Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Μετ’ εμποδίων και προβλημάτων η λειτουργία της Γαλακτοκομικής σχολής Ιωαννίνων

Ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής και κυρίως το κομμάτι του που αφορά την κτηνοτροφία, αποτελεί βασικό «μοχλό» για την οικονομική ζωή όχι μόνο της περιοχής των Ιωαννίνων αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου.Ωστόσο, η στήριξη και, γιατί όχι, η ανάπτυξή του απαιτεί άρτιες δομές εκπαιδευτικές, ερευνητικές και τεχνικές, ειδικά στις μέρες μας με τα τόσα προβλήματα, που δυστυχώς οδηγούν την πρωτογενή παραγωγή σε συρ­ρίκνωση.Στα Γιάννενα έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μία πρότυπη δομή, την Γαλακτοκομική Σχολή του Κατσικά, η οποία προσελκύει τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερο αριθμό νέων παιδιών ως υποψήφιους σπουδαστές, ενώ ένα σημαντικό ρόλο στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα μπορεί να παίξει τοπικά και το Ινστιτούτο Γάλακτος του Ελληνικού Οργανισμού «Δήμητρα», αν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεριμνήσει για την συνέχιση της λειτουργίας του.

Υπάρχουν προβλήματα
Δυστυχώς, όμως, τόσο στην Γαλακτοκομική όσο και στο Ινστιτούτο υπάρχουν σήμερα προβλήματα, τα οποία, αν δεν αντιμετωπιστούν, θα έχουν αρνητικές συνέπειες, όχι μόνο για τα δύο ιδρύματα αλλά για την ίδια την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή ολόκληρης της Ηπείρου. Τα προβλήματα αυτά αναδείχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη στις

εγκαταστάσεις τους, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή, ο οποίος συζήτησε με τους υπευθύνους της Σχολής και του Ινστιτούτου το παρόν αλλά και το μέλλον τους, υποσχόμενος μάλιστα παρεμβάσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Έλλειψη προσωπικού
Δεκάδες νέοι σπουδαστές εισάγονται και φέτος στη Γαλακτοκομική Σχολή του Κατσικά, η οποία διαθέτει εμπειρία σχεδόν ενός αιώνα στο αντικείμενο της Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας και είναι το μοναδικό φυτώριο τυροκόμων στην Ελλάδα.Παρόλα αυτά, υπάρχουν ελλείψεις που δεν βοηθούν στην απρόσκοπτη λειτουργία της, με βασικότερη όλων το προσωπικό,. Από την Σχολή λείπουν σήμερα περισσότερα από 25 άτομα, εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, όπως επισήμανε ο Διευθυντής της Κώστας Μάντζαρης, κατά την συνάντησή του με τον Μιχάλη Κασσή.

Βελτίωση στις υποδομές 
Παράλληλα, τονίστηκε ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει η ανακαίνιση των χώρων του Οικοτροφείου της, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι παρέχει δωρεάν στέγαση και διατροφή σε όσους σπουδαστές της Σχολής το επιθυμούν. Στην ίδια συνάντηση τεθήκαν θέματα νομικής φύσεως για τη λειτουργία του Οικοτροφείου (νομική υπόσταση, προσωπικό, καταβολή εγγύησης μαθητών κλπ), ενώ έγινε γνωστό ότι απαιτείται αντικατάσταση και εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού των εργαστηρίων - χημείων της Γαλακτοκομικής και του Τυροκομείου. Τέλος, επισημάνθηκε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στη Σχολή για διεξαγωγή ταχύρρυθμων εκπαιδεύσεων (σεμιναρίων).

Δύο άτομα στο Ινστιτούτο
Μόλις δύο ερευνητές έχουν απομείνει στο Ινστιτούτο Γάλακτος του Κατσικά, που υπάγεται στον Ε.Γ.Ο. «Δήμητρα»! Ένα ίδρυμα το οποίο λειτουργεί ανελλιπώς και με ουσιαστική προσφορά στην ελληνική γαλακτοκομία από την ίδρυσή του πριν 30 χρόνια και μέχρι σήμερα! Το τελειωτικό χτύπημα ωστόσο θα δοθεί στο Ινστιτούτο όταν χάσει την αυτονομία του και υπαχθεί στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων της Αθήνας, σύμφωνα με πρόσφατη σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού «Δήμητρα».

Φόβοι ότι θα κλείσει
Τα παραπάνω θέματα έθεσαν στον Μιχ. Κασσή οι δύο εναπομείναντες ερευνητές του Ινστιτούτου Γάλακτος, με τους οποίους συναντήθηκε κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Κατσικά. Το προσωπικό του Ινστιτούτου εξέφρασε την ανησυχία ότι με τις αποφάσεις αυτές περί υπαγωγής του Ιδρύματος στο Ινστιτούτο της Αθήνας η Ήπειρος θα είναι η μοναδική Περιφέρεια που θα χάσει ένα δικό της αυτόνομο ερευνητικό ίδρυμα με τόσο μεγάλη μάλιστα προσφορά.

Παρέμβαση στο ΥΠ.Α.ΑΤ.
Ο βουλευτής, αφού άκουσε τα προβλήματα των σημαντικών αυτών δομών της Ηπείρου, δεσμεύτηκε για στοχευμένες παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο αυτές υπάγονται, έτσι ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία και των δύο.Ειδικά για το μέλλον του Ινστιτούτου, σε δήλωσή του ο κ. Κασσής αναφέρει ότι «η οικονομία της Ηπείρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον πρωτογενή τομέα. Η μετατροπή ενός απομακρυσμένου περιφερειακού ερευνητικού Ινστιτούτου, όπως το Ινστιτούτο Γάλακτος, σε τμήμα ενός κεντρικού Ινστιτούτου των Αθηνών εγκυμονεί τον κίνδυνο ακόμα και του οριστικού του κλεισίματος, δεν έχει απολύτως καμιά χρησιμότητα και δεν πρέπει να γίνει».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