Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

Λάζαρος Νάτσης: Για μια νέα πραγματική ενότητα των πολιτών

Για τους προγραμματικούς άξονες και το όραμα τους για τις πόλεις τους μίλησαν στην Αυγή της Κυριακής οι υποψήφιοι δήμαρχοι των 4 μεγάλων πόλεων της περιφέρειας Ηπείρου. Στις δηλώσεις τους αναδεικνύουν τα προβλήματα των δήμων τους και προτείνουν λύσεις για τα "μεγάλα" και τα "μικρά" ζητήματα της καθημερινότητας.Αναλυτικά ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Λάζαρος Νάτσης ανέφερε τα εξής:Η αδυναμία να κατανοηθούν οι αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία, έχουν φέρει τις δημοτικές παρατάξεις που μέχρι σήμερα διοίκησαν τον δήμο σε δυσμενή θέση.Ιδιαίτερα η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία με επικεφαλής τον Ν. Γκόντα (στηρίζεται από τη Ν.Δ) επικαλείται το θετικό έργο που παρήχθη κατά τη θητεία της, αποσυνδέοντάς το από τη συνολικά νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Οι αδιαφανείς διαδικασίες, οι προσλήψεις χωρίς διαγωνισμούς η κακοδιαχείριση και τα χρέη βασανίζουν μέχρι σήμερα τον δήμο.Η παράταξη Ενότητα Πολιτών με επικεφαλής τον Φ. Φίλιο που διοίκησε τον δήμο τα τελευταία χρόνια προέκυψε από μια τεχνητή συγκόλληση των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης του Φ. Φίλιου πριν τις προηγούμενες εκλογές. Η οικονομική κρίση τα τελευταία τριάμισι χρόνια και η εφαρμογή του "Καλλικράτη" δημιούργησαν νέα προβλήματα. Η δύσκολη καθημερινότητα δεν έγινε δυνατόν να αντιμετωπιστεί με τις περικοπές των οικονομικών που προέκυψαν και η δημοτική αρχή εγκλωβίστηκε στο κέντρο αγνοώντας τα προβλήματα της περιφέρειας.Οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις οξύνθηκαν το τελευταίο πεντάμηνο και έκαναν φανερό σε όλους ότι η παράταξη Ενότητα Πολιτών έχει χάσει τη δυναμική της και αδυνατεί να φέρει τον αέρα ανατροπής που απαιτεί η κοινωνία.Η παράταξή μας Γιάννενα, Πολίτες για την Ανατροπή κατανόησε έγκαιρα τα μηνύματα των καιρών, πραγματοποίησε άνοιγμα στην κοινωνία και κάλεσε όλους τους δημότες σε μια πορεία ανατροπής με στόχο έναν
δήμο που θα συμμετέχουν όλες οι υγιείς δυνάμεις που τα τελευταία χρόνια όχι μόνο υπέφεραν αλλά και αντιστάθηκαν και πάλεψαν ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές.Για έναν δήμο που όχι μόνο θα σέβεται το κάθε ευρώ του δημότη αλλά θα το διαχειρίζεται με διαφάνεια, θα αποδίδει ευθύνες για το έλλειμμα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που υπάρχει στο ταμείο του δήμου και θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα κακοδιαχείρισης.Για έναν δήμο σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία που θα υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες των πολιτών, αλλά και θα απαιτεί συμμετοχή και ανατροπή σε νοοτροπίες αδιαφορίας απέναντι στον συνδημότη είτε αυτός είναι άστεγος, άνεργος, άτομο με αναπηρία, ποδηλάτης. Που δεν θα έχει μόνο δημότες - καταναλωτές "δημοτικών αγαθών" αλλά δημότες με περιουσία, που θα ανήκουν στους ίδιους τα πάρκα, η λίμνη, το νερό, το περιαστικό δάσος, οι πλατείες, αλλά και τα σκουπίδια και θα πρέπει οι ίδιοι να μετέχουν ουσιαστικά στις αποφάσεις για τη διαχείρισή τους.
Με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας, στο οποίο συμμετέχουν πολίτες από όλους τους κοινωνικούς χώρους αλλά και από διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς, δίνουμε το μήνυμα ενότητας όλων των δυνάμεων που θέλουν να φέρουν την ανατροπή, τόσο στον δήμο όσο και στη χώρα.