Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014

Συνέντευξη του Δημάρχου Αρταίων στον Αμβρακία FM

Πρώτη μέρα σήμερα στο Δημαρχείο, ποιες είναι οι εντυπώσεις από αυτό που βρήκατε από το υλικό από τον κόσμο από το άγχος της πρώτης μέρας της δουλειάς, σε μια νέα θέση και εσείς από σήμερα.

Πρώτα- πρώτα ευχαριστώ για την πρόσκληση, που μου κάνατε και είμαι σήμερα εδώ, να ευχαριστήσω τους Δημότες της Άρτας και τους ακροατές σας που με εμπιστεύθηκε στη θέση του Δημάρχου Αρταίων. Η κίνηση να είμαι σήμερα εδώ, σηματοδοτεί την πρόθεση της νέας Δημοτικής Αρχής για την αναβάθμιση του Δημοτικού Ραδιόφωνου «ΑΜΒΡΑΚΙΑ 91,9 FM», όσον αφορά την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, με ποικίλα θέματα, όχι πως δε γινόταν μέχρι σήμερα αυτό σωστά, αλλά πρόθεσή μας είναι να πάμε ένα βήμα παρακάτω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ανταγωνιζόμαστε με τα άλλα ιδιωτικά μέσα επικοινωνίας. Εμείς θα ασχολούμαστε πιο πολύ με θέματα του Δήμου Αρταίων, θα είναι το βήμα επικοινωνίας μας με το δημότη.Όσο αφορά την πρώτη μέρα στο Δημαρχείο, κάθε αρχή και δύσκολη, όμως εγώ έχω ήδη δύο μήνες μέσα σε αυτό το χώρο, άρα η πρώτη μέρα δεν ήταν ιδιαίτερη δύσκολη. Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω τον απερχόμενο Δήμαρχο κύριο Παπαλέξη, τους Δημοτικούς συμβούλους και τους υπαλλήλους για την
βοήθεια που μου παρείχαν, όλο αυτό το διάστημα. Με τον κύριο Παπαλέξη είχαμε και θα έχουμε καλή συνεργασία, μας άφησε ένα Δήμο νοικοκυρεμένο με θετικό ταμείο, μας αφήνει κάποιες μελέτες αξιόλογες τις οποίες εμείς θα τις αξιολογήσουμε και θα βάλουμε τις δικές μας προτεραιότητες.
Επίσης, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους υπαλλήλους, οι οποίοι είναι σωστά καταρτισμένοι και για εμάς είναι ισότιμοι ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, καθώς χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το έργο μας, όσο καλές προθέσεις και αν έχουμε.

Ξέρετε είναι και λεπτές ισορροπίες, εάν πει το Δημοτικό ραδιόφωνο μια είδηση, την ξεψαχνίζουν ακόμα πιο πολύ, θεωρούν ότι θέλουμε να την προβάλουμε ή κάνουμε αβάντα στο Δήμαρχο.
Συμφωνώ, όμως για να πει το Δημοτικό Ραδιόφωνο μια είδηση, που αφορά το Δήμο Αρταίων, θεωρώ ότι είναι η πλέον αξιόπιστη πηγή, γιατί δεν υπάρχει λόγος να πει κάτι διαφορετικό.

Είστε ο πιο νέος Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο απαρτίζεται κυρίως από νέους ανθρώπους και άφθαρτους. Τι περιμένουμε λοιπόν από αυτούς τους νέους ανθρώπους, καθώς έχουμε απαιτήσεις, καθώς έχει ανέβει ο πήχης;
Καταρχήν, να ευχαριστήσω όλους τους δημότες που μας έδωσαν αυτή την εντολή να διοικήσουμε εμείς το Δήμο. Είμαστε όντως νέα πρόσωπα τα πιο πολλά, όμως υπάρχουν και έμπειροι αυτοδιοικητικοί, καλά στελέχη, άρα εμείς πρέπει να παντρέψουμε αυτή την εμπειρία, με την σβελτάδα, την όρεξη για δουλειά των νεότερων. Θεωρώ ότι η ευθύνη για μας είναι μεγάλη, επειδή οι πολίτες μας ψήφησαν, προσδοκώντας, κάτι καινούργιο, άρα ο πήχης έχει ανέβει ψηλά και θα προσπαθήσουμε να τους δικαιώσουμε.

Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε την ανακοίνωση των ονομάτων των αντιδημάρχων, συμβούλων, των προέδρων Δημοτικών Επιχειρήσεων. Πόσο δύσκολο είναι να κάνετε αυτή την επιλογή, με τι κριτήρια;
Μέχρι στιγμής, η μοναδική μου επιλογή που ανακοίνωσα, είναι του γενικού γραμματέα του Δήμου, που είναι ο κύριος Ηλίας Σερβετάς, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο, ότι η επιλογή μου είναι ουσίας και όχι βιτρίνας, καθώς έχω συνεργαστεί μαζί του στην Διεύθυνση Προγραμματισμού της Νομαρχίας και είναι άριστος γνώστης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της Δημόσιας Διοίκησης, αυτή η επιλογή δείχνει ότι ήρθαμε να δουλέψουμε.Τώρα όσον αφορά τους Αντιδημάρχους και τους συνεργάτες μου, θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, μετά τις αρχαιρεσίες του Δημοτικού Συμβουλίου και θα προσπαθήσω να πάρω από τον κάθε συνεργάτη μου το μέγιστο. Γιατί καθένας έχει ειδικές γνώσεις και θα πρέπει να είναι σε τέτοιο πόστο, που να μπορεί να παράγει περισσότερο για τον Δήμο και την κοινωνία.

Είπατε για τον κύριο Σερβετά. Η τάση λοιπόν είναι ότι θα ασχοληθείτε πολύ με τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και τα ΕΣΠΑ. Είστε και εσείς γνώστης του αντικειμένου, πρέπει να ελπίζουμε και να περιμένουμε μεγάλα έργα μέσα στην πενταετία σας?
Κοιτάξτε, οι άξονες της Δημοτικής πολιτικής μας, θα είναι τρεις: Η καθημερινότητα του πολίτη, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και η ανάπτυξη των υποδομών μας. Τώρα επειδή γενικότερα χρήματα δεν υπάρχουν και τα έσοδα είναι μειωμένα από το κεντρικό κράτος. Άλλα έσοδα που ο Δήμος μπορεί να έχει από τους δημότες είναι μειωμένα, καθώς ο κόσμος δεν έχει να ζήσει, πόσο μάλλον να πληρώσει και στο δήμο αυτά που του αναλογούν. Εμείς θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να μαζέψουμε έσοδα από τη μια, αλλά θα πρέπει να στραφούμε να κάνουμε και μεγάλα έργα με το ΕΣΠΑ. Είναι μοναδική ευκαιρία. Εκεί πλέον, επειδή γνωρίζουμε και το αντικείμενο, όποια πρόσκληση βγαίνει, θα μπορούμε να απορροφούμε χρήματα, καθώς και έργα θα κάνουμε, αλλά θα δουλεύει και η τοπική κοινωνία.

