Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της Επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος, στην οποία συμμετέχει ο Σταύρος Καλογιάννης

Στην Επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ορίστηκε μέλος ο Σταύρος Καλογιάννης. Οι εργασίες της Επιτροπής ξεκίνησαν σήμερα, με θέμα την ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και η οποία αφορά θέματα:
-Προστασίας της εθνικής μας ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.
-Περαιτέρω θωράκισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και ιδίως της παιδείας, του περιβάλλοντος, της ιδιοκτησίας, της λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.
-Οργάνωσης και λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων, με ενίσχυση της διαφάνειας των οικονομικών τους και των οικονομικών θεμάτων των πολιτικών προσώπων.
-Εξορθολογισμού του τρόπου λειτουργίας της εκτελεστικής εξουσίας (αποκατάσταση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των Ανεξάρτητων Αρχών, κα).
-Ενίσχυσης της νομοθετικής εξουσίας (εξάντληση της κοινοβουλευτικής περιόδου, επανεξέταση του αριθμού των Βουλευτών, κα).
Παγίωσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης (θεσμοθέτηση Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλαγή του καθεστώτος ευθύνης Υπουργών και Υφυπουργών, κα).
Σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε:
«Είναι τιμή για μένα να μετέχω στην Επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Με το προοδευτικό Σύνταγμα του 1975 η χώρα μας βίωσε τη μακροβιότερη και σταθερότερη δημοκρατική διακυβέρνηση στην ιστορία της. Η πρόταση αναθεώρησης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, και αποτελεί τη μοναδική μέχρι σήμερα πρόταση, συνιστά την αφετηρία της τέταρτης αναθεώρησης του Συντάγματος. Η ολοκλήρωση της αναθεωρητικής διαδικασίας είναι επιβεβλημένη, αποκτά δε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα μετά το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά.Καθώς προτείνεται η αναθεώρηση διατάξεων που έχουν δημιουργήσει πολιτικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της εφαρμογής τους, όπως η ευθύνη των Υπουργών/Υφυπουργών και η ασυλία των βουλευτών, οφείλουν όλες οι παρατάξεις της Βουλής να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συμφωνήσουμε, ει δυνατόν, σε όλες τις αναθεωρητέες διατάξεις εντός εξαμήνου, ώστε η επόμενη Βουλή να αποφασίσει σχετικά με αυτές. Σε διαφορετική περίπτωση, η αναθεώρηση του Συντάγματος θα παραπεμφθεί στην επόμενη δεκαετία.Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ επέλεξαν να μην συμμετέχουν στην Επιτροπή αναθεώρησης, όπως δεν μετέχει και η Χρυσή Αυγή. Πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτικό ολίσθημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ενώ στα λόγια “κόπτεται” για περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια, στην πράξη δείχνει το ακριβώς αντίθετο».