Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014

Νέα τεχνολογία αλλάζει την αρχιτεκτονική των υπολογιστών

Η Hewlett Packard ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μέσω του οποίου θα επιχειρήσει να αλλάξει εκ βάθρων τη βασική αρχιτεκτονική των υπολογιστών.Βάση του προγράμματος, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, είναι η δημιουργία ενός νέου τύπου υπολογιστή στον οποίο θα ενσωματωθούν νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί από τα HP Labs, τον βραχίονα έρευνα και ανάπτυξης της Hewlett Packard.Σύμφωνα με το Bloomberg η «Μηχανή», όπως ονομάστηκε ο νέος υπολογιστής, θα αποτελέσει το πρότυπο μίας νέας αρχιτεκτονικής υπολογιστών, που θα μπορούσε να «αντικαταστήσει τον εξοπλισμό των σημερινών data centers, με μία συσκευή στο μέγεθος ενός οικιακού ψυγείου».Αν και δεν έχουν δοθεί πολλές λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, η «Μηχανή» θα ενσωματώνει μία νέα τεχνολογία μνήμης που ονομάζεται memristors, η οποία πρόκειται να αντικαταστήσει τις σημερινές μνήμης DRAM. Θα διαθέτει ακόμα συνδέσεις μεταφοράς δεδομένων υψηλής ταχύτητας από φωτονικό πυρίτιο και ένα νέο λειτουργικό σύστημα που θα αναπτυχθεί από την HP, προσωρινά γνωστό με την ονομασία Machine OS.Βασική παράμετρος του προγράμματος είναι η αντικατάσταση των σημερινών τεχνολογιών αποθήκευσης δεδομένων με μία «παγκόσμια μνήμη» η οποία θα

16 δισεκατομμύρια ευρώ χάνει η ελληνική οικονομία από τις εξαγωγές!!!

Περί τα 16 δισ. ευρώ χάνει η ελληνική οικονομία από τις εξαγωγές, διαπιστώνει έκθεση της Κομισιόν με τον τίτλο «Το πάζλ των χαμένων εξαγωγών», που υπογράφουν οι Uwe Bower, Βασιλική Μίχου και Christoph Ungerer.Οπως αναφέρει η έκθεση, οι προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές είναι τεράστιες:
- Η Ελλάδα ελέγχει το 16% της παγκόσμιας ναυτιλίας.
- Βρίσκεται σε εξαιρετική γεωγραφική θέση, καθώς είναι στο μέσο μιας από τις πλέον κρίσιμες ναυτιλιακές γραμμές (δια μέσω του Σουέζ μετακινούνται εμπορεύματα προς την Ευρώπη) ενώ όντας το σταυροδρόμι τριών ηπείρων αποτελεί τη φυσική πύλη εμπορίου μεταξύ Ασίας και κεντρικής Ευρώπης.Παρά ταύτα, οι εξαγωγικές επιδόσεις της είναι πενιχρές.Από τα μοντέλα που αναλύονται στην έκθεση, προκύπτει ότι οι εξαγωγές προστιθέμενης αξίας είναι 33% χαμηλότερες σε όλο το διάστημα από το 1995 έως το 2009. Με αυτές τις επιδόσεις η χώρα κατατάσσεται μόλις 31η θέση των χωρών από τις 39 που εξετάστηκαν.Η έκθεση αναφέρει ότι:Η Ελλάδα παραμένει κλειστή οικονομία, γεγονός παράδοξο με βάση το μέγεθός της, δεδομένου ότι μικρές οικονομίες τείνουν να είναι περισσότερο «ανοικτές».Οι εξαγωγές χτυπήθηκαν από την διεθνή κρίση. Όμως σε αντίθεση με άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα διάσωσης και σε μια τριετία κάλυψαν τις απώλειες, η Ελλάδα ανέκαμψε οριακά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι μειώθηκε το εργασιακό κόστος κατά 13,3% την περίοδο 2009 - 2013.Με βάση το μοντέλο ανάλυσης οι εξαγωγές είναι 32,6% χαμηλότερες από αυτές που θα μπορούσαν να είναι αν δεν υπήρχαν οι στρεβλώσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν υπολογιστεί η αξία των εξαγωγών του 2013 (συνολικά 27,5 δισ. ευρώ σε υπηρεσίες και 22,5 δισ. σε προϊόντα ή συνολικά 50 δισ.) η χώρα θα έπρεπε να είχε 16 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα.Το ερώτημα γιατί η Ελλάδα είναι μια τόσο κλειστή οικονομία και γιατί οι επιδόσεις της χώρας στις εξαγωγές είναι τόσο ισχνές, και καταγράφει τα προβλήματα:

