Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014

ΑΡΤΑ:Τα πρώτα «αγκάθια» της θητείας του Χρήστου Τσιρογιάννη

Ποιοι «προβάρουν κοστούμια», θεωρώντας βέβαιη την αξιοποίηση τους από τον νέο Δήμαρχο;-Ποια θέματα θα αναζητούν λύσεις από το Σεπτέμβριο;

Με σημαντικά θέματα ανοίγει η αυλαία της πενταετούς θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής του μεγάλου Δήμου Αρταίων, με τον νικητή των εκλογών του περασμένου Μαΐου Χρήστο Τσιρογιάννη. Θέματα που δεν άπτονται μόνο της καθημερινότητας και της οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου, κάτι που σε μεγάλο βαθμό είχε δρομολογήσει ο απερχόμενος Δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, αλλά κυρίως θέματα που άπτονται της υλοποίησης έργων που είναι σε εξέλιξη ή σε εκκρεμότητα, κλπ.Τα «καυτά» θέματα του Σεπτεμβρίου που θα πρέπει να δρομολογήσει άμεσα ο Χρ. Τσιρογιάννης έχουν να κάνουν με ζητήματα εκκρεμή όπως Ψαροπλιά – Ξενία - Κτίριο Παπακώστα και Επιχειρηματικό Πάρκο, την επιλογή των άμεσων συνεργατών, όπως οι Αντιδήμαρχοι αλλά και την συμμετοχή στη διαχείριση και τη διοίκηση Οργανισμών με πολύ χρήμα, όπως είναι οι Σύνδεσμοί Ύδρευσης και Απορριμμάτων. «Καυτό» επίσης ζήτημα είναι και οι κοινωνικές δομές και η χρηματοδότηση των δράσεων, πράγμα που η απερχόμενη δημοτική αρχή είχε σε μεγάλο βαθμό επιτύχει, παρότι βρέθηκε στο… «μάτι» του μνημονίου!Παραθέτοντας τα πιο σημαντικά από αυτά, αξίζει να προσεγγίσουμε πιο αναλυτικά ορισμένα:


