο Συνεταιρισμός δεν είχε κεφάλαια να συμμετάσχει, κάτι που θα οδηγούσε στην απαξίωση των μετοχών της. Ετσι αποφάσισε να πωλήσει τις μετοχές του έναντι ποσού 6,1 εκατ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά κάλυψε παλιότερες ασφαλιστικές υποχρεώσεις, έτσι ώστε σήμερα η οργάνωση να μην έχει καμία οφειλή τόσο στο Δημόσιο τομέα όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ κάλυψε και δανειακές υποχρεώσεις προς την Τράπεζα Πειραιώς της οινοποιητικής εταιρείας Ζοίνος ΑΕ, που ανήκει 100% στον Συνεταιρισμό και έχει να παρουσιάσει μια θετική κερδοφόρα πορεία.

ΕΘΝΟΣ