Βούλτεψη: Θα βρεθεί λύση στη διαφωνία Λοβέρδου-Μητσοτάκη

Την εκτίμηση πως θα βρεθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τη διαφωνία των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ανδρέα Λοβέρδου όσον αφορά στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στα ΑΕΙ εξέφρασε το Σάββατο η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η κ. Βούλτεψη τόνισε πως ο υπουργός Παιδείας είναι έμπειρος και πως σωστά δόθηκε η παράταση έτσι ώστε να έχει υπόψη του τα πλήρη στοιχεία της υπόθεσης.«Θα βρεθεί λύση» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ο Ανδρέας Λοβέρδος «γνωρίζει ότι υπάρχει το υπέρτατο καλό. Υπάρχει το μείζον, το γνωρίζει αυτό. Έχει διοικήσει. Ποιο είναι το υπέρτατο καλό της χώρας; Αυτό: Να επιβιώσει η χώρα, να υπάρχει».Όσον αφορά στην επίθεση των ΜΑΤ στις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, η κ. Βούλτεψη είπε πως οι εικόνες αυτές δεν ευχαριστούν κανέναν και πως ο αστυνομικός ετέθη σε διαθεσιμότητα από την πρώτη στιγμή και

ΣΑΜΑΡΑΣ:Το φινόπωρο θα είμαστε έτοιμοι για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών

Παρεμβάσεις μέσα στο επόμενο εξάμηνο, που στόχο θα έχουν την ανακούφιση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και την αποκατάσταση αδικιών προαναγγέλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» για το πλήρες σχέδιο μείωσης όλων των φορολογικών βαρών θα είμαστε έτοιμοι το φθινόπωρο και θα αφορά ένα χρονικό ορίζοντα κάποιων χρόνων.Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αν υπάρξει υπέρβαση στόχου και φέτος, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις από την αμέσως επόμενη χρονιά.«Τα μεγάλα καράβια γυρίζουν σταδιακά. Και οι μεγάλες αλλαγές γίνονται βήμα-βήμα. Όχι απότομα» τονίζει ο Αντ. Σαμαράς, θέτοντας ως άμεσες προτεραιότητες την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων «που θα δώσουν ανταγωνιστικότητα και αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία» αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών.Ο πρωθυπουργός αναφέρερι ότι «οι καθυστερήσεις που υπήρξαν οφείλονται σε θεσμικά εμπόδια που ξεπερνιούνται σταδιακά» και διαφωνεί με όσους υποστηρίζουν πως υπάρχει θέμα «μεταρρυθμιστικής κόπωσης». Μάλιστα, επισημαίνει πως πλέον είναι η ώρα να βάζει και η Αθήνα την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.«Ξεχάστε τις εκλογές» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του συνέντευξη, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Εμφανίζεται υπέρμαχος της εξάντλησης της τετραετίας και θεωρεί πιθανότατο να υπάρξει προεδρική πλειοψηφία έως το Μάρτιο του 2015.

Παραλίμνιος Δρόμος απόψε υπό το φως του φεγγαριού στα Γιάννενα!!!

Σχεδόν 1.000 δρομείς θα λάβουν μέρος

Όλο και μεγαλώνει το δρομικό κίνημα στα Γιάννενα, όπως αποδεικνύει η εντυπωσιακή συμμετοχή αθλητών σε έναν ακόμη αγώνα μεγάλων αποστάσεων, τον 1ο Νυκτερινό Παραλίμνιο Δρόμο που διεξάγεται σήμερα!Συνολικά 1.000 δρομείς όλων των ηλικιών αναμένεται να τρέξουν απόψε, υπό το φως του ολόγιομου σχεδόν φεγγαριού, τα 10 χιλιόμετρα της διαδρομής, η εκκίνηση της οποίας θα γίνει έξω από τον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» στα Παλιά Σφαγεία. Ανάμεσά τους, αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και ένας κορυφαίος δρομέας μεγάλων αποστάσεων, ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος!Για την μεγάλη αυτή συμμετοχή δρομέων στον αγώνα την ικανοποίησή τους εξέφρασαν σε δηλώσεις τους ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Ιωαννίνων Γιώργος Δερμετζής, ο Γεν. Γραμματέας Αλέξης Ανδρούτσος, αλλά και ο αθλητής και χορηγός του αγώνα Βασίλης Τζομάκας.

Εκκίνηση – διαδρομή
Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 9:15 το βράδυ. Οι δρομείς θα κινηθούν στην Λεωφόρο Καρ. Παπούλια με κατεύθυνση προς το Κάστρο, θα στρίψουν στην οδό Γαριβάλδη, θα μπουν στην Εθνικής Αντιστάσεως, θα διασχίσουν τη Λεωφόρο Καραμανλή και την οδό Διον. Φιλοσόφου, θα περάσουν ξανά από την εκκίνηση στα Παλιά Σφαγεία και θα προχωρήσουν κατά μήκος της ακτής Μιαούλη. Θα μπουν μέσω της ξύλινης γέφυρας μετά το ODEON στον παραλίμνιο πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο και λίγο μετά το δεύτερο γεφυράκι (6,35Ο χιλιόμετρο) θα κάνουν αναστροφή, θα διασχίσουν ξανά τη Λεωφόρο Καρ. Παπούλια και θα

