Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Πιο περίπλοκο απ’ όσο πιστεύαμε το γενεαλογικό δέντρο των σκύλων

Η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση είναι ότι οι σύγχρονοι σκύλοι προέρχονται από λύκους που εξημερώθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική: οι σημερινές ράτσες σκύλων έχουν στενότερη σχέση μεταξύ τους παρά με τους λύκους, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι εξημερώθηκαν μετά το διαχωρισμό τους από τους λύκους.Τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων επιβεβαιώνουν ότι οι λύκοι εξημερώθηκαν από κυνηγούς-συλλέκτες πριν από τουλάχιστον 9.000 χρόνια, όμως «γεννούν» ακόμη περισσότερα ερωτήματα, τα οποία ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σικάγο, της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες κ.α. προσπαθούν τώρα να απαντήσουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι «οι μελέτες αρχαίου DNA σε αυτό το πεδίο θα είναι πολύ συναρπαστικές στο εγγύς μέλλον», όπως δήλωσε στο NBC News ο γενετιστής Τζον Νοβέμπερ.Η μελέτη βασίστηκε σε λεπτομέρειες αναλύσεις των γονιδιωμάτων του αυστραλιανού ντίνγκο και του μπασέντζι που κατάγεται από την Αφρική, τριών λύκων - από την Κροατία, το Ισραήλ και την Κίνα - καθώς και ενός χρυσού τσακαλιού, ενώ για να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα οι ερευνητές περιέλαβαν το ήδη
γνωστό γονιδίωμα ενός ευρωπαϊκού μπόξερ. «Πρόκειται για τα ποιοτικότερα αποκωδικοποιημένα γονιδιώματα που έχουν δημοσιευτεί ποτέ», υποστήριξε ο Νοβέμπερ. «Χωρίς υψηλής ποιότητας γονιδιώματα λύκων, είναι δύσκολο να μάθει κανείς περισσότερα για την καταγωγή των σκύλων.»
Ενώ περίμεναν να εντοπίσουν κοινά στοιχεία μεταξύ των σκύλων με κάποιων από τους λύκους, είδαν ότι το μπασέντζι και το ντίνγκο κατάγονται και τα δύο από άλλο πρόγονο. «Ο κοινός πρόγονος σκύλων και λύκων ήταν ένα μεγάλο ζώο που έμοιαζε με λύκο και έζησε πριν από 9.000 έως 34.000 χρόνια. Με βάση τα στοιχεία από το DNA, έζησε στην Ευρώπη», είπε στο Discovery News ο έτερος συντάκτης της έκθεσης Ρόμπερτ Γουέιν.Όπως εξήγησε, πολλά ζώα αφανίστηκαν κατά την ύστερη Πλειστόκαινο. Σχεδόν την ίδια εποχή, οι σύγχρονοι άνθρωποι κυριάρχησαν στην Ευρώπη και θα μπορούσαν ίσως να ευθύνονται για τον αφανισμό κάποιων ζώων.