Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

. «Χοντρό» παρασκήνιο και κόντρες για τον έλεγχο της ΠΕΔ Ηπείρου-Ποιοι είναι οι συσχετισμοί;

Βάζουν φανερά πλάτη για τη Ν.Δ. Καχριμάνης και Ευταξά; Διασπασμένο το ψηφοδέλτιο; Το “μαγικό” 64 και ο... “γρίφος”!!!

Μόνο τυχαίο δεν είναι που η Νέα Δημοκρατία θέλει πολύ την προεδρία της ΠΕΔ Ηπείρου. Αφενός μεν για να ελέγχει τώρα την ΠΕΔ, κυρίως όμως για να έχει ένα σημαντικό τοπικό βήμα αντιπολίτευσης αν σε λίγους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την κυβέρνηση. Για να εκλεγεί το 21μελές Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου θα ψηφίσουν την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 125 αιρετοί, οι 18 δήμαρχοι της Ηπείρου και 107 δημοτικοί σύμβουλοι. Ακολούθως τα 21 μέλη του Δ.Σ. θα εκλέξουν τον πρόεδρο της ΠΕΔ. Η κόντρα Γκόντα – Μπέγκα στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων για μία (1) έδρα ήταν μόνο η πρόγευση της σκληρής μάχης που δίνεται στο παρασκήνιο για την επικράτηση.

Η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης κ. Ευταξά
Η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, έχει αναλάβει τον κομματικό ρόλο να «πείσει κατάλληλα» δημοτικούς συμβούλους να ψηφίσουν το συνδυασμό της ΝΔ που θα έχει όπως όλα δείχνουν ως επικεφαλής το δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο. Άλλωστε η ίδια ήταν παρούσα στη συνάντηση των Ηπειρωτών «γαλάζιων» δημάρχων με τον Γ. Πατούλη.

Ο ρόλος Καχριμάνη
Και ασφαλώς η κ. Ευταξά στην προσπάθειά της αυτή είναι λογικό να έχει ως πολιτικό, αρωγό και «χορηγό βοήθειας» τον γαλάζιο περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, ο οποίος “κρατώντας τα κλειδιά” της Περιφέρειας Ηπείρου, έχει την
πολιτική δυνατότητα και την αναγκαία πειθώ προς τους εκλέκτορες.

Η άλλη πλευρά
Κόντρα στη γαλάζια υποψηφιότητα του Γιάννη Λώλου μάλλον θα επιχειρήσει όπως όλα δείχνουν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας από την πλευρά της κεντροαριστεράς. Όμως αυτό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αφού ως τώρα όπως όλα δείχνουν, ο κ. Μπέγκας δειλιάζει να το δηλώσει, θέλοντας να δει πρώτα αν «του βγαίνουν τα κουκιά». Η διστακτικότητα αυτή του Θωμά Μπέγκα είναι πιθανό να κοστίσει ψήφους και έδρες στην κεντροαριστερή παράταξη και να την οδηγήσει «ακέφαλη» στην εκλογική διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα να οδηγήσει και τον Γιάννη Λώλο στην προεδρία της ΠΕΔ Ηπείρου. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι με τη στάση του αυτή, ουσιαστικά ο κ. Μπέγκας διευκολύνει (άθελά του;) τον κ. Καχριμάνη στις παρασκηνιακές του προσπάθειες για επηρεασμό.

Η «παράμετρος» Γκόντα
Ο Νίκος Γκόντας έχοντας διατελέσει δύο φορές δήμαρχος Ιωαννίνων και μία πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, αλλά και έχοντας εκλέξει εννέα (9) άτομα, θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα μείνει απαθής. Όπως όλα δείχνουν αν δεν διεκδικήσει ο ίδιος την προεδρία της ΠΕΔ, θα διεκδικήσει την εκλογή δύο δημοτικών συμβούλων στο Δ.Σ. της ΠΕΔ και ενός ακόμη δημοτικού συμβούλου για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με την προοπτική ο δημοτικός αυτός σύμβουλος (σε συνεννόηση με τον κ. Πατούλη) να εκλεγεί στο κεντρικό Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εκπροσωπώντας την Ήπειρο στην Αθήνα.

Οι συσχετισμοί
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας προέκυψαν οι 125 δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που θα ψηφίσουν. Όπως εκτιμούν οι γνώστες των πραγμάτων η «κομματική» γεωγραφία φαίνεται πως είναι: ΝΔ 61, Δημοκρατική παράταξη 49, ΣΥΡΙΖΑ 10, ΚΚΕ 4, ουδέτερος 1. Κρίσιμες παράμετροι είναι δύο. Η 1η είναι ότι στο Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου από τα 21 μέλη οι 12 θα είναι δήμαρχοι και 9 δημοτικοί σύμβουλοι. Πλην συνταρακτικού απροόπτου οι 4 δήμαρχοι θα προέρχονται από το ψηφοδέλτιο της κεντροαριστεράς (που εξέλεξε 6 στην Ήπειρο- θα μείνει εκτός ο κ. Χρ. Μπαΐλης και ένας ακόμη) και οι 8 δήμαρχοι από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. (που εξέλεξε 8 στην Ήπειρο- θα μείνουν εκτός 4). Η 2η παράμετρος είναι ότι σύμφωνα με «τα κουκιά» και βέβαια με το εκλογικό σύστημα που ισχύει, το εκλογικό μέτρο για κάθε έδρα είναι 6 ψήφοι, αλλά και τα ψηφοδέλτια με αχρησιμοποίητο υπόλοιπο 5 ψήφους θα εκλέξουν και αυτά σύμβουλο. Είναι όμως πολύ αμφίβολο αν με 4 ψήφους εκλέγεται κανείς στο Δ.Σ.

