Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014

Γλωσσικά λάθη στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Μικρά Σεμινάρια γραμματικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Με επιτυχία συνεχίζονται τα «Μικρά Σεμινάρια Γραμματικής και Σύνταξης» που διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων στο αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο εβδομαδιαίων μαθημάτων γραμματικής, ορθογραφίας και σύνταξης που απευθύνονται στους φοιτητές με στόχο τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους στους συγκεκριμένους τομείς. Εισηγητές είναι ο Απόστολος Παπαϊωάννου, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Γλωσσικά λάθη και εκπαίδευση» και ο Χρήστος Μπεχλιβάνος (συγγραφέας, πρ. Πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Εύβοιας, Στ. Ελλάδος), με θέμα: «Γλωσσικά λάθη στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και η επίδρασή τους στους αναγνώστες και τηλεθεατές». Συντονίστρια είναι η κ. Ν. Τσιτσανούδη–Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια του Π.Τ.Ν. που είναι και η επιστημονική υπεύθυνη της διοργάνωσης. Περισσότεροι από 300 φοιτητές παρακολουθούν τη δράση, ενώ σημαντική είναι και η
συμμετοχή διευθυντών και εκπαιδευτικών σχολείων από το νομό, καθώς και εκπαιδευτών του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. «Σταύρος Νιάρχος». Τα «Μικρά Σεμινάρια» θα πραγματοποιούνται έως και τις 5 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (κάθε Δευτέρα ώρα 6-9 μ.μ.). Οι εισηγητές των σεμιναρίων είναι μέλη ΔΕΠ και Διδάκτορες από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια. Με την ολοκλήρωση του δεύτερου σεμιναριακού κύκλου θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες. Το πρόγραμμα που ακολουθεί έχει ως εξής:Θεοδώρα Τσελίγκα – Γκαζιάνη, Διδάκτωρ Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Brighton Μ.Βρετανίας, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) Αγγλικής Γλώσσας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Greeklish: Η ελληνική περίπτωση του Homo Flexibilis», Δευτέρα 28 Απριλίου, 6-7 μ.μ.
Αλεξάνδρα Γαλάνη, Διδάκτωρ Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου York Μ. Βρετανίας, Ε.Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Κλίση και παραγωγή στα Νέα Ελληνικά», Δευτέρα 28 Απριλίου, 7-8 μ.μ.
Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Διδάκτωρ Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Γλωσσικοί προβληματισμοί: Επιλέγοντας τον ορθό ρηματικό τύπο στα νέα Ελληνικά», Δευτέρα 28 Απριλίου, 8-9 μ.μ.Ιωάννης Αναγνώστου, Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Ιωαννίνων, Σχολικός σύμβουλος. «Η ορθογραφία των λέξεων», Δευτέρα 5 Μαΐου, 6-7 μ.μ.Αθανάσιος Μιχάλης, Επίκουρος Καθηγητής Διδασκαλίας της Νεοελληνικής Γλώσσας ως μητρικής Φ.Π.Ψ. Πανεπιστημίου Αθηνών, «Προβληματικές περιπτώσεις συνδυαστικότητας ρημάτων στη Νέα Ελληνική», Δευτέρα 5 Μαΐου, 7-8 μ.μ.Νικολέττα Τσιτσανούδη–Μαλλίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Τα λάθη του σήμερα, κανόνας του αύριο; Σύγχρονες γλωσσικές χρήσεις του αναφορικού επιρρήματος όπου σε ενήλικες και νήπια», Δευτέρα 5 Μαΐου, 8-9 μ.μ.