Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014

Αυξημένες οι ανάγκες για αίμα στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων

Τι αναφέρουν  η Διευθύντρια Αιμοδοσίας Π.Π.Γ.Ν.Ι. και ο Πρόεδρος Συλλόγου Αιμοδοτών Ανατολής

Σημαντική υπόθεση να είναι κανείς τακτικός εθελοντής αιμοδότης, ειδικά στις μέρες μας που οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες και οι ποσότητες αίματος που συγκεντρώνουν τα Νοσοκομεία στα Γιάννενα αλλά και οι διάφοροι Σύλλογοι γενικά δεν επαρκούν.Στην περιοχή μας το ποσοστό εκείνων των πολιτών που προσφέρουν αίμα εθελοντικά και σε τακτικά βάση είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο πανελλαδικό, όπως λέει στην εφημερίδα  «Πρωινός Λόγος» η Συντονίστρια Διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Ελευθερία Ζερβού με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Ωστόσο, οι ανάγκες είναι μεγάλες κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθούν οι αιμοδότες, ειδικά οι νεότερης ηλικίας, καθώς όσο περνάει ο καιρός οι παλιοί… συνταξιοδοτούνται!Αντίστοιχη εικόνα δίνει και ο Γιώργος Μανουσαρίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοσίας Ανατολής, ο οποίος διοργανώνει σήμερα ενημερωτική δράση μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Αυξημένες οι ανάγκες
«Το αίμα δεν είναι ένα… προϊόν που μπορούμε να παρασκευάσουμε, οπότε για να καλυφθούν οι ανάγκες οι οποίες διαρκώς αυξάνουν, απαιτείται η προσφορά του από πλευράς υγιών συνανθρώπων μας», τονίζει η Διευθύντρια Αιμοδοσίας του Πανεπ/κού Νοσοκομείου Ελευθ. Ζερβού.Όπως λέει, οι ανάγκες αυξάνουν και στη χώρα μας καθώς αυξάνει το όριο ηλικίας των ανθρώπων και προοδεύει η ιατρική, η οποία χρησιμοποιεί καινούρια φάρμακα όπως τα χημειοθεραπευτικά, τα οποία ωστόσο απαιτούν πολλές μεταγγίσεις, ενώ και οι νέες τεχνικές που εφαρμόζονται στα χειρουργεία απαιτούν μεγάλες ποσότητες αίματος.«Αν κανείς δίνει αίμα μόνο όταν κάποιος δικός του έχει ανάγκη, τότε δεν μπορεί ένα σύστημα αιμοδοσίας να έχει όσα αποθέματα απαιτούνται για τις ανάγκες όλων των

ΠΑΣ Γιάννινα: Δεν αγχώνονται για τις μεταγραφές

Μπορεί ο χρόνος να περνάει χωρίς ανακοινώσεις προσθηκών στο ρόστερ αλλά οι ιθύνοντες των Ηπειρωτών δεν δείχνουν να πιέζονται.Αν και απομένουν πλέον μόλις δυο εβδομάδες για την έναρξη της προετοιμασίας του ΠΑΣ Γιάννινα, οι Ηπειρώτες ακόμη δεν έχουν προχωρήσει σε καμία μεταγραφή. Αυτό αυξάνει την ανησυχία στις τάξεις των φιλάθλων του «Άγιαξ της Ηπείρου» αλλά εντελώς αντίθετη κατάσταση φαίνεται πως επικρατεί στην ομάδα.Συγκεκριμένα, τόσο ο Γιάννης Πετράκης με τους συνεργάτες του, όσο και η διοίκηση της ΠΑΕ, όπως απορρέει από τα Γιάννενα δεν δείχνουν να αγχώνονται με την πάροδο των ημερών. Οι Ηπειρώτες φαίνεται πως έχουν ήδη «κλειδώσει» τους μεταγραφικούς τους στόχους και τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να προβούν σε ανάλογες κινήσεις. Άλλωστε, το γεγονός πως δεν εξασφάλισαν άδεια για τη νέα σεζόν τους αναγκάζει να

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Αβάσιμες οι προσφυγές για τη μονάδα Α.Σ.Α.

Αβάσιμες κρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου οι προδικαστικές προσφυγές που είχαν καταθέσει οι εταιρίες που μετέχουν στο Διεθνή Διαγωνισμό για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για το έργο ΣΔΙΤ «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου», στο πλαίσιο της Φάσης Β.ΙΙ – Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών. Η Οικ. Επιτροπή υιοθέτησε το πρακτικό της Επιτροπής του Διαγωνισμού και πλέον αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης που θα γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 24 Ιουνίου.

Στη τσιμπίδα του ΕΟΠΥΥ, 50 "σούπερ-γιατροί" που σε 2 μέρες "έπιασαν" το πλαφόν των 200 επισκέψεων!!!

