Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Πανηγυρική αθώωση του Βαγγέλη Πήχα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων!!!

Ανοικτή επιστολή με καταγγελίες κατά της τότε αντιπολίτευσης του δήμου Παμβώτιδας αλλά και του Θωμά Μπέγκα!


Τυπική διαδικασία αποδείχτηκε τελικά η αθώωση του πρώην Δημάρχου Παμβώτιδας, Βαγγέλη Πήχα, με ομόφωνη μάλιστα Απόφαση από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, όπου... κατηγορούνταν επειδή δεν άσκησε... Αγωγές εναντίον δημοτών που ενδεχομένως να καταπατούσαν Κοινοτική έκταση στον πρώην δήμο Παμβώτιδας! Όμως -σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Β. Πήχας σε ανοικτή επιστολή που εξέδωσε- οι δικαστικές εμμονές της ελάσσονος τότε αντιπολίτευσης στο δήμο Παμβώτιδας βρήκαν σύμμαχο τη σημερινή δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα, η οποία στο δικαστήριο αξίωσε την καταδίκη του Β. Πήχα!!! Για το λόγο αυτό ο πρήν δήμαρχος, που καθόλη την προεκλογική περίοδο παρείχε απλόχερη στήριξη στην εκλογή Μπέγκα στη θέση του δημάρχου, άσκησε δριμύ κατηγορώ εναντίον του, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι: "Ο νέος Καλλικράτειος Δήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών για τους λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει στήριξε την αβάσιμη, ψευδή και συκοφαντική μήνυση και αποφάσισε να γίνει αρνητικός πρωταγωνιστής στην απόπειρα σπίλωσης της ηθικής, επαγγελματικής και προσωπικής μου υπόστασης, αφού παραστάθηκε στο Δικαστήριο ως πολιτική αγωγή εναντίον μου!" Μάλιστα, ο Β. Πήχας καταγγέλλει τη σημερινή δημοτική αρχή για το γεγονός ότι -ως όφειλε- αρνήθηκε να του
ορίσει συνήγορο υπεράσπισης! "Λυπάμαι πραγματικά που σήμερα η τοπική Αυτοδιοίκηση στο μεγαλύτερο δήμο της Ηπείρου, από ελπίδα προόδου μετατράπηκε σε κακέκτυπο δικομανών πρακτικών" αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος Παμβώτιδας, ο οποίος κλείνοντας την κριτική του για τον Θ. Μπέγκα υπογραμμίζει με νόημα, ότι: "Ευτυχώς που σε αυτόν εδώ τον τόπο δεν είμαστε όλοι ίδιοι!" Αναλυτικά στην ανοιχτή επιστολή του, ο Βαγγέλης Πήχας, τονίζει τα εξής:
Πανηγυρική ήταν η πρόσφατη αθώωση του πρώην Δημάρχου Παμβώτιδας Ευάγγελου Πήχα, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον τότε Επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γεώργιο Κρανά -συνεπικουρούμενος από τη σημερινή δημοτική αρχή Μπέγκα- για μη άσκηση αγωγών κατά καταπατητών της δημοτική έκτασης στο Δ.Δ Κατσικάς.Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 16/10/2014 ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, όπου ομόφωνα το Δικαστήριο με έκρινε αθώο για την δήθεν παράβαση καθήκοντος μετά από αναφορά που άσκησαν στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων ο τότε επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γεώργιος Κρανάς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γεώργιος Λισγάρας ισχυριζόμενοι ότι δήθεν δεν προστάτευσα την Δημοτική έκταση στο Δ.Δ. Κατσικάς.Στην αβάσιμη, ψευδή και συκοφαντική μήνυση, η οποία ασκήθηκε σε βάρος μου για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους από την πλευρά της τότε ελάσσονος αντιπολίτευσης, άποψη που υιοθέτησε και ο νέος Καλλικράτειος Δήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών, -ο οποίος για τους λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει- αποφάσισε να εμπλακεί ως αρνητικός πρωταγωνιστής στην απόπειρα σπίλωσης της ηθικής, επαγγελματικής και προσωπικής μου υπόστασης, αφού παραστάθηκε στο Δικαστήριο ως πολιτική αγωγή εναντίον μου!Όμως το σαθρό και ψευδές κατηγορητήριο κατέπεσε στην ακροαματική διαδικασία, αφού όπως καταδείχτηκε στο Δικαστήριο, κατά την θητεία μου ο Καποδιστριακός δήμος Παμβώτιδας διοικήθηκε με μόνο γνώμονα τις αυτοδιοικητικές αρχές, το ήθος, τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το καλό του τόπου.
Ειδικότερα κατηγορήθηκα ότι δεν άσκησα αγωγές εναντίον δημοτών που ενδεχομένως καταπατούν Κοινοτική έκταση, άποψη που συμμερίστηκε και ο Καλλικρατικός Δήμαρχος και όπως προανέφερα παραστάθηκε εναντίον μου ως Πολιτική αγωγή, (ενώ σύμφωνα με τον νόμο, έπρεπε να ορίσουν σε εμένα συνήγορο υπεράσπισης)Οι κατήγοροί μου ισχυρίστηκαν ότι με την ανάρτηση του Κτηματολογίου το έτος 2003 άσκησαν 600 ενστάσεις για δήθεν καταπατημένες εκτάσεις του Δ.Δ Κατσικά, οι οποίες και απορρίφτηκαν από το Κτηματολόγιο και ότι εγώ κατά την θητεία μου (2007-2010) δεν άσκησα αγωγές κατά αυτών των καταπατητών,
Πλην όμως οι ίδιοι δεν εξήγησαν με σαφήνεια:
- Γιατί από το 2003 μέχρι το 2007 ο τότε Δήμαρχος δεν άσκησε αυτός τις αγωγές αυτές.
- Γιατί δεν κατονόμασε έναν καταπατητή.
- Γιατί δεν μας παρέδωσε τον φάκελο με τις δήθεν εξακόσιες ενστάσεις.
Πλην όμως, όπως αποδείχθηκε κατά την διαδικασία στο ακροατήριο επί θητείας μου:
- - Από το έτος 2008 ελέγχθηκε στο Κτηματολόγιο – Υποθηκοφυλακείο όλη η δημοτική περιουσία του Δ.Δ Κατσικάς αν αυτή είχε δηλωθεί.
- - Ενεγράφησαν στο Κτηματολόγιο όλες οι διορθωτικές πράξεις εφαρμογής που αφορούσαν αδιάθετα οικόπεδα του Δήμου στο Ρ.Σ. Κατσικάς, πράξεις οι οποίες είχαν εκδοθεί κατά την θητεία του κ. Κρανά και αφορούσαν περίπου πενήντα αδιάθετα οικόπεδα και ουδείς μερίμνησε να μεταγραφούν.
- - Ότι, αντί να ασκήσουμε αόριστες και αβάσιμες αγωγές κατά δημοτών, προβήκαμε στην σύνταξη και ανάθεση τοπογραφικών διαγραμμάτων της Δημοτικής περιουσίας και όχι μόνο στο Δ.Δ Κατσικάς, από τα οποία θα προέκυπτε με σαφήνεια αν καταπατείται και από ποιον καταπατείται δημοτική έκταση. Τα παραπάνω τοπογραφικά διαγράμματα τα παρέλαβε ο νέος Καλλικράτειος Δήμος Ιωαννιτών, από ότι ειπώθηκε στο Δικαστήριο το έτος 2011.

Πλην όμως οι καταγγέλλοντες, οι οποίοι κόπτονται για την προστασία της Δημοτικής Περιουσίας στο Δ.Δ Κατσικάς, δεν γνώριζαν να καταθέσουν τι έγινε από το 2011 και μετά που ο Καλλικρατικός Δήμος παρέλαβε τα τοπογραφικά Διαγράμματα, παρ’ ότι ο δεύτερος καταγγέλων (Γ. Λισγάρας), μέχρι και σήμερα, είναι δημοτικός σύμβουλος.
Τόση ήταν λοιπόν η αγωνία τους να στραφούν μόνο εναντίον μου, δεν τους ενδιαφέρει τι έπραξε ο νέος Καλλικράτειος Δήμος για την προστασία της Δημοτικής Περιουσίας, αλλά μάλλον γιατί να τους ενδιαφέρει όταν ο τέως και ο νυν Δήμαρχος (Φίλιος-Μπέγκας) συμβαδίζουν με την άποψη των καταγγελλόντων και παραστάθηκαν εναντίον μου ως πολιτική αγωγή.
Λυπάμαι πραγματικά που σήμερα η τοπική Αυτοδιοίκηση στο μεγαλύτερο δήμο της Ηπείρου, από ελπίδα προόδου μετατράπηκε σε κακέκτυπο δικομανών πρακτικών.
Δυστυχώς με αυτό τον τρόπο ανέλαβαν οι σημερινοί δημοτικοί άρχοντες να συνεταιριστούν αδιέξοδες εκδικητικές λογικές του χθες και να επιχειρήσουν από κοινού να σπιλώσουν στο πρόσωπό μου την ηθική ακεραιότητα, την εντιμότητα και την αφοσίωση στη διαφάνεια.
Ευτυχώς που σε αυτόν εδώ τον τόπο δεν είμαστε όλοι ίδιοι!

Βαγγέλης Πήχας
πρ. Δήμαρχος Παμβώτιδας