Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ-«Πέτυχαν η ανεργία στην Ηπειρο να φτάσει στο 30%»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Νίκο Σβέρκο

Οτι θα ανατρέψει τη σημερινή πολιτική που είναι υπέρ των λίγων δεσμεύεται μέσω της «Εφ.Συν.» η Ολγα Γεροβασίλη. Η υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει πεπεισμένη ότι θα κερδίσει τις περιφερειακές εκλογές και επιτίθεται κατά του σημερινού περιφερειάρχη, καθώς και «με δικούς του χειρισμούς, παραλείψεις, ατολμίες και συναινέσεις η ανεργία έφτασε στο 30%»
• Το γεγονός ότι η Ηπειρος είναι η πρώτη περιφέρεια στην ανεργία και την αποανάπτυξη ακούγεται εδώ και πολλά χρόνια. Εχετε πει επίσης ότι υπάρχει «έλλειψη συνολικού σχεδιασμού έως σήμερα» για την περιοχή. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;
Η κατάσταση στην Ηπειρο είναι πολύ δύσκολη. Και γι’ αυτό δεν φταίει ο τόπος μας, έχουν σοβαρές διαχρονικές ευθύνες η αντίληψη και η πολιτική στάση του πολιτικού προσωπικού που κατείχε θέσεις ευθύνης όλα τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς και του σημερινού απερχόμενου περιφερειάρχη, ο οποίος βρίσκεται, πολλά χρόνια και με διαφορετικούς ρόλους, στο πολιτικό προσκήνιο της περιοχής. Η μετάθεση της λαϊκής εντολής από υποστήριξη δικαιωμάτων, επίλυση τοπικών προβλημάτων και διεκδίκηση ισόρροπης ανάπτυξης σε κομματική αλληλεγγύη, άκριτη υποστήριξη και αποκεντρωμένη εφαρμογή τής εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής ήταν, δυστυχώς, κοινός τόπος για τους πολιτικούς της περιοχής μας. Με δικούς τους
χειρισμούς, παραλείψεις, ατολμίες και συναινέσεις η ανεργία έφτασε στο 30%, τα εισοδήματα συνεχώς μειώνονται, η καθημερινότητα σκληραίνει, οι επιχειρήσεις κλείνουν και οι οικογένειες δυσκολεύονται.

• Εσείς τι προτείνετε;
Εμείς μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακούφισης της τοπικής κοινωνίας, για μια επεξεργασμένη πρόταση παραγωγικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της Ηπείρου. Θα χρειαστεί χρόνος, σοβαρότητα, στοχοπροσήλωση και πολλή προσπάθεια από όλους μας, πολίτες, φορείς, συλλογικότητες και πολιτικούς που στοιχίζονται στις γραμμές του αγώνα για ανατροπή των παγιωμένων κατεστημένων συμφερόντων.

• Εχετε δηλώσει ότι «το πολιτικό πρόσταγμα της εποχής είναι η ανατροπή». Μπορεί όμως ένας περιφερειάρχης, σε συνθήκες ακραίας μνημονιακής λιτότητας, να κάνει την ανατροπή;
Η ανατροπή, όπως έχω πει, είναι πολιτικό πρόσταγμα και πρόταγμα. Σημειώστε, παρακαλώ, το «πολιτικό». Με άλλα λόγια, αφορά κατ’ αρχήν την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης που έχει αποδεχθεί πλήρως την «ακραία μνημονιακή λιτότητα», που επιτάσσουν οι δανειστές, αλλά και της περιφερειακής διοίκησης που λειτούργησε αγκαλιά με την κυβέρνηση και εναντίον της κοινωνίας, δηλαδή των μικρομεσαίων, των κτηνοτρόφων, των αγροτών, των ανέργων, των συνταξιούχων, που ξεπούλησε στους ιδιώτες τη «Δωδώνη», μια σπουδαία συνεταιριστική επιχείρηση, ενώ τώρα θέλει να ξεπουλήσει το φράγμα στο Πουρνάρι (ΔΕΗ), το νερό, να διαλύσει την εγχώρια γαλακτοπαραγωγή (μην ξεχνάτε τη ρύθμιση για το γάλα και τον ρόλο Καχριμάνη) κ.ά. Εμείς, λοιπόν, θα ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που είναι υπέρ των λίγων. Κι αυτό μπορεί να γίνει στην περιφέρειά μας με την αγωνιστική συμβολή όλων των συμπολιτών μας. Δεν θα επιτρέψουμε στην Ηπειρο να επεκταθεί περαιτέρω η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική. Μέχρι εδώ. Φτάνει πια. Κι αν ο ελληνικός λαός δεν ξεγελαστεί από το πλεόνασμα ψεύδους των κυβερνώντων, τότε και για μας στην Ηπειρο τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα.

• Θα καταφέρετε να εκλεγείτε περιφερειάρχης;
Πιστεύω πως γνωρίζετε τους στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο γνωστό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Ο Εκτορας κι η Ανδρομάχη»: «Στρατιώτη μου, τη μάχη θα κερδίσει όποιος πολύ το λαχταρά να ζήσει. Οποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου, για πόλεμο δεν κάνει» Προφανώς, λοιπόν, το πιστεύω, αν δεν το πίστευα δεν θα συμμετείχα στις εκλογές.