-Επιχειρηματικό πάρκο: Το θέμα της χωροθέτησης βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ενώ από το Επιμελητήριο Άρτας έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες ώστε να επιλεγεί η τοποθεσία Κρεκούκια Αμμοτόπου, αφού η θέση στην Καλαμιά απορρίφθηκε μετά πολλών και έντονων διαμαρτυριών από τους κατοίκους της Καλαμιάς αλλά και των γειτονικών Ρόκα. Θα δούμε να αποκτά η Άρτα Επιχειρηματικό –έστω- πάρκο στη θητεία του κ. Τσιρογιάννη, ώστε να εισέλθει στο «κλαμπ» των υπόλοιπων νομών της Ηπείρου με οργανωμένες υποδομές που θα μπορούν να φιλοξενήσουν νέες επενδύσεις; Αυτό θα το μάθουμε όταν αναλάβει και επίσημα ο Δήμαρχος διότι στην περίπτωση επιλογής της θέσης Κρεκούκια, απαιτούνται άλλοι χειρισμοί από τη νέα δημοτική αρχή, σχετικά με το πως σκέπτεται να συνεχίσει τη διαδικασία, χωρίς όμως να χαθεί χρόνος, που θα κοστίσει σε πόρους και θα αφήσει το πάρκο στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, δηλαδή στο πουθενά.
-Ψαροπλιά – Ξενία - Κτίριο Παπακώστα: Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, είχε δρομολογήσει συγκεκριμένες ενέργειες και για τα τρία αυτά ζητήματα που απασχόλησαν την τοπική μας κοινωνία για πάρα, πάρα πολλά χρόνια και δημιούργησαν εντάσεις και αντιπαραθέσεις. Μάλιστα η δρομολόγηση που επιχείρησε και για τα τρία έργα ο Γ. Παπαλέξης είχε βρει σύμφωνη την πλατιά πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Και για τα τρία αυτά ζητήματα ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του. Πάντως στην προεκλογική περίοδο, δεν είχε εκφράσει αντίθετες απόψεις, με εκείνες του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Τι θα κάνει με την ανάληψη της εξουσίας;
- Παραβατικότητα – ασφάλεια – Ρομά: Οι επιλογές των ψηφοφόρων στις εκλογές, ήταν και επιλογές δυσφορίας, σχετικά με την στάση της απερχόμενης δημοτικής αρχής απέναντι σε παραβατικές συμπεριφορές από Ρομά αλλά και άλλες κοινωνικές ομάδες, κυρίως στην περιοχή απ’ όπου κατάγεται και διαμένει ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, δηλαδή στην περιοχή της Φιλοθέης. Είναι γνωστά τα περιστατικά στη Φιλοθέη, κυρίως Χαλκιάδες αλλά και Καλαμιά που μέχρι και Σύλλογος δημιουργήθηκε για να καλύψει τα κενά αστυνόμευσης και επιτήρησης της περιοχής. Οι κλοπές με ορμητήρια τους δύο οικισμούς των ρομά που βρίσκονται δίπλα στην εθνική οδό είναι καθημερινό φαινόμενο, κάποιοι μιλούν για δημιουργία γκέτο, ενώ γενικότερα δημιουργείται μια εικόνα ανασφάλειας και από την ανεξέλεγκτη δράση ομάδων νεαρών στην πόλη της Άρτας. Βέβαια οι αρμοδιότητες του δημάρχου σε αυτά τα ζητήματα είναι περιορισμένες, ο κ. Τσιρογιάννης όμως, τουλάχιστον προεκλογικά έδωσε υποσχέσεις για πιο μεγάλη πίεση στις αρμόδιες αρχές.
-Παρακολούθηση έργων – ΕΣΠΑ: Ο απερχόμενος δήμαρχος, Γ. Παπαλέξης αφήνει μεγάλη «προίκα» στον κ. Τσιρογιάννη, όχι μόνον σε επίπεδο καλής οικονομικής κατάστασης, με ένα ταμιακό υπόλοιπο που άλλοι Δήμοι ζηλεύουν αλλά και σε επίπεδο έργων και υποδομών αξίας εκατομμυρίων ευρώ, που οι υπηρεσίες του Δήμου υπό την καθοδήγηση του κ. Τσιρογιάννη θα πρέπει να «τρέξουν» και να περαιώσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Από εκεί και πέρα εξαιρετικής κρισιμότητας είναι και ο σχεδιασμός και οι προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ, που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει μάλλον και το μοναδικό χρηματοδοτικά εργαλείο για τα επόμενα χρόνια, αφού οι πιστώσεις από το κράτος, συνεχίζουν να μειώνονται δραματικά.
-Θέματα υπηρεσίας -εργαζόμενοι: Ο κ. Τσιρογιάννης, επιχείρησε σε μετεκλογικές του δηλώσεις να καθησυχάσει τους εργαζόμενους σε σχέση με τα εργασιακά, αλλά όπως όλα δείχνουν εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής είτε από την παρούσα κυβέρνηση είτε από άλλη που θα προκύψει μετά από εκλογές, θα ανοίξει μοιραία, εκ νέου το ζήτημα της διαθεσιμότητας, της κινητικότητας, αλλά και της ιδιωτικοποίησης αρμοδιοτήτων που έχουν κυρίως σχέση με τα σκουπίδια ή το νερό.
Το ερώτημα είναι εάν ο νέος δήμαρχος Αρταίων, θα σταθεί απέναντι σε πολιτικές, όπως αυτές, άρα και θα συγκρουστεί με τις πολιτικές μιας κυβέρνησης της ΝΔ στην οποία ανήκει. Βέβαια, η εσωτερική οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών, η επιλογή προϊσταμένων, η μετακίνηση σε θέσεις κ.λ.π. με τη δική του λογική, είναι ζητήματα που αναμφίβολα μπορεί να προκαλέσουν τριβές και γκρίνιες.

