Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Σεβασμός στη διαφοερετικότητα

Γράφει ο Βασίλης Δημόπουλος

Τα άτομα με αναπηρία είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας .Από στοιχεία της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας (Π.Ο.Υ.) και των επίσημων φορέων του κράτους, στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο.Κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί άτρωτος από το ενδεχόμενο ελάττωσης των δυνατοτήτων του μόνιμα η προσωρινά από ασθένεια-τραυματισμό-ατυχήματος ή κακών συνθηκών διαβίωσης.Η Υγεία είναι αγαθό το όποιο πολύ εύκολα μπορεί να χαθείΣήμερα , Τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να είναι ακόμα δέσμια των εμποδίων που ορθώνει το δομημένο περιβάλλον,και επιλέγουν τον τρόπο ζωής τους, τον χώρο των αγορών ή της διασκέδασης των, της εκπαίδευσης, και της διαμονής τους με μόνο κριτήριο τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτόν, όταν όλοι οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν αξιοποιώντας δεκάδες άλλα κριτήρια: το κόστος, την εγγύτητα στο χώρο κατοικίας, το είδος διασκέδασης κ.λπ.Η αναπηρία είναι άμεσα συνυφασμένη με το περιβάλλον. Άτομα «ανάπηρα»σε ένα περιβάλλον μπορεί να μην είναι «ανάπηρα» σε ένα άλλο περιβάλλον.Ο αποκλεισμός, το κύρος των ατόμων με αναπηρία, καθώς και η έλλειψη ίσων ευκαιριών είναι βαθιά ριζωμένα στούς θεσμούς και τα

κοινωνικά πρότυπα που τους περιβάλλουν. Είναι πράγματα που έχουν να κάνουν με την κολτούρα και όχι με την Φύση.Ο κατάλογος που ακολουθεί είναι μια σειρά αιτημάτων που η επίλυση τους θα είναι η αρχή μιας διαφορετικής αντιμετώπισης των αναπήρων μια ισότιμη προσέγγιση των αναγκών μας όπως των άλλων πολιτών.
- Να μην χορηγούνται άδειες λειτουργίας σε επαγγελματικούς χώρους κυρίως σε ιατρεία, φυσιοθεραπευτήρεια, φαρμακεία κ.λ.π. εάν δεν έχουν πρόσβαση και όλες οι ευπαθείς ομάδες (ανάπηροι, ηλικιωμένοι, νεαρές μητέρες κ.λ.π. .
- Να απομακρυνθούν από τα πεζοδρόμια οι κολώνες της ΔΕΗ, της τροχαίας , του φωτισμού του Δήμου,τα εμπορεύματα – τα καλλωπιστικά δέντρα
- Στις επιτροπές παραλαβής δημοσίων έργων εντός των πόλεων ,να ορίζεται και ένας εκπρόσωπος ΑΜΕΑ, κατά προτίμηση χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου.
- Κατα την μίσθωση κτιρίου από η προς το δημόσιο να υπάρχει όρος στο συμβόλαιο ,<< προσβάσιμο και για χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου >>.
- Να γίνουν προσβάσημες
οι εκκλησίες αφού σχεδόν στο σύνολό τους είναι αδύνατη η είσοδος για ατομα με κινητκά προβλήματα , ηλικιωμένους, μητέρες με καρροτσάκια κλπ..
-Τα Δημόσια κτίρια (π.χ. δημοτική βιβλιοθήκη, λιμεναρχείο, καφετέριες, ΟΤΕ ,ΔΕΗ τράπεζες .κ.λ.π.) και γενικά οι δημόσιοι χώροι συνάθροισης κοινού να είναι προσβάσιμοι.Σήμερα το 95% έχουν σκαλοπάτια η υπερυψωμένα πατάρια
- Να γίνουν λειτουργικές και προσβάσιμες οι αθλητικές εγκαταστάσεις (πχ στην Πρέβεζα πισίνα του δημοτικού κολυμβητηρίου .)
- Πρόσβαση σε παραλίες .Η άσκηση στο νερό είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη ειδικά για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. (πχ στην Πρέβεζα στον κυματοθραύστη στην κυανή ακτή να τοποθετηθεί ράμπα και
για είσοδου του αμεα στο νερό ,ανελκυστήρας τύπου χειροκίνητος γρύλος)
-Τοποθέτηση καθισμάτων για ξεκούραση σε όλους τους υπαίθριους δημόσιους χώρους
- Ο εθελοντισμός (Γ.Ν.Πρέβεζας,Ψυχαργώ,Κ.Α.Π.Η κλπ) να μοριοδοτείται.
- Προσβασιμοτητα σε τουριστικά αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους (Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 5% του πληθυσμού της επικράτειας έχει σοβαρότατο κινητικό πρόβλημα σύν 5% οι συνοδοί τους ,δηλαδή το 10% αποκλείουν την Πρέβεζα σαν τουριστικό προορισμό λόγω προβλημάτων προσβασιμότητας.)
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία , βρίσκει τους Ανάπηρους συμπολίτες μας περισσότερο φτωχούς και ακόμα περιθωριοποιημένους .
Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται σήμερα για τα ΑμεΑ με τις συνθήκες κρίσης, δε διασφαλίζονται τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας, ενώ ορθώνονται νέα τείχη στην προσπάθεια μας για ενεργή ένταξη στον κοινωνικό ιστό.
Κάθε άνθρωπος από την φύση του ελπίζει , οραματίζεται, διεκδικεί.
Εμείς για να επιτύχουμε τους στόχους μας, να έχουν νόημα οι διεκδικήσεις μας και οι αγώνες μας , είναι απαραίτητη η συνεργασία και η αλληλεγγύη. Χρειάζεται σεβασμός σε κανόνες και θεσμούς.
Η βούληση από την πολιτεία και τους συνανθρώπους μας είναι ικανή να νικήσει την αναπηρία.
Bασίλης Δημόπουλος Αντ. Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία
Ηπείρου και Ιονίου Νήσων