Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

Το οργανωμένο έγκλημα «ζει και βασιλεύει» στην Ήπειρο

Τι αναφέρουν τα στοιχεία  από τον επίσημο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου

Ναρκωτικά, λαθρομετανάστες, διαρρήξεις, πλαστογραφίες, παράνομη κατοχή όπλων και άλλα αδικήματα συνθέτουν το «χάρτη» των περιστατικών μικροεγκληματικότητας που εξιχνιάστηκαν και το Σεπτέμβριο στην Ήπειρο.Τα στοιχεία προκύπτουν από τον επίσημο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου και αφορά τις υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν και τη σύλληψη 993 (!) ατόμων, Ελλήνων και αλλοδαπών για διάφορα αδικήματα.Ωστόσο οι παράνομες πράξεις είναι πολύ περισσότερες και εκείνο που για άλλη μια φορά πρέπει να επισημανθεί είναι ότι παρά τις προσπάθειες των Αστυνομικών Αρχών και τις συλλήψεις που γίνονται, η παραβατικότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη, προκαλώντας την ανησυχία στους κατοίκους πόλεων και κυρίως των χωριών μας, όπου η αστυνόμευση εξακολουθεί να «πάσχει».Από τα απολογιστικά στοιχεία, εκείνο που ασφαλώς προβληματίζει περισσότερο είναι η εκ νέου δραστηριοποίηση των εμπόρων ναρκωτικών, καθώς μετά την «ανάπαυλα» που ακολούθησε της

επιχείρησης της Αλβανικής αστυνομίας στους Λαζαράτες, η διακίνηση προς τη χώρα μας, άρχισε να επανακάμπτει και μέσα στο Σεπτέμβριο οι κατασχέσεις χασίς έφτασαν τα 180 κιλά!Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η εγχώρια «παραγωγή» καθώς εντοπίστηκαν και εκριζώθηκαν 68 φυτά κάνναβης, 95,9 γραμμάρια ηρωϊνης και 162 ναρκωτικά χάπια.Ένας δεύτερος μεγάλος «πονοκέφαλος» για τις Διωκτικές αρχές και ιδίως για τους κατοίκους είναι οι διαρρήξεις και οι ληστείες. Μόνο αυτές που εξιχνιάστηκαν ανέρχονται σε 33 (1 ληστεία- 32 κλοπές και διαρρήξεις). Παράλληλα γίνεται όλο και πιο έντονο το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης καθώς πέρα της διακίνησης (εννέα περιστατικά εντοπίστηκαν το Σεπτέμβριο) συνήθως συνοδεύεται και με χρήση πλαστών εγγράφων (συνολικά εξιχνιάστηκαν 32 υποθέσεις). Οι συλληφθέντες λαθρομετανάστες ανήλθαν σε 850, εκ των οποίων 15 ήταν διακινητές, ενώ συνεχώς αυξανόμενος βαίνει ο αριθμός όσων προέρχονται από τις χώρες της Ασίας και επιχειρούν να μετακινηθούν, μέσω της Ηπείρου, προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στα θετικά του απολογισμού καταγράφονται επίσης η ανεύρεση έξι κλεμμένων οχημάτων, αλλά και οι κατασχέσεις προϊόντων παραεμπορίου (2817 είδη) και οπωροκηπευτικών χωρίς συνοδευτικά παραστατικά (812 κιλά). Επίσης για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, έγινε σύλληψη ατόμου που εμπλέκεται σε κλοπές Ναών και Μοναστηριών του Ζαγορίου και συγκεκριμένα ενός 54χρονου.

Τα τροχαία
Ο μήνας Σεπτέμβριος, ήταν ωστόσο και «αιματοβαμμένος», καθώς έξι ακόμη συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα που έγιναν σε δρόμους της Ηπείρου. Πέρυσι τον ίδιο μήνα οι νεκροί ήταν 4, ενώ λιγότεροι ήταν οι τραυματίες 11 φέτος, 18 πέρυσι.
Παρά το γεγονός ότι τα τροχαία είναι στην «ημερήσια διάταξη», ένας μεγάλος αριθμός οδηγών εξακολουθεί να κινείται στους δρόμους «άναρχα» και παραβαίνοντας βασικές διατάξεις του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, όπως το «μαρτυρούν» οι βεβαιωμένες κλήσεις της Τροχαίας.
Μεταξύ άλλων, 31 οδηγοί οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ, 683 έτρεχαν με υπερβολική ταχύτητα, 137 εντοπίστηκαν να έχουν ανασφάλιστα τα οχήματά τους, 130 μοτοσυκλετιστές να μη φορούν κράνος, 117 να μη χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας, 22 να έχουν παραβεί ερυθρό σηματοδότη.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