Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

"Βούλιαξε" το Μέτσοβο στο Αντάμωμα των Βλάχων

Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε φέτος η συμμετοχή του κόσμου στο τριήμερο Αντάμωμα Βλάχων που πραγματοποιήθηκε στο Μέτσοβο και την Μηλιά.Οι εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολλών βλαχόφωνων όχι μόνο από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό, είχαν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 30 χρόνια δράσης και προσφοράς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Βλάχων, Πρόεδρος της οποίας είναι ο δραστήριος Μιχάλης Μαγειρίας.Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 2.000 χορευτές και χιλιάδες συνοδοί και επισκέπτες βούλιαξαν το Μέτσοβο για τρεις μέρες.Το Αντάμωμα, που αποτελεί την μεγαλύτερη γιορτή του βλαχόφωνου Ελληνισμού και σκοπό έχει τη διάδοση της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης των Βλάχων, ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι με τον μεγάλο Χορό που πραγματοποιήθηκε στη
Μηλιά.

Χαιρετισμοί…
• Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχ. Μαγειρίας αναφέρθηκε στην επιτυχή έκβαση της διοργάνωσης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η παρουσία και συμμετοχή των χιλιάδων νέων χορευτών, μας ενδυναμώνει να συνεχίσουμε στους ρυθμούς των πατρογονικών παραδόσεων, λαμβάνοντας υπόψιν τις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις με περισσότερο ζήλο και δυναμισμό».
• Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει τους απανταχού Βλαχόφωνους, αλλά και τον πρωτογενή τομέα. «Σήμερα, στην δύσκολη εποχή που περνάμε απαιτούμε δυο πράγματα από το ελληνικό Κράτος: Να στηριχθεί επιτέλους ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση των προϊόντων της κτηνοτροφίας και το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών να στηρίξει τους Βλαχόφωνους, να καταλάβει ότι η Ελλάδα πολιτισμικά τελειώνει στο Δούναβη», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Καχριμάνης.
• Ο δήμαρχος Μετσόβου Ν. Τσομπίκος αναφέρθηκε στην οικονομική ανάσα που έδωσαν οι τριήμερες αυτές εκδηλώσεις στους επαγγελματίες, αφού όπως είπε, σύμφωνα με την Τροχαία από 8.000 έως 10.000 επισκέπτες πέρασαν από την περιοχή.
• Αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Βλάχων δήλωσε ότι θα είναι και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μετσόβου Κ. Τζαφέας.
• Στη σημασία της εκδήλωσης, αλλά και στην υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει τους βλαχόφωνους πληθυσμούς αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους και οι βουλευτές της Ν.Δ., Ιωαννίνων Άννα Ασημακοπούλου και Τρικάλων Μιχ. Ταμήλος.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