Κύριε Δήμαρχε, εγώ δεν θα είμαι αυστηρός, δεν πιστεύω στις 100 πρώτες ημέρες, όπως το χρησιμοποιούν οι τηλεοράσεις και οι εφημερίδες, θα ήθελα όμως να μας πείτε ποιες είναι οι πρώτες-πρώτες προτεραιότητες. Δηλαδή από τις επόμενες ημέρες, που θα δώσετε το βάρος στην πόλη ή στην περιφέρεια που διαπιστώσατε ότι υπάρχουν ελλείψεις?
Καταρχήν, επειδή ξεκινάει η σχολική χρονιά, υπάρχουν κάποια προβλήματα όσον αφορά το Μουσικό Σχολείο που μεταστεγάζεται από τη Γραμενίτσα στη Φιλοθέη, άρα εκεί είναι προτεραιότητα να ξεκινήσουν τα παιδιά ομαλά, καθώς επίσης και στο 7ο Δημοτικό Σχολείο και το 3ο Νηπιαγωγείο στο τρίγωνο, για να μην χάσουμε τη χρονιά. Το οποίο είναι έργο του ΕΣΠΑ που το έχουμε εντάξει στη Νομαρχία και αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να χαθεί. Καθώς επίσης μέσα στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι το κομμάτι του κυκλοφοριακού. Συγκεκριμένα είναι η κατάληψη των πεζοδρόμων από σταθμευμένα αυτοκίνητα κι η διέλευσή τους σε αυτούς μέσα στην Άρτα. Επίσης, μας απασχολεί το θέμα της καθαριότητας. Θέλουμε η πόλη μας να είναι μια καθαρή πόλη. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονίσω κάτι για τους υπαλλήλους της καθαριότητας και του πρασίνου. Χωρίς να θέλω να χωρίσω τους υπαλλήλους σε δύο ταχύτητες, οι πιο πάνω υπάλληλοι δουλεύουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και για αυτόν τον λόγο, θα έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας.

Πριν τον καλλικράτη, ο Δήμος είχε την ευθύνη μας πόλης, τώρα μεγάλωσε πάρα πολύ ο Δήμος και δεν είναι μυστικό ότι η προηγούμενη Δημοτική αρχή δεν τα πήγε καλά στο αυτό το θέμα και τιμωρήθηκε. Ποιες θα είναι οι δικές σας κινήσεις?
Καταρχήν, επειδή ο Δήμος μας έχει μεγαλώσει, αντιμετωπίζουμε τα χωριά του Δήμου σαν Γειτονιές. Δεν θεωρούμε ότι είναι κάτι διαφορετικό: Ότι σχεδιάζεται κεντρικά για το Δήμο Αρταίων, θα σχεδιάζεται και για τις Δημοτικές Ενότητες. Ούτε οι πολίτες της θα είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είμαστε σε αυτό κάθετοι. Θα παλέψουμε σε κάθε Ενότητα για να λύνουμε τα προβλήματα, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τα τοπικά συμβούλια.

Και μιας και είμαστε στο εκθεσιακό κέντρο και ξεκινάει η δημοπρασία για τις παράγκες, μια παράδοση 400 ετών, η εμποροπανήγυρη, μήπως θα πρέπει να περάσει σε μια νέα εποχή, σε κάτι καινούργιο?
Εμείς αυτό το είχαμε και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τον παραδοσιακό χαρακτήρα, δεν θα θέλαμε να φεύγουν χρήματα από την αγορά της Άρτας και να κάνουμε τον χώρο αυτό μόνιμο εκθεσιακό κέντρο μέσω του προγράμματος JESICA, ώστε να προβάλλονται οι τοπικές επιχειρήσεις, αλλά να διοργανώνουμε και άλλες εκθέσεις όλο το χρόνο.

Κύριε δήμαρχε ευχαριστώ που την πρώτη μέρα σας ήσασταν εδώ, ξέρω πόσο επιβαρυμένο είναι το πρόγραμμά σας, ευχαριστούμε για την πρόταση για αναβάθμιση του Δημοτικού Ραδιόφωνου και καλή συνέχεια.
Ευχαριστώ και εγώ που με καλέσατε, θέλουμε να έχουμε την συνεργασία των πολιτών , είναι μια δύσκολη αρχή για όλους μας. Πήραμε ένα μήνυμα από το λαό της Άρτας και με αυτό προεκλογικά πορευτήκαμε: να αλλάξουμε την Άρτα. Και σε αυτή την αλλαγή δεν μπορούμε μόνοι μας, πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας, χωρίς χρώματα, χωρίς παρατάξεις. Εδώ τα προβλήματα είναι κοινά και τα βιώνουμε όλοι.