Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Ο φόβος του απρόοπτου επανήλθε λόγω Γ. Στύλιου

Της Μαρίνας Μάνη

Την ώρα που ο Γκίκας Χαρδούβελης ετοιμαζόταν για ένα από τα πιο δύσκολα Eurogroup και ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευ. Βενιζέλο «έφτιαχναν βαλίτσες» για Λευκωσία και Κάιρο, η κυβέρνηση βρέθηκε ...από το πουθενά αντιμέτωπη με έναν υφυπουργό της ο οποίος, τελικά, αποπέμφθηκε.Τα όσα διημήφθησαν στη Βουλή ανάμεσα στον πρώην, πια, υφυπουργό Παιδείας Γιώργο Στύλιο και στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, έδειξαν ότι «όσους σχεδιασμούς και να κάνεις πάντα θα βρίσκεται ένα απρόοπτο να στον τινάζει στον αέρα και να αλλάζει ατζέντα», όπως λέει επιτελικό στέλεχος του Μαξίμου.Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα λεπτά μετά το επεισόδιο στη Βουλή προκρίθηκε η ανάγκη μίας δημόσιας συγγνώμης του Γ. Στύλιου προς εκτόνωση της κρίσης.Ωστόσο, όταν έγινε σαφές (μέσα από το video) τι ακριβώς είχε πει ο ίδιος και σε τι ύφος, η αποπομπή εμφανίσθηκε ως μονόδρομος. Την είχε «φωτογραφίσει» άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ, όταν σε
ανακοίνωσή του καλούσε τον πρωθυπουργό να τιμωρήσει εμπράκτως τον υφυπουργό και βουλευτή της ΝΔ.

Χρυσαυγίτικη αντίληψη
Το στοιχείο που βάρυνε καθοριστικά ήταν η... δικαίωση της χρυσαυγίτικης αντίληψης και πρακτικής από ένα μέλος της κυβέρνησης. Το «θέλεις Κασιδιάρη» δηλαδή ερμηνεύθηκε ως αποδοχή του «επιχειρήματος» που προβάλλει η ΧΑ ότι η ίδια ...θα τιμωρεί δέρνοντας.Όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό, μία από τις πρώτες σκέψεις που κυκλοφόρησαν στους διαδρόμους της Βουλής μετά το επεισόδιο, ήταν πως «με τον Στύλιο στην κυβέρνηση θα επηρρεαστεί αρνητικά ακόμη και η προσπάθεια να βρεθούν οι 180 βουλευτές για την Προεδρική εκλογή», καθώς ο υφυπουργός θα λειτουργούσε ως «όπλο» εναντίον των ταλαντευόμενων ανεξάρτητων βουλευτών.Σε δεύτερο επίπεδο, εκτιμήθηκε ότι οι αναλύσεις περί συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ ΝΔ και ΧΑ θα περνούσαν πάλι σε πρώτο πλάνο.Η εξέλιξη αυτή πάντως επανέφερε στο κυβερνητικό στρατόπεδο τον «φόβο για το απρόοπτο» που «ανά πάσα στιγμή» μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην πιο κρίσιμη πολιτικά στιγμή – όπως συνέβη και με τις αποκαλύψεις εις βάρος του πρώην πανίσχυρου γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου.

Πήγε να τα κάνει χειρότερα
Η απόφαση του Αν. Σαμαρά υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, με τον Γ. Στύλιο να παραδίδει την παραίτησή του στον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη καθώς ο πρωθυπουργός «αρνήθηκε να μιλήσει μαζί του», κατά συνεργάτη του.Ο πρώην υφυπουργός λίγο έλειψε να θέσει σε κίνδυνο και την βουλευτική του ιδιότητα (εκλέγεται με τη ΝΔ στην Αρτα) όταν σε μία από τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του χθες το βράδυ, συγκεκριμένα στον Σκάι, άφησε να εννοηθεί ότι παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ...επειδή το ζήτησε το ΠΑΣΟΚ και όχι επειδή το απαίτησε ο πρωθυπουργός.Με την άρον-άρον ανασκευή «το θέμα έκλεισε». Τουλάχιστον, προς το παρόν.

www.capital.gr