Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Στο κενό το κάλεσμα του Ερυθρού Σταυρού της Άρτας για προσφορά τροφίμων!

Δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση ούτε από πολίτες, ούτε από φορείς ή επιχειρήσεις!!!

Ανησυχητική είναι η αύξηση των ατόμων που προσέρχονται πλέον στον Ερυθρό Σταυρό της Άρτας, αναζητώντας ένα πιάτο φαγητό καθότι οι περισσότεροι αναφέρουν ότι έχουν να φάνε δυο ή και παραπάνω ημέρες.Το Τοπικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού διαπιστώνει αύξηση στις εν λόγω περιπτώσεις και την ίδια στιγμή, έχοντας εξαντλήσει τα οποία αποθέματα υπήρχαν σε τρόφιμα μακράς διάρκειας, αναγκάστηκε προσφάτως σε νέα ανακοίνωση έκκλησης για βοήθεια προς τους πολίτες της Άρτας, ώστε να μπορέσει να παρασχεθεί τροφή σε αυτές τις περιπτώσεις.Παρά την παρέλευση μίας εβδομάδας από την εν λόγω ανακοίνωση δεν υπήρξε ανταπόκριση από πολίτες και φορείς, κάτι που κάνει ακόμη πιο ανησυχητική την κατάσταση. Οι δυνατότητες παροχής βοήθειας έχουν μειωθεί στο σύνολο της κοινωνίας, την στιγμή που ακόμη και η μικρή βοήθεια, σε δυο τρία τρόφιμα είναι σημαντική τη δεδομένη στιγμή.Ο πρόεδρος Τμήματος Άρτας του Ερυθρού Σταυρού,Γιώργος Βασιλείου απάντησε θετικά στο ερώτημά μας για το αν η αύξηση των
ανθρώπων που βιώνουν την πλήρη εξαθλίωση, δηλαδή δεν μπορούν να καλύψουν πια την ανάγκη για ένα πιάτο φαγητό μπορεί να σχετίζεται με την διακοπή των συσσιτίων που είχε δρομολογηθεί στο παρελθόν από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναού Αγίου Δημητρίου, όπου σχεδόν καθημερινά σιτίζονταν περίπου 100 περιπτώσεις απόρων. Παράλληλα θα πρέπει κανείς να αναλογιστεί ότι στην Άρτα δεν υπάρχει άλλος φορέας, Δήμος ή Περιφέρεια, που να οργανώνει συσσίτια απόρων, οπότε στο κομμάτι αυτό υπάρχει για την Άρτα ένα σχεδόν απόλυτο κενό!Στο μεταξύ από το παρελθόν, όπως αναφέρθηκε, υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις συμπολιτών που έφταναν κάποια στιγμή στο…μη παρέκει, και προκειμένου να μπορέσει να συνδράμει το Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού διατηρούσε κάποια αποθέματα τροφίμων για τις περιπτώσεις άμεσης ανάγκης, που προσέτρεχαν στα γραφεία του.
«Τώρα πια οι περιπτώσεις αυτές έχουν αυξηθεί πολύ. Σχεδόν καθημερινά δεχόμαστε το τελευταίο διάστημα ανθρώπους που φτάνουν στα γραφεία σε μια ύστατη προσπάθεια βοήθειας. Έτσι τα όποια αποθέματα υπήρχαν εξαντλήθηκαν και πια η ανάγκη άμεσης βοήθειας μικρής ή μεγάλης από πολίτες και φορείς προβάλει αδήριτη», επισήμανε ο κ. Βασιλείου.Οι εθελοντές του ερυθρού σταυρού βλέπουν το καμπανάκι της απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης ορισμένων μελών της τοπικής μας κοινωνίας να χτυπάει κόκκινο…Ο κ. Βασιλείου τονίζει αυξήθηκαν πολύ παράλληλα με τις περιπτώσεις ανθρώπων που δεν μπορούν να καλύψουν την καθημερινή τους διατροφή και εκείνες ατόμων που δεν δύναται να καλύψουν τις μηνιαίες δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Δεν υπήρξε ανταπόκριση 
Στο μεταξύ αν και η ανακοίνωση άμεσης ανάγκης για βοήθεια σε βασικά προϊόντα διατροφής, που να μην χρειάζονται συντήρηση, όπως αλεύρι, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, γάλα, κονσέρβες, έχει κοινοποιηθεί από την περασμένη εβδομάδα, δεν βλέπει ανταπόκριση.«Όχι δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση, μέχρι τη στιγμή που μιλάμε. Ούτε από πολίτες, ούτε όμως και από φορείς ή επιχειρήσεις», απάντησε στην ερώτησή μας ο κ. Βασιλείου, προσθέτοντας ότι «Σκεφτόμαστε πλέον να κάνουμε μια πιο εξειδικευμένη ενημέρωση σε κάθε φορέα ή επιχείρηση ξεχωριστά, διότι οι ανάγκες επιβίωσης κάποιων ανθρώπων είναι μεγάλες. Από την άλλη πλευρά είναι ένα σοβαρό ζήτημα το γεγονός ότι οι περιπτώσεις αυτές δεν φαίνεται να έχουν ελπίδες να λύσουν το πρόβλημα της επιβίωσής τους άμεσα. Οπότε οι ανάγκη βοήθειας είναι συνεχόμενη…», εξήγησε ο ίδιος.
Κάθε πρωτοβουλία συγκέντρωσης τροφίμων είναι αναγκαία
Απευθύναμε το ερώτημα στον κ. Βασιλείου να και κατά πόσο η έκκληση για βοήθεια απευθύνεται και στους φορείς του νομού. «Ασφαλώς», ήταν η απάντησή του, ενώ μη έχοντας υπάρξει μέχρις στιγμής ανταπόκριση θα ακολουθηθεί από τον Ερυθρό Σταυρό και η διαδικασία της ενημέρωσης στον καθένα ξεχωριστά. Αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες και σε επίπεδο επιχειρήσεων, καθότι όπως ο ίδιος σημείωσε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό παρά να απευθυνθούμε και σε επιχειρήσεις ζητώντας την παροχή βοήθειας. Κάθε βοήθεια ακόμη και μικρή είναι αναγκαία και σημαντική. Το αναφέρω γιατί πράγματι έχουν μειωθεί πολύ και οι δυνατότητες παροχής βοήθειας σε επίπεδο πολιτών. Κι εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια ανταποκρίνονταν πάντα σήμερα δυσκολεύονται περισσότερο. Νομίζω όμως ότι ακόμη υπάρχει έστω και η δυνατότητα μικρής βοήθειας που συνολικά θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση σε κρίσιμες, απελπιστικές στιγμές για κάποιους συμπολίτες μας».

