Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

Νέα στοιχεία,για την απάτη «μεγατόνων»,με την εμπλοκή του καθηγητή από τα Γιάννενα!!!

Χιλιάδες ευρώ, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων... έφυγαν για Μάλτα, Κύπρο, Ολλανδικές Αντίλες!

Νέα στοιχεία,για την απάτη «μεγατόνων» σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης,η οποία  περιλάμβανε επιστροφές χρημάτων από εταίρους, κατ’ επίφαση δικαιούχους σε ποσοστό από 20% έως 90%,έρχονται και σήμερα στο φως της δημοσιότητας.Οι εμπλεκόμενοι ,μεταξύ των οπιών και καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,αντικαθιστούσαν τις συνεργαζόμενες «εταιρίες» όταν αρνούνταν να εκτελέσουν τις οικονομικές συμφωνίες, επίσης ανέβαζαν το ύψος των χρηματοδοτήσεων με δήθεν αγορές επιπλέον εξοπλισμού, ενώ με πλαστές καταστάσεις «ανύπαρκτων» εργαζομένων στα προγράμματα και αντίστοιχες αμοιβές μεγέθυναν το ύψος των χρημάτων που λάμβαναν από τα κοινοτικά κονδύλια!Όπως σας ενημερώσαμε και με προηγούμενα ρεπορτάζ,στο ελληνικό «κομμάτι» της πανευρωπαϊκής υπόθεσης απάτης εμπλέκεται ο 59χρονος Ν.Δ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας I CUBE A.E. και της SPIRIT A.E, ο 53χρονος Δ.Φ καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικός υπεύθυνος για διάφορα προγράμματα που συμμετείχε το πανεπιστημιακό ίδρυμα, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων POCEMON καιINTREPID.Ο καθηγητής υπήρξε μέλος του Δ.Σ των εταιρειών I CUBE A.E. και SPIRIT A.E. Αντίστοιχη εμπλοκή έχουν ο  61χρονος Χ.Δ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ANKO A.E και η 44χρονη D.N, Καναδή υπήκοος, υπάλληλος των
εταιρειών I CUBEA.E. και SPIRIT A.E.

Ο μηχανισμός
Οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος για την υπόθεση που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» σχετικά με την ελληνική «αντιπροσωπία» του δικτύου εταιριών, η οποία, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, εξαπατούσε συστηματικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποκομίζοντας περίπου 50.000.000 ευρώ, μέσω της χρηματοδότησης προγραμμάτων έρευνας για την ανάπτυξη της τεχνολογικής καινοτομίας, πληροφορικής και επικοινωνίας.Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν όλες τις ανταλλαγές μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανάμεσα στους Ελληνες εμπλεκόμενους, με τους υπευθύνους άλλων «εταιριών» που δρούσαν σε άλλα «δίκτυα» χωρών της Ε.Ε., όπως και τους τρόπους με τους οποίους διασπάθιζαν τα κοινοτικά κονδύλια και απέφευγαν τους ελέγχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συνεννοήσεις
Χαρακτηριστικά στις 23 Απριλίου 2008, ο A.S. ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, κεντρικό πρόσωπο στο ιταλικό «δίκτυο», στέλνει e-mail στον 59χρονο πρόεδρο των εταιριών I-CUBE A.E. και SPIRIT Α.Ε., όπως και στον 53χρονο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με το οποίο έπρεπε να διερευνηθεί η προσομοίωση της προσπάθειας κατανομής από τον προϋπολογισμό της RE-HAZ (ουγγρική εταιρία που συμμετείχε στην πρόταση για το πρόγραμμα POCEMON). Σκοπός ήταν η προσπάθεια αποφυγής τυχόν πρόσθετου εταίρου που θα μπορούσε να σαρωθεί με τις «ακτίνες Χ της Ε.Ε.», διαφορετικά, σύμφωνα με τον Ιταλό «ακαδημαϊκό», θα έπρεπε να βρεθεί ένας απαραίτητος εταίρος που θα μπορεί να αιτιολογηθεί η συμμετοχή του και θα έδειχνε προσπάθεια για «έλεγχο συνοχής». Η RE-HAZ είχε προσυνεννοηθεί για επιστροφή μέρους της χρηματοδότησης που θα λάμβανε από το πρόγραμμα, στην I-CUBE A.E., ως κατ’ επίφαση δικαιούχο εταιρία.Οταν ο πρόεδρος της ουγγρικής εταιρίας αρνήθηκε να δώσει προσυμφωνημένο 50% της χρηματοδότησης, το «δίκτυο» αντικατέστησε την εταιρία αυτή με την CRONOS International. Μία άλλη βρετανική εταιρία, η INFOCUS HEALTH LIMITED, αντικαθιστά στο πρόγραμμα INTREPID την εταιρία COMPRO.

Οι συμφωνίες
Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας διαπίστωσαν, εν αγνοία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μερικές από τις παρακάτω συμφωνίες για μεταφορές χρημάτων:
* Για το πρόγραμμα εργασίας POCEMON, η εταιρεία ANKO A.E. θα λάμβανε 650.000 ευρώ και όφειλε επιστρέψει 83% της χρηματοδότησης πίσω στο «δίκτυο».
* Η CRONOS INTERNATIONAL, που αντικατέστησε την RE-HAZ, επρόκειτο να επιστρέψει το 77,5% της χρηματοδότησης.
* Η IXTENT A.E. θα λάμβανε 505.000 ευρώ και θα επέστρεφε τα μισά στο ελληνικό «δίκτυο».
* Η TALANTON A.E. θα έπαιρνε 475.000 ευρώ και επέστρεφε το 80%.
* Για το πρόγραμμα εργασίας INTREPID, η DATAMED A.E. από τις 298.000 ευρώ έπρεπε να επιστρέψει τις 193.830 ευρώ.
* Η INFOCUS HEALTH LIMITED θα επέστρεφε 35.083 ευρώ από τις 53.974 ευρώ.
* Για το πρόγραμμα εργασίας HEALTH PLUS, η QUALITY & RELIABILITY A.E. θα έπρεπε να επιστρέψει 84.000 ευρώ από τις 120.000 ευρώ που θα έπαιρνε.
* Για το πρόγραμμα PIM, η παραπάνω εταιρία έπρεπε να επιστρέψει 174.412 ευρώ από τις 249.160 ευρώ που θα λάμβανε.
* Για το πρόγραμμα MULTI KNOWLEDGE, η DATAMED A.E. έπρεπε να επιστρέψει το 65% της χρηματοδότησης, δηλαδή η αμοιβή του «δικτύου» θα ήταν 116.929 ευρώ.

Εργαζόμενοι
Σύμφωνα με τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ο μηχανισμός της εξαπάτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είχε στηθεί από τους τέσσερις εμπλεκόμενους της ελληνικής «αντιπροσωπίας», ως γενικότερος σχεδιασμός, περιελάμβανε και την υποβολή πλαστών και ανακριβών δηλώσεων-εγγράφων (time sheets - Financial Statements), που αφορούσαν πρόσωπα που απασχολούνταν στα ερευνώμενα προγράμματα εργασίας, INTREPID και POCEMON.
Αυτά τα πρόσωπα είτε είχαν πλήρη άγνοια για τα προγράμματα είτε πληρώθηκαν για συμμετοχή ενώ δεν συμμετείχαν.Ωστόσο, για τα πρόσωπα αυτά υποβλήθηκαν τα ανακριβή φύλλα ωρών εργασίας (time sheets) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.