Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Εξετάζουν την αύξηση στον ΦΠΑ-Πάνε περίπατο και οι 100 δόσεις;

Πριν φύγουν τα δίνουν όλα στην Τρόικα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Με τη φράση «πολλά γίνονται» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε δηλώσεις.Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν οι προτάσεις που διαμορφώνονται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα.Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, η τρόικα απευθύνοντας νέο «τελεσίγραφο» στην Αθήνα ζήτησε, μεταξύ άλλων, αύξηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ενώ επανέφερε και το ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις
ληξιπρόθεσμες οφειλές ζητώντας τροποποιήσεις.Συγκεκριμένα, ως προς τη ρύθμιση, ζητά να μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στη ρύθμιση, καθώς και να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων σε 72, υποστηρίζοντας ότι οι τωρινές προβλέψεις αυξάνουν το δημοσιονομικό κενό.Η τρόικα επαναφέρει διαρκώς το αίτημα για αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών, ωστόσο υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αλλαγή τώρα, καθώς ήδη υπάρχουν 40.000 αιτήσεις για υπαγωγή.Από την πλευρά της η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις της τρόικας, αλλά και να ισοσκελίσει το δημοσιονομικό κενό που η τρόικα επιμένει να υπολογίζει στα 2,5-3 δισ. ευρώ.Συγκεκριμένα, προκρίνει την κατάργηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή του 6,5% σε προϊόντα και υπηρεσίες (επιβάλλεται σε φάρμακα, εμβόλια, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά και εισιτήρια θεάτρου), κρίνοντας πως και το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο και ο αντίκτυπος σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες θα είναι μικρότερος.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ
Για "άτσαλη πολιτική κωλοτούμπα" της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου η οποία "αποδέχεται τις προκλητικές απαιτήσεις της τρόικα για νέες περικοπές σε συντάξεις, σε μισθούς στο Δημόσιο και σε συνταγματικά κατοχυρωμένα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα" κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Στρατούλης σε ανακοίνωση όπου σχολιάζει τις διαπργματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. "Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου λίγο πριν φύγει τα δίνει όλα στην τρόικα" αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο κ. Στρατούλης εκφράζει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση "υποχωρεί άτακτα" καθώς "έφθασε μέχρι το σημείο να συζητά την κατάργηση ακόμα και του ΕΚΑΣ και του προνοιακού τμήματος της κατώτατης σύνταξης που οι υπαλληλίσκοι της τρόικας χαρακτηρίζουν ως μη ανταποδοτικές παροχές". "Μια αριστερή κυβέρνηση, που θα αναδειχθεί με την ψήφο και τους αγώνες του λαού θα στηρίξει την δημόσια κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις με πρώτο βήμα την αποκατάσταση της 13ης σύνταξης (δώρο Χριστουγέννων) για όσους παίρνουν μηνιαίες συντάξεις κάτω από 700 ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται και θα καταθέσει το επόμενο διάστημα στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου" καταλήγει.