Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

ΑΡΤΑ: Στο «Πράσινο Ταμείο» παλιό Δημαρχείο και Κτίριο Παπακώστα

Ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για αξιοποίησή τους

Πλώρη για εξασφάλιση κονδυλίων συντήρησης και ανάδειξης θα βάλει πλέον ο Δήμος Αρταίων σε ότι αφορά το διατηρητέο κτίριο του παλιού Δημαρχείου, στην οδό Σκουφά, που περνάει πια στην ιδιοκτησία του ολόκληρο.Το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, ενώ την υπόθεση για την εξασφάλιση της κυριότητας ολόκληρου του παλιού Δημαρχείου είχε ανοίξει η πρώην Δημοτική Αρχή που προωθούσε την εξαγορά μέρους του ισογείου και του υπογείου, τα οποία είχαν εξαιρεθεί από την υπόλοιπη δωρεά του Αλεξάνδρου Ζάρρα προς τον Δήμο και είχαν δοθεί σε ιδιώτη.Οι μεταξύ Δήμου και ιδιώτη – ιδιοκτήτη για την αγορά του συγκεκριμένου τμήματος έφτασαν μέχρι το σημείο της συμφωνίας με 360.000 ευρώ από την περασμένη άνοιξη. Το ποσό αυτό γίνονταν απαιτητό από τον ιδιοκτήτη και το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει έτσι ώστε 295.500 ευρώ να εξασφαλιστούν από πόρους του «Πράσινου Ταμείου» και τα υπόλοιπα από το ταμείο του Δήμου.-Η νέα Δημοτική Αρχή σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη, έλαβε αρνητική απάντηση από την 

Οικονομική Επίτροπο για την έγκριση του ποσού. Το αντίτιμο των 360.000 ευρώ για το συγκεκριμένο κομμάτι του κτιρίου θεωρήθηκε υπερβολικό, οπότε η νυν Δημοτική Αρχή προέβη σε νέα διαπραγμάτευση.«Εξηγήσαμε και στον ιδιοκτήτη κ. Παπάζογλου ότι αν δεν οριστικοποιηθεί η συμφωνία μέχρι τέλος του μήνα θα χαθούν και τα διαθέσιμα χρήματα από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου ήτοι 295.000 ευρώ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιρογιάννης, ενημερώνοντας το Σώμα ότι ο ιδιοκτήτης με γραπτή απάντησή του δέχεται την πώληση του ακινήτου (στο ισόγειο και υπόγειο του παλιού Δημαρχείου) με 295.00 ευρώ, όσα ακριβώς δηλαδή είναι εγκεκριμένα και διαθέσιμα από το πρόγραμμα.Το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφού πιέζουν και οι προθεσμίες του προγράμματος «Πράσινου Ταμείου» για να μη χαθούν τα χρήματα, όπως τονίστηκε. Ο ιδιοκτήτης ήταν παρών στην συνεδρίαση, ωστόσο δεν έλαβε τον λόγο, εκτιμώντας ότι η έγγραφη αποδοχή του συγκεκριμένου τιμήματος αρκεί.

Αντεγκλήσεις
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ολοκλήρωση της αγοράς ήταν ομόφωνη, ωστόσο εντάσεις – αντεγκλήσεις υπήρξαν μεταξύ της επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής»Λίτσας Κιτσαντά και του επικεφαλής της «Γέφυρα στο Μέλλον» - πρώην Δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη.
-Ο Γιάννης  Παπαλέξης στην τοποθέτησή του συνεχάρη τον ιδιοκτήτη για την απόφασή του να αποδεχθεί την μείωση της τιμής, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό δεν είχε καταστεί δυνατό στην προηγούμενη περίοδο. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην παρέμβαση που ξεπερνά τον έλεγχο σε επίπεδο Επιτρόπου, λέγοντας ότι μετά το μνημόνιο υπάρχει παρέμβαση και ως προς το ύψος και την σκοπιμότητα και άρα η αυτοδιοίκηση χάνει τον χαρακτήρα της, μετατρεπόμενη σε μια ελεγχόμενη Διοίκηση.
-Η κ. Λίτσα Κιτσαντά από την πλευρά της άφησε αιχμές έναντι της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής λέγοντας «Δεν μπορούμε να το ξεπερνάμε έτσι αυτό το θέμα λέγοντας συγχαρητήρια στον ιδιοκτήτη γιατί συμφώνησε στα 295.000 ευρώ, είναι πολύ μεγαλύτερο ποσό το οποίο θα πλήρωνε ο δήμος και οι δημότες».
-Ο κ. Παπαλέξης επανήλθε λέγοντας «Απευθυνθείτε στον ιδιοκτήτη που δεν αποδέχονταν τότε τίποτε λιγότερο. Εδώ είναι. Νομίζετε ότι εμείς θα δίναμε ό,τι θέλαμε. Θεωρείτε δηλαδή ότι αν εγώ και το Συμβούλιο λέγαμε 50.000 ευρώ θα το αγοράζαμε τόσο; Δεν γνωρίζετε τι λέτε. Δεν το διαπραγματευόμουν εγώ ως Δήμαρχος. Υπήρξε διαπαραταξιακή επιτροπή που ασχολήθηκε με το θέμα και σας πληροφορώ ότι έφεραν εισήγηση Ορκωτών Εκτιμητών για 410.000 ευρώ. Βέβαια πολύ καλά έκανε τώρα και συμφώνησε γιατί αν χαθούν τα χρήματα από το πρόγραμμα θα πάει με κανονική απαλλοτρίωση και τότε θα πάρει το πολύ 100.000 ευρώ. Θα έκανε 2 χρόνια η απαλλοτρίωση, αλλά τόσα θα έπαιρνε». Και κατέληξε απευθυνόμενος προς τον ιδιοκτήτη: «Να ‘σαι καλά Μπάμπη που το κατάλαβες».

