Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ:Μακάβρια, αλλά αναγκαία συζήτηση για το Κοιμητήριο του Δήμου Αρταίων!!!

Ταφές και εκταφές από ιδιώτη χωρίς σύμβαση

Σαν ξέφραγο αμπέλι φάνηκε από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αρταίων -κατά την συνεδρίαση του Σώματος την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου- να λειτουργεί το Κοιμητήριο του Δήμου καθόσον ουδείς είναι αρμόδιος όμως όλοι εμφανίζονται ωσάν υπεύθυνοι για τις ταφές και εκταφές.Με ερώτηση που κατέθεσε η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής, Λίτσα Κιτσαντά, αναδείχθηκε ένα σοβαρό πρόβλημα που φαίνεται πως υπάρχει στο χώρο του Δημοτικού Κοιμητηρίου.Η κ. Κιτσαντά κατέθεσε ερώτηση σχετικά με τον καθαρισμό του χώρου, κάνοντας λόγο για άσχημη κατάσταση με χόρτα και σκουπίδια, όμως ρώτησε το δήμαρχο Αρταίων αν υπάρχει σύμβαση του Δήμου με κάποιον που έχει αναρτημένες ταμπέλες στο χώρο ως ο υπεύθυνος για τις ταφές.Η πρώτη απάντηση επί του θέματος ήρθε από τον αντιδήμαρχο υπεύθυνο τομέα καθαριότητας κ. Νταλάκα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το πρωί της ίδιας μέρα (Δευτέρα) επισκέφθηκε το κοιμητήριο μαζί με τον δήμαρχο Χρ. Τσιρογιάννη, και ότι έχουν συλλέξει τα σκουπίδια το αμέσως προηγούμενο διάστημα ενώ υπάρχει το πρόβλημα με τα χόρτα που σχεδιάζεται επίσης να κοπούν την
ερχόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στο πράσινο. Ο κ. Νταλάκας σχετικά με τις πινακίδες που αναφέρθηκαν είπε: «Σε ότι αφορά το θέμα με τον ιδιώτη εκεί και την πινακίδα, ο δήμαρχος με το που είδε την πινακίδα προσπάθησε με τα χέρια του να την ξηλώσει. Απλώς εμείς του είπαμε να την αφήσει για να μην κοπεί. Και την πινακίδα αυτή μάς είπε ότι από αύριο το πρωί δεν θέλει να τη βλέπει καθόλου».

Να φύγουν οι πινακίδες
Ο κ. Τσιρογιάννης απαντώντας ως προς το σκέλος αν υπάρχει σύμβαση με το Δήμο ανακοίνωσε ότι ο ίδιος δεν έχει δει καμία τέτοια σύμβαση, αλλά δεν γνωρίζει αν υπάρχει κάτι με την προηγούμενη
Δημοτική Αρχή«Σήμερα ήμασταν στο χώρο εκεί αλλά δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα όσο λέτε ή ίσως όσο ήταν πριν από 15 ημέρες, διότι η υπηρεσία καθαριότητας όπως σας απάντησε και ο κ. Νταλάκας έκανε καλή δουλειά. Υπάρχουν ορισμένα σκουπίδια ακόμη σε κάποια σημεία που πρέπει να φύγουν και ασφαλώς θα κοπούν τα χόρτα. Σε ότι αφορά τον ιδιώτη και τις πινακίδες που υπάρχουν εκεί, εγώ ζήτησα να φύγουν από κει. Τώρα για το πώς είναι εκεί μέσα ας ρωτήσετε τον κ. Παπαλέξη. Εγώ δεν γνωρίζω τον κ. Γεροδήμο πώς είναι. Αυτό που είπα είναι πως στο Κοιμητήριο κάποια στιγμή πρέπει να μπει μια τάξη. Εγώ δεν είδα κάποια σύμβαση πάντως με τον συγκεκριμένο».-Το λόγο έλαβε κατόπιν αυτών και ο κ. Παπαλέξης επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, και απάντησε πως κι εκείνος βρήκε αυτή την κατάσταση και καμία σύμβαση δεν υπάρχει ούτε εκείνος έχει υπογράψει.

