Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014

«Απούσα» έως τώρα στα καυτά προβλήματα η ΠΕΔ Ηπείρου

Χρήστος Τσιρογιάννης, Μιχάλης Πλιάκος και  Κώστας Τζαφέας αφήνουν αιχμές για τη λειτουργία του οργάνου

Χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει όλες οι υποψηφιότητες για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και με τις εκλογές να πλησιάζουν, το παρασκήνιο να είναι νωπό ακόμα, τρεις Δήμαρχοι τοποθετούνται για την πρακτικότητα και την ουσία ύπαρξης και λειτουργίας της ΠΕΔ, αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι το όργανο έως τώρα στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων.Δυστυχώς η ΠΕΔ, με ευθύνη της απερχόμενης διοίκησης, υπήρξε ουραγός των εξελίξεων και θλιβερά απούσα σε κύρια ζητήματα της περιοχής.Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος θα είναι το πρόσωπο που θα στηρίξουν για τη θέση του Προέδρου στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, οι αιρετοί της Ηπείρου που προέρχονται από τον κεντροδεξιό χώρο. Για αντίπαλός του όλες οι ενδείξεις δείχνουν το Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, ο οποίος όμως δεν έχει ανοίξει δημόσια ακόμα τα χαρτιά του…

Τι λένε τρεις δήμαρχοι
Τρεις Δήμαρχοι, Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και Μετσόβου Κώστας Τζαφέας αφήνουν αιχμές για τη λειτουργία του οργάνου και καλούν τους ενδιαφερόμενους να κάνουν επισήμως γνωστές τις προθέσεις τους.Ο Δήμαρχος της Άρτας Χ. Τσιρογιάννης αφού ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν
ενδιαφέρεται για την ΠΕΔ ως ενεργό μέλος της, καθώς οι υποχρεώσεις του στο δημαρχείο είναι πολλές, κάλεσε όλους όσους ενδιαφέρονται, ν’ ανοίξουν τα χαρτιά τους. Χαρακτήρισε αξιόλογη την υποψηφιότητα του Δημάρχου Ηγουμενίτσας, αρκεί να έχει χρόνο να διαθέσει στην ΠΕΔ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το όργανο πρέπει να δουλέψει επ’ ωφελεία των Δήμων κι όχι για την ανάγκη κάποιοι να καταλάβουν καρέκλες.

Ο Μιχ. Πλιάκος
Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος θεωρεί αυτονόητο ότι τα κόμματα δεν θα πρέπει να εμπλέκονται στις εκλογικές διαδικασίες των αιρετών της αυτοδιοίκησης και εκτιμά ότι για τις εκλογές στην ΠΕΔ γίνεται πολύ φασαρία για το τίποτα. Μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση, λέγοντας ότι το όργανο δεν ήταν διεκδικητικό με αποτέλεσμα η αυτοδιοίκηση να καταγράφει σημαντικές απώλειες συνεχώς και κανείς να μη μιλάει. «Όσοι ασχολούνται με την ΠΕΔ θα ήθελα να είναι δίπλα στα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος ο οποίος προτιμά περισσότερο, για λόγους πρεστίζ και όχι ουσίας, Δήμαρχο για πρόεδρο στην ΠΕΔ.

Ο Κ. Τζαφέας
Ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για την ΠΕΔ, αλλά θα περιοριστεί στα καθήκοντα του Δημάρχου Μετσόβου. Υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου της ΠΕΔ, να αποκτήσει δυναμική και να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα των Δήμων. «Κάποιοι παίζουν στην ΠΕΔ», είπε με νόημα ο Δήμαρχος Μετσόβου.

Πόσοι θα μετέχουν
Στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου που θα αναδείξει το νέο προεδρείο και τα υπόλοιπα όργανα, θα μετέχουν συνολικά 125 μέλη που θα αναδειχθούν από τα Δημοτικά Συμβούλια.
Οι 37 απ' αυτούς είναι από το Δήμο Ιωαννιτών. Οι 22 θα προέρχονται από την πλειοψηφία και οι 14 από την αντιπολίτευση.
Ο Δήμος Άρτας θα εκπροσωπηθεί με 15 μέλη, εκ των οποίων οι οκτώ θα είναι από την πλειοψηφία και οι έξι από την αντιπολίτευση.
Ο Δήμος Πρέβεζας με έντεκα, έξι από την πλειοψηφία και τέσσερις από την αντιπολίτευση.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας με εννέα μέλη, πέντε από την πλειοψηφία και τρεις από την αντιπολίτευση.
Ο Δήμος Ζίτσας με έξι μέλη, τρεις από την πλειοψηφία και δύο από την αντιπολίτευση.
Ο Δήμος Ζηρού με πέντε μέλη, δύο από την πλειοψηφία και δύο από την αντιπολίτευση όπως το ίδιο ισχύει και για τους Δήμους Νικολάου Σκουφά και Πάργας.
Με τέσσερα μέλη εκπροσωπούνται οι Δήμοι Δωδώνης, Πωγωνίου και Φιλιατών. Οι δύο θα προέρχονται από την πλειοψηφία κι ένας από την αντιπολίτευση.
Με τρεις αντιπροσώπους θα εκπροσωπηθούν οι Δήμοι Φιλιατών, Κεντρικών Τζουμέρκων, Κόνιτσας, Μετσόβου, Γ. Καραϊσκάκη και Βορείων Τζουμέρκων. Ένας θα προέρχεται από την πλειοψηφία κι ένας από την αντιπολίτευση.
Τέλος με δύο εκπροσώπους θα εκπροσωπηθεί ο Δήμος Ζαγορίου και θα προέρχονται από την αντιπολίτευση.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