Η ανακοίνωση 
Υπενθυμίζουμε για ακόμη μια φορά την ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον τίτλο: «Επείγουσα έκκληση για παροχή βοήθειας σε συμπολίτες μας», η οποία αναφέρει: «Καθημερινά προστρέχουν στον Ερυθρό Σταυρό συμπολίτες μας οι οποίοι αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης σε τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πολλοί από αυτούς έχουν φτάσει να στερούνται το φαγητό για ολόκληρες μέρες ή να μην μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα απολύτως απαραίτητα για την υγείας τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΕΣ Άρτας.Ο Ερυθρός Σταυρός στηρίζοντας στο μέτρο του δυνατού τους «ατυχείς» αυτούς συνανθρώπους μας με τις περιορισμένες δυνατότητες που έχει, απευθύνει έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας που μπορούν, να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια.Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «Μεγαλύτερη ανάγκη αυτή τη στιγμή υπάρχει για τρόφιμα και φυσικά για χρήματα που μπορούν να μετατραπούν σε κάθε είδους βοήθεια. Ο Ερυθρός Σταυρός πιστός στην αποστολή του, και στηριζόμενος στη συμπαράσταση όλων, θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει στο μέτρο του δυνατού την προσπάθεια να μην σβήσει κάθε ελπίδα για τους συνανθρώπους μας αυτούς που ζουν την έσχατη ανάγκη. Γι αυτό απευθύνει αυτή την παράκληση όσοι μπορούν και στο μέτρο που μπορεί ο καθένας ας ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια προσφέροντας κατά προτίμηση τρόφιμα ή χρήματα. Από λίγα αν προσφέρουμε οι πολλοί, πολλά μπορούμε να καταφέρουμε. Αρκεί να μην το αμελήσουμε και να ενεργοποιήσουμε τα αποθέματα κοινωνικής ευαισθησίας που επανειλημμένα έχει αποδείξει ότι διαθέτει η περιοχή μας. Και η παραμικρή συνεισφορά σε λίγα τρόφιμα ή χρήματα είναι πολύτιμη. Ας μην την αμελήσουμε. Για κάθε προσφορά ή πληροφορία τα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού είναι ανοιχτά όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.Τηλ. Επικοινωνίας: 26810-21637»

ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