Νεκροθάφτης χωρίς σύμβαση
Συγκεκριμένα ο κ. Παπαλέξης είπε: «Το Κοιμητήριο είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και από την πρώτη στιγμή το επισήμανα στον κ. δήμαρχο. Κι όχι μόνο σε σχέση με τον ιδιώτη που είναι εκεί, αλλά σε σχέση με πολλά ακόμη πράγματα. Ποιος ανάβει τα καντήλια, τι πληρώνει ο καθένας, πότε γίνονται οι εκταφές. Είπα στον κ. δήμαρχο σε κατ ιδίαν συζήτηση ότι πρέπει να γίνει κανονισμός λειτουργίας. Ανέφερα ότι αυτό το είχαμε ξεκινήσει με εταιρεία στην Αθήνα αλλά βέβαια εσείς κάνετε τη δουλειά σας όπως καταλαβαίνετε. Εμείς πάντως είχαμε πει και επαναλαμβάνω ότι χρειάζεται κανονισμός λειτουργίας κι όχι μόνο για το συγκεκριμένο Κοιμητήριο αλλά και για όλα τα αλλά Κοιμητήρια των Δημοτικών Ενοτήτων και σ’ όλα τα χωριά. Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα αυτό. Σε ότι αφορά τον συγκεκριμένο ιδιώτη εγώ δεν υπέγραψα ποτέ καμιά σύμβαση, ούτε βρήκα από τον προηγούμενο, δεν πλήρωσα ποτέ καμία δραχμή κι εν πάση περιπτώσει κόψτε τον αύριο το πρωί. Απλώς βρέστε και μια λύση πώς θα γίνει ταφή αν κάποιος πεθάνει μεθαύριο. Αυτό πρέπει να το βρούμε. Κι όσο δεν το βρίσκουμε θα έχουμε την ανάγκη του ιδιώτη αυτού, ο οποίος εν πάση περιπτώσει πηγαίνει τουλάχιστον και κάνει αυτή τη δουλειά τώρα και λέει ότι έχει αναλάβει από το Δήμο, όποτε αναλάβει, κι αν αναλάβει… Πιστεύω ότι είναι πολύ σοβαρό θέμα που θα πρέπει να το δείτε πολύ σοβαρά και σας λέω ότι είναι δύσκολο θέμα και παίζονται πολλά λεφτά σ’ αυτό».-Η κ. Κιτσαντά επανήλθε σημειώνοντας: «Είναι πολύ σοβαρό αυτό που λέει ο κ. Παπαλέξης τώρα σε συνδυασμό με αυτό που είπε και ο κ. δήμαρχος ότι δεν ξέρει αν υπάρχει κάποια σύμβαση, οπότε λέει και ο κ. Παπαλέξης ότι δεν υπάρχει κάποια σύμβαση, φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος ιδιώτης ο οποίος για παρά πολλά χρόνια έχει αναλάβει το έργο ταφής και εκταφής, συν κάποιες άλλες εργασίες που κάνει για ίδιον όφελος – νομίζω ότι φτιάχνει και μνημεία ο συγκεκριμένος ιδιώτης – και βρίσκεται αυτός ο άνθρωπος εκεί πέρα σε ένα δημόσιο χώρο χωρίς να υπάρχει σύμβαση. Είναι σοβαρό ζήτημα!».
Επανήλθε ο κ. Παπαλέξης που αντέτεινε: «Σαφώς και είναι σοβαρό το ζήτημα και είναι καμιά εικοσαριά εκεί πέρα όσοι έχουν ταμπέλες», οπότε η κ. Κιτσαντά πρόσθεσε: «Α! Καλά Ακόμα χειρότερα! Εγώ είπα για αυτό γιατί είδα την ταμπέλα, τώρα αν υπάρχουν κι άλλοι που άτυπα κάνουν τα ίδια δεν το ξέρω, αλλά εγώ προτείνω το θέμα αυτό να έρθει ως τακτικό θέμα σε συνεδρίαση που θα επιλέξετε κ. πρόεδρε».

