Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

ΑΡΤΑ:Ντόπιοι και επαγγελματίες οι κλέφτες αντλιών

Μάστιγα για τους αγρότες οι κλοπές

Αποτελεσματική κρίθηκε τελικά η έρευνα που διεξήγαγε καιρό τώρα η Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα διαδοχικά κρούσματα κλοπών αντλιών ποτίσματος από τα χωράφια των αγροτών – παραγωγών του νομού μας, που έτειναν να αποτελέσουν «μάστιγα».Η αποτελεσματικότητα εγγυάται στο γεγονός ότι μετά από έρευνα και αξιοποίηση πληροφοριών η Αστυνομική Διεύθυνση εξιχνίασε σειρά κλοπών συλλαμβάνοντας δυο ημεδαπούς ηλικίας 40 και 44 ετών αντίστοιχα, προχθές το απόγευμα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν τέσσερις κλεμμένες αντλίες.Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο τα προϊόντα κλοπής ταυτοποιήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, στους οποίους και επιστρέφονται, όμως η υπόθεση αυτή για την αστυνομία δεν έκλεισε καθόσον η ερευνά όπως πληροφορούμαστε θα συνεχιστεί. Κι αυτό διότι ο ένας εκ των δραστών φέρεται να διατηρούσε συνεργείο επισκευής αντλιών, ενώ πηγές αναφέρουν ότι μεταπωλούνταν κλεμμένα αντίστοιχα μηχανήματα.Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το όλο θέμα δεν αφήνει καθόλου αδιάφορους τους αγρότες, γιατί πολλοί κατέληξαν να επιθεωρούν βραδινές ώρες τα

κτήματά τους, αφού το φαινόμενα είχε λάβει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα τεράστιες διαστάσεις. Οι διαμαρτυρίες των παραγωγών και προς τα Μέσα Ενημέρωσης αυξάνονταν διαρκώς με τις περισσότερες όλων στο τέλος του καλοκαιριού όταν και σημειώθηκαν αλλεπάλληλα κρούσματα στην πεδιάδα και μάλιστα υψηλού κόστους. Εξηγούσαν οι παραγωγοί ότι οι πιο πρόσφατες κλοπές, γίνονταν από «τρόπον τινά ειδικούς», διότι τις αντλίες τις ξήλωναν μαζί με τους πίνακες ηλεκτρολογικού υλικού που απαιτούνται για τη λειτουργία τους.«Για να συμβεί αυτό έπρεπε κανείς να γνωρίζει πώς θα κόψει το ρεύμα στον συγκεκριμένο πίνακα», μας μετέφεραν τον Αύγουστο, όταν είχαν σημειωθεί ξανά κάποια αλλεπάλληλα κρούσματα.

Με υψηλό κόστος
Πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν παραγωγοί ευρισκόμενοι σε πλήρη απόγνωση όταν πήγαιναν στις αστυνομικές αρχές να δηλώσουν τις απώλειές τους. Το κόστος κάθε τέτοιας αντλίας κατά μέσο όρο κυμαίνεται σε 3.000 με 3.500 ευρώ και το χειρότερο όλων ήταν πως οι αγρότες δεν μπορούσαν -μεσούσης της θερινής περιόδου- να αφήσουν απότιστες τις καλλιέργειες, ακτινιδίων για παράδειγμα, κινδυνεύοντας να χάσουν εκτός από την αντλία και την παραγωγή, δηλαδή το ετήσιο εισόδημά τους!
Σε κάθε τέτοια απώλεια, ο αγρότης-παραγωγός έπρεπε να διαθέσει «ντούκου» το παραπάνω πόσο να προμηθευτεί νέα αντλία, και μάλιστα άμεσα, γιατί πάνω από τρεις μέρες το χωράφι δεν άντεχε… και χρειάζονταν τουλάχιστον πέντε μέρες μέχρι να την προμηθευτεί και να την τοποθετήσει. Καθόλου αδικαιολόγητη λοιπόν η απόγνωση, που όπως πληροφορούμαστε μέχρι και με τα κλάματα οδηγήθηκε προ καιρού αγρότης στην Αστυνομική Διεύθυνση που κατήγγειλε κλοπή, γιατί δεν είχε τα χρήματα να πάρει νέα αντλία, βλέποντας την παραγωγή του να… καίγεται.Έτσι φαίνεται πως ήταν «καλοστημένη η μηχανή» με τις… μηχανές ποτίσματος. Οι υποθέσεις αυτές στο παρελθόν αναφέρονταν στην Αγροφυλακή που στο μεταξύ, μετά τις μεταβολές που σημειώθηκαν, πέρασαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας αλλά τις καταγγελίες αυτές το τελευταίο διάστημα ανέλαβε να διερευνήσει η Αστυνομική Διεύθυνση και το Τμήμα Ασφαλείας απευθείας.Για την έκταση πάντως του φαινομένου στο παρελθόν δεν υπάρχουν στοιχεία, όμως αρκεί να αναφερθεί ότι στο 2013, ξεπερνούσαν τις 10 οι περιπτώσεις τέτοιων συμβάντων. Για το 2014 καθώς η έρευνα συνεχίζεται και άγνωστο παραμένει αν όλες οι καταγγελίες που είχε η Αστυνομική Διεύθυνση θα εξιχνιαστούν όσο το κουβάρι θα ξετυλίγεται…

Είχαν δίκιο
Στην προκειμένη περίπτωση πάντως πρέπει να επισημάνουμε ότι και οι διαμαρτυρίες των παραγωγών στην πεδιάδα της Άρτας ήταν απολύτως δικαιολογημένες. Η «Η» με αφορμή αυτών των διαμαρτυριών είχε αναφερθεί στο θέμα στο πρόσφατο παρελθόν. «Δεν πάει άλλο», «Έχει παραγίνει το κακό», «Πάντα υπήρχαν κάποιες κλοπές αλλά τόσες πολλές δεν έχει ξαναγίνει», «Αναγκαζόμαστε να γυρίζουμε τη νύχτα στα χωράφια με τη σειρά για να φυλάμε τις αντλίες», και άλλες τέτοιες αναφορές δεχόμασταν συχνά από αγρότες της Άρτας.Μετά την συγκεκριμένη υπόθεση, λοιπόν, δεν μπορούμε να μην μεταφέρουμε και όσα αγρότης μας είπε σε επικοινωνία χθες το μεσημέρι: «Είμαστε κι εμείς άνθρωποι του μόχθου και για όσα λέγαμε δεν είχαμε άδικο. Δεν ήμασταν υπερβολικοί. Βλέπαμε ότι τελευταία η κατάσταση είχε γίνει αφόρητη. Να το σημειώσετε σας παρακαλούμε κι αυτό».Το σημειώνουμε λοιπόν. Είχαν δίκαιο!

ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