Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2015

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Αυτή είναι η κλεμμένη εικόνα από μοναστήρι της Ηπείρου, που «πρόδωσε» τον 43χρονο Δ.Δ

H δικογραφία,στάλθηκε στην ανακρίτρια Ιωαννίνων και ενσωματώθηκε στον φάκελο της πολύκροτης υπόθεσης
Η κλεμμένη εικόνα μαζί με άλλα αντικείμενα
που κατείχε παράνομα ο 43χρονος

Μια κλεμμένη εικόνα από μοναστήρι της Ηπείρου, την οποία είχε στο σπίτι του και δεν δίστασε να παρουσιάσει ως... οικογενειακό κειμήλιο, «πρόδωσε» τον 43χρονο Δ.Δ., γνωστό επιχειρηματία στον τομέα του τουρισμού από τα Τρίκαλα, ο οποίος φέρεται ως ο εγκέφαλος του μεγάλου κυκλώματος που έχει ρημάξει τα τελευταία χρόνια μοναστήρια και ξωκλήσια σε Ηπειρο και Θεσσαλία.Με εντολή της ανακρίτριας Ιωαννίνων, που χειρίζεται την ογκωδέστατη δικογραφία, έγινε το μεσημέρι της Τρίτης ταυτόχρονη έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι του 43χρονου στην περιοχή Πύλης Τρικάλων και στην γκαλερί που διατηρεί στο Μέτσοβο. Στο σπίτι του βρέθηκε η εικόνα της Γέννησης, η οποία είχε κλαπεί -μαζί με άλλες- από την Ιερά Μονή Βισικού στην Καλουτά Ιωαννίνων το 2005. Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα δερματόδετο βιβλίο, δύο παλάσκες με ανάγλυφο διάκοσμο, ένα σπαθί της οθωμανικής περιόδου, μία μεταλλική πόρπη, δύο κυνηγετικά όπλα, για τα οποία είχαν λήξει οι άδειες κατοχής καιμεγάλος αριθμός πυροτεχνημάτων.Ο 43χρονος υποστήριξε ότι η εικόνα αποτελεί οικογενειακό κειμήλιο και δεν είναι από το μοναστήρι, ωστόσο ταυτοποιήθηκε ότι είναι μεταξύ αυτών που κλάπηκαν το 2005, ενώ στην γκαλερί στο Μέτσοβο, όπου πουλά κυρίως αντικείμενα ισλαμικής τέχνης, δεν βρέθηκε κάτι αξιοποιήσιμο.Σημειώνεται ότι ο Δ.Δ. είχε κληθεί στις ανακριτικές αρχές των Ιωαννίνων τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατέθεσε ως ύποπτος για το μεγάλο κύκλωμα ιερόσυλων που έχει «αδειάσει» τα τελευταία δέκα χρόνια μοναστήρια και εκκλησίες στην Ηπειρο, από όπου υπολογίζεται ότι
έχουν αφαιρέσει πάνω από 200 εικόνες και θρησκευτικούς θησαυρούς. Τότε είχε αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 3.000 ευρώ και την υποχρέωση να εμφανίζεται δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Χθες οδηγήθηκε στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων, όπου δικάστηκε μόνο για παράβαση του νόμου περί όπλων και παράνομη κατοχή πυροτεχνικών ειδών και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων, αναφορικά με την κλεμμένη εικόνα που κατείχε, στάλθηκε στην ανακρίτρια Ιωαννίνων και ενσωματώθηκε στον φάκελο της πολύκροτης υπόθεσης.

Στο Λονδίνο
Τον Δ.Δ. κατονόμασε ο Ρίτσαρντ Τεμπλ, ιδιοκτήτης της ομώνυμης γκαλερί στο δυτικό Λονδίνο, ως προμηθευτή πάνω από 20 εικόνων, που αποδείχτηκε ότι είχαν κλαπεί από την Ηπειρο και τις επέστρεψε στο ελληνικό κράτος. Μάλιστα ο Τεμπλ ήδη από το 2010 έδωσε χειρόγραφα σημειώματα του 43χρονου και αριθμούς τραπεζικών του λογαριασμών, και διαβεβαίωσε τις Αρχές ότι από τότε διέκοψε τη συνεργασία μαζί του.Ολα τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην πάνω από 150 σελίδες αναφορά της Σκότλαντ Γιαρντ, που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές αρχές από τον Δεκέμβριο του 2010. Η αναφορά «λιμνάζει» όλα αυτά τα χρόνια στα συρτάρια των υπουργείων και μόλις το περασμένο καλοκαίρι στάλθηκε στις ανακριτικές αρχές των Ιωαννίνων που χειρίζονται την υπόθεση. Το όνομα του Δ.Δ. φιγουράρει μεταξύ των πρώτων υπόπτων και μάλιστα με αδιάσειστα στοιχεία, ο ίδιος ωστόσο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη και ανέφερε στην κατάθεσή του ότι είναι συλλέκτης εικόνων και άλλων κειμηλίων.Το κύκλωμα των ιερόσυλων, που έχει ρημάξει τα μοναστήρια, τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια, έχει προμηθεύσει με τις κλεμμένες εικόνες και άλλα ιερά αντικείμενα και θρησκευτικούς θησαυρούς γκαλερί σε όλη την Ευρώπη, αλλά και τα... παζάρια της Κωνσταντινούπολης. Αλλες 10 εικόνες από την περιοχή βρέθηκαν στις αρχές του 2011 στην γκαλερί Ντουλαέρτ στο Αμστερνταμ και επίσης επιστράφηκαν στην Ελλάδα.
Η μεγαλύτερη κλοπή έγινε τον Δεκέμβριο το 2009 από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου Ιωαννίνων. Παραμονές των Χριστουγέννων οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν τις εξαιρετικά άσχημες καιρικές συνθήκες και το πολύ χιόνι, έσπασαν την κλειδαριά της εισόδου και... έγδυσαν το εσωτερικό του μοναστηριού, που χρονολογείται στα 1630. Αρπαξαν πάνω από 60 μικρές και μεγάλες εικόνες, 2 ιερά Ευαγγέλια, εξαπτέρυγα, ιερά σκεύη, αλλά και τμήμα των λειψάνων των Αγίων Παντελεήμονος και Χαραλάμπους που φυλάσσονταν στο ιερό. Μία από τις εικόνες βρέθηκε το 2010 στο Μοναστηράκι και ο παλαιοπώλης που την πουλούσε διώκεται για κλεπταποδοχή.

ΕΘΝΟΣ