Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Πεντάμηνη εργασιακή ανάσα για 2.012 άνεργους στην Ήπειρο

Σήμερα Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας-Δείτε αναλυτικά τις θέσεις ανά Δήμο

Από σήμερα Τετάρτη 22 Οκτωβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που περιλαμβάνει 2.012 θέσεις πεντάμηνης εργασίας σε ολόκληρη την Ήπειρο. Το πρόγραμμα, αν και δεν αποτελεί τη λύση για το πρόβλημα της ανεργίας, θα δώσει ανάσα στους άνεργους Ηπειρώτες και τα νοικοκυριά στην περιοχή που έχουν πληγεί περισσότερο από το σφοδρό κύμα της ύφεσης και της ανεργίας. Στην Ήπειρο, μέσω του νέου προγράμματος θα βρουν εργασία 2.012 άνεργοι σε πεντάμηνης διάρκειας θέσεις εργασίας στην αυτοδιοίκηση, την υγεία και τον πολιτισμό. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στη διαδικασία έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ., οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες: 1) Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοί τους είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, 2) Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανεί, 3) Εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, 4) Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, 5) Άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και

τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. Η αμοιβή όσων απασχοληθούν σε κοινωφελή εργασία θα είναι 490 ευρώ, αν πρόκειται για ανέργους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ ως βασικός στόχος της κοινωφελούς εργασίας τίθεται τα προβλεπόμενα προγράμματα να αποτελέσουν την αφετηρία και την αφορμή, για την προκήρυξη και άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων, σε διάφορες ειδικότητες, οι οποίες θα καλύψουν τη συνολική υποχρέωση για 50.000 ωφελούμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Για την «πρωταθλήτρια» στην ανεργία Ήπειρο, με ποσοστό που αγγίζει το 27%, οι θέσεις που κατανέμονται είναι 2.012. Από αυτούς, οι μισές σχεδόν αφορούν στους Δήμους, ενώ οι υπόλοιπες κατανέμονται σε Νοσοκομεία και άλλους φορείς. Αναλυτικά οι θέσεις κατανέμονται στους Δήμους της Ηπείρου έχουν ως εξής:
Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων
Δήμος Ιωαννιτών 244 θέσεις
Δήμος Ζαγορίου 7 θέσεις
Δήμος Βορείων Τζουμέρκων 14 θέσεις
Δήμος Μετσόβου 11 θέσεις
Δήμος Κόνιτσας 10 θέσεις
Δήμος Δωδώνης 28
Δήμος Ζίτσας 27 θέσεις.
Περιφερειακή Ενότητα Άρτας
Δήμος Αρταίων 59 θέσεις
Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη 8
Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων 14
Δήμος Νικολάου Σκουφά.
Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας
Δήμος Ζηρού 14
Δήμος Πάργας 25
Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας
Δήμος Ηγουμενίτσας: 55
Δήμος Σουλίου 13
Δήμος Φιλιατών 15
Στο φετινό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασία, θα συμμετέχει και το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ενισχυθούν οι φορείς υγείας και ιδίως τα νοσοκομεία με 3.000 υπαλλήλους, όπως αποφασίστηκε μετά από εισήγηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου.
Μέσα από το πρόγραμμα θα ενισχυθούν και τα Νοσοκομεία και οι δομές της Ηπείρου, καθώς, από τις 3.000 θέσεις, οι 500 θέσεις θα κατανεμηθούν στην 6 Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία καλύπτει και την περιοχή μας. Οι προσλήψεις αυτές θα έχουν πεντάμηνη διάρκεια και θα αφορούν διάφορες ειδικότητες προσωπικού όπως: βοηθητικό υγειονομικό, διοικητικό-λογιστικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, υπαλλήλους πληροφορικής, διοικητικές γραμματείς κ.α. Η πλειονότητα των θέσεων (1.114) αφορά την ειδικότητα ΔΕ Νοσηλευτών, ενώ ακολουθούν οι ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού (562 θέσεις) και ΠΕ/ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού (283 θέσεις). Η προκήρυξη του προγράμματος αναμένεται να γίνει στο τέλος Οκτωβρίου και οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Ανθρώπινου Δυναμικού (oaed.gr). Παράλληλα, χθες ο κ. Γρηγοράκος, απέστειλε έγγραφο προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να προβούν στην κατανομή νέων θέσεων επικουρικού ιατρικού προσωπικού. Αμέσως μετά την κατανομή των θέσεων από τις Υγειονομικές Περιφέρειες θα λάβει χώρα η σχετική προκήρυξη. Ειδικότερα στην 6η ΥΠΕ, οι θέσεις που κατανέμονται είναι 30.