Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

ΛΑΖΑΡΟΣ ΝΑΤΣΗΣ: Προτείνουμε διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος δεκαετίας,στο Δήμο Ιωαννιτών

"Ο δήμος καταχρεώθηκε οικονομικά και υποθηκεύτηκε το μέλλον του"

Διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος δεκαετίας και διευκόλυνση της Δικαιοσύνης να ολοκληρώσει το έργο της και να συμπεριλάβει και τα προηγούμενα χρόνια, που διαπιστώθηκε υπεξαίρεση από το ταμείο του δήμου, προτείνει ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννιτών Λάζαρος Νάτσης,με συνέντευξη του στην εφημερίδα "Αυγή", τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού είσπραξης των οφειλών προς τον δήμο.

* Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του δήμου;
Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιωαννιτών είναι επιεικώς τραγική. Η κακοδιαχείριση των τελευταίων 15 χρόνων είχε αποτέλεσμα τη σώρευση χρέους ύψους 70 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος των χρημάτων κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του Ν. Γκόντα διατέθηκε για ρουσφετολογικές προσλήψεις, ενώ δήμος και δημοτικές επιχειρήσεις πρωτοστάτησαν στην κατασπατάληση πόρων χωρίς να έχουν αποδώσει αντίστοιχο έργο.Η αδιαφανής οικονομική διαχείριση άφησε σκιές που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Οι έλεγχοι που έγιναν τελευταία, αναδεικνύουν προβλήματα στην οικονομική διαχείριση. Ο δήμος καταχρεώθηκε οικονομικά και υποθηκεύτηκε το μέλλον του. Η σημερινή δημοτική αρχή δεν προχώρησε σε διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος, όπως είχε υποσχεθεί. Οι έλεγχοι που έγιναν έφεραν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα στην επιφάνεια, την υπεξαίρεση από το ταμείο του δήμου 1,5 εκατ. ευρώ, τόσο κατά τα πρώτα δύο χρόνια της θητείας της νυν δημοτικής αρχής όσο και τα τελευταία χρόνια της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ο έλεγχος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ώστε να γνωρίζουμε το συνολικό ποσό των χρημάτων που έχει υπεξαιρεθεί.Η παράταξή μας προτείνει διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος δεκαετίας ώστε να έλθουν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν. Παράλληλα, πρέπει να διευκολυνθεί η Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της και να συμπεριλάβει και τα προηγούμενα χρόνια, που διαπιστώθηκε υπεξαίρεση από το ταμείο του δήμου.Οι οφειλές προς τον δήμο ανέρχονται στα 45 εκατ. ευρώ και η
αδιαφορία που επέδειξαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές κάνει αδύνατη την είσπραξή στο σύνολό τους. Άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός είσπραξης των οφειλών, πολλές από τις οποίες δεν προκύπτουν από αδυναμία πληρωμής, αλλά είναι υπόθεση της Δικαιοσύνης προς τους δημότες μας. Ενώ η διεκδίκηση των χρημάτων που οφείλονται από την κεντρική κυβέρνηση είναι πλέον υποχρέωση για κάθε δημοτική αρχή. Τα τελευταία χρόνια, ό,τι περικοπές μπορούσαν να γίνουν στη λειτουργία του δήμου ώστε να υπηρετηθεί το "success story" της κυβέρνησης, έγιναν. Από εδώ και πέρα καθίσταται προβληματική η συνέχιση παροχής υπηρεσιών προς τον δημότη (παιδικοί σταθμοί, κοινωνική πολιτική κ.ά.).

* Τι σχεδιάζετε για να αναπτυχθεί ο δήμος;
Η ανάπτυξη της περιοχής προϋποθέτει την έξοδο από την απομόνωση με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων της Ιόνιας οδού και της K-65. Η σιδηροδρομική σύνδεση της περιοχής δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί.Ο νέος καλλικρατικός δήμος συνδυάζει την παραδοσιακή πόλη των Ιωαννίνων με αγροτικούς οικισμούς στην περιφέρεια και πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Η δημιουργία υποδομών στις περιαστικές περιοχές και η αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων και ακινήτων θα συμβάλει στην ανάπτυξη αγροτοτροφικών επιχειρήσεων με παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

* Η τουριστική ανάπτυξη εντάσσεται στα σχέδιά σας;
Ο τουρισμός αποτελεί βασικό τομέα της πολιτικής μας και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην τοπική οικονομία. Τα ιστορικά, πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής, καθώς και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, αποτελούν ανεξάντλητο πλούτο. Η τουριστική πολιτική, όμως, βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση και στο σημείο αυτό οφείλει να δράσει ο δήμος. Ο τουρισμός ειδικού σκοπού, παρότι παρουσιάζει μεγαλύτερη δυσκολία στην ανάπτυξή του, θα πρέπει να είναι η κύρια κατεύθυνση του δήμου. Η δημιουργία μέσων προβολής της περιοχής με τη χρήση νέων τεχνολογιών και την αξιοποίηση νέων επιστημόνων είναι ο αναγκαίος συνδυασμός.

* Μπορεί το Πανεπιστήμιο να δώσει διέξοδο στα προβλήματα;
Κύριο στόχος του δήμου πρέπει να είναι η ανάπτυξη με νέες τεχνολογίες και η αξιοποίηση των νέων επιστημόνων σε όλους τους τομείς. Φιλοδοξία του δήμου είναι η δημιουργία συνεργατικών χώρων για την εγκατάσταση νέων επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων. Προβλήματα που απασχολούν τον δήμο σε επίπεδο διοίκησης, λειτουργίας, προβολής, υπηρεσιών, ανοιχτών δεδομένων, μπορούν να αποτελούν αντικείμενο έρευνας και σχεδιασμού σε συνεργασία με τις δημοτικές υπηρεσίες, το Πανεπιστήμιο και τα ερευνητικά κέντρα.

* Η λίμνη είναι υπερτροφική. Τι σχεδιάζετε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;
Κύριο οικολογικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την πόλη των Ιωαννίνων είναι η λίμνη Παμβώτιδα. Στηρίζει την οικονομία της περιοχής συμβάλλοντας στην τουριστική ανάπτυξη, τη γεωργική παραγωγή, καθώς και την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό.Σήμερα είναι μια εύτροφη λίμνη που δέχεται μεγάλη πίεση από την ανάπτυξη της περιοχής. Οι δημοτικές αρχές πολύ λίγο ασχολήθηκαν μέχρι σήμερα, είτε λόγω έλλειψης αρμοδιοτήτων είτε λόγω δυσκολίας του εγχειρήματος, και περιόριζαν τις δραστηριότητές τους στην αστική «ανάπλαση» πέριξ του οικοσυστήματος επιτείνοντας τα προβλήματα.Η παράταξή μας δεσμεύεται να συμβάλει στη δημιουργία ενός πολιτικού οργάνου με τη συμμετοχή φορέων που θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο δράσεων με ορίζοντα δεκαπενταετίας. Προϋπόθεση είναι η σύσταση επιστημονικής ομάδας που θα επεξεργαστεί το πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων, η εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση των έργων, η άμεση υλοποίηση έργων που είναι ώριμα. Επίσης απαιτείται η επανεξέταση αποφάσεων και έργων που έχουν δρομολογηθεί και είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση. Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, να πραγματοποιούνται ουσιαστικοί έλεγχοι για την αποτροπή της ρύπανσης στο λεκανοπέδιο.