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Πυροβολούσε άσκοπα έξω από καφετέρια και τον συνέλαβαν

Συνελήφθη, τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 53χρονος ημεδαπός, για άσκοπους πυροβολισμούς.Ειδικότερα, σήμερα τα ξημερώματα, ο 53χρονος βρισκόμενος έξω από καφετέρια στην Ηγουμενίτσα, πυροβόλησε ασκόπως μία φορά με κυνηγετική καραμπίνα, την οποία κατείχε νόμιμα.Το παραπάνω όπλο καθώς και τρία κυνηγετικά φυσίγγια κατασχέθηκαν.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

27-28 και 29 Ιουνίου το φετινό αντάμωμα των Σαρακατσάνων

ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ - Στο Μέτσοβο οι Βλάχοι - Στο Περτούλι οι Σαρακατσάνοι!

Το τριήμερο 27-28 και 29 Ιουνίου θα αναστενάξουν τα βουνά της Πίνδου από τα ανταμώματα των Βλάχων και των Σαρακατσάνων. Στο Μέτσοβο θα γίνει τις συγκεκριμένες ημερομηνίες το 30ο αντάμωμα των Βλάχων, στο Περτούλι Τρικάλων θα γίνει το φετινό 34ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων. Φέτος το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων είναι αφιερωμένο στην Αλληλεγγύη και την Ανθρωπιά, αρετές του Έλληνα που ανέδειξε η οικονομική κρίση και ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες στην Σαρακατσάνικη κοινωνία. Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί το 3ο φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας ενώ κορυφαία στιγμή του Ανταμώματος θα είναι η αναπαράσταση των εθίμων του κύκλου ζωής των Σαρακατσαναίων με την αναβίωση του «Καραβανιού». Ιδιαίτερη στιγμή θα είναι η τιμή στον αποθανόντα Σαρακατσάνο τραγουδιστή Κώστα Νάκα, εθελοντή της Ομοσπονδίας.

ΑΡΤΑ: Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου για τον αιφνίδιο θάνατο του Αλέξανδρου Μάνου

Ο Δήμαρχος Αρταίων και το Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και οδύνη για τον αιφνίδιο θάνατο του ιατρού και Δημοτικού Συμβούλου Αλέξανδρου Μάνου, του εξαίρετου επιστήμονα και ενεργού πολίτη. Ο Αλέξανδρος Μάνος συμμετείχε στα κοινά του τόπου μας με γνώμονα το ήθος, την ταπεινοφροσύνη και την ευθυκρισία. Δυστυχώς για όλους μας, έφυγε νωρίς. Εμείς θα τον θυμόμαστε για πάντα. Στην οικογένειά του, υποβάλλουμε τα συλλυπητήρια μας.

Πρωτοπορεί το Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων

Τέθηκε σε λειτουργία υπερσύγχρονο ψηφιακό συγκρότημα στεφανιογραφίας-αγγειογραφίας

Πρωτοπορεί και πάλι το Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων, καθώς η εγκατάσταση και λειτουργία ενός υπερσύγχρονου ψηφιακού συγκροτήματος στεφανιογραφίας-αγγειογραφίας θα δώσει ανάσα σε ασθενείς με οξεία και χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα. Το κόστος της εφαρμογής του νέου συστήματος κόστισε 430 χιλ. ευρώ αλλά δεν επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου ή τον κρατικό κορβανά, μιας και αξιοποίησε πόρους του κληροδοτήματος "Ίδρυμα Φαρμακείο Κ. Γούναρη". Το συγκεκριμένο συγκρότημα έχει εγκατασταθεί εδώ και πειπου ένα μήνα στο Νοσοκομέιο Χατζηκώστα και έδωσε τέλος στην πολύχρονη χρήση του παλαιότερης τεχνολογίας συστήματος, που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα. Έτσι λοιπόν, το Αιμοδυναμικό Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου δίνει τη δυνατότητα επεμβατικής αντιμετώπισης των έκτακτων και όχι μόνο καρδιακών προβλημάτων, προσφέροντας σε περίοδο κρίσης στους ασθενείς, υψηλές ιατρικές υπηρεσίες. Σε συνέντευξη που έδωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Χατζηκώστα,Λάμπρος Γεωργόπουλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια τις Διοικητικές Υπηρεσίες, το Γραφείο Κληροδοτημάτων, τον Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής, Κωνσταντίνο Σιόγκα, αλλά και γενικά όλους όσοι συνέβαλαν στην έγκαιρη διευθέτηση όλων των απαιτούμενων γραφειοκρατικών εμποδίων, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα, τα κονδύλια του κληροδότημα

ΠΡΕΒΕΖΑ:Στο πρόγραμμα «Καλοκαιρινής Εκστρατείας Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικότητας 2014 » συμμετέχει η Δημοτική Βιβλιοθήκη