Παρέμβαση Πατήλα
-Στον διάλογο αυτό προστέθηκε η παρέμβαση του Κωνσταντίνου Πατήλα, ο οποίος σήμερα Αντιδήμαρχος Οικονομικών – τότε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, είπε ότι ψηφίστηκε απ’ όλους τότε η απόφαση αυτή εξηγώντας ότι στο ίδιο Συμβούλιο συμμετείχε ο σημερινός Πρόεδρός του Κωνσταντίνος Τράμπας και πολλοί άλλοι ακόμη, καταλήγοντας: «Δεν θα μιλήσω για κανέναν άλλο, εκπροσωπώ μόνο τον εαυτό μου, αλλά εκείνη την περίοδο η διαπραγμάτευση έγινε με τα δεδομένα που υπήρχαν και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ψηφίστηκε απ’ όλους. Δεν θέλησε κανείς να πάρει απόφαση για να ζημιώσει τον Δήμο».
-Η κ. Κιτσαντά επέμεινε πως η τότε παράταξη της «Δημοτικής Αλλαγής» μειοψήφησε διότι θεώρησε το τίμημα που απαιτούσε ο ιδιοκτήτης υψηλό και ανέφερε πως θα συμφωνούσε μόνο σε ένα 10% πάνω από την αρχική εκτίμηση των Ορκωτών.
Από την ψηφοφορία του θέματος απείχε λόγω συγγένειας με τον ιδιοκτήτη ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Χάρης Παπάζογλου.

Αρχοντικό Παπακώστα
Με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνο Τράμπα να απέχει της συζήτησης και της προεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην διαδικασία προήδρευσε η κ. Αικατερίνη Ντέμσια, καθ’ όσον ο κ. Τράμπας είναι Δικηγόρος των κληρονόμων του διατηρητέου του Αρχοντικού Παπακώστα. Το θέμα επανέφερε η νέα Δημοτική Αρχή προς συζήτηση προκειμένου να αποφασιστεί η ένταξή του στο πρόγραμμα του «Πράσινου Ταμείου».
-Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης έκανε την εισήγηση τονίζοντας την προσπάθεια που η νέα Δημοτική Αρχή επιθυμεί να κάνει εντάσσοντας το συγκεκριμένο κτίριο, ως προς την αγορά του, στο πρόγραμμα απαλλοτριώσεων διατηρητέων κτιρίων σε Δήμους και Κοινότητες του «Πράσινου Ταμείου». Η ένταξή του προτείνεται για την περίπτωση που τελικά υπάρξουν ποσά αδιάθετα από άλλους ΟΤΑ, ώστε να τα διεκδικήσει ο Δήμος Αρταίων με την αγορά του Αρχοντικού Παπακώστα.
-Σύμφωνη γνώμη κατέθεσαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων, με τον πρώτο τον κ. Παύλο Στασινό της μείζονος μειοψηφίας που υπογράμμισε την σπάνια αρχιτεκτονική και την ιστορία του η οποία πρέπει να διατηρηθεί, τον κ. Γιάννη Παπαλέξη που σημείωσε πως θα πρέπει να τοποθετηθεί ένας τσίγκος στην οροφή για να σταματήσει η φθορά του, την κ. Λίτσα Κιτσαντά που επίσης συμφώνησε με την υποχρέωση του Δήμου να διατηρήσει τις ιστορικές του μνήμες, αλλά και τον κ. Κώστα Παπαϊωάννου που ανέφερε ότι η απόφαση για την αγορά και διατήρηση του Αρχοντικού είναι ειλημμένη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ζητούνται κόμβοι 
Ως έκτακτο θέμα, κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη συζητήθηκε η έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος προς την Περιφέρεια Ηπείρου. Σύμφωνα με αυτό, ζητείται από την Περιφέρεια κατασκευή έργων σε σημεία της επαρχιακής αλλά και της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Άρτας για την άρση της επικινδυνότητας.Πιο αναλυτικά ο κ. Τσιρογιάννης εισηγήθηκε στο Σώμα να ζητηθεί η κατασκευή κόμβου στο ύψος του «Γρατσούνα» όπου είναι συχνά τα ατυχήματα, καθώς επίσης και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και κόμβος στο ύψος των Εργατικών Κατοικιών, όπου πλέον λειτουργούν ένα Super Market, το Ιδιωτικό ΚΤΕΟ, Σχολεία κ.α., αυξάνοντας πάρα πολύ την καθημερινή κίνηση στο σημείο αυτό.
-«Εγώ ο ίδιος έγινα μάρτυρας ατυχήματος στο σημείο με σοβαρό τραυματισμό, αλλά και προχθές όταν παρασύρθηκε ποδηλάτης που επίσης τραυματίστηκε διότι δεν είχε καθόλου φωτισμό», είπε ο κ. Τσιρογιάννης που πρόσθεσε ότι γνωρίζει καλά το πρόβλημα γιατί διέρχεται συχνά και ο ίδιος από τον αυτό τον δρόμο.
Επίσης εισηγήθηκε να υπάρξει φωτισμός και κόμβος στο δρόμο από Γέφυρα Άρτας προς Κεραμάτες και προς Κωστακιούς επίσης. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα, δηλαδή να αποσταλεί προς την Περιφέρεια Ηπείρου έγγραφο αίτημα για τα έργα αυτά.Μένει να εξεταστεί πλέον τι τύχη θα έχει το υπόμνημα σε επίπεδο Περιφερειακής Αρχής.

ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