Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Oρμονική θεραπεία δίνει λύση σε νέες κοπέλες με πρόωρη εμμηνόπαυση

Στην έρευνα συμμετείχε η Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής & Γυναικολογίας  στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ηπείρου


Ελληνική σφραγίδα φέρει η ορμονική θεραπεία που δίνει λύση σε νέες κοπέλες με πρόωρη εμμηνόπαυση. Πρόκειται για ορμονική θεραπεία υποκατάστασης με διαδερμική χορήγηση οιστρογόνων σε δοσολογία εκατό μικρογραμμαρίων σε συνδυασμό με κυκλική χορήγηση προγεστερινοειδούς, που αυξάνει την οστική πυκνότητα και την επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα.Στην τριετή αυτή μελέτη, που έγινε στο Νοσοκομείο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, το ΝΙΗ Clinical Center, Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, Bethesda, Maryland και δημοσιεύτηκε στο «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism», συμμετείχαν 145 γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, ηλικίας 18 έως 42 ετών.Ηταν τυχαιοποιημένη, οι μισές κοπέλες πήραν οιστρογόνα και προγεστερινοειδή, ενώ οι υπόλοιπες μισές πήραν οιστρογόνα, ανδρογόνα και προγεστερινοειδή. Επίσης, υπήρχαν ως ομάδα ελέγχου και 70 γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας με φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών, έτσι ώστε να ελεγχθεί ποια από τις δύο θεραπείες αποκαθιστά την οστική πυκνότητα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Δεν υπήρχε
«Μέχρι σήμερα», μας λέει η Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής & Γυναικολογίας και Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκ των βασικών συντελεστών της έρευνας αυτής, «δεν υπήρχε μελέτη που να δείχνει ποια θα πρέπει να είναι η ορμονική θεραπεία για τις νέες γυναίκες που σταματούν να λειτουργούν οι ωοθήκες τους πριν την
ηλικία των 40 ετών, παρ' ότι έχουν δημοσιευτεί πολλές μελέτες για τη φυσιολογική εμμηνόπαυση και την ορμονική θεραπεία γυναικών ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών. Φυσιολογικά, η λειτουργία των ωοθηκών σταματά περίπου στην ηλικία 50 ετών.Σε 1% των γυναικών (ή ίσως και σε μεγαλύτερο ποσοστό) η λειτουργία των ωοθηκών σταματά πριν την ηλικία των 40 ετών (πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια). Μάλιστα, σύμφωνα με τις μελέτες μας, οι μισές από τις κοπέλες αυτές είναι ηλικίας μικρότερης των 32 ετών. Επίσης υπάρχουν νέες κοπέλες που η ωοθηκική τους λειτουργία σταματά επειδή έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.»Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση για να πάρει ορμονική θεραπεία υποκατάστασης μια νέα κοπέλα, που έχει νοσήσει από νεοπλασματική ασθένεια και έχει υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή έχει πάρει κυτταροστατικά λόγω αυτοάνοσης πάθησης, είναι να μην είναι η κύρια πάθησή της ορμονοεξαρτώμενη».Οσο για τα συμπτώματα; «Οι νέες κοπέλες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια παρουσιάζουν διαταραχές του εμμηνορρυσιακού τους κύκλου ή και αμηνόρροια, εξάψεις και υπογονιμότητα. Οι κοπέλες αυτές έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και ανδρογόνων.

Αυξημένος κίνδυνος
»Με μελέτες που δημοσιεύσαμε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δείξαμε ότι, λόγω της διακοπής της λειτουργίας των ωοθηκών, οι νέες αυτές κοπέλες έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και οστεοπόρωση.Μελέτη μας, που δημοσιεύσαμε από το Μιχαηλίδειο Καρδιολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έδειξε ότι η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης διορθώνει τους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η μελέτη που δημοσιεύουμε αυτό το μήνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ δείχνει ότι η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης όχι μόνο σταματά την απώλεια οστικής μάζας, αλλά και την επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα».

Επιδρά στο προσδόκιμο ζωής
Οιστρογόνα κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια στην αγορά, δεν υπήρχε όμως σκεύασμα τεστοστερόνης που να απελευθερώνει την ποσότητα που οι ωοθήκες παράγουν ημερησίως. «Στη μελέτη αυτή χρησιμοποιήσαμε», επισημαίνει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σοφία Καλανταρίδου, «ένα ερευνητικό φάρμακο με ειδική έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η προσθήκη της τεστοστερόνης (στη συγκεκριμένη δοσολογία) δεν προσέφερε επιπλέον όφελος. Εχει βρεθεί από επιδημιολογικές μελέτες ότι νέες γυναίκες που αφαιρούν τις ωοθήκες τους πριν από την ηλικία των 45 ετών και δεν λαμβάνουν ορμονική θεραπεία υποκατάστασης έχουν μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης. Αντίθετα, οι νέες κοπέλες που λαμβάνουν ορμονική θεραπεία υποκατάστασης μέχρι την ηλικία αυτή έχουν φυσιολογικό προσδόκιμο. Επίσης, αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση, χωρίς ορμονική θεραπεία, σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία σε σύγκριση με τη φυσιολογική εμμηνόπαυση».

ENET