Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

ΑΡΤΑ:Ένα βήμα πριν τα ασφαλτικά ο κόμβος στην πλατεία Κρυστάλλη

Τι δηλώνουν ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης και η  Λ. Κιτσαντά

Ένα βήμα πριν τα ασφαλτικά βρίσκεται το έργο κατασκευής κόμβου στο ύψος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Άρτας, που είναι ενταγμένο στο γενικότερο έργο παρεμβάσεων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του υπουργείου Υποδομών για την Άρτα.Η συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως είναι γνωστό, έχει αποτελέσει μείζον ζήτημα για την τοπική κοινωνία όσο όμως και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, καθώς καταγράφονται έντονες διαμαρτυρίες για τον σχεδιασμό της.Ο κόμβος κατασκευάζεται σε σχήμα σταυρού και οι κάτοικοι της Άνω πόλης στο ύψος του συνοικισμού Φανερωμένης βλέπουν να δυσκολεύει η καθημερινότητά τους, καθώς θα εμποδίζεται με αυτή τη παρέμβαση η πρόσβαση μέσω της περιφερειακής οδού στις οικίες τους και γενικότερα προς την περιοχή τους.Το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο εισπράττοντας και κατανοώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων, έφερε το θέμα σε συνεδρίαση όπου ομόφωνα αποφάσισε την διευκόλυνση όλων, ζητώντας το σχήμα του κόμβου να μετατραπεί σε ένα σταυρό. Στόχος να δίνεται δυνατότητα εισόδου - εξόδου προς όλες τις κατευθύνσεις. Όμως βασική παρέμβαση για να εκτελεστεί ένας σταυρός στο σημείο αυτό ήταν να κοπεί στο μέσον η πλατεία Κρυστάλλη. Νέες αντιδράσεις άρχισαν να
καταγράφονται τότε από τους κατοίκους πέριξ της πλατείας και όχι μόνο, δεδομένου ότι χαρακτηρίζουν τον κοινόχρηστο αυτό χώρο ως ιστορικό και σύμφυτο με την καθημερινότητα των κατοίκων της Άρτας και την ιστορία της πόλης επί σειρά ετών. Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, είπαν όχι. Η όλη υπόθεση εκτυλίχθηκε σε μείζον ζήτημα και στην προεκλογική περίοδο των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών. Πολλές δηλώσεις και αναφορές από κάθε υποψήφιο συνδυασμό για ένα έργο που δεν έχει μεν την ευθύνη του ο Δήμος αλλά που σίγουρα είναι ο πρώτος φορέας ο οποίος οφείλει να έχει λόγο σε ένα έργο που εφόσον κατασκευάζεται για να λύσει σοβαρά προβλήματα κυκλοφοριακής ασφάλειας, δεν θα πρέπει να δημιουργεί σε τοπικό επίπεδο νέα. Η παρέμβαση γίνεται από το υπουργείο Υποδομών ενώ το έργο επιβλέπεται από την αρμόδια υπηρεσία ΕΥΔΕ-ΜΕΔΕ που εδρεύει στην Πρέβεζα.Όπως ήταν αναμενόμενο από τις πρώτες ακόμη συνεδριάσεις του νέου Δημοτικού Συμβούλιο, επί τάπητος τέθηκε το εν λόγω θέμα, με τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων να ζητούν συνεδρίαση και αποφάσεις για διορθωτικές παρεμβάσεις πριν ολοκληρωθεί το έργο και τον δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις αναφορικά με το γεγονός ότι ο Δήμος Αρταίων πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση αλλαγών που θα ζητήσει να γίνουν από το αρμόδιο υπουργείο πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή. Κι αυτό γιατί αν τελειώσει το έργο με τον υπάρχοντα σχεδιασμό θα χρειαστούν χρόνια και πολύ περισσότερα χρήματα για μετατροπές.

