Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

Ένας στους πέντε φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι... «αιώνιος»!

Οι 3.283 από τους 17.000 περίπου…

Μεγαλύτερο απ’ ότι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς είναι τελικά ο συνολικός αριθμός των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών σήμερα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο οποίος πάντως θα περιοριστεί δραστικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με την εφαρμογή και από το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου του νόμου 2011 που προβλέπει την διαγραφή τους.Μετά από έρευνα της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος» και με βάση επίσημα στοιχεία του Πανεπιστημίου, οι φοιτητές του που, αν δεν πάρουν πτυχίο τον ερχόμενο Ιούνιο, θα δουν την πόρτα της εξόδου απ’ αυτό ανέρχονται σε συνολικά 3.283! Το νούμερο είναι εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή στο ίδρυμα είναι εγγεγραμμένοι περίπου 17.000 φοιτητές. Με άλλα λόγια οι «αιώνιοι» αποτελούν κάτι παραπάνω από το ένα πέμπτο του συνόλου!

Πρώτο το Μαθηματικό
Τους περισσότερους «αιώνιους» σπουδαστές διαθέτει το Μαθηματικό Τμήμα (820 στον αριθμό), ενώ έπονται το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και η Ιατρική Σχολή. Πρόκειται για
φοιτητές οι οποίοι εγγράφηκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2003 – 4, δηλαδή «μετρούν» το λιγότερο δέκα χρόνια σπουδών, οι οποίοι αυτοδίκαια θα διαγραφούν απ’ τα τμήματα και τις σχολές στις οποίες ανήκουν στις 31 Αυγούστου 2014.

Όσοι προλάβουν…
Φυσικά η διαγραφή θα γίνει πράξη για εκείνους τους «αιώνιους φοιτητές» που στο τέλος του ερχόμενου Αυγούστου θα χρωστούν ακόμη μαθήματα για πτυχίο, ενώ όσοι χρωστούν λίγα μαθήματα -υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι- αν τα δώσουν και τα περάσουν κατά την εξεταστική του ερχόμενου Ιουνίου, θα πάρουν κανονικά το πτυχίο τους.Βέβαια, ενδέχεται το Υπουργείο Παιδείας να δώσει μια μικρή παράταση πέραν του Ιουνίου στους «αιώνιους φοιτητές» προκειμένου να δώσουν τα μαθήματά τους, αυτό όμως ακόμα δεν έχει αποφασιστεί.

Κάθε χρόνο ξεκαθάρισμα!
Το ξεκαθάρισμα που θα γίνει φέτος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως εξάλλου και στα υπόλοιπα ανώτατα ιδρύματα της χώρας μας δεν θα είναι το μοναδικό. Σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 2011, κάθε χρόνο στο τέλος Αυγούστου, πριν δηλαδή την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, θα διαγράφονται όσοι εμπίπτουν στην κατηγορία του «αιώνιου φοιτητή». Δηλαδή τον Αύγουστο του 2015 θα διαγραφούν οι φοιτητές που εγγράφηκαν στο Πανεπιστήμιο το 2004 – 5 και δεν έχουν πάρει πτυχίο, τον Αύγουστο του 2016, οι φοιτητές που εγγράφηκαν το ακαδημαϊκό έτος 2006 – 7 κλπ..
Για τα τμήματα και τις σχολές τετραετούς φοίτησης θα ισχύει στο εξής η εξίσωση «ν+2» για την απόκτηση πτυχίου, όπου «ν» είναι τα 12 εξάμηνα σπουδών, τα οποία μπορούν οι φοιτητές να ξεπεράσουν κατά δύο ακόμη εξάμηνα φοίτησης. Για τα τμήματα πενταετούς φοίτησης θα ισχύσει ειδική ρύθμιση.

Ελάφρυνση δομών
Η ελάφρυνση από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατά 3.283 φοιτητές είναι σαφές ότι θα αποφορτίσει το φοιτητολόγιό του, τις διοικητικές υπηρεσίες και τις γραμματείες του ιδρύματος, οι οποίες στερήθηκαν φέτος και τους 48 υπαλλήλους της διαθεσιμότητας, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο όγκος δουλειάς για το υπόλοιπο προσωπικό. «Ανάσα» αναμένεται να δοθεί και στον τομέα της Φοιτητικής Μέριμνας.

Οι Φοιτητικές Εστίες
Πάντως, δωμάτιο στις Φοιτητικές Εστίες της Πανεπιστημιούπολης δεν κρατάει σήμερα κανένας «αιώνιος φοιτητής», όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές του ιδρύματος. Αυτό επειδή κάθε χρόνο στο τέλος Ιουνίου όλοι οι ένοικοι των δωματίων παραδίδουν τα κλειδιά τους και ξανακάνουν αιτήσεις για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Δωμάτια δεν διατίθενται σε φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα πέντε έτη σπουδών, με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις υποψηφίων διδακτόρων που δεