Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ-Στη βουλή το θέμα των διοδίων στο Δροσοχώρι

Την επιβολή λειτουργίας των διοδίων στην Ήπειρο, θέμα που προέκυψε κατόπιν απαιτήσεων της Τρόικα, ενόψει της παραχώρησης της Εγνατίας σε ιδιώτες, καταγγέλλει ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  Τέρενς Κουίκ- ο οποίος έχει την Ήπειρο υπό την κοινοβουλευτική του εποπτεία - με Ερώτηση που καταθέτει άμεσα στην Βουλή, έπειτα από σχετική ενημέρωση που έλαβε από τον Πολιτευτή ΑΝΕΛ Ιωαννίνων Βασίλη Παπαγγέλη.Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των διοδίων, όπως και της Ιονίας Οδού, απασχολεί έντονα και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη:«Θα είμαστε στο πλευρό του Περιφερειάρχη για οτιδήποτε είναι θετικό για την Ήπειρο, μία περιοχή που έχει ανάγκη στήριξης από όλους μας» δήλωσε ο Τέρενς Κουίκ, προσθέτοντας:«Ας όψονται οι συγκυβερνώντες βουλευτές που κάθονται σούζα μπροστά στις αποφάσεις της Τρόικα. Ειναι πολιτικά λύματα τα συνεχή ΝΑΙ που λένε. Είναι το σκοτάδι στο αύριο της πατρίδας μας».Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:κ. κ. Υπουργοί,Καταθέτω Ερώτηση έπειτα από σχετική ενημέρωση που έλαβα από τον Πολιτευτή ΑΝΕΛ Ιωαννίνων Βασίλη Παπαγγέλη, με βάση δημοσίευμα της ιστοσελίδας ειδήσεων «epirusgate.blogspot.gr», για την επιβολή λειτουργίας των διοδίων στην Ήπειρο, θέμα που προέκυψε κατόπιν απαιτήσεων της
Τρόικα, ενόψει της παραχώρησης της Εγνατίας σε ιδιώτες.Έχω χρέος να απευθύνω την Ερώτηση αυτή για το καλό της Ηπείρου, καταγγέλλοντας τέτοιες πρακτικές και ζητώντας να ακυρωθεί άμεσα η άδικη αυτή απόφαση (ΦΕΚ 3086/17.11.14), σύμφωνα με την οποία, η περιοχή της Ηπείρου επιβαρύνεται με τέσσερις σταθμούς διοδίων, οι οποίοι θα αναπτυχθούν σε μία ακτίνα μικρότερη των 120 χλμ.!!!Ακολουθεί το κείμενο της δημοσίευσης από την ιστοσελίδα «epirusgate.blogspot.gr»
«Στα θέματα που έθεσε σε συναντήσεις που είχε με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Σκρέκα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Ειδικότερα:
Στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τέθηκαν τρία βασικά θέματα:
Η κατασκευή της Ιόνιας οδού και συγκεκριμένα η σύνδεση με τη γέφυρα Καλογήρου, τα διόδια της Εγνατίας οδού και η επίσπευση των εργασιών στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Ειδικότερα για την Ιόνια Οδό, ο Περιφερειάρχης πρότεινε την αλλαγή του τεχνικού αντικειμένου στην περιοχή Αβγού και συγκεκριμένα την κατασκευή - σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη- μικρότερης γέφυρας στο σημείο συνάντησης του οδικού άξονα με την σημερινή εθνική οδό Ιωαννίνων - Αθηνών και οι πόροι που θα εξασφαλιστούν να χρησιμοποιηθούν για την οδική σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τη γέφυρα Καλογήρου. "Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζονται πόροι που δεν υπάρχουν για το παραπάνω τμήμα και θα ολοκληρωθεί η Ιόνια Οδός, εντός του 2015", υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η πρόταση εξετάζεται ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.
Τα διόδια της Εγνατίας
Για το θέμα των διοδίων, η απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο είναι ότι η λειτουργία των νέων σταθμών, γίνεται ύστερα από απαίτηση της τρόικας και στο πλαίσιο της επικείμενης παραχώρησης σε ιδιώτες της λειτουργίας του οδικού άξονα.Η Κ.Υ.Α. που έχει ήδη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ την 17η Νοεμβρίου 2014, προβλέπει για τους τρεις νέους σταθμούς που θα λειτουργήσουν κοντά στα αστικά κέντρα Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης και Καβάλας αναλογική χρέωση 0.03 λεπτά ανά χιλιόμετρο. "Αυτό είναι οριστικό, δεν αλλάζει", ειπώθηκε από το Υπουργείο όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος υπενθύμισε ότι η αναλογική χρέωση ήταν το ζητούμενο από πλευράς των τοπικών φορέων.Τέλος, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν οι Περιφερειάρχες με το νέο Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που είχαν σχέση με το νέο ΕΣΠΑ, τους πόρους των Περιφερειών και τους Αναπτυξιακούς νόμους. "Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση και τελικά ο Υπουργός δέχτηκε τις προτάσεις μας", είπε ο Περιφερειάρχης προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε η αποτελεσματική λειτουργία των Περιφερειών στην προώθηση του ΕΣΠΑ, καθώς "έσωσαν την απορρόφηση, γιατί τα τομεακά των Υπουργείων δεν ήταν στην πρέπουσα κατάσταση".Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ακόμη ότι ξεκαθαρίστηκε το θέμα του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με την αποδοχή από μέρους των Περιφερειών του 30%, παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν για τη διαχείριση του υπόλοιπου προγράμματος από την Αθήνα.Ο Περιφερειάρχης συνεχίζοντας, αναφέρθηκε και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τους αναπτυξιακούς νόμους. Για τον σημερινό και τον προηγούμενο, είπε ότι τέθηκε το ζήτημα της καθυστέρησης πληρωμών που παρατηρείται το τελευταίο τετράμηνο, θέμα για το οποίο δόθηκε απάντηση ότι γίνεται προσπάθεια μέχρι τέλους του έτους να εξασφαλιστούν πιστώσεις για την κάλυψη υποχρεώσεων.Επίσης, με δεδομένο ότι έληξαν οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι, ζητήθηκε η ψήφιση νέου: "Το ποθούμενο είναι να γίνουν επενδύσεις, να ανοίξουν θέσεις εργασίας", υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Τέλος, τέθηκε και το ζήτημα των πόρων των Περιφερειών, με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου να τονίζει ότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, θα καταστεί αδύνατη η συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, καθώς και οι αποχιονισμοί».
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:
Αντιλαμβάνεσθε, ότι αυτή η απόφαση είναι παράλογη και άδικη για την περιοχή της Ηπείρου, αφού επιβαρύνεται με τέσσερις σταθμούς διοδίων, οι οποίοι θα αναπτυχθούν σε μία ακτίνα μικρότερη των 120 χλμ.;;;!!!
Αντιλαμβάνεσθε, ότι την στιγμή που ζητάτε οι Ηπειρώτες να πληρώνουν «χρυσάφι» την Εγνατία, οι ίδιοι – όπως και παντού εξάλλου - ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ;! Δεν σας «καίγεται καρφί» κ. κ. Υπουργοί, αφού - ανοίγοντας τον δρόμο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες επενδυτές για έως και 40 έτη, ταυτόχρονα βουλιάζετε στην απελπισία τους Ηπειρώτες συμπολίτες μας;
Θα προβείτε στην άμεση ακύρωση αυτής της υπουργικής απόφασης, ναι ή όχι ;
Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