Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

Προειδοποιήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου έπειτα από το κύμα καταλήψεων

39 σχολεία υπό κατάληψη στην Περιφέρεια Ηπείρου

Περίπου 500 σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη!Σε καταλήψεις προχώρησαν το πρωί οι μαθητές σε 39 σχολεία της Ηπείρου, με αποφάσεις των συντονιστικών τους οργάνων, συμμετέχοντας έτσι στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις.Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου, το μεγαλύτερο ποσοστό των υπό κατάληψη σχολείων, βρίσκονται στην Άρτα, καθώς λουκέτο μπήκε στα 18 από τα 24 σχολεία του συγκεκριμένου νομού.
Στην Πρέβεζα, υπό κατάληψη βρίσκονται 12 από τα 25 σχολεία, ανάμεσά τους, το ΓΕΛ Λούρου, το ΓΕΛ Φιλιππιάδας, το ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας, το Γυμνάσιο Πάργας και το ΓΕΛ Πάργας καθώς και το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.Στη Θεσπρωτία, μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις γίνονται στα 8 από τα 22 σχολεία, ενώ για τον νομό Ιωαννίνων, που έχει 75 Γυμνάσια και Λύκεια, λουκέτο μπήκε μόνο στο ΓΕΛ της Κόνιτσας.Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος,προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς με ενεργοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει μέτρα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι καταλήψεις στα σχολεία ξεπερνούν τις τρεις ημέρες.Από την πλευρά τους οι μαθητές εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νέο λύκειο και την τράπεζα θεμάτων , ζητούν προσλήψεις εκπαιδευτικών και άμεση αποστολή όλων των βιβλίων στις
σχολικές μονάδες.Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τις υπηρεσίες του οι καταλήψεις φτάνουν τις 500.Ειδικότερα στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη σχετικώς με την ελλιπή καθαριότητα στα πανεπιστήμια, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στο θέμα των καταλήψεων που ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρα στα σχολεία όλης της χώρας λέγοντας πως ενημερώθηκε ότι το φαινόμενο συνηθίζεται ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.Πρόσθεσε πως δεν έχει πρόβλημα με τις κινητοποιήσεις ωστόσο διερωτήθηκε: «Τι γίνεται με το αναλυτικό διδακτικό πρόγραμμα μέσα στο έτος διότι μέχρι τη 17η Νοεμβρίου είναι μισός μήνας διδακτικού έτους. Αν η κατάληψη επεκταθεί τι γίνεται; Η ύλη που θα πάει;».
«Είναι μεγάλο πρόβλημα, δεν μπορεί να μείνει έτσι» είπε ο κ. Λοβέρδος, ζητώντας «να αναλογιστούμε όλοι ποιο πρόβλημα δημιουργείται στα παιδιά». «Υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις» προειδοποίησε.