Η πρόταση της Ρ.Δ.Α
Στην όλη διαδικασία είχε παρέμβει και η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή» υποσχόμενη να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για μετατροπές που θα λύνουν τα προβλήματα στον υπό κατασκευή κόμβο. Η ολοκληρωμένη πρόταση που κατατέθηκε στις 22 Οκτωβρίου προβλέπει μετακίνηση του κόμβου κατά 50 μέτρα στο ύψος του σημερινού περιπτέρου, κάτι που όπως υπογραμμίζεται θα δώσει την δυνατότητα κίνησης προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς να δημιουργούνται άλλα προβλήματα και χωρίς περαιτέρω μετατροπές στο έργο. Που -με βάση πάντα την ανακοίνωση της παράταξης αναφορικά με την πρότασή της- σημαίνει ότι και η κίνηση των κατοίκων της Άνω Πόλης προς Φανερωμένη θα διευκολύνεται και παράλληλα δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί η απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου για σπάσιμο της πλατείας Κρυστάλλη στο κέντρο προκειμένου να περάσει δρόμος διέλευσης προς την Φανερωμένη. Η πρόταση έχει μελετηθεί από μηχανικούς με εμπειρία στα δημόσια έργα, έχει γίνει τοπογράφηση της περιοχής κι όπως έχει επισήμως ανακοινωθεί το κόστος του έργου ανεβαίνει μόνο κατά 25.500 ευρώ. Ποσό που στο σύνολο του έργου περί παρεμβάσεων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Άρτα αντιστοιχεί στο 0,16% ενώ μόνο για τη συγκεκριμένη παρέμβαση κατά 5,48%. Η πρόταση έχει κατατεθεί στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων, απ’ όπου εξετάζεται περαιτέρω για να δοθούν οι όποιες απαντήσεις.

Η θέση του Δημάρχου
Σε επικοινωνία με τον δήμαρχο Αρταίων για την εξέλιξη του συγκεκριμένου θέματος λίγο πριν τα τελικά στάδια της κατασκευής του έργου, ο κ. Τσιρογιάννης, καταρχήν δήλωσε ότι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση από την επιβλέπουσα αρχή για έναρξη ασφαλτικών και αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζει. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «Η πρόταση της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας έχει πράγματι κατατεθεί στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων, απ’ όπου εξετάστηκε όπως αντίστοιχα είχε εξεταστεί και στο παρελθόν το ίδιο ενδεχόμενο, όμως για τεχνικούς λόγους έχει απορριφθεί. Σύντομα θα δοθούν επισήμως οι απαντήσεις προς την «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή» και σας λέω ότι η πρόταση απορρίπτεται, όμως αναλυτικά τους λόγους θα περιγράφει η επίσημη απάντηση των υπηρεσιών προς την επικεφαλής Λίτσα Κιτσαντά».Σχετικά με τις ενέργειες από μέρους του Δήμου Αρταίων για την λύση των προβλημάτων από το υπό κατασκευή έργο, ο κ. Τσιρογιάννης διευκρίνισε ότι «Έχουμε από την επικοινωνία με το υπουργείο και την επιτόπια συνάντησή μας με την εκπρόσωπο κ. Κοντού, την ανακοίνωση της πρόθεσης του υπουργείου να γίνουν αναγκαίες παρεμβάσεις που θα άρουν τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργεί ο σχεδιασμός του εν λόγω έργου στην περιοχή, ακόμη και αν αυτό ολοκληρωθεί. Ακόμη μελετάται άλλη ολοκληρωμένη, υλοποιήσιμη λύση με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ασφαλής για τους χρήστες. Δηλαδή τεχνικά ασφαλής λύση, που σύντομα θα ανακοινωθεί».

Τι δηλώνει η Λ. Κιτσαντά
-Σε δηλώσεις της προς την εφημερίδα  «ΗΧΩ της Άρτας» για το θέμα αυτό σήμερα η κ. Κιτσαντά τονίζει πως η θέση της παράταξης είναι να έρθει άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα διότι έχει επίσημη ενημέρωση από την επιβλέπουσα αρχή του έργου ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν τη ρήψη της ασφάλτου και την τοποθέτηση των στηθαίων.Η ίδια πρόσθεσε ότι «Αναμένουμε να έρθει το θέμα άμεσα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα ζητήσουμε την ακύρωση της απόφασης του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου που πρότεινε την διάνοιξη δρόμου εν μέσω της ιστορικής πλατείας Κρυστάλλη. Θα ζητήσουμε την υλοποίηση της πρότασης για μετακίνηση του κόμβου κατά 50 μέτρα σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει η παράταξη με την συμμετοχή για το ποσό που επιπλέον απαιτείται, και του Δήμου αν χρειαστεί, ώστε να γίνει το έργο χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα για τους δημότες στην περιοχή».