Τα Γιάννενα φιγουράρουν στην πρώτη θέση των περιοχών που έχουν χτυπήσει «κόκκινο»

Στην ηλεκτρονική «τσιμπίδα» του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ πιάστηκαν οι πρώτοι 50 γιατροί, οι οποίοι εξάντλησαν μόλις τις δύο πρώτες ημέρες του Ιουνίου το πλαφόν των 200 επισκέψεων! Ανάμεσα τους και ψυχίατρος στην στην επαρχία ο οποίος μέχρι τις 3 Ιουνίου είχε ….δεχθεί 200 ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διέταξε έλεγχο και από τους 50 γιατρούς, ήδη ελέγχονται οι πρώτοι 15 για πλασματικό «κλείσιμο» του πλαφόν επισκέψεων. Ειδικό κλιμάκιο του Οργανισμού έχει αναλάβει να «ξεσκονίσει» τον αριθμό συνταγών και παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις, που εκδόθηκαν από τους συγκεκριμένους Ιατρούς.Πιο αναλυτικά, όπως διαπιστώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, έχουν συμπληρώσει πάνω από 200 ραντεβού τις 2 πρώτες ημέρες Ιουνίου 50 ιατροί. Πρόκειται για 8 καρδιολόγους, έναν παιδίατρο, 9 γενικής ιατρικής, 27 παθολόγους, έναν νευρολόγο, 2 ενδοκρινολόγους, έναν ορθοπεδικό και ο ψυχίατρος, που αναφέρθηκε.Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, που δημοσιεύει η σελίδα iatroi.eu,οι περιοχές που έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και έχουν εξαντλήσει το πλαφόν των επισκέψεων είναι τα Γιάννενα και ακολουθούν τα Τρίκαλα η Αττική και η Καρδίτσα. Ρεκόρ επισκέψεων καταγράφουν επίσης Λάρισα, Κατερίνη, Καβάλα, Γιαννιτσά, Πρέβεζα, Καλαμπάκα, Ηράκλειο, Κάλυμνος, Δράμα, Καλαμάτα, Ακράτα, Λαμία, Άρτα και Έδεσσα.

ΤΩΡΑ-Στις πλαγιές του όρους Γκορίλας έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Αναζητούν τον  οπλισμένο ληστή-Δείτε γράφημα της περιοχής
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στην ευρύτερη περιοχή των ορίων μεταξύ Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων,κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, για τον εντοπισμό του οπλισμένου ληστή,που κατάφερε και ξέφυγε τα ξημερώματα από το μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ.Δεκάδες αστυνομικοί παίρνουν μέρος στις έρευνες.Παράλληλα έχουν στηθεί μπλόκα σε δύο τουλάχιστον δρόμους,στις πλαγιές του όρους Γκορίλας,που οδηγούν προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα, καθώς εκτιμάται πως ο καταζητούμενος ίσως επιχειρήσει να διαφύγει προς την γειτονική χώρα.Έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ,εξακολουθούν να πιστεύουν πως ο καταζητούμενος ληστής  κρύβεται την περιοχή και συνεχίζουν να συνιστούν υπομονή και αυτοσυγκράτηση σε όλα τα στελέχη.

Επιχείρηση «μαζέματος» διάσπαρτων διατάξεων ξεκινά η κυβέρνηση

Διαδικασίες «μαζέματος» των χιλιάδων διάσπαρτων διατάξεων που υπάρχουν δρομολογεί η κυβέρνηση, με στόχο να κωδικοποιηθεί η νομοθεσία σε νευραλγικούς τομείς, όπως η ποινική νομοθεσία, οι φορολογικές ρυθμίσεις, οι εργατικές διατάξεις και άλλες.Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχοντας ενεργοποιηθεί με εντολή πρωθυπουργού η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποιήσεων, σύμφωνα με την Καθημερινή.Εν όψει των αλλαγών σε κομβικής σημασίας νομοθετήματα, όπως ο Ποινικός Κώδικας, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας γίνεται ενσωμάτωση όλων των διατάξεων που υπάρχουν διάσπαρτες σε εκατοντάδες νόμους.Το έργο έχει αναλάβει ομάδα ειδικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που συγκροτούνται από έμπειρους ανώτατους δικαστές και έγκριτους νομικούς, καθηγητές Νομικών Σχολών και δικηγόρους.Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2014 όλα αυτά τα νομοθετήματα να έχουν ψηφιστεί και να αποτελούν νόμους του κράτους.Ο πρωθυπουργός παρενέβη για την ενεργοποίηση της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποιήσεων που υπάρχει, αλλά χωρίς έργο προς το παρόν, και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης.Η συγκεκριμένη επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα να ενσωματώνει χιλιάδες διατάξεις πολλών νόμων που προβλέπουν ρυθμίσεις για ένα συγκεκριμένο θέμα προκειμένου εφαρμοστές του νόμου και δημόσιοι λειτουργοί να μπορούν να κατανοήσουν με σχετική ευκολία τι ισχύει κάθε φορά.

Εγκλωβισμένος ο καταζητούμενος ληστής!

Στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των χωριών Πετούσι και Αγία Κυριακή Θεσπρωτίας

Συνεχίζονται οι έρευνες της  αστυνομίας  στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των χωριών Πετούσι και Αγία Κυριακή Θεσπρωτίας,για τον εντοπισμό του συνεργού του Αλβανού ληστή των ΕΛΤΑ στο Καναλάκι,ο οποίος διέφυγε μετά τη συμπλοκή με τους αστυνομικούς σήμερα τα ξημερώματα.Αξιωματικοί της αστυνομίας που χειρίζονται την υπόθεση, θεωρούν πως ο καταζητούμενος ληστής,κρύβεται σε δύσβατη περιοχή  και έχει εγκλωβιστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω του. Φαίνεται να μην μπορεί να βγει από εκεί για να αναζητήσει καταφύγιο ώστε να προμηθευτεί και με τρόφιμα.Οι άνδρες των ΕΚΑΜ έχουν αποκλείσει όλα τα μονοπάτια που χρησιμοποιούν οι έμποροι ναρκωτικών.Ερευνούν ακόμα και τις σπηλιές της περιοχής και θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου να εντοπίσουν τον ληστή. Στις έρευνες παίρνει μέρος ελικόπτερο της αστυνομίας, το οποίο μάλιστα είναι εξοπλισμένο με κάμερα υψηλής ανάλυσης.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ-Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του ληστή

Συναγερμός στα χωριά της Θεσπρωτίας
Συντεταγμένα οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. από Γιάννενα και Θεσπρωτία βρίσκονται στο κυνήγι του ληστή στα βουνά της ευρύτερης περιοχής της Τύριας. Όπως σας ενημέρωσαμε και με προηγούμενη ανάρτηση αυτή την ώρα οι έρευνες πεζοπόρων τμημάτων της Αστυνομίας αλλά και από αέρος (ελικόπτερο) επικεντρώνονται προς το χωριό Πετούσι Θεσπρωτίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate, ο δράστης είναι καστανόξανθος, ύψους 1.70, γεροδεμένος και φοράει λευκό μπλουζάκι και μπεζ παντελόνι.

ΤΩΡΑ-Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Πετούσι Θεσπρωτίας

Στις έρευνες συμμετέχει και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έχει στηθεί από το πρωί, για τον εντοπισμό του ληστή,που ξέφυγε στις 3 τα ξημερώματα μέσα από τα χέρια των αστυνομικών.Στις έρευνες συμμετέχει και ελικόπτερο της αστυνομίας.Αυτή την ώρα όλες οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ έχουν συγκεντρωθεί στο χωριό Πετούσι στη Θεσπρωτία.Σύμφωνα με πληροφορίες,υπάρχει μια μαρτυρία πως ο καταζητούμενος ληστής κινείται στη συγκεκριμένη περιοχή.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ:Ολονύχτια μάχη των αστυνομικών με τον ληστή στην Εγνατία Οδό!!!

Τους ξέφυγε στις 3 τα ξημερώματα-Του έπεσε το πιστόλι τύπου TOKAREF!!!

Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή νυχτερινή συνάντηση αστυνομικών της Ηπείορυ,με τον καταζητούμενο ληστή των ΕΛΤΑ Καναλακίου,κοντά στα διόδια της Τύριας στην Εγνατία Οδό Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του epirusgate, άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων και των ΕΚΑΜ,αξιοποιώντας πληροφορίες, βρέθηκαν... πάνω στο δρόμο του καταζητούμενου ληστή.Ακολούθησε συμπλοκή με τον έναν αστυνομικό και μετά από λίγα δευτερόλεπτα ο ληστής κατάφερε και του ξέφυγε!!!Από τη ζώνη του επικίνδυνου κακοποιού όμως,έπεσε την ώρα που διέφευγε και ένα πιστόλι TOKAREF!!!Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό του καταζητούμενου ληστή.

Τόμσεν: Με μεταρρυθμίσεις θα αποφύγει η Ελλάδα νέα μέτρα

Συνέντευξή  στο «Εθνος» της Κυριακής 

Μόνο με πρόοδο στον εκσυχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών, όπως με την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης θα είναι δυνατόν να αποφευχθούν περαιτέρω οδυνηρές περικοπές δαπανών, τονίζει σε συνέντευξή του στο «Εθνος» της Κυριακής ο Πολ Τόμσεν.Για τις αιτίες που δεν έχουν επιτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ο κ. Τόμσεν εκτιμά πως οφείλεται στην πολιτική αναταραχή 2011 – 2012 και ιδίως η «έλλειψη ευρείας πολιτικής υποστήριξης», που δημιούργησε αμφιβολίες σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.Σημειώνει επίσης, πως οι οικονομικές συνθήκες έχουν αρχίσει να αντιστρέφονται και πως υπάρχει φως «στην άκρη του μεγάλου τούνελ» και πως αναμένεται οικονομική ανάπτυξη στο τρέχον έτος, «μετά έξι χρόνια ύφεσης».Ο κ. Τόμσεν, υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενώ αναφέρετε συγκεκριμένα στους τομείς της απελευθέρωσης της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, της μετατροπής της αδειοδότησης των επενδύσεων και της άρσης των υπερβολικών περιορισμών στην αγορά εργασίας.

