Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Στροφή 180 μοιρών

Του Κώστα Παπαθεοδώρου

Τι μουτσούνες και αυτές που αντικρίζεις ανοίγοντας την τηλεόραση. Και τι είναι αυτά που εκμεζούν! Τράγκας, Πορτοσάλτε, Παπαμιμίκος, Βούλτεψη, Γεωργιάδης, Βορίδης, Κωσταντινόπουλος, Κανέλλη, Μητσοτάκηδες, Μελάς και να με συγχωρέσουν όλοι εκείνοι που για λόγους οικονομίας δεν μπορώ να τους συμπεριλάβω στη λίστα μου…Τρόμαξα αντικρίζοντας όλους αυτούς να εκφράζουν δημόσιο λόγο και να υπεραμύνονται των θεσμών, της κανονικότητας, της νομιμότητας…Και στη μέση αυτού «του κύκλου των χαμένων ψυχών», ο γνωστός κλόουν του ΣΚΑΙ. Παπαμιμίκος είσαι και φαίνεσαι» μονολόγησα ασυναίσθητα όταν ο λεγάμενος προσπαθούσε να αγιοποιήσει τον Σταύρο Δήμα. Και μαζί με αυτόν και πολλοί άλλοι ομοθυμαδόν άρχισαν να εκθέτουν τα προσόντα και να εξυμνούν την προσφορά του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας…Του υποψηφίου της Δημοκρατίας μιας χώρας πεσμένης στα τέσσερα που διόλου δεν την αφορά εάν ο πρόεδρος θα λέγεται Στεφανόπουλος, Παπούλιας, Δήμας, φούφουτος…Οι πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι σαν τους πορτιέρηδες στα

μεγάλα ξενοδοχεία: ενδεδυμένοι με φανταχτερές στολές και πολύχρωμες γιρλάντες με «αρμοδιότητα» να ανοίγουν τις πόρτες των αυτοκινήτων και να υποδέχονται τους επισκέπτες…Υπάρχει έστω και ένας πολίτης που πιστεύει ότι αυτές τις ώρες δεν γίνονται αισχρά παζάρια στις πλάτες της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη διασφάλιση της… σταθερότητας;Υπάρχει έστω και ένας πολίτης που δεν έχει ακούσει ότι είναι πολλά τα λεφτά που τζογάρονται στη ρουλέτα της σταθερότητας για «στροφή» 180 μοιρών;Ε` λοιπόν το πρόβλημα δεν είναι ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας. Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι «αυτοί και μόνον αυτοί» εγγυώνται τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τη σιγουριά, δεν έχουμε καμία δικαιολογία ώστε να τους πιστέψουμε ή έστω να υποκύψουμε στους αίολους(ανυπόστατους) εκβιασμούς και τα έωλα (μπαγιάτικα) διλήμματα τους.Η χώρα είναι διαλυμένη και οι Έλληνες αποκαμωμένοι. Και φυσικά αυτό αιτούμενο δεν είναι η αλλαγή προέδρου αλλά η αλλαγή πολιτικής.