Στο πρόγραμμα «Καλοκαιρινής Εκστρατείας Φιλαναγνωσίας &Δημιουργικότητας 2014 » συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library και την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Η 3η Καλοκαιρινή Εκστρατεία με τίτλο "Ότι σκέφτεσαι σκέψου το αντίθετο!" καλωσορίζει τα παιδιά και τους νέους στο γεμάτο αντιθέσεις κόσμο των βιβλιοθηκών! Έναν κόσμο πλημμυρισμένο από ιστορίες, ανθρώπους, φύση, μουσική, επιστήμες, τέχνες, χάρτες, μαγειρική, χρώματα, έναν κόσμο γεμάτο συναισθήματα. Στο πλαίσιο αυτό από τις 17 Ιουνίου μέχρι την 15 Σεπτεμβρίου βιβλιοθήκες από πόλεις και χωριά όλης της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και της Πρέβεζας θα βγάλουν από τα ράφια τους βιβλία που τους προσέφερε το Future Library, αλλά και άλλα από τις συλλογές τους, θα ξεδιπλώσουν χάρτες, ζωγραφιές και παιχνίδια και θα 

Μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Ιωαννιτών με την Ελληνική Αστυνομία

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της ελληνικής αστυνομίας προχώρησαν  ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου,υποστράτηγος Κώστας Τρομπούκης.Στη συνάντηση και τη συζήτηση που προηγήθηκαν, παραβρέθηκαν ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Τάξης Δημήτρης Κοτσάφτης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων Θεόδωρος Αθανασόπουλος και ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Χρήστος Πετσινός.Δήμος και ελληνική αστυνομία, θα είναι σε συνεχή συνεργασία,προκειμένου να αντιμετωπιστούν θέματα στα οποία μέχρι πριν λίγους μήνες είχε αρμοδιότητα η Δημοτική Αστυνομία.Το μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει κυκλοφοριακά θέματα της πόλης, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρεμπόριο, τα εγκαταλελειμμένα οχήματα και την εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα. Ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος στις δηλώσεις που έκανε εξήρε τη συνεργασία με την ελληνική αστυνομία και τα αποτελέσματα που έχει αποδώσει.«Μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας δημιουργήθηκε ένα κενό σε πολλούς τομείς. Το κενό αυτό καλύπτουμε μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας. Οι αρμοδιότητες θα ασκούνται από την ελληνική αστυνομία και ο δήμος από την πλευρά του θα συμβάλλει με τις υπηρεσίες και τα μέσα που διαθέτει. Έτσι θα παρέμβουμε σε καίριους τομείς. Όλα αυτά τα χρόνια, είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία με

Μεγάλη ευκαιρία για τη ρύθμιση οφειλών προς Δήμο και ΔΕΥΑΙ

Η απόφαση θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 14 Αυγούστου

Μία μεγάλη ευκαιρία για να κλείσουν οικονομικές εκκρεμότητες προς το Δήμο Ιωαννιτών έχουν ιδιώτες αλλά και επαγγελματίες της περιοχής,καθώς με τη νέα νομοθεσία δίνεται η δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης αλλά και απαλλαγής από πρόστιμα και προσαυξήσεις ακόμη και στο 100%.Παράλληλα, η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, επαναφέρει παλιότερη απόφαση για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από κατανάλωση νερού σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των καταναλωτών που χρωστάνε στην επιχείρηση.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιοςκαι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Μανταλόβας απηύθυναν έκκληση προς όλους να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες εξόφλησης των χρεών τους, με όρους εξαιρετικά ευνοϊκούς.

Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ
«Βιώνουμε όλοι μία δύσκολη οικονομική συγκυρία. Σ’ αυτές τις συνθήκες, δίνεται μία σημαντική δυνατότητα ώστε οι συμπολίτες μας να απαλλαγούν από τις οφειλές που έχουν προς το Δήμο καθώς

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Debate μεταξύ των μεταπτυχιακών φοιτητών των Βυζαντινών σπουδών

Το Εργαστήριο Βυζαντινής Ιστορίας οργανώνει την πρώτη Διαλογική Αντιπαράθεση (Debate) μεταξύ των μεταπτυχιακών φοιτητών των Βυζαντινών σπουδών του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μεσαιωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μὲ θέμα:«Οι θετικές και αρνητικές επιπτώσεις του Εγκυκλοπαιδισμού στο Βυζάντιο»,την Τετάρτη, 18 Ιουνίου, και ώρα 10:00 π.μ.,στην Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Τμήματος Φυσικής.Στην Διαλογική Αντιπαράθεση θα λάβει μέρος με τηλεδιάσκεψη και το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.Η είσοδος είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο.Από το Εργαστήριο Βυζαντινής Ιστορίας.

