Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

ΔΡΑΣΥ-Μετά το Ξενία και τον Τσοκάνη έρχεται η σειρά της ΟΑΣΗΣ

Έξι χρόνια χρειάστηκαν για την ανακατασκευή του κτιρίου της ΟΑΣΗ και ακόμη οι επισκευές συνεχίζονται. Για εμάς, όμως, δεν είναι αρκετά, για να ξεχάσουμε την κατάσταση στην οποία παρέδωσε το κτίριο ο προηγούμενος ενοικιαστής, δεν είναι αρκετά για να ξεχάσουμε τη σημασία της λειτουργίας του χώρου της ΟΑΣΗ. Για την ιστορία λοιπόν, ένα σημαντικό κτίριο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη και χαρακτηρισμένο μνημείο, κακοποιήθηκε βάναυσα τα προηγούμενα χρόνια.Ένας χώρος που στο παρελθόν αποτέλεσε σημείο συνάντησης για το γιαννιώτικο λαό, δίνοντας ζωή στο κέντρο της πόλης, εδώ και κάμποσα χρόνια πήρε το δρόμο που επιτάσσουν οι σύγχρονοι πολιτικοί διαχειριστές της εξουσίας. Αφού παραδόθηκε στο βωμό του κέρδους και ρημάχτηκε στο όνομα της ανάπτυξης, έστεκε στη συνέχεια έρημο το κουφάρι του ( και αυτό γιατί ήταν από σκυρόδεμα ) για να μας θλίβει θυμίζοντάς μας πόσο....
ζωντανό ήταν κάποτε το κέντρο της πόλης.Στη συνεδρίαση της ΔΗΕΝΕΤΑΙ τέθηκε για άλλη μια φορά το θέμα της μίσθωσης του καφέ – εστιατορίου ΟΑΣΗ στο κέντρο της πόλης. Η δημοτική αρχή, μέσω των εκπροσώπων της στο ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης του δήμου, με την ανοχή της αντιπολίτευσης, αφού κανένα τακτικό μέλος, δεν καταψήφισε την πρόταση, φαίνεται να μη βάζει μυαλό. Αποφάσισε να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του κτιρίου. Δε φαίνεται να έχει διδαχθεί τίποτε από το παρελθόν.Οι ευθύνες βαραίνουν βέβαια τόσο την παρούσα, και την προηγούμενη δημοτική αρχή, όσο και εκείνη του κυρίου Γκόντα που προχώρησε στην εκμίσθωση με τον επιχειρηματία, και άφησαν το χρέος από τα ενοίκια , να ανέρχεται σήμερα, στα 250.000€. Παράλληλα ο δήμος έχει το δικαίωμα να προχωρήσει και στη διεκδίκηση άλλων 800.000€ για την παραβίαση της σύμβασης, πράγμα που δε γίνεται καθώς είναι γνωστό ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της δικαστικής διαδικασίας, ο δήμος δεν πρόκειται να εισπράξει τα χρήματα αυτά.
Δίπλα σε αυτά έρχονται να προστεθούν και τα υπέρογκα ποσά που δόθηκαν για την ανακατασκευή του κτιρίου μέσω του προγράμματος στο οποίο εντάχθηκε. Ας μη ξεχνάμε ότι και αυτά αποτελούν χρήματα δικά μας, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με κάποιον άλλο τρόπο.
Κανέναν, όμως, δεν πείθει ότι η κατάσταση αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική. Με τους αυστηρούς όρους που περιέχονται στη σύμβαση, το μόνο που καταφέρνουν είναι να φωτογραφίζουν την μίσθωση του κτιρίου μόνο στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αποκλείοντας κάθε μικρότερη δυνατή διαχείριση. Παράλληλα, οι ζημιές, παρεμβάσεις και καταστροφές που θα προκαλέσει στο κτίριο ο ανάδοχος ιδιώτης φαίνεται να μην ενδιαφέρουν και πολύ. Αρκεί ο δήμος να μπορεί να παίρνει τα ενοίκια από την εν λόγω μίσθωσηΣαν ΔΡΑΣΥ μένουμε σταθερά στην άποψή, ότι η χρήση και η λειτουργία του κτιρίου θα πρέπει να εξυπηρετήσει το αρχικό σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε, να λειτουργήσει ως ένα λαϊκό καφενείο - εστιατόριο με σεβασμό στην ιστορία και την ομορφιά του μνημείου , όπως έχει χαρακτηριστεί το κτίριο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Και μόνος τρόπος για να μπορέσει να λειτουργήσει ως τέτοιο αποτελεί η λειτουργία του με την ευθύνη του δήμου.Στόχος της λειτουργίας της ΟΑΣΗ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μόνο τα χρηματικά έσοδα του δήμου, ή ακόμη περισσότερο των επιχειρηματικών ομίλων που θα αναλάβουν τη λειτουργία του. Στόχο και μάλιστα ανταγωνιστικό μπορεί να αποτελέσει η λειτουργία του από τον Δήμο με κίνητρο την αναβίωση του χώρου ως τόπο συνάντησης των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων αυτής της πόλης, που θα μπορούν να απολαύσουν οικονομικά καφέ, μεζέ και φαγητό χάρη στην παράδοση, τον τόπο και την ιστορία του κτιρίου, μακριά από την ακρίβεια των σύγχρονων ιδιωτικών καφέ και εστιατορίων που ξεπηδούν μέσα στην πόλη.Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να βεβηλώσει ένα από τα τελευταία κτίρια-μνημεία-σημεία αναφοράς που έχουν απομείνει στην πόλη. Μετά την εξαφάνιση του σχεδιασθέντος από τον Φίλιππα Βώκο κτηρίου του Ξενία, για να παραδοθεί στα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου, μετά την καταστροφή του Τσοκάνη-κινηματογράφου Ορφέα για να δουλέψει ένα parking, φαίνεται πως και η ΟΑΣΗ ανακατασκευάστηκε για να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.Η ΔΡΑΣΥ δηλώνει ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην παράδοση της ΟΑΣΗΣ στα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου και δεσμεύεται να αγωνιστεί μαζί με το Γιαννιώτικο λαό ώστε να διασφαλιστεί ο κοινωνικός της χαρακτήρας και να αποσοβηθεί μια νέα βεβήλωση του ιστορικού μνημείου.
Σε κάθε περίπτωση και αυτή τη φορά θα μας βρουν μπροστά τους και αυτή τη φορά θα νικήσουμε.Δε θα παραδώσουμε το κτίριο σε κανένα μεγαλοεπιχειρηματία.
Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή ΣΥσπείρωση