Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΣΟΚ ΑΡΤΑΣ:Ολομέλεια για τη Δημοκρατική Παράταξη

Συνέδριο ανοιχτών θυρών και με ελεύθερη είσοδο σε όλους και δικαίωμα ψήφου, χωρίς προσυνεδριακές εκλογές αντιπροσώπων, ζήτησαν τα στελέχη του κόμματος στην Άρτα στα πλαίσια της πρώτης προσυνεδριακής διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο ξενοδοχείο «Κρόνος» με την παρουσία κλιμακίου του τομέα οργανωτικού με επικεφαλής τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο.Στην διαδικασία, η οποία ήταν ανοιχτή και προς τα Μέσα Ενημέρωσης από την τοπική οργάνωση του κόμματος, συμμετείχαν περίπου 50 άτομα μεταξύ των οποίων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας, ο πρώην δήμαρχος Αρταίων επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του ΔΣ Ιωάννης Παπαλέξης, εκλεγμένοι πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην και τέως πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων, πρώην αιρετοί σε διάφορους φορείς, στελέχη και απλά μέλη.Την κεντρική εισήγηση έκανε ο κ. Κωσταντόπουλος, ο οποίος ωστόσο ζήτησε η διαδικασία να γίνει χωρίς την παρουσία των ΜΜΕ, ενώ προηγήθηκε η σύντομη εισήγηση του γραμματέα ΝΕ Άρτας του ΠΑΣΟΚ Άλκη Παπαχρηστάκη, που μίλησε παρουσία των μέσων ενημέρωσης και έθεσε καυτά ζητήματα για την
πολιτική του κόμματος από τούδε και εξής.Σε ερώτησή μας για το μήνυμα που επί της ουσίας στάλθηκε από τα στελέχη της Άρτας στην διαδικασία αυτή ώστε να μεταφερθεί μέσω του κ. Κωσταντόπουλου και των υπολοίπων μελών του κλιμακίου στα κεντρικά, ο κ. Παπαχρηστάκης, απάντησε: «Το μήνυμα είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να ακούσουν τη φωνή της βάσης. Τη φωνή του λαού και ότι θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα αυτό το συνέδριο και να κρατήσουμε τα σύμβολά μας, το όνομά μας και ό,τι άλλο συνδέει το ΠΑΣΟΚ με τη δημοκρατική παράταξη και να κάνουμε άμεσα την κριτική μας για το τι μας έφερε μέχρι εδώ».

Ανοιχτό Συνέδριο
Στην εισήγηση που ανέπτυξε αρχικά με την παρουσία των ΜΜΕ στο χώρο, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, μίλησε πολύ ανοιχτά και ελεύθερα, τονίζοντας ότι «Θα πρέπει να κοπεί επιτέλους ο ομφάλιος λώρος με την κυβέρνηση της ΝΔ», κάτι που επανέλαβε και στις χθεσινές του δηλώσεις λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ ζητάει επιτέλους ο ομφάλιος λώρος να κοπεί με τη συντηρητική παράταξη, γιατί το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του είναι «καταδικασμένο» να πρωταγωνιστεί στο πολιτικό σκηνικό κι εμείς τα απλά μέλη του ΠΑΣΟΚ και η βάση του ΠΑΣΟΚ είμαστε εδώ και περιμένουμε το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει εκεί που ήταν. Είμαστε μια παράταξη που προσφέραμε πολλά στον τόπο και αλλάξαμε την πορεία της Ελλάδας και δεν μπορούμε πλέον να μένουμε απαθείς και να παρακολουθούμε όλα αυτά που γίνονται... Η βάση είναι πολύ προβληματισμένη με όλα όσα γίνονται. Πολλοί τοποθετούν το τέλος, όταν γίνουν εκλογές. Εμείς όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τις εκλογές. Θα πρέπει από τώρα κι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτός ο συνδετικός κρίκος να κοπεί».