Ανέκαμψε η οικοδομική δραστηριότητα τον Μάρτιο στην Ήπειρο

Καταβαραθρωμένη όμως τον τελευταίο χρόνο

Ανάκαμψη καταγράφηκε στην οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο τον μήνα Μάρτιο, καθώς ο αριθμός οικοδομικών αδειών αυξήθηκε κατά 26,5%. Ωστόσο, το δωδεκάμηνο από τον Απρίλιο του 2013 έως το Μάρτιο του 2014, η οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο, μειώθηκε κατά 26,4%, που πρακτικά σημαίνει 175 οικοδομικές άδειες λιγότερες, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ειδικότερα, το φετινό Μάρτιο, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στην Ήπειρο εκδόθηκαν 43 οικοδομικές άδειες όταν τον ίδιο μήνα πέρυσι είχαν εκδοθεί 34, που σημαίνει αύξηση που ξεπερνά το 26%, η οποία αντιστοιχεί σε 7 m2 επιφάνειας και 29,1 m3 όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση 15,9% και 55,7% κατά περίπτωση. Όμως ταυτόχρονα η Ήπειρος, βρίσκεται ανάμεσα στις Περιφέρειες με τη μεγαλύτερη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας μέσα στο τελευταίο 12μηνο, καθώς από τον Απρίλιο του 2013 έως το Μάρτιο του 2014, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στην Περιφέρειά μας, μειώθηκε κατά 26,4%. Μείωση είχαμε επίσης και το πρώτο τρίμηνο του 2014, αφού η συνολική οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζει στην Ήπειρο, μείωση κατά 17,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και κατά 5,3% στην επιφάνεια. Αντίθετα, υπάρχει αύξηση 14,1% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2013.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΕΟ ΤΟΥΣ - Αναθέτουν σε εισπρακτικές εταιρίες την είσπραξη οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία!

Νέα αθλιότητα Σαμαρά-Τρόικας

Σε μία πρόταση-σοκ, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία προσανατολίζεται η κυβέρνηση Σαμαρά και η Τρόικα. Αναθέτους στα... "κοράκια" των εισπρακτικών εταιρειών την είσπραξη των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδ ένας χρεοκοπημένος -λόγω κρίσης- ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα έχει να αντιμετωπίσει σήμερα μόνο τον εφιάλτη των χρεών του αλλά και τα ενοχλητικότατα και εν γει απειλητικά τηλεφωνήματα των εισπρακτικώνε ταιριών, που προκειμένου να πάρουν τα απαιτούμενα χρήματα δεν διστάζουν ακόμα και να διαλύσουν την ψυχολογία των οφειλετών. Αιτία είναι η πορεία της εισπραξιμότητας οφειλών προς αυτά, την ώρα που η 5η Έκθεση Αξιολόγησης του ΔΝΤ, για την πορεία προσαρμογής του Ελληνικού προγράμματος, ζητά να ανοίξει το συντομότερο ο φάκελος «Ασφαλιστικό» και να ξεκινήσει η διαδικασία για μια νέα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2015. Σύμφωνα λοιπόν, με τα όσα ανκοίνωσε ο ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πατρίκ ντε Μετς, έχει ζητήσει να αναλάβουν ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες, την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, προκειμένου αυτά, να βελτιώσουν την εικόνα της ρευστότητάς τους.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Βρέθηκε τραυματισμένη Caretta caretta στη παραλία Σαγιάδας

Στο πλαίσιο του προγράμματος Παρακολούθησης (monitoring) ερπετών, αμφιβίων και ασπόνδηλων, βρέθηκε απέναντι από της νέες εκβολές Καλαμά (παραλία Σαγιάδας), τραυματισμένη στο κεφάλι χελώνα καρέτα καρέτα (Caretta caretta) πιθανότατα από ψαρά.Περισυλλέχθηκε και στάλθηκε στο Σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας (ΑΡΧΕΛΩΝ) όπου και της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ευτυχώς επέζησε!!

Σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια, η Εθνική Ελλάδος έγραφε Ιστορία κατακτώντας το Ευρωμπάσκετ!!!