Οι Αντιδήμαρχοι
Η επιλογή συνεργατών είναι από τα «καυτά» θέματα που έχει στα χέρια του ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για ονοματολογία, η αλήθεια είναι όμως πως ήδη κάποιοι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης που κέρδισε τις εκλογές, «προβάρουν κοστούμια», θεωρώντας βέβαιη την αξιοποίηση τους από τον νέο Δήμαρχο.Ονόματα όπως του Κ. ΠΑΤΗΛΑ, του Γ. ΜΠΑΛΑΓΚΑ, του Χάρη ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, του Κ. ΤΡΑΜΠΑ, του Δ. ΝΤΑΛΑΚΑ, του Κ. ΧΑΡΑΚΛΙΑ, του Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ και άλλων, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Όπως όλα δείχνουν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προορίζεται ο Κώστας Τράμπας, αφού είναι από τους λίγους –ο μόνος ίσως- που διαθέτουν πείρα σε ανάλογες θέσεις. ΠΑΤΗΛΑΣ, ΜΠΑΛΑΓΚΑΣ, ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, αναμένεται επίσης να καταλάβουν τις πρώτες θέσεις Αντιδημάρχων.Ο κ. Τσιρογιάννης βέβαια έχει την απόλυτη δικαιοδοσία για τον ορισμό σε θέσεις, όμως από τον Σεπτέμβριο καλείται να κρατήσει ισορροπίες εντός της παράταξης του και να κάνει εκείνες τις επιλογές που θα κρατήσουν όρθια τη νέα Δημοτική Αρχή στα δύσκολα πρώτα της βήματα. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, υπάρχουν θέσεις προέδρων Νομικών Προσώπων, προέδρου ΔΕΥΑΑ, τεσσάρων έμμισθων και δύο άμισθων αντιδημάρχων αλλά και θέσεις ειδικών συνεργατών, όπως ενός Γενικού Γραμματέα (μη Δημοτικός Σύμβουλος) και ενός συνεργάτη που θα αναλάβει πιθανώς καθήκοντα Γραφείου Τύπου.
Ειδικά η θέση του Γενικού Γραμματέα είναι ενδεικτική για το πώς θα ασκήσει διοίκηση ο νέος Δήμαρχος.

Σύνδεσμοι Ύδρευσης-Απορριμμάτων
Επίσης πολύ «καυτά» είναι τα ζητήματα με τη διοίκηση και τη διαχείριση των δύο συνδέσμων, Ύδρευσης και Απορριμμάτων.Ο Δήμος Αρταίων, παρότι έχει ένα πολύ δυνατό εργαλείο για τη διαχείριση της ύδρευσης, που λέγεται ΔΕΥΑ-Α και παρότι οι δημότες Αρταίων πλήρωναν το σύνολο σχεδόν των συνδρομών στο Σύνδεσμο, ο Δήμαρχος Αρταίων δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει «κουμάντο» στην διοίκηση, που διαχειρίζεται ένα σωρό κονδύλια. Μάλιστα με το νόμο του Καλλικράτη, ρόλο στο ποιος θα αναλάβει πρόεδρος του Συνδέσμου παίζει η αντιπολίτευση του Δήμου Αρταίων!Σύμφωνα με το νόμο το ΔΣ του Συνδέσμου που έχει ως μέλη το Δήμο Αρταίων και το Δήμο Ν. Σκουφά, είναι πενταμελές αποτελούμενο από δύο έδρες από το Δήμο Ν. Σκουφά και τρείς έδρες από το Δήμο Αρταίων. Όμως στο νόμο ορίζεται πως η μία από τις τρείς έδρες στο Δήμο Αρταίων θα ανήκει στην αντιπολίτευση!Στην προηγούμενη λοιπόν θητεία ο Δήμαρχος Αρταίων ήταν… μειοψηφία, αφού είχε δύο έδρες ο Δήμο Ν. Σκουφά, δηλ. ο Ευστάθιος Γιαννούλης και μία από την αντιπολίτευση του Παπαλέξη (Γ. Παπαβασιλείου), οπότε στην ψηφοφορία βγήκε πρόεδρος με τρείς ψήφους ο Δήμαρχος του μικρού Δήμου Ν. Σκουφά, να διαχειρίζεται τα εκατομμύρια του Δήμου Αρταίων!!!Όμως αυτή τη φορά, Δήμαρχος Αρταίων είναι από την ίδια παράταξη με τον Ευστ. Γιαννούλη και αντιπολίτευση θα είναι μάλλον από την παράταξη του Π. Στασινού. Εάν δεν τα βρουν μεταξύ του οι Τσιρογιάννης-Γιαννούλης ποιος θα αναλάβει πρόεδρος στην ύδρευση, τότε ρόλο θα παίξει εκείνος που θα είναι στο ΔΣ από την αντιπολίτευση!Πολύ «καυτό» είναι επίσης το ζήτημα με το Σύνδεσμο Απορριμμάτων. Και σε αυτό τον Σύνδεσμο κάνει «κουμάντο» ο Ευστ. Γιαννούλης, με διαδικασίες που μέχρι πρότινος ο Δήμαρχος Αρταίων Γ. Παπαλέξης δεν θέλησε να «ψηλαφίσει» αφού οι υπόλοιποι Δήμαρχοι που αποτελούν το ΔΣ είναι προσκείμενοι στην δεξιά παράταξη. Τώρα με την εκλογή του Χρ. Τσιρογιάννη στο Δήμο Αρταίων αλλά και του Ν. Καλαντζή στο Δήμο Ζηρού, η υπόθεση «ΧΥΤΑ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ» είναι κάτι σαν «οικογενειακή υπόθεση» της δεξιάς.«Αγκάθι» πάντως είναι η διαχείριση του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, ενώ ζήτημα υπάρχει και με την «καθυστέρηση» της Διοίκησης του Συνδέσμου, να προχωρήσει τις διαδικασίες του νέου διαγωνισμού. Με τον τρόπο αυτό η Διοίκηση αναθέτει ουσιαστικά τη συνέχιση της διαχείρισης και χρηματοδοτεί την υπάρχουσα εταιρεία που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ, αφήνοντας στο περιθώριο τους διαγωνισμούς, με ότι αυτό σηματοδοτεί.
Να σημειωθεί πως για το θέμα αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας κ. Γεροβασίλη και Πρέβεζας κ. Μπάρκας, που κατά τα άλλα κόπτονται για τη διαφάνεια και για τη λειτουργία των θεσμών, δεν τους απασχολεί καθόλου το γεγονός πως ο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας λειτουργεί με διαδικασίες όχι και τόσο διαφανείς!