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών Κυριακάτικων εφημερίδων

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Κόντρα στο ρεύμα. Νέοι που νίκησαν την ανεργία στην Ελλάδα της κρίσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Και η Ελλάδα στην «Ισλαμική αυτοκρατορία» των τζιχαντιστών.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Τρικ για να μη χάσετε ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Μαύρος Ιούλιος¨για μισθούς - επιδόματα.

Η ΕΠΟΧΗ: Ο Σαμαράς όμηρος της κυβέρνησής του.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στα πρόθυρα της κατάσχεσης πάνω από 260.000 επιχειρήσεις.

Κυριακάτικη Δημοκρατία: Έλα να γίνεις υπουργός. Το Βερολίνο επέβαλε τον Χαρδούβελη και «έκοψε» τον Οικονομίδη.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρώτα πλιάτσικο και μετά εκλογές.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ποιός είναι για το κεφάλαιο «ο πιό καλός διαπραγματευτής»;

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Συντάξεις μετά θάνατον.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Περάστε απ΄ τον Σόιμπλε. Τι είπε ο Ντράγκι στον Τσίπρα στη Φραγκφούρτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Ο μάγος της ακινησίας. {σσ Λοβέρδος}.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Ο Αντώνης Σαμαράς ανοίγει τα χαρτιά του. Ξεχάστε τις εκλογές.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Βάζουν δυναμίτη στο πολιτικό σύστημα και τη δικαιοσύνη.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Το σχέδιο μάχης για τη μείωση φόρων.

Realnews: Πόλεμος για τα «κουκιά». Έντονο παρασκήνιο ενόψει προεδρικής εκλογής.

FREE SUNDAY: Δύσκολη στροφή.

Αγγελιοφόρος: «Στον αέρα» 200.000 θέσεις εργασίας. Σοκ για εργαζόμενους σε ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Espresso: Αχ,έρωτα. Η Αφροδίτη της Κύπρου έκλεψε την καρδιά του υφυπουργού.

To ανανεωμένο Toyota Yaris έρχεται και στην Ελλάδα!!!

Τον Σεπτέμβριο στην επίσημη αντιπροσωπεία τηςToyota Podas,στα Ιωάννινα 

To ανανεωμένο Toyota Yaris, το οποίο θα διατεθεί στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο, διατηρεί στην γκάμα τους κινητήρες βενζίνης 1,0 και 1,33 λίτρων, όπως άλλωστε και το πετρελαιοκίνητο σύνολο των 1.364 κ.εκ. Παρών δηλώνει και η υβριδική έκδοση HSD, στην οποία αντιστοιχούν περίπου το 1/3 των συνολικών πωλήσεων του δημοφιλούς supermini.Το Toyota Yaris δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αποτελώντας τη δημοφιλέστερη πρόταση του ιαπωνικού κολοσσού στην ευρωπαϊκή αγορά και σημείο αναφοράς για την ευρύτερη κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης, έχει αποδείξει με τη μέχρι σήμερα παρουσία του, πως αν μη τι άλλο διαθέτει τις απαραίτητες απαντήσεις απέναντι στις προτάσεις του ανταγωνισμού.Απαντήσεις που για την ανανεωμένη εκδοχή του δεν προκύπτουν από τα νέα και σαφώς δυναμικότερα στοιχεία του σχεδιασμού της αλλά κυρίως από την πρόθεση της Toyota να προσαρμόσει και τις υπόλοιπες προδιαγραφές του αυτοκινήτου στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού κοινού.Για τον σκοπό αυτό επιστρατεύθηκε η Toyota Motor Europe και ειδικότερα το κέντρο έρευνας και εξέλιξης των Βρυξελών αλλά και το σχεδιαστικό κέντρο με έδρα τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου και ταξιδέψαμε για τη στατική παρουσίαση του αυτοκινήτου.Το νέο "πρόσωπο" του Yaris θυμίζει έντονα τη δεύτερη κατά σειρά γενιά του Aygo, με το χαρακτηριστικό "X" που σχηματίζεται στο μπροστινό του τμήμα να αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη… συγγένειας ανάμεσα στις δύο προτάσεις της Τoyota.Τα φώτα ημέρας τεχνολογίας LED ενισχύουν το δυναμικό προφίλ του Yaris, το οποίο συμπληρώνεται από τον πλήρως ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα που εκτός των άλλων έχει πλησιάσει ακόμα περισσότερο στο έδαφος.Πιο κοντά στη σημερινή εικόνα του Yaris βρίσκεται το πίσω τμήμα του αμαξώματος, καθώς οι παρεμβάσεις στον προφυλακτήρα και στα φωτιστικά σώματα δεν στάθηκαν ικανές να αλλάξουν τα σχεδιαστικά δεδομένα.Η βελτίωση της αντιληπτής ποιότητας αποτέλεσε το βασικό "στοίχημα" για τον θάλαμο επιβατών, όχι όμως και το μοναδικό. Η παρουσία νέων, ποιοτικότερων υλικών συνδυάζεται με σχεδιαστικές, εργονομικές αλλά και εξοπλιστικές αναβαθμίσεις, οδηγώντας στη δημιουργία ενός πιο φιλικού, προς τον οδηγό και τους