Η «επίσημη αγαπημένη» έκανε την απόλυτη... υπέρβαση στο 25ο Ευρωμπάσκετ, που διοργανώθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από τις 3 ως και τις 14 Ιουνίου του 1987, δίνοντας ύστερα από πολλά χρόνια, συνέχεια στον άθλο της ΑΕΚ (1968) με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων.Ο δρόμος προς την κορυφή...Η Ελλάδα ξεκίνησε με το δεξί τη διοργάνωση συντρίβοντας τη Ρουμανία με 109-77, ενώ στη δεύτερη αγωνιστική έδειξε τις... άγριες διαθέσεις της επικρατώντας της Γιουγκοσλαβίας του μεγάλου Ντράζεν Πέτροβιτς, του Βλάντε Ντίβατς και του Ντίνο Ράτζα με 84-78.Στις επόμενες δύο αναμετρήσεις η Εθνική γνωρίζει τις μοναδικές ήττες στη διοργάνωση. Αρχικώς από την Ισπανία (89-106) και μετέπειτα από τους Σοβιετικούς (66-69), ενώ αμέσως μετά επικρατεί των Γάλλων με 82-69.Στα προημιτελικά η Ελλάδα ξεπερνάει το εμπόδιο της Ιταλίας (90-78), για να αντιμετωπίσει ξανά στον ημιτελικό τη Γιουγκοσλαβία την οποία κερδίζει για δεύτερη φορά (81-77).Στον τελικό η Ελλάδα παίρνει την... εκδίκησή της από τη Σοβιετική Ένωση και κατακτά το τρόπαιο: «Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά. Πραγματικά είμαστε τόσο κοντά. Η πρόκριση στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα (Καμπούρης)… 102-101… και μόνο τέσσερα δευτερόλεπτα. 103-101. Βάλτερς, στον Γιοβάισα, θέλει προσοχή… η μπάλα έξω, είναι το τέλος. Η ελληνική ομάδα είναι

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ - Ένας στους δύο υποψήφιους στις φετινές Πανελλαδικές έγραψε κάτω από τη βάση!!!

Γύρω στο... 12 ο μέσος όρος του συνόλου των μέχρι τώρα διορθωμένων γραπτών

Σε ένα φαινομενικά εύκολο θέμα στο μάθημα της Έκθεσης σχετικά με έλλειμμα ανθρωπισμού στη σημερινή κοινωνία, την πάτησαν οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων για την είσοδο στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Ενώ όλοι έδειχναν ικανοποιημένοι και πίστευαν ότι τα πήγαν καλά, αναμένοντας υψηλή βαθμολογία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, στα γρπατά που ήδη έχουν διορθωθεί, σχεδόν ένας στους δύο έχει γράψει κάτω από τη βάση! Έτσι λοιπόν η Έκθεση αποδείχτηκε παγίδα για τους περισσότερους υποψηφίους, με το μέσο όρο των γραπτών να κινείται γύρω στο... 12!!! Μιλάμε για απίστευτα εύκολο θέμα, που όμως "έκαψε" για τα καλά τους φετινούς υποψήφιους. Αναμένουμε και τις επίσημες βαθμολογίες...

ΠΡΟΣΟΧΗ-Κλειστός ο δρόμος από Κόνιτσα για Νεστόριο Καστοριάς!!!

Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ενημερώνει τους οδηγούς που θέλουν να ταξιδέψουν προς Επταχώρι – Χρυσή και Πεντάλοφο, δια μέσου της Κοτύλης, ότι:
• Ο δρόμος είναι κλειστός μετά την διασταύρωση της Κυψέλης.
• Στη θέση της μεγάλης κατολίσθησης εκτελούνται εργασίες.
• Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός έως και την 3η /7/2014.
• Η κίνηση των οχημάτων προς Επταχώρι – Χρυσή και Πευκόφυτο θα γίνεται δια μέσου του Πεύκου και δια μέσου της Νεάπολης.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν εκβίασα με παραίτηση

Για την ενδοκυβερνητική διαφωνία για τις διαθεσιμότητες στα Πανεπιστήμια, μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι ποτέ δεν εκβίασε με παραίτησή του από την κυβέρνηση.
Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, εκτίμησε πως θα βρεθεί λύση μέσα στις επόμενες ημέρες, η οποία όπως είπε εδράζεται και σε μια συζήτηση που θα ανοίξει για το θέμα των διαθεσιμοτήτων.Ο κ. Λοβέρδος, είπε πως ταυτίζεται και υπερασπίζεται τη θέση του ΠΑΣΟΚ, πως πρέπει να τεθεί συνολικά σε συζήτηση μέσα στην κυβέρνηση αλλά και με την τρόικα το θέμα των διαθεσιμοτήτων.Ξεκαθάρισε πάντως, πως ποτέ δε θα έβαζε τη χώρα σε κίνδυνο και πως η αφετηρία του δεν έχει καμιά σχέση με συντεχνιασμό.Κανείς δε θα δεχόταν να κάνει ανθρωποθυσίες χωρίς να ξέρει τι κάνειΟ κ. Λοβέρδος, τόνισε πως ζήτησε χρόνο, καθώς «κανείς δε θα δεχόταν να χτυπήσει στο ψαχνό, να κάνει ανθρωποθυσίες, χωρίς να ξέρει τι κάνει».Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρχε δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά πως δε θα γίνουν άλλες απολύσεις πριν αναλάβει το

Συνεχίζεται η αναζήτηση συνταξιούχων - φαντασμάτων!!!

Συνεχίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η διαδικασία εξακρίβωσης των πραγματικά δικαιούχων συνταξιούχων.Με βάση τα επίσημα στοιχεία μέχρι και τις 30 Μαΐου 2014:
1ον. Έχει διαπιστωθεί ο θάνατος 3.228 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους.Δεν έχουν απογραφεί 692 συνταξιούχοι από τους οποίους οι 345 περιπτώσεις είναι συνταξιούχοι Ο.Γ.Α. / Εθνικής Αντίστασης .
2ον. Στις περιπτώσεις των 3.228 συνταξιούχων όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος, αναζητήθηκαν αρχικά μέσω ΔΙΑΣ οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις συνολικού ποσού 60.294.810 ευρώ.Από το ποσό αυτό:
Α. Έχει ανακτηθεί συνολικά ποσό ύψους 39.794.928 ευρώ (Πίνακας 2) με τους παρακάτω τρόπους:
- 26.680.253 ευρώ αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων μέσω ΔΙΑΣ.
- 13.114.675 ευρώ εν μέρει επιστράφηκαν με διπλότυπο είσπραξης εκ μέρους των συνδικαιούχων του λογαριασμού και εν μέρει καταλογίσθηκαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών των θανόντων συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους.Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις αναλύονται σε 19.198.214 ευρώ για το 2012, σε 22.839.958 ευρώ για το

Ετοιμη η Εθνική μας για την Κολομβία!!!

Η προπόνηση  στο Μπέλο Οριζόντε, ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα

Πανέτοιμη δηλώνει η Εθνική να αντιμετωπίσει σήμερα Σάββατο (19.00) την Κολομβία στην πρεμιέρα του Γ΄ ομίλου.Η προπόνηση της Εθνικής Ελλάδας στο Μπέλο Οριζόντε, ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αν εξαιρεθεί ένα απρόοπτο με τον Κώστα Μανωλά που τελικά αποδείχθηκε ήσσονος σημασίας.Στην εκτέλεση μιας άσκησης ο 22χρονος αμυντικός του Ολυμπιακού δέχθηκε χτύπημα στο πρόσωπο κι έπεσε στο έδαφος, προκαλώντας ανησυχία τόσο στο τεχνικό επιτελείο της Εθνικής ομάδας όσο και στους συμπαίκτες του.Το πρόβλημα όμως ξεπεράστηκε γρήγορα όταν στον διεθνή στόπερ προσφέρθηκε η ιατρική βοήθεια, με αποτέλεσμα ο Μανωλάς να επιστρέψει στο... καθήκον, να συνεχίσει την προπόνηση και να λάβει μέρος και στο οικογενειακό διπλό. Ο Φερνάντο Σάντος δεν αποκάλυψε πάντως τα πλάνα του ούτε την τελευταία στιγμή, αφού παράταξε δύο ομάδες με «μοιρασμένους» ποδοσφαιριστές.Συγκεκριμένα, από τη μία πλευρά υπήρχαν οι Καρνέζης, Μόρας, Παπασταθόπουλος, Τοροσίδης, Ταχτσίδης, Κατσουράνης, Μανιάτης, Κονέ, Σάμαρης, Σαμαράς και Γκέκας και απέναντί τους οι Γλύκος, Μανωλάς, Τζαβέλλας, Βύντρα, Χολέμπας, Καραγκούνης, Χριστοδουλόπουλος, Τζιόλης, Φετφατζίδης, Σαπιγγίδης και Μήτρογλου.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ- Μάχη διαδοχής για τη θέση του μητροπολίτη Ιωαννίνων

Δείτε όλα τα ονόματα που ακούγονται για τον κρίσιμο θώκο

Κορυφώνεται η κούρσα διαδοχής για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων τρεις μήνες μετά την εκδημία του μακαριστού Θεόκλητου. Στις 25 του μήνα συνεδριάζει εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή του μητροπολίτη Ιωαννίνων, Ελασσώνος, Φωκίδος και Θεσσαλιώτιδος.Η πλήρωση της θέσης στη Μητρόπολη Ιωαννίνων θεωρείται μείζονος σημασίας, καθώς πρόκειται για μία εκ των σπουδαιοτέρων της χώρας λόγω της οικονομικής της ευρωστίας αλλά και της επιρροής που ασκεί στο Φανάρι ως Μητρόπολη των Νέων Χωρών.Αλλωστε για τον λόγο αυτό, μετά τον θάνατο του μακαριστού Θεόκλητου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος τοποτηρητής στη Μητρόπολη, αιφνιδιάζοντας τους ιεράρχες με την απόφασή του, καθώς, σύμφωνα με τα ισχύοντα, τη θέση που χηρεύει αναλαμβάνει -μέχρι να γίνει εκλογή- ο αρχαιότερος των όμορων ιεραρχών. Από το περιβάλλον της Αρχιεπισκοπής οι πληροφορίες διαρρέουν με φειδώ, ενώ αποφεύγουν να αποσαφηνίσουν ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο θα πληρωθεί η θέση της Μητρόπολης. Εάν δηλαδή γίνει με εκλογή ή με τοποθέτηση.Αν και μέχρι στιγμής ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν έχει εκφράσει τις προθέσεις του, συνεργάτες του αφήνουν να εννοηθεί ότι ο ίδιος προτιμά η κάλυψη της θέσης του μητροπολίτη Ιωαννίνων να προκύψει διά μεταθετού, δηλαδή με τη μετακίνηση ενός εν ενεργεία μητροπολίτη. Κι αυτό γιατί, εκτός από το ποιμαντικό του έργο, ο νέος μητροπολίτης θα έχει να χειριστεί σημαντικά οικονομικά ζητήματα.Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ιερώνυμος επιθυμεί για τη θέση αυτή τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο που κατάγεται από τα Ιωάννινα, ο οποίος ωστόσο δείχνει να μην επιθυμεί τη

