Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Κοντά σε συμφωνία Μύθος και Fix

Ο Γιαννιώτης επιχειρηματίας Γιάννης Χήτος συνομιλεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Μύθος Ζυθοποιία

Σε επαφές βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι βιομηχανίες Carlsberg με το σήμα Mythos και Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η βιομηχανία δηλαδή που παράγει τη γνωστή σε όλους μπίρα Fix. Στόχος των δύο εταιρειών είναι η διερεύνηση των περιθωρίων συμπόρευσης υπό ένα ενιαίο σχήμα και ο τελικός ανταγωνισμός της πρώτης σε μερίδια αγοράς Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.Με την μπίρα Fix να κατέχει ένα μερίδιο κοντά στο 13% και την Carlberg, που διαχειρίζεται στη χώρα μας το σήμα Μύθος, να έχει περίπου 17%- 18%, όλα δείχνουν πως οι δύο πλευρές αναζητούν τρόπο συνεργασίας με ουσιαστικό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού σε μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά όπως αυτή διαμορφώνεται εσχάτως στον ζύθο. Ηδη ο Γιαννιώτης επιχειρηματίας Γιάννης Χήτος συνομιλεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Μύθος Ζυθοποιία Αλέξανδρο Καραφυλλίδη για να βρουν κοινό τόπο, με τις πληροφορίες του «business stories» να μιλάνε για ισχυρή πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας ενδεχομένως και μέσα στο επόμενο κοντινό διάστημα.

Μια δυναμική ελληνική βιομηχανία
Η μπίρα Fix Hellas επέστρεψε στην ελληνική αγορά την άνοιξη του 2010. Το 2005 οι αδελφοί Ηλίας και Γιώργος Γκρέκης ίδρυσαν την Ελληνικές Μικροζυθοποιίες Α.Ε. και τρία χρόνια αργότερα η πλειοψηφία των μετοχών (51%) μεταβιβάστηκε στον Γιάννη Χήτο, έναν εκ των ιδιοκτητών και πρόεδρο του Δ.Σ. της Χήτος ΑΒΕΕ. Τον επόμενο χρόνο η Ελληνικές Μικροζυθοποιίες Α.Ε. απορρόφησε την Ολυμπιακή Ζυθοποιία Α.Ε. (την οποία είχε ιδρύσει το 2000 ο Βασίλης Κουρτάκης) και την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου του 2010 η Ελληνικές Μικροζυθοποιίες Α.Ε. μετονομάστηκε σε Ολυμπιακή Ζυθοποιία Α.Ε., έχοντας πλέον στη διάθεσή της όλα τα σήματα της ιστορικής μπίρας Fix. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια η εταιρεία κατόρθωσε να
δημιουργήσει ένα πολύ ανταγωνιστικό brand βασισμένο σε μια ισχυρή παράδοση.Ο τζίρος της για το 2013 ανήλθε σε περίπου 53 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 17% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ είναι για συνεχόμενη χρήση κερδοφόρα. Βέβαια, τα προβλήματα σε επίπεδο ρευστότητας δεν είναι αμελητέα σε μια αγορά όπως η ελληνική όπου οι τράπεζες έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες. Ταυτόχρονα, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία διπλασίασε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις της σε σχέση με πέρσι, συνεργαζόμενη με τοπικούς παραγωγούς που κατέχουν συνολικά 3.000 στρέμματα στις περιοχές της Εύβοιας, της Βοιωτίας και της Μαγνησίας.Στα επενδυτικά της σχέδια η Ολυμπιακή Ζυθοποιία αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιόκτητου βυνοποιείου δυναμικότητας 15.000 τόνων, σε μια επένδυση της τάξεως των περίπου 10 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας και της Βοιωτίας. Ηδη η εταιρεία της οικογένειας Χήτου εξάγει σε 20 αγορές του εξωτερικού.Ενδεικτικά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι Αγγλία, Αυστραλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Κίνα, Κύπρος, Νότια Αφρική, Σουηδία, Χονγκ Κονγκ και Χιλή. Παράλληλα, το 2013 η Ολυμπιακή Ζυθοποιία προχώρησε σε συμφωνία για τη διάθεση των προϊόντων της και με τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (Duty Free Shops) τόσο σε όλα τα αεροδρόμια στην Ελλάδα, όσο και σε όλους τους παραμεθόριους σταθμούς. Με την ενδεχόμενη αυτή συνεργασία, πάντως, η Μύθος, που ανήκει στον διεθνή κολοσσό της Carlsberg, στοχεύει στο να προσεγγίσει ακόμα περισσότερο την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, μια βιομηχανία η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει τον ανταγωνισμό και λόγω τόσο της αλλαγής πρακτικών όσο και της προσπάθειάς της να μην κερδίζει μόνο μερίδια αγοράς, αλλά και να διευρύνει τον κλάδο από πλευράς όγκου.

Η Μύθος στην Ελλάδα
Η Μύθος Ζυθοποιία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή διαθέτοντας ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής στην περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη, όπου παράγει τις μπίρες Mythos, Mythos Red, Kaiser και Henninger, τις οποίες και διανέμει στη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά την μπίρα Mythos, η πολυεθνική εταιρεία αναπτύσσει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε 30 χώρες. Εκτός των άλλων, εισάγει και διανέμει στη χώρα μας τη διεθνώς αναγνωρισμένα brands Carlsberg, Kronenbourg 1664, Grimbergen και τις μπίρες της Diageo Guinness και Kilkenny.Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1968 στο πλαίσιο σειράς επενδύσεων, που τότε ευνόησε το καθεστώς, ως Henninger Hellas S.A. από τη γερμανική ζυθοποιία Henninger Brau. Το 1989 η γαλλική BSN (παραγωγός της μπίρας Kronenbourg) προχωρά σε εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Henninger Hellas, ενώ στις αρχές του ’90 ο όμιλος Μπουτάρη εξαγοράζει την πλειοψηφία των μετοχών της Henninger Hellas S.A. Η Mythos λανσάρεται το 1976, η οποία αποκτά αμέσως κοινό.Το 2006 θα ολοκληρωθεί η πλήρης απόκτηση των μετοχών της εταιρείας από τη ζυθοποιία Scottish & Newcastle, ενώ το 2008 θα γίνει εξαγορά από την Carlsberg. Η Μύθος Ζυθοποιία απασχολεί συνολικά 300 εργαζομένους, οι οποίοι απασχολούνται στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη και αποτελούν διοικητικό προσωπικό ή εργάζονται στα ανά την Ελλάδα κέντρα διανομής.

newmoney.gr