ΣΥΡΙΖΑ: Η Αθήνα θα ζητήσει εξηγήσεις για τις γερμανικές υποκλοπές;

Τεράστια ερωτήματα εγείρονται από τις αποκαλύψεις των Νέων του Σαββάτου σχετικά με τις γερμανικές υποκλοπές στο διαδίκτυο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.«Εύλογα γεννιέται το ερώτημα ποιους παρακολουθούν στην Ελλάδα οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Άραγε οι υποκλοπές συνάδουν με τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ συμμάχων κι εταίρων;» Οι εν λόγω υποκλοπές είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία που θέτει αυστηρούς περιορισμούς; Οι ελληνικές Αρχές είναι σε γνώση της αποκαλυπτόμενης δραστηριότητας των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών; Η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει εξηγήσεις από τη γερμανική; Εντέλει, ποιος θα προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών από τα πανίσχυρα κρατικά δίκτυα των υποκλοπών;» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το δημοσίευμα των Νέων
Οι παρακολουθήσεις, όπως φαίνεται σε ντοκουμέντο που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια δικαστικής διαμάχης μεταξύ γερμανού δικηγόρου και της BND, πραγματοποιούνται γενικά για λόγους «διεθνούς τρομοκρατίας», ωστόσο δεν ξεκαθαρίζεται το μέγεθος και η έκταση των παρακολουθήσεων σε ξένους στόχους.Πέρα από την Ελλάδα στην λίστα της BND περιλαμβάνονται άλλες 195 χώρες και τοποθεσίες.

Αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας;

Οι άνθρωποι οι οποίοι καταναλώνουν ακόμη και μέτριες ποσότητες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως σαλάμια, λουκάνικα, χάμπουργκερ, ζαμπόν και μπέικον, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων ή και πρόωρου θανάτου λόγω καρδιοπάθειας, σύμφωνα με μια νέα σουηδο-πολωνική επιστημονική έρευνα.Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια περιβαλλοντικής ιατρικής Αλίτσια Βολκ του ιατρικού πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 37.000 άνδρες ηλικίας 45 έως 79 ετών χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων ή καρκίνου.Μετά από 12 χρόνια παρακολούθησης, από αυτούς σχεδόν οι 2.900 είχαν διαγνωστεί με κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα και οι 266 είχαν πεθάνει από την καρδιά τους.Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν το περισσότερο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (πάνω από 75 γραμμάρια τη μέρα), είχαν κατά μέσο όρο 28% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος όπως καρδιακής ανεπάρκειας, σε σχέση με όσους έτρωγαν τις λιγότερες ποσότητες τέτοιου κρέατος (κάτω από 25 γραμμάρια ημερησίως).Όσοι έτρωγαν πιο πολύ επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, είχαν επίσης υπερδιπλάσια πιθανότητα πρόωρου θανάτου από καρδιά σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο.Για κάθε 50 γραμμάρια παραπάνω (π.χ. μία έως δύο φέτες ζαμπόν) στην ημερήσια κατανάλωση ενός ατόμου, ο καρδιολογικός κίνδυνος αύξανε κατά 8% και του πρόωρου θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια κατά 38%.Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου για όσους έτρωγαν κόκκινο κρέας, αλλά όχι επεξεργασμένο.Το επεξεργασμένο κρέας έχει υποστεί κάποιου είδους κατεργασία, με την προσθήκη αλατιού και συντηρητικών ή με κάποια άλλη μέθοδο επεξεργασίας, για παράδειγμα τα «καπνιστά» αλλαντικά περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες.Αντίθετα, όπως δήλωσε η Βολκ, το μη

Με διπλάσιους ρυθμούς συρρικνώνεται το παγοκάλυμμα της Ανταρκτικής!

Τα στοιχεία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters

Το ένα μετά το άλλο έρχονται τα αποθαρρυντικά νέα για την Ανταρκτική.Μετά από τις προειδοποιήσεις, στις αρχές του μήνα, για μη αναστρέψιμη τήξη των πάγων στα ανατολικά, αλλά και στα δυτικά, επιστήμονες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσαν ότι το παγοκάλυμμά της λιώνει με ρυθμό διπλάσιο σε σχέση με τις τελευταίες μετρήσεις.Συγκεκριμένα, επικαλούμενοι δεδομένα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Cryosat-2, οι επιστήμονες λένε ότι η ήπειρος χάνει πλέον σχεδόν 160 δισεκατομμύρια τόνους πάγου το χρόνο, ποσότητα που αρκεί για να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως κατά 0,43 χιλιοστά το χρόνο.Οι μεγαλύτερες απώλειες - σε ποσοστό 87% - καταγράφονται στο παγοκάλυμμα της δυτικής Ανταρκτικής.Τα στοιχεία, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters, αφορούν την περίοδο 2010 έως 2013, ενώ περιλαμβάνουν ενημερώσεις αποτελεσμάτων από παλαιότερες παρατηρήσεις.«Η αυξανόμενη μείωση των πάγων που ανιχνεύσαμε στη δυτική Ανταρκτική αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο καθηγητής Άντριου Σέπερντ από το πανεπιστήμιο του Λιντς, επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποίησε την έρευνα.«Προσθέτει απτές ενδείξεις ότι δραματικές αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη σε αυτήν την περιοχή του πλανήτη μας.»Κατά μέσο όρο, το παγοκάλυμμα χάνει πάχος 2 εκατοστών το χρόνο, όμως ο δορυφόρος κατέγραψε ακόμη και 

