Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014

Η Αυτοδιοικητική ιστορία των Ιωαννίνων μέσα από τα βιβλία του ερευνητή Χρ. Τσέτση

Τέσσερις πρώην Δήμαρχοι και ο νυν μίλησαν για το έργο του


Η Αυτοδιοικητική ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων αναδεικνύεται με τον πιο τεκμηριωμένο και σαφή τρόπο μέσα από το βιβλίο του γνωστού Γιαννιώτη δημοσιογράφου – ερευνητή Χρήστου Τσέτση, «Αυτοί που κυβέρνησαν τα Γιάννινα 1913-2013».Η β’ βελτιωμένη έκδοση του πολύ ενδιαφέροντος αυτού βιβλίου παρουσιάστηκε σε μια σεμνή εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.Ο Χρήστος Τσέτσης, γνωστός στην τοπική κοινωνία για το πλούσιο δημοσιογραφικό - συγγραφικό του έργο, έχει προσφέρει πολλά στην πόλη με τις ενδιαφέρουσες έρευνές του στον «Πρωινό Λόγο» για σειρά ετών, δίνοντας στο Γιαννιώτικο κοινό άγνωστες πτυχές, πολύ όμως σημαντικές για την διάσωση της ιστορίας των Ιωαννίνων. Εύστοχα λοιπόν τονίστηκε από όλους τους ομιλητές, κατά την διάρκεια της παρουσίασης, ότι το βιβλίο «Αυτοί που κυβέρνησαν τα Γιάννινα 1913-2013» θα πρέπει να βρίσκεται στην βιβλιοθήκη κάθε Γιαννιώτικης οικογένειας.

Χαιρετισμοί
Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι πρώην δήμαρχοι Ιωαννίνων Ελευθ. Γκλίναβος, Αναστ. Παπασταύρος, Νικ. Γκόντας και ο νυν Φιλ. Φίλιος, οι οποίοι μίλησαν με θερμά λόγια για τον συγγραφέα, κάνοντας λόγο για μια εξαιρετική δουλειά, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, καθώς εμπεριέχει πλούσια στοιχεία, χωρίς κρίσεις, απλά και αντικειμενικά. Με αυτό τον τρόπο δίνει έτσι στον αναγνώστη μία
ιδιαίτερα κατατοπιστική και έγκυρη εικόνα των δημοτικών μας αρχόντων, που συνδέθηκαν με την ιστορία και τις τύχες των Ιωαννίνων από την Απελευθέρωσή τους μέχρι και σήμερα.Μια σύντομη εισήγηση στη συνέχεια έκανε ο Νικόλαος Γκλίναβος Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Παλιών Γιαννιωτών, ο οποίος κι αυτός από την πλευρά του αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στον συγγραφέα και την πολύτιμη προσφορά του.

Ο Αλ. Σόφης
Το βιβλίο παρουσίασε ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Αλέξανδρος Σόφης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην δημοσιογραφική πορεία του συγγραφέα, αλλά και τις σημαντικές έρευνες που έχει κάνει καθ’ όλη την πορεία του. Εννιά είναι τα εκδοθέντα συγγράμματα του Χρήστου Τσέτση, ενώ δυο βρίσκονται υπό έκδοση, όπως είπε ο κ. Σόφης.Στη συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά, χωρίς να κουράσει το κοινό, στο περιεχόμενο του βιβλίου, κάτι που εξάλλου έχει επιτύχει και ο ίδιος ο συγγραφέας με τα έργα του. Τέλος μίλησε για ένα βιβλίο – εγκυκλοπαίδεια, με πολλά στοιχεία που θα βοηθήσουν τους μετέπειτα μελετητές.

Ο Χρ. Τσέτσης
Εμφανώς συγκινημένος στο τέλος ο Χρήστος Τσέτσης ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου του, καθώς και τον Δήμο Ιωαννιτών για την διοργάνωση της εκδήλωσης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επίπονη προσπάθεια συλλογής των στοιχείων για την ολοκλήρωση του έργου, αφού όπως είπε για να είναι αυτά αξιόπιστα επισκέφθηκε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για να συναντήσει προσωπικά απογόνους των ανθρώπων που υπηρέτησαν τον τελευταίο αιώνα τον Δήμο Ιωαννιτών. Αυτή εξάλλου είναι και η έννοια κάθε έγκυρης έρευνας, πριν εκδοθεί ένα πόνημα. Και σ’ αυτό τον τομέα ο Χρήστος Τσέτσης ξεχωρίζει. Ας σημειωθεί ότι η έκδοση είναι επετειακή, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων απ’ τον τουρκικό Το δημοσιογράφο – ερευνητή Χρήστο Τσέτση τίμησαν με την παρουσία τους πρώην δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρύτανης του Πανεπ. Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, ο Αντιπρύτανης Γ. Καψάλης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Λ. Γεωργόπουλος, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών και πολλοί συμπολίτες που ήθελαν ν’ ακούσουν και να μάθουν περισσότερα για την Αυτοδιοικητική ιστορία των Ιωαννίνων.Την επιτυχημένη εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος πρώην Νομάρχης Ιωαννίνων Νικ. Ζαρμπαλάς, ο οποίος αναφερόμενος στον Χρήστο Τσέτση τον χαρακτήρισε ως έναν από τους πιο παραγωγικούς ερευνητές.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