Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014

«Κρύβονται» οι Υπουργοί Οικονομικών για τις αντικειμενικές αξίες του Νομό Ιωαννίνων

Τι Στουρνάρας, τι Χαρδούβελης. Η πολιτική των υπουργών Οικονομικών ως προς το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών που «καίνε» κατοίκους πολλών περιοχών των Ιωαννίνων είναι ίδια.
Για την ακρίβεια όπως ο πρώην, έτσι και ο νυν Υπουργός αποφεύγει να δώσει απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, με αντικείμενο τις υψηλές τιμές, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης. Συνολικά πέντε φορές κατέθεσε τη σχετική ερώτηση ο βουλευτής, και τις πέντε φορές, οι Υπουργοί δεν καταξιώθηκαν να απαντήσουν επικαλούμενοι κώλυμα!Η τελευταία από αυτές, με ημερομηνία τον κ. Χαρδούβελη κατατέθηκε στις 10 Ιουλίου 2014, που όπως ανακοίνωσε ο κ. Καλογιάννης έμεινε αναπάντητη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη ενόχλησή του και παράλληλα τον οδήγησε στην έγγραφη διαμαρτυρία του προς τον Πρόεδρο της Βουλής:«Η στάση του Υπουργείου Οικονομικών για το συγκεκριμένο θέμα – τόνισε σε δήλωσή του ο βουλευτής Ιωαννίνων- είναι προκλητική, καθώς αρνείται να ενημερώσει όχι μόνον εμένα αλλά τους συμπολίτες μας για το τι πρόκειται να γίνει με τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στο Νομό μας. Σε μια εποχή που έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα, από πλευράς Υπουργείου, στον υπολογισμό του Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), το Υπουργείο αρνείται πεισματικά να δώσει μια υπεύθυνη απάντηση. Δεν πρόκειται να σταματήσω εδώ. Απευθύνθηκα γραπτώς στον Πρόεδρο της
Βουλής, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό, ώστε να παρέμβει στον Υπουργό Οικονομικών για να έχουμε επιτέλους μια υπεύθυνη απάντηση στη Βουλή για το μεγάλο αυτό θέμα», τονίζει σε δήλωση.Ο κ. Στ. Καλογιάννης κάλεσε επίσης τον Υπουργό Οικονομικών να ζητήσει από τη νεοσυσταθείσα Επιτροπή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας, να ολοκληρώσει το έργο της εντός του τρέχοντος έτους και όχι στις αρχές του 2016 όπως ανακοινώθηκε, ώστε την επόμενη χρονιά ο νέος φόρος να είναι προσαρμοσμένος στην πραγματική αξία των ακινήτων, συνεπώς πιο δίκαιος και απλός στον υπολογισμό του».Ο βουλευτής, υπενθυμίζει, ότι είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση για τη διόρθωση των συντελεστών υπολογισμού του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στην Αμφιθέα Ιωαννίνων τον περασμένο Φεβρουάριο (αρ. πρωτ. 6005/05.02.2014), η οποία δεν απαντήθηκε.Στις 26 Μαρτίου 2014 ο Σταύρος Καλογιάννης μετέτρεψε την Ερώτηση σε επίκαιρη, ώστε να συζητηθεί στη Βουλή, αλλά ο Υπουργός είχε δήλωσε κώλυμα και δεν προσήλθε.Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2014, ο Σταύρος Καλογιάννης επανέφερε το θέμα στη Βουλή αλλά η συζήτηση της επίκαιρης Ερώτησης αναβλήθηκε και πάλι, λόγω νέου κωλύματος του Υπουργού Οικονομικών.Έτσι, ο Σταύρος Καλογιάννης επανήλθε στις 3 Ιουλίου, για τέταρτη φορά, ερωτώντας το νέο Υπουργό Οικονομικών εάν προτίθεται να προβεί σε αναθεώρηση των τιμών ζώνης όχι μόνο στην Αμφιθέα αλλά σε ολόκληρο το Νομό Ιωαννίνων, ώστε αυτές να προσαρμοστούν στις τιμές της αγοράς οι οποίες είναι πολύ χαμηλότερες από τις ισχύουσες αντικειμενικές.Η συζήτηση της Ερώτησης αναβλήθηκε εκ νέου, με ευθύνη του Υπουργού, και ο Σταύρος Καλογιάννης επανήλθε καταθέτοντας νέα Ερώτηση (στις 10 Ιουλίου), η οποία έμεινε και αυτή αναπάντητη!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