«Γραμμένη» στα γονίδια η ιδανική δίαιτα;

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Τεργέστης

Ένας άνθρωπος που κάνει δίαιτα με βάση τα συγκεκριμένα γονίδια του μεταβολισμού του, τότε θα χάσει κιλά, χωρίς να ζοριστεί και πολύ. Αυτό «υπόσχεται» η διατροφογενωμική (ή διατροφογενετική), η οποία αναλύει τις γενετικές διαφορές στο DNA, εξαιτίας των οποίων το σώμα κάθε ανθρώπου μεταβολίζει με διαφορετικό τρόπο τις τροφές.Η διατροφογενωμική δεν είναι μία νέα υπόσχεση, αλλά μία παλαιότερη ιστορία, που φάνηκε να διαψεύδει τις υπερβολικές προσδοκίες που είχαν αρχικά καλλιεργηθεί, κυρίως από εταιρείες με σκοπό το κέρδος.Όμως μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Νικόλα Πιράστου του Πανεπιστημίου της Τεργέστης, δίνει νέες υποσχέσεις ότι στο μέλλον η διατροφογενωμική μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα, χάρη και στις συνεχείς τεχνολογικές βελτιώσεις στην ανάγνωση του ανθρωπίνου γονιδιώματος.Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ομάδες εθελοντών, μια ομάδα περίπου 100 παχύσαρκων και μία ισάριθμη ομάδα ελέγχου.Και οι δύο ομάδες κατανάλωναν 600 θερμίδες λιγότερες τη μέρα, αλλά η πρώτη ομάδα επιπλέον ακολουθούσε μια συγκεκριμένη διατροφή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός γενετικού τεστ.Μετά από δύο χρόνια, οι άνθρωποι και στις δύο ομάδες είχαν χάσει κιλά, όμως όσοι ήταν στην πρώτη ομάδα και 
είχαν ακολουθήσει τις συνταγές της διατροφογενωμικής, έχασαν κατά μέσο όρο 33% παραπάνω βάρος και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα, μέσα σε ένα έτος και όχι σε δύο.Αν κάτι ανάλογο επιβεβαιωθεί και σε μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες δοκιμές, τότε ανοίγει ένα ελπιδοφόρο πεδίο στις στοχευμένες και πιο εξατομικευμένες δίαιτες.Μία πρώτη ένδειξη θα αποτελέσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος Food4Me, στο πλαίσιο του οποίου 1.200 εθελοντές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες κλήθηκαν να ακολουθήσουν είτε μια τυπική διατροφή, είτε μία διατροφή με βάση τα ευρήματα ανάλογων γενετικών τεστ.Οι επικριτές της διατροφογενωμικής υποστηρίζουν ότι αρκεί να τρώει κανείς υγιεινά, άσχετα με τα γονίδιά του, όμως οι υποστηρικτές της αντιτείνουν ότι ακόμη και τα αποτελέσματα μιας υγιεινής διατροφής σε σημαντικό βαθμό θα εξαρτηθούν τελικά από το γενετικό υπόβαθρο του καθενός.Η δυσκολία πάντως, όπως αναγνωρίζουν, είναι να βγάλει κανείς νόημα από τις αναλύσεις των

Νέες ενδείξεις για τεράστιους «ωκεανούς» στα βάθη της Γης

Στα βάθη της Γης και συγκεκριμένα στο στρώμα του μανδύα που βρίσκεται ανάμεσα στον φλοιό και στον πυρήνα, υπάρχουν τεράστια αποθέματα νερού, πιθανώς τριπλάσια από τον συνολικό όγκο νερού που διαθέτουν όλοι μαζί οι ωκεανοί στην επιφάνεια του πλανήτη μας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.Αυτό το «ρεζερβουάρ» του νερού, που φαίνεται διαχρονικά σταθερό, βρίσκεται σε βάθος έως 700 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια, στην ενδιάμεση ζώνη ανάμεσα στον ανώτερο και στον κατώτερο μανδύα, αν και διαφέρει από τις γνώριμες μορφές του νερού (υγρό, πάγος, υδρατμοί).Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή γεωφυσικής Στίβεν Τζέικομπσεν του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις, εκτιμούν ότι το νερό βρίσκεται «μοριακά παγιδευμένο» μέσα σε γαλαζωπά πετρώματα, τους ρινγκουδίτες.Πρόκειται για ένα σχετικά σπάνιο πέτρωμα με κρυσταλλική δομή, που σχηματίζεται από ολιβίνη κάτω από πολύ υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες.Η ύπαρξη τόσο μεγάλων ποσοτήτων υπόγειου νερού, ρίχνει πιθανώς νέο φως στον αέναο υδρολογικό κύκλο της Γης, στην προέλευση των θαλασσών και στο γιατί οι ωκεανοί έχουν διατηρήσει το μέγεθός τους εδώ και εκατομμύρια χρόνια.Μερικοί γεωλόγοι πιστεύουν ότι το νερό έφτασε στη Γη εξ ουρανού, από παγωμένους κομήτες που έπεσαν στον πλανήτη μας.Όμως η νέα ανακάλυψη ενισχύει μια εναλλακτική πιθανότητα, να