Η άλλη πολιτική
Ακούω διαρκώς το φαιδρό επιχείρημα των εκπροσώπων της Κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική από την πλευρά της (αξιωματικής) αντιπολίτευσης. Και ποιος είναι αυτός που διατείνεται ότι η χώρα και οι Έλληνες επιζητούν εναλλακτική πολιτική! Αυτό που αναζητούν έστω και αν δεν είναι σε θέση να το διατυπώσουν με σαφήνεια, είναι μια άλλη πολιτική: όχι συμπληρωματική, όχι παρεμφερή, όχι παραπλήσια, όχι δικαιότερη…Μια άλλη πρόταση εξουσίας! Αντισυμβατική, αντισυστημική, αντιδραστική…Σαν αυτή που αρχικά προσπάθησε να μορφοποιήσει, να σχηματοποιήσει και να διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά γρήγορα με την πολυγλωσσία του τη θόλωσε. Δεν είμαι σε θέση να υποστηρίξω με επιχειρήματα ότι ήταν σκόπιμη η ακύρωση αυτής της πολιτικής πρότασης.Οι πιέσεις που ασκούνται είναι και πολλές. Το ίδιο το «παιχνίδι» είναι μεγάλο και οι παίκτες δεν προτίθενται να το αφήσουν στην τύχη ή έστω στον ψήφο (το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας) του λαού!Διαρροές, χρηματιστήρια, επιτόκια, αναλύσεις, σχόλια, κινδυνολογία είναι μέρος του σχεδίου εκφοβισμού της κοινωνίας. Και για να είμαστε ακριβείς, όλα αυτά δεν είναι πάντα ανυπόστατα. Σίγουρα είναι διογκωμένα ώστε να φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ο Παπαμιμίκος της ιστορίας
Γράφοντας το άρθρο ακούω παράλληλα και την…τηλεόραση! Ο Παπαμιμίκος (είσαι και φαίνεσαι) δηλώνει υπερήφανος για όσα πέτυχε η κυβέρνηση του…Ο Αδώνιδος τονίζει ότι τυχόν εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ατύχημα που δεν θα συμβεί γιατί ο λαός είναι σοφός και δεν κάνει λάθη. «Λάθος είσαι και φαίνεσαι» που θάλεγε και ο Σαμαράκης…Συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Μέχρι να σβήσει ο ήχος των λέξεων του Αδωνιδος, την ταραγμένη ατμόσφαιρα του γραφείου μου διαπερνά η τσιρίδα της Βούλτεψη: «δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση της διαρκούς υπονόμευσης των διαπραγματεύσεων».Στην κατακλείδα, μου είναι εντελώς αδιάφορο ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το σίγουρο είναι ότι μετά από έναν μήνα έκπληκτοι οι Έλληνες θα… ανακαλύπτουν τις σπάνιες αρετές, τα ανυπέρβλητα χαρίσματα και τις τεράστιες δυνατότητες του νέου προέδρου!Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να αλλάξει αυτή η άθλια πολιτική που ταπεινώνει τη χώρα και αποδεκατίζει του Έλληνες. Και για να αλλάξει αυτή η πολιτική πρέπει να φύγουν τα πολιτικά… υποκείμενα. Έστω και δια της ψήφου.Μην με ρωτάτε τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανότατα θα ενσωματωθεί στο πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο και τα στελέχη του θα αφομοιωθούν από την… κοσμική εξουσία.

Ίσως, μπορεί, πιθανόν…
Αλλά αυτός δεν είναι λόγος ώστε να συνεχίσουν Σαμαράς, Βενιζέλος και η παρέα τους να μας… σώζουν! Από ποιόν άραγε;Είναι προφανές ότι δεν μπορώ να κάνω ασφαλή πρόβλεψη εάν οι κυβερνητικοί εταίροι θα συγκεντρώσουν 180 ψήφους για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας. Όπως έλεγε και ο Χότζας: «Κάνε με προφήτη, να σε κάνω πλούσιο»! Και, πάντως, στην πολιτική όλα είναι απολύτως σχετικά. Σήμερα τα κουκιά δεν βγαίνουν αλλά μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου όλα είναι ανοικτά. Από την άλλη, ακόμη και όλοι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν ΟΧΙ, δεν επαρκούν για να μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή. Είναι συνολικά 105. Απομένουν οι ανεξάρτητοι και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που (φανερά) κανείς δεν τους θέλει…Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους δεν είμαι βέβαιος αν πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εκλέξει πρόεδρο Δημοκρατίας. Ακούγονται πολλά. Όπως ότι οι δανειστές απαιτούσαν νέα εξοντωτικά μέτρα που η κυβέρνηση δεν μπορούσε να περάσει από τη Βουλή και έτσι «επέλεξε» να παραδώσει την κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατά την εκτίμηση «του Δάμωνος και του Φιντία» θα αποτελέσει μικρή παρένθεση και σύντομα η εξουσία θα επιστρέψει σε αυτούς…Διαβάζω και στο Bloomberg ότι ο Σαμαράς τζογάρει επικίνδυνα και πως τον Ιανουάριο μπορεί να είναι στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια -και κατά το Bloomberg- εάν χάσει ο Σαμαράς (και ο Βενιζέλος για να μην ξεχνιόμαστε) θα χαθεί ή… Ελλάδα..Από την άλλη το Reuters θεωρεί ότι η επιλογή Σαμαρά φανερώνει βεβαιότητα για τους 180 βουλευτές!Υπομονή: Πλησιάζει το τέλος του παιγνιδιού και η ώρα της αλήθειας! Αλήθεια μόνο για την εκλογική αριθμητική και όχι για την πολιτική αλήθεια.Εάν δεν αναδειχθεί πρόεδρος Δημοκρατίας και προκύψουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος αλλά δύσκολα αυτοδύναμος. Στην περίπτωση αυτή (βολική για όλους) οι πιέσεις που θα ασκηθούν θα έχουν στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, την οποία θα στηρίζουν τουλάχιστον τα δυο μεγάλα κόμματα. Δηλαδή θα έχουμε πληρώσει και πάλι έναν σκασμό λεφτά και η ουσία δεν θα έχει αλλάξει…

Υ.Γ. Αν οι εκλογές άλλαζαν τον κόσμο, θα ήταν παράνομες (Καρλ Μαρξ)