Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Μάχη σε διπλό «μέτωπο» δίνει η Πτηνοτροφία της Ηπείρου

Σκληρή μάχη ενάντια στην οικονομική κρίση και τις συνέπειές της δίνει ο πτηνοτροφικός κόσμος της Ηπείρου, ο οποίος αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και μέχρι σήμερα τα έχει καταφέρει. Γεγονός πολύ σημαντικό για την τοπική οικονομία, καθώς η Πτηνοτροφία είναι μία από τις πιο σημαντικές παραγωγικές της δραστηριότητες, με άλλα λόγια η «βαριά της βιομηχανία».
Σα να μην έφταναν οι υπόλοιπες αντιξοότητες, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Πίνδος», τα κοτόπουλα «Νιτσιάκος» και ο Συνεταιρισμός Άρτας, τρεις από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της περιοχής μας οι οποίες καλύπτουν ούτε λίγο, ούτε πολύ το 70% της συνολικής ελληνικής πτηνοτροφικής παραγωγής, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα υπέρογκα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για δήθεν συμμετοχή σε καρτέλ κοτόπουλου μαζί με άλλες επιχειρήσεις απ’ όλη τη χώρα!Οι εξελίξεις στον δικαστικό αγώνα που δίνουν οι τρεις επιχειρήσεις κατά των προστίμων είναι θετικές μέχρι σήμερα. Τελευταία νίκη πέτυχαν πριν μερικές ημέρες στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο «ψαλίδισε» κατά 80% τα

πρόστιμα, ωστόσο, όπως αναφέρει στην εφημερίδα  «Πρωινός Λόγος» ο Πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Ανδρέας Δημητρίου, κερδήθηκε η μάχη, όχι όμως ακόμα και ο πόλεμος!

«Ψαλίδι» στα πρόστιμα
Πρόστιμο 12,5 εκατ. ευρώ είχε επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στον Πτηνοτροφικό «Πίνδος», τον «γίγαντα» των 500 περίπου συνεταιριστών για συμμετοχή σε… καρτέλ της αγοράς κοτόπουλου. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αποφάσισε την απαλλαγή της επιχείρησης από το 80% του προστίμου και απέμεινε ένα 20%, δηλαδή 2,4 εκατ. ευρώ, ποσό για το οποίο συνεχίζεται η προσπάθεια της επιχείρησης προκειμένου να διαγραφεί. Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό απαλλαγής του «Νιτσιάκου» από το δικό του πρόστιμο. Από τα 9 εκατ. ευρώ το Εφετείο Αθηνών τον έφερε στα 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται η έκδοση απόφασης για τον Πτηνοτροφικό της Άρτας, η οποία προφανώς θα κινείται στην ίδια λογική.

Ο Πρόεδρος της «Πίνδου»
Ικανοποιημένος για την θετική αυτή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της «Πίνδου» Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος ανέφερε στον «Πρωινό Λόγο.» ότι το ποσό που μείωσε το δικαστήριο απ’ το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι το μεγαλύτερο δυνατό που είχε δικαίωμα να κόψει. «Αυτή είναι μία πολύ σημαντική απόφαση για μας, όμως ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί ακόμα. Και πάλι τα 2,4 εκατ. ευρώ που απομένουν είναι πολλά. Το πρόστιμο αυτό είναι άδικο και καταστροφικό ια τον κλάδο της Πτηνοτροφίας», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με έμφαση πως «έχουμε ήδη αποδείξει ότι δεν υπήρξε κανένα καρτέλ στην αγορά κοτόπουλου».

Έπεται συνέχεια
Η συνέχεια στην δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα δοθεί και πάλι στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών λίγο μετά τα μέσα Ιανουαρίου, όπου αυτές θα διεκδικήσουν την αναστολή βεβαίωσης του συνόλου των υπέρογκων προστίμων που τους έχουν επιβληθεί και, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα ακολουθήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο θα προσφύγουν είτε οι επιχειρήσεις είτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να προσβάλουν την όποια απόφαση του Εφετείου. Ο κ. Δημητρίου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τελική έκβαση της υπόθεσης. Όπως δήλωσε, «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και εκτιμούμε ότι σε βάθος χρόνου θα αναιρέσει το 100% του άδικου αυτού προστίμου που μας έχει επιβληθεί. Οι εξελίξεις αυτές είναι κρίσιμες για την Πτηνοτροφία της Ηπείρου, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη βιομηχανία της περιοχής μας. Να μην ξεχνάμε ότι οι τρεις τοπικές επιχειρήσεις καλύπτουν το 70% του συνόλου της ελληνικής πτηνοτροφικής παραγωγής».

Απροσδόκητη εξέλιξη
Στο μεταξύ, ένα άλλο ζήτημα στο οποίο ποντάρουν οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις για ακύρωση των προστίμων τους είναι το γεγονός ότι από τα μέσα του 2012 και έως τις αρχές του 2014 η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεδρίαζε με ελλιπή σύνθεση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταπέσουν νομικά κάποιες από τις υποθέσεις με τις οποίες είχε ασχοληθεί μέσα στο συγκεκριμένο διάστημα, ενώ εκκρεμεί προς εκδίκαση στο ΣτΕ άλλη μία υπόθεση με πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε εταιρεία τροφίμων και ποτών. Αν αυτό ακυρωθεί με το αιτιολογικό της ελλιπούς σύνθεσης της Επιτροπής, τότε θα αποτελέσει προηγούμενο και ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να ακυρωθούν τα πρόστιμα και στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, αφού αυτά επιβλήθηκαν στο ίδιο επίμαχο διάστημα.

Ελπίδες για το μέλλον
Ελαφρά βελτιωμένη είναι φέτος η εικόνα της αγοράς κοτόπουλου και κατ’ επέκταση η πορεία του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, καθώς και των υπόλοιπων επιχειρήσεων του κλάδου, σύμφωνα με τον Ανδρέα Δημητρίου. «Αντιστεκόμαστε στην κρίση, παλεύουμε, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και μέχρι σήμερα τα έχουμε καταφέρει. Ελπίζουμε ότι θα πάμε καλύτερα τώρα που φαίνεται πως κάτι αλλάζει στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.