Στο... limit up οι πωλήσεις των χαπιών του σεξ!

Οι Έλληνες φαίνεται πως το έχουν ρίξει στα φάρμακα προκειμένου να καταπολεμήσουν τις περιορισμένες ερωτικές επιδόσεις

Η κρίση μπορεί να... «έφαγε» το σεξ όχι όμως και τα φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας που συνεχίζουν να πωλούν εν μέσω κρίσης με τους ίδιους ρυθμούς για να καταπολεμηθούν οι συνέπειες της... τρόικας.Εν μέσω κρίσης το... Χρηματιστήριο του σεξ καλά κρατεί. Μπορεί οι Έλληνες να έχουν πάθει… μερική ερωτική καθίζηση λόγω οικονομικών προβλημάτων και μνημονίων, ωστόσο το οικονομικό περίσσευμα φαίνεται πως εναποτίθεται δεόντως για τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής με την αγορά των ειδικών χαπιών.Με βάση τα στοιχεία των πωλήσεων, οι Έλληνες φαίνεται πως το έχουν ρίξει στα φάρμακα προκειμένου να καταπολεμήσουν τις περιορισμένες ερωτικές επιδόσεις που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στη χώρα μας.Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η λίμπιντο των Ελλήνων πέφτει εν μέσω μνημονίων, όπως εξάλλου έγινε σε όλες τις χώρες όπου πέρασε η τρόικα, και ο ανδρικός πληθυσμός καταπολεμά το πρόβλημα με τα “μαγικά” σκευάσματα που ανεβάζουν την ερωτική διάθεση.Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία του IMS (ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής πωλήσεων φαρμάκων) οι πωλήσεις των τριών φαρμάκων που καταπολεμούν τη στυτική δυσλειτουργία όχι μόνο δεν έπεσαν εν μέσω τρόικας αλλά αντίθετα παρουσιάζουν και μια ελαφριά άνοδο.Ειδικότερα το 2009 είχαν πουληθεί από τα ελληνικά φαρμακεία 897.000 τεμάχια. Το 2010 899.000 τεμάχια, το 2011 896.000, το 2012 825.000 ενώ το 2013 τα σκευάσματα που διατέθηκαν άγγιξαν τις 909.000. Βέβαια και η πτώση των τιμών στα φάρμακα φαίνεται ότι συνέβαλε στην

Θα μπλοκάρονται και θα αχρηστεύονται τα κλεμμένα κινητα τηλέφωνα

Να «φρενάρει» τα κλεμμένα κινητά επιχειρεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αφού πλέον με απόφασή της υποχρεώνει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να διατηρούν μητρώα των αποκλειστικών αριθμών κάθε κλεμμένης συσκευής (ΙΜΕΙ), ώστε να τις μπλοκάρουν.Έτσι λοιπόν, ένα κλεμμένο κινητό θα είναι πλέον άχρηστο και δεν θα μπορεί να μεταπωληθεί στην εγχώρια «μαύρη» αγορά μιας και δεν θα ενεργοποιείται με άλλη κάρτα SIM της ίδιας ή άλλης εταιρείας.Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει απόφαση της EETT, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, θα πρέπει να τηρούνται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας λίστες με τους διεθνείς κωδικούς (International Mobile Equipment Identity, IMEI) κλεμμένων συσκευών των χρηστών. Η εγγραφή του κωδικού αυτού στη λίστα γίνεται από τον ίδιο τον χρήστη, με δήλωση την κλοπή του κινητού στην εταιρεία που ανήκει. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο χρήστης να γνωρίζει τον μοναδικό κωδικό της συσκευής του, τον οποίο και μπορεί να τον

Υποψήφιος γενικός διευθυντής του CERN ο Δημήτρης Νανόπουλος!!!

Ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και εκλεγμένος πρόεδρος για το 2015, διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Δημήτρης Νανόπουλος προτάθηκε από την Ελλάδα για τη θέση του γενικού διευθυντή στο κορυφαίο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας CERN στη Γενεύη της Ελβετίας.Η υποψηφιότητα κατατέθηκε επίσημα στο Συμβούλιο του CERN από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στη Γενεύη την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014. Η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2014.Ο Δ.Νανόπουλος διετέλεσε ερευνητής στο CERN και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου. Το 1975 ήταν ο πρώτος που περιέγραψε με την επιστημονική του ομάδα το μηχανισμό παραγωγής του μποζονίου Higgs, συμβολή που αναγνωρίστηκε από τον ίδιο τον Πίτερ Χιγκς κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής του Βραβείου Νόμπελ το Δεκέμβριο του 2013.Ο κ. Νανόπουλος είναι διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Texas A&M και διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC) στο Χιούστον, Τέξας, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στη Λωζάνη.Από τον Ιανουάριο του 2013 έχει οριστεί εκπρόσωπος στο Συμβούλιο του CERN, θέση που κατείχε και από το 2005 έως το 2010. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει στηρίξει πολύπλευρα την ελληνική επιστημονική κοινότητα Σωματιδιακής Φυσικής στη συμμετοχή της στα ερευνητικά προγράμματα του CERN, ενώ παράλληλα έχει συμβάλει στη ρύθμιση του θέματος της καταβολής της ετήσιας εισφοράς της χώρας για

Κίνα: Μέσα σε λίγα λεπτά εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για σύντομες πτήσεις στο διάστημα!!!

Οι διαστημικές πτήσεις θα πραγματοποιηθούν με διθέσιο διαστημόπλοιο

σε λίγα λεπτά εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για σύντομες πτήσεις στο διάστημα, τα οποία διατέθηκαν προς πώληση στο διαδίκτυο στην Κίνα, παρά το γεγονός ότι κοστίζουν πάνω από 70 χιλιάδες ευρώ, όπως ανέφερε την Παρασκευή ο τοπικός Τύπος.Συνολικά 305 υποψήφιοι ταξιδιώτες εγγράφηκαν μέσα σε μερικά λεπτά σε μια από τις ιδιωτικές πτήσεις που προσφέρει η ολλανδική εταιρία SXC στην κινεζική ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου Taobao, επισημαίνει η Ημερησία της Κίνας.Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι επιχειρηματίες από μεγάλες οικονομικές μητροπόλεις όπως η Σανγκάη και η Τσενγκντού, προσθέτει η εφημερίδα.Οι διαστημικές πτήσεις θα πραγματοποιηθούν με διθέσιο διαστημόπλοιο, όπου θα βρίσκονται ο πιλότος αστροναύτης και ο μοναδικός επιβάτης, και προβλέπονται δύο εκδοχές: το διαστημόπλοιο Lynx Mark I θα φθάσει σε ύψος 61 χλμ. και το έταιρο Lynx Mark II σε ύψος 103 χλμ.Οι πτήσεις με το πρώτο διαστημόπλοιο, τα εισιτήρια για το οποίο πωλήθηκαν στην τιμή των 599.999 γιουάν (71.000 ευρώ) το καθένα, προγραμματίζονται για το τέταρτο τρίμηνο του 2015.Ο χρόνος παραμονής στο διάστημα, σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, θα είναι πέντε με έξι λεπτά.Οι επιβάτες που έχουν διαλέξει μια πτήση με το δεύτερο διαστημόπλοιο θα πρέπει να περιμένουν το 2016.Οι εκτοξεύσεις θα γίνουν από διαστημική βάση της ερήμου Μοχάβε στις δυτικές ΗΠΑ.Στην ιστοσελίδα της, η εταιρία SXC εξηγεί ότι ιδρύθηκε από «έμπειρους επαγγελματίες της αεροδιαστημικής» οι οποίοι «έχουν αφοσιωθεί στην ανάπτυξη του διαστημικού ταξιδιού ως εμπορικού μέσου μεταφοράς».

Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού για όσες τρώνε κόκκινο κρέας;

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα
Οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος στην αρχή της ενήλικης ζωής τους, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, για την οποία όμως διατυπώνονται αρκετές ενστάσεις από άλλους ειδικούς, οι οποίοι δεν θεωρούν ότι είναι πειστικά τα νέα ευρήματα.Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη δρα Μάριαμ Φάρβιντ, ανέφεραν ότι αν μία γυναίκα αντικαταστήσει το κόκκινο κρέας με ένα συνδυασμό οσπρίων, πουλερικών, ξηρών καρπών και ψαριών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.Οι Αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν επί αρκετά χρόνια στοιχεία για περίπου 89.000 γυναίκες ηλικίας 24 έως 43 ετών, από τις οποίες σχεδόν 3.000 ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού.Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με μια αύξηση 22% κατά μέσο όρο του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, με κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα κόκκινου κρέατος να αυξάνει κατά 13% τον κίνδυνο.Όμως ουκ ολίγοι βρετανοί ειδικοί αντέτειναν ότι άλλες σχετικές μελέτες δεν έχουν δείξει κάποια ξεκάθαρη συσχέτιση ανάμεσα στο κόκκινο κρέας και στον καρκίνο του μαστού.Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας μόνο με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου και στα δύο φύλα.Ο καθηγητής επιδημιολογίας του