ΟΑΕΔ: Προκήρυξη για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στο ΚΕΚ Ιωαννίνων

Ο Οργανισμός προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες σε ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου (άρθρο 3 παρ. 2 και 3 του Ν. 2336/95 και άρθρο 16 του Ν. 2643/98), καλεί όσους ενδιαφέρονται και πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις να υποβάλουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από την Δευτέρα 16/06/2014 έως και την Παρασκευή 20/06/2014, ΜΟΝΟ με συστημένη επιστολή η με ταχυμεταφορά και ώρα από 8:30 π.μ. έως 13:30 μ.μ., όπως προβλέπονται από την με αριθμ. 191300/4.07.1996 (ΦΕΚ576/Τ.Β716.07.1996) Απόφαση του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο ΚΕΚ Ιωαννίνων, (3° χιλ. Ιωαννίνων-Αθηνών, 45500, Ιωάννινα τηλ 26510-48063), για τη δημιουργία πινάκων αξιολόγησης και επιλογής ωρομίσθιων εκπαιδευτικών οι οποίοι θα ισχύουν καθ' όλη τη διάρκεια του συγκεκριμένου προγράμματος κατάρτισης και θα καλύπτουν τις ανάγκες των αντίστοιχων θεματικών αντικειμένων. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι Εκπαιδευτές οι οποίοι πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσης. Πληροφορίες για τις ζητούμενες ειδικότητες, τα μαθήματα, την υποβολή αιτήσεων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δίνονται στο ΚΕΚ Ιωαννίνων του ΟΑΕΔ και στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ www.oaed.gr Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος κατάρτισης προκηρύσσονται οι παρακάτω κλάδοι και 

Και πάλι αναταραχή στα πανεπιστήμια λόγω διαθεσιμότητας

Αναταραχή επικρατεί και πάλι στους κόλπους των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας εξαιτίας της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων. Το θέμα αποτελεί πεδίο τριβής και για την κυβέρνηση, καθώς ο νέος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος επιδιώκει να περάσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λιγότεροι υπάλληλοι, διαφωνώντας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.Η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό δίνοντας πενθήμερη παράταση στο καθεστώς διαθεσιμότητας των 341 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, που λήγει την Κυριακή 15 Ιουνίου, με τροπολογία που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κύρωση της διεθνούς σύμβασης για την προστασία όλων των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση. Η διάταξη, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, θα ισχύει από 24 Μαΐου.Η ρύθμιση, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, γίνεται «προκειμένου να διευκολυνθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ να καταθέσουν εμπρόθεσμα αίτηση - υπεύθυνη δήλωση για τη μετάταξή τους».Την κατάθεση της τροπολογίας, που αφορά 341 διοικητικούς υπαλλήλους των οποίων η

Οι θαυμαστές πτήσεις των χελιδονιών

Μικρά πουλιά, βάρους ελάχιστων γραμμαρίων, εντυπωσιάζουν τους επιστήμονες!!!

Μικρά πουλιά, βάρους ελάχιστων γραμμαρίων, εντυπωσιάζουν τους επιστήμονες όταν καταφέρνουν να πετάξουν, ξεκινώντας από την βόρεια Ευρώπη, πάνω από την Μεσόγειο θάλασσα και την έρημο Σαχάρα για να ξεχειμωνιάσουν στην κεντρική και νότια Αφρική.Στις επανευρέσεις δακτυλιωμένων πουλιών στο Εθνικό πάρκο Δέλτα Αξιού, τα στρουθιόμορφα πουλιά όπως είναι τα χελιδόνια, «κλέβουν την παράσταση» με το σθένος τους και την γενετήσια επιμονή τους να μην έχουν κανέναν χειμώνα στη ζωή τους.«Πρόκειται βέβαια για τίμημα που το πληρώνουν ακριβά καθώς, τα μισά από αυτά τα πουλιά, δεν καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν στον προορισμό τους» επισημαίνει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο ΔρΣάββας Καζαντζίδης, ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ - Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης πουλιών και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία - Αλιάκμονα.Όπως αναφέρει, την τελευταία πενταετία έχουν γίνει στην περιοχή περίπου 5.000 δακτυλιώσεις από ορνιθολόγους και