Τα δεξιά προβλήματα!
Λόγω εκλογικού συστήματος, ο πρώτος συνδυασμός (της ΝΔ) από τους 9 συνολικά δημοτικούς συμβούλους που θα εκλεγούν στο Δ.Σ. της ΠΕΔ, θα βγάλει μόνο 3, ίσως και 2 !!! (πλην σπάνιας περίπτωσης). Οι υπόλοιποι 6 (ή 7) θα είναι από τα άλλα ψηφοδέλτια. Παίρνοντας τους 2 ο Νίκος Γκόντας μένει να εκλεγεί το πολύ άλλος ένας! Και επειδή οι φιλοδοξίες πάντα υπάρχουν μπαίνει το ερώτημα: θα πείσει ο Καχριμάνης και η Ευταξά 50 δημοτικούς συμβούλους (αρκετοί μάλιστα είναι πρώην δήμαρχοι) να συμφωνήσουν να εκλεγεί μόνον ένας; Και ποιος θα είναι αυτός; Ή οι δυσαρέσκειες θα γίνουν διαρροές;

Το “μαγικό” 64 – η …ελπίδα
Χωρίς 64 ψήφους το ψηφοδέλτιο (ή τα ψηφοδέλτια) της ΝΔ δεν εκλέγουν πρόεδρο, αφού δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις 11 έδρες. Και εδώ πλέον εναποτίθενται οι …ελπίδες στον Καχριμάνη και την Ευταξά, που «αρωγοί και χορηγοί βοήθειας» προς την γαλάζια παράταξη που της λείπουν τρία (3) «κουκιά» (αφού έχει μόνο τα 61) θα πρέπει να …καταφέρουν με κατάλληλο πολιτικά τρόπο να «κουβαλήσουν» τουλάχιστον αυτά τα 3 «κουκιά» ή και περισσότερα. Με κόντρα βέβαια τα παραπάνω δεξιά προβλήματα.

Το σπάσιμο και το ενιαίο
Όμως τα προβλήματα του δεξιού ψηφοδελτίου δεν σταματάνε εδώ, αφού θα είναι στο ίδιο ενιαίο ψηφοδέλτιο με αυτό της ΠΕΔ και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι για τα κεντρικά της ΚΕΔΕ, όπου εκλέγονται συνολικά 6 από όλες τις παρατάξεις και η ΝΔ διεκδικεί 3 ή 4 με το εκλογικό μέτρο να είναι 20 ψήφοι. Αυτή η ιδιαιτερότητα δείχνει να οδηγεί τη ΝΔ μάλλον σε διάσπαση της δύναμής της με αποτέλεσμα να κατέβουν 2 ψηφοδέλτια. Το ένα «το μικρό» θα διεκδικήσει 11 ψήφους, ώστε να εκλέξει για την ΠΕΔ Ηπείρου ένα δήμαρχο και ένα δημοτικό σύμβουλο της “πλευράς Γκόντα” και ταυτόχρονα εκ του ασφαλούς και τον δημοτικό σύμβουλο - αντιπρόσωπο της “πλευράς Γκόντα” για τα κεντρικά της Αθήνας στην ΚΕΔΕ.  Παράλληλα έτσι μάλλον θα στερήσει την εκλογή από έναν δήμαρχο της Δημοκρατικής παράταξης.Το δεύτερο «το μεγάλο» θα κυνηγήσει τους 53 ψήφους ώστε να εκλέξει 9 άτομα (7 δημάρχους και 1 δημοτικό σύμβουλο – τον 2ο της “πλευράς Γκόντα”) στην ΠΕΔ Ηπείρου και 3 δημοτικούς συμβούλους αντιπροσώπους για την Αθήνα στην ΚΕΔΕ.

Η κεντροαριστερά
Όπως αναφέρθηκε η «κομματική» γεωγραφία φαίνεται πως είναι: ΝΔ 61, Δημοκρατική παράταξη 49, ΣΥΡΙΖΑ 10, ΚΚΕ 4, ουδέτερος 1. Στην κεντροαριστερά τα πράγματα είναι πιο απλά και εξαρτώνται από την επιτυχία ή όχι της προσπάθειας Καχριμάνη – Ευταξά. Το ψηφοδέλτιο «Μπέγκα» θα εκλέξει για την ΠΕΔ 4 δημάρχους και 3 δημοτικούς συμβούλους ενώ θα διεκδικήσει και την εκλογή ενός ακόμη δημοτικού συμβούλου και μάλλον θα φτάσει τα 8 άτομα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει σίγουρα έναν δημοτικό σύμβουλο με πολλές πιθανότητες να βγάλει και δεύτερο, ενώ το ΚΚΕ με 4 ψήφους, αν  βοηθηθεί να κάνει ψηφοδέλτιο (απαιτούνται 6 υποψήφιοι) θα παλέψει να κερδίσει 1 έδρα δημοτικού συμβούλου στην κλήρωση.