Ωστόσο όπως και ο κ. Παπαχρηστάκης διευκρίνισε παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για προσυνεδριακή διαδικασία εντούτοις από το κλιμάκιο δεν ανακοινώθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή δεν έχει ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής, η οποία τοποθετείται χρονικά μέσα με τέλος Νοεμβρίου, διότι όπως σημειώνεται θα πρέπει να γίνουν κάποιες διαδικασίες και ομάδες σε τρεις κύκλους εργασιών. Θα γίνει ο εθνικός διάλογος ανασυγκρότησης, ο εθνικός διάλογος με κινήματα, θα έχουμε τις αυτό-οργανώσεις και θέλουμε χρονικά ένα διάστημα περίπου ένα με ενάμισι μήνα για να δούμε ποιοι θα είναι οι σύνεδροι, ποιοι θα παραστούν. Όμως εμείς θα κάνουμε την πρότασή μας κι εγώ ως γραμματέας της ΝΕ Άρτας του ΠΑΣΟΚ θα το κάνω και γραπτώς ώστε το συνέδριο να είναι ανοιχτό και να μπορεί να το παρακολουθήσει ο καθένας που έχει όλα αυτά τα χρόνια σχέση με το ΠΑΣΟΚ κι έχει διατελέσει είτε πρόεδρος, είτε πρώην νομάρχης, είτε πρώην βουλευτής, είτε δήμαρχος είτε ακόμη και απλό μέλος κι έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το συνέδριο να μπορεί να το κάνει και να δώσει κι αυτός με την ψήφο του κάποια λύση σ’ όλα αυτά που απασχολούν και ταλαιπωρούν κι εμάς». Στην διευκρίνιση που ζητήθηκε από τον κ. Παπαχρηστάκη αν αυτό σημαίνει πως ζητείται ανοιχτό συνέδριο και χωρίς εκλογές συνέδρων να προηγούνται, επισήμανε: «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να γίνει με διαδικασία εκλογής, διότι σε αυτή τη διαδικασία δεν ξέρουμε ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα και θα μπορέσουν να πάνε να ψηφίσουν. Εμείς θέλουμε ανοιχτό το συνέδριο. Το έχουμε μεταφέρει και θα κάνω προσωπικά την πρόταση αυτή γραπτώς, την οποία θα κοινοποιήσω και κεντρικά, τόσο στον πρόεδρο όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα».

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Άρτας
Από μικρή έως απογοητευτική ήταν η συμμετοχή στην ολομέλεια που συγκάλεσε η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Άρτας, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν το επικείμενο συνέδριο του κόμματος. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕ ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο βουλευτής Άρτας Χρήστος Γκόκας έκανε λεπτομερή αναφορά στο κυβερνητικό έργο που παρά τα εγγενή προβλήματα στην συνεργασία με την δεξιά παράταξη προχωράει με γοργούς ρυθμούς και στο μείζον ζήτημα της βιώσιμης διαχείρισης του δημόσιου χρέους βρισκόμαστε ήδη κοντά στην επιθυμία όλων μας αλλά και του Ελληνικού λαού. Η σταθερή καταγραφή στους προϋπολογισμούς του 2013, του 2014 αλλά και οι προβλέψεις για το 2015 πρωτογενούς πλεονάσματος μας λύνει τα χέρια για την αυτόνομη πλέον διαχείριση των οικονομικών και για την απομάκρυνση του ΔΝΤ και της Τρόϊκα. «Εμείς ως ΠΑΣΟΚ ακολουθούμε μια παράλληλη πορεία με την χώρα. Όσο ανέβαινε η χώρα ανέβαινε και το ΠΑΣΟΚ. Τώρα που οπισθοχώρησε η χώρα καθηλώθηκε και το ΠΑΣΟΚ. Ελπίζουμε βάσιμα ότι αναστρέφεται η πορεία με την σταθεροποίηση της οικονομίας. Αυτό που προέχει τώρα είναι να ξανακοιτάξουμε τα του οίκου μας. Και το Συνέδριο που έχουμε μπροστά μας είναι η καλύτερη ευκαιρία να γίνουμε περισσότεροι και να φέρουμε κοντά μας όλους όσους για διάφορους λόγους μας γύρισαν την πλάτη αλλά και όσους πολίτες έχουν δημοκρατικές αναφορές και σύγχρονη προοδευτική αντίληψη και στάση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας» είπε ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ.