Τα λοιπά «αγκάθια»
-Κοινωνικές δομές: Οι κοινωνικές δράσεις που λειτουργούν στο Δήμο Αρταίων έχουν βάλει ψηλά τον πήχη για το νέο Δήμαρχο, και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, τη στιγμή που σημαντικό κομμάτι του τοπικού πληθυσμού αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Η αποτελεσματικότητα της νέας Δημοτικής Αρχής θα δοκιμαστεί στο εάν θα μπορέσει να διατηρήσει και να ενδυναμώσει τις δομές αυτές που στηρίζουν πολλούς συνδημότες μας.
-Χρέη- πλατείες –τα ραπεζοκαθίσματα: το μεγάλο ζήτημα που επίσης θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή, είναι τα χρέη που υπάρχουν από τους επαγγελματίες των λεγόμενων κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ μέσα στο 2014 έρχεται και η παραγραφή από τις κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας για το 2010. Πως θα χειριστεί την υπόθεση αυτή ο Χρ. Τσιρογιάννης, είναι ζητούμενο. Επίσης ζητούμενο είναι τι θα κάνει με το διαρκές «κρυφτούλι» των τραπεζοκαθισμάτων και πως θα διαχειριστεί την παραχώρηση χώρων σε καφετέριες σε πλατείες και πεζόδρομους.
-Αυτεπιστασία – καθημερινότητα: Όλα δείχνουν πως οι χρηματοδοτήσεις στους δήμους (ΚΑΠ-ΣΑΤΑ) θα συνεχίσουν να βαίνουν μειούμενες, με δραματικές επιπτώσεις σε ζητήματα καθημερινότητας, όπως ασφαλτοστρώσεις, αυτεπιστασία κλπ λοιπές παρεμβάσεις σε χωριά και γειτονιές. Μεγάλο «αγκάθι» αναμένεται να αναδειχτεί και το θέμα που «έκαψε» τον Γ. Παπαλέξη, δηλαδή η υπόθεση με τα «χαλίκια» των αγροτικών δρόμων.Αυτή τη «φτώχια» που καλείται επίσης να διαχειριστεί ο νέος δήμαρχος, στον οποίο και αναμένεται να πέσουν «βροχή» τα αιτήματα ψηφοφόρων και μη, από τον Σεπτέμβριο, είναι ίσως και από τα μεγαλύτερα ζητήματα της καθημερινής πίεσης που θα νοιώθει στο Δημαρχείο.

ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