Παιδικές χαρές εγκύκλιος για πιστοποίηση
Με απαγορευτικές πινακίδες που υπογράφει ο Δήμος Αρταίων τελούν στις εισόδους τους όλες οι Παιδικές Χαρές του Δήμου Αρταίων και το θέμα έφερε με σχετική ερώτηση στο Συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος Ηλ. Κοσμάς. Η απάντηση που έλαβε από τον κ. Τσιρογιάννη ήταν πως από το Καλοκαίρι έχει αποσταλεί σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο σύμφωνα με την οποία οι χώροι αυτοί θα πρέπει να λάβουν πιστοποίηση για να λειτουργούν κι αυτό μετά το τραγικό ατύχημα που υπήρξε σε αντίστοιχο χώρο στην Αττική. Για την εφαρμογή των όρων και των κανονισμών αυτών ώστε να λάβει ο Δήμος την πιστοποίηση ο κ. Τσιρογιάννης είπε: «Ήρθε επιθεωρητής και έχει κάνει ελέγχους στις Παιδικές Χαρές του Δήμου αναμένοντας τώρα το πόρισμα για τις παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν ώστε να πιστοποιηθούν. Μέχρι τότε εμείς βάλαμε μια ταμπελίτσα που αναγράφει ότι απαγορεύεται η είσοδος. Βέβαια μπορεί να μας κατηγορήσετε γιατί δεν τις κλειδώσαμε…».

Ομόφωνα για INTERREG
-Ομόφωνη ήταν επίσης η απόφαση υπαγωγής του Δήμου Αρταίων στο πρόγραμμα INTERREG
που η ΠΕΔ Ηπείρου έχει ενταχθεί. Την εισήγηση έκανε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ιωάννης Παπαλέξης καθόσον ο ίδιος είναι πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, και διευκρίνισε ότι μέσω του προγράμματος που το θέμα στο οποίο έχουμε ενταχθεί ως ΠΕΔ σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο της Απουλίας στην Ιταλία, είναι τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου. «Επειδή το γεφύρι της Άρτας είναι ο βασιλιάς τρόπον τινά των πέτρινων γεφυριών στην Ήπειρο προσπαθήσαμε να το αναδείξουμε λίγο περισσότερο οπότε αποφασίστηκε να δημιουργήσουμε ένα χώρο τουριστικής προβολής του Δήμου Αρταίων δίπλα στην γέφυρα, από την απέναντι πλευρά. Δίπλα από το καφενείο του Μπασιάκου για όσους ξέρουν. Νοικιάσαμε λοιπόν εκεί δίπλα ένα μικρό κτηριάκι, που συμφέρει και ερχόμαστε σε συνεργασία με την ΠΕΔ και λέμε ότι αυτό θα το εντάξουμε στο έργο και θα έρθει η ΠΕΔ να χρηματοδοτήσει όλη την διαμόρφωση του κτηρίου, την τεχνολογική υποδομή και όλα τα έπιπλα, ώστε να γίνει εκεί ένας χώρος που θα πηγαίνει ο τουρίστας και θα ενημερώνεται για ό,τι υπάρχει στην Άρτα ό,τι μπορεί να επισκεφθεί κλπ. Νομίζω ότι αυτό είναι που χρειάζεται ο Δήμος Αρταίων αυτή τη στιγμή για να ενισχυθεί η προβολή του», είπε ο κ. Παπαλέξης ως πρόεδρος της ΠΕΔ, ζητώντας την συναίνεση του Συμβουλίου ώστε η ΠΕΔ να υλοποιήσει το έργο στο χώρο αυτό με προϋπολογισμό 50.000 ευρώ. Επιπροσθέτως αναφέρθηκε και σε δυο υπαλλήλους που ο ΕΟΤ έχει στο χώρο πίσω από το ΚΤΕΛ και που εκεί δεν πηγαίνει κανείς ώστε ο δήμος να συμφωνήσει να πάνε οι δυο εργαζόμενοι στο χώρο αυτό δίπλα από την γέφυρα.
Η έγκριση δόθηκε ομόφωνα, ενώ ο κ. Τσιρογιάννης ανακοίνωσε ότι ήδη έχει αποσταλεί έγγραφο στην υπουργό Τουρισμού ώστε οι δυο υπάλληλοι του ΕΟΤ να παραμείνουν στην Άρτα και να πάνε στο χώρο αυτό που θα δημιουργηθεί στη γέφυρα.

ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