-Το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος που είχε την πολιτική ευθύνη της ολομέλειας μίλησε για τις βαθύτερες αιτίες της κατάρρευσης της οικονομίας και επικεντρώνοντας στην καταστροφική πενταετία Καραμανλή για την οποία όπως είπε «η δεξιά παράταξη δεν ανέλαβε τις ευθύνες της αλλά ούτε και εμείς τις αναδείξαμε». «Στην συνέχεια δεν δείξαμε τα κατάλληλα για το μέγεθος του προβλήματος αντανακλαστικά και διαχειριστήκαμε μια πολύ «καυτή πατάτα» μόνοι μας» είπε, αφού αν ζητούσαμε διευρυμένη αποδοχή του μνημονίου «Θα είχε διαφορετική πορεία η χώρα αλλά και εμείς θα είχαμε κρατηθεί σε κυρίαρχη θέση στο πολιτικό σκηνικό. Σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη να οργανωθούμε σε καινούργια βάση και το Συνέδριο που έχουμε μπροστά μας θα είναι καταλυτικό. Είναι στο χέρι μας να φέρουμε κοντά μας κινήσεις, ρεύματα ιδεών αλλά και πολίτες με προοδευτική αντίληψη»> Σχετικά με το Συνέδριο είπε πως «αποφασίστηκε από τα θεσμικά όργανα του κινήματος και πιο συγκεκριμένα από το 9ο Συντακτικό Συνέδριο της 3ης Μαρτίου 2013, από απόφαση της ΚΠΕ και ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Άμεσα θα κοινοποιηθεί πλήρες χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών και η ημερομηνία και ο τρόπος διεξαγωγής του Συνεδρίου».
-Ο Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Ηπείρου Ερρίκος Μητσιώνης επικέντρωσε κυρίως στην έκκλησή του για συμμετοχή και στην συναισθηματική φόρτιση που κυριαρχεί αυτόν τον καιρό σε όλες μας τις διαδικασίες και ζήτησε πίστη και αισιοδοξία ότι η προσπάθεια για την διεύρυνση θα αποδώσει και θα μας δώσε νέα ώθηση και δυναμική για την μελλοντική μας πορεία.
Τοποθετήσεις μελών
Στην ανακοίνωση της ΝΕ περιέχονται και τοποθετήσεις μελών, από τις οποίες προκύπτει η αντίθεση όσων έχουν απομείνει στη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση. Ενδεικτικά κάποιες εξ αυτών:
- Γιώργος Αθανασούλας: «Δεν ξέρω που αποσκοπεί η ηγεσία με τις πρωτοβουλίες για διεύρυνση με την Ελιά και την δημοκρατική παράταξη. Θέλουμε να μας εγγυηθεί την αυτόνομη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ».
- Γιάννης Παπαλέξης: «Δεν έχει νόημα πλέον να συνεχίζουμε να συμμετέχουμε σε μια Κυβέρνηση που μας καθηλώνει και μας φθείρει. Η συνεργασία με την δεξιά παράταξη έχει ημερομηνία λήξης τις εκλογές»:
- Στράτος Τσώνος: «Δεν θα συνεχιστεί άλλο αυτό. Να λέμε τα ίδια και τα ίδια και να μην τα λαμβάνουν υπόψη. Ότι λέμε και συναποφασίζουμε θα δεσμευτείτε ότι θα τα μεταφέρετε στην ηγεσία και κυρίως θα εφαρμόζονται. Όσοι βρίσκονται εδώ μέσα ακόμη είναι ήρωες».
- Γιώργος Τάτσης: «Θα θέσουμε όλα τα ζητήματα επί τάπητος. Από μηδενική βάση. Και θα συζητήσουμε και για την αυτοδιοίκηση. Είχαμε έναν σίγουρο δήμο στα χέρια μας και τον παραδώσαμε. Υπάρχουν ευθύνες με ονοματεπώνυμο. Θα πρέπει να τις αναλάβουν».
- Βασίλης Γιάπρος: «Κυρίες και κύριοι γειά σας. Σας προσφωνώ για πρώτη φορά έτσι γιατί η λέξη σύντροφε δεν μου βγαίνει πιά. Δεν την νιώθω να την ξεστομίσω».

ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