Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Σε πρώτο πλάνο οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας Οδού

Το 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα

Τους επόμενους 14 μήνες δεν ολοκληρώνονται μόνο τα μεγάλα έργα στους 5 μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Το 2015 θα είναι η χρονιά των "κάθετων αξόνων" της Εγνατίας καθώς θα ολοκληρωθούν 6 εργολαβίες και συνολικά 4 άξονες θα ολοκληρωθούν 100%.Μέχρι το καλοκαίρι του 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο άξονας Θεσσαλονίκη- Σέρρες- Προμαχώνας (Βουλγαρία- Πανευρωπαϊκός Διάδρομος ΙV, 96 χλμ.). Σήμερα είναι σε εξέλιξη οι 2 τελευταίες εργολαβίες τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο τμήμα του έργου.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στον κάθετο αξονα Κοζάνη-Νίκη, σε φάση κατασκευαστικής ωρίμανσης είναι τα έργα στο έργο Φλώρινα-Νίκη. Τα έργα αποτελούν ορόσημο καθώς με τη βελτίωση του βόρειου άκρου ανοίγει ο δρόμος για να κατασκευαστεί (ελπίζουμε στο σύντομο μέλλον) και το τμήμα Φλώρινα-Πτολεμαϊδα που παραμένει ως απλή εθνικής οδός. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται επίσης μέχρι το 

καλοκαίρι του 2015.Ο δεύτερος άξονας της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται σε φάση πλήρους ολοκλήρωσης είναι ο Σιάτιστα- Καστοριά- Κρυσταλλοπηγή (Αλβανία- Πανευρωπαϊκός Διάδρομος VII, 72 χλμ.). Το τελευταίο τμήμα, «Κορομηλιά - Κρυσταλλοπηγή», είναι υπό κατασκευή και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2015. Πρόσφατα ξεκίνησε και η κατασκευή του τμήματος Ιεροπηγή-Κρυσταλλοπηγή που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016.


ΘΡΑΚΗ
Στον άξονα Αρδάνιο- Ορμένιο (Βουλγαρία - Πανευρωπαϊκός Διάδρομος ΙΧ, 124 χλμ.), μέχρι σήμερα έχουν δοθεί σε κυκλοφορία 76 χιλιόμετρα. Τα υπόλοιπα 48 χλμ. είναι υπό κατασκευή και αφορούν σε αναβάθμιση του τμήματος Αρδάνιο-Μάνδρα-Ψαθάδες με δύο ξεχωριστές εργολαβίες. Η πλήρης ολοκλήρωση του άξονα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2015.Να θυμίσουμε πως εδώ και περίπου ένα έτος έχει ολοκληρωθεί ο κάθετος άξονας Κομοτηνή - Νυμφαία (Βουλγαρία- Πανευρωπαϊκός Διάδρομος IX, 23 χλμ.).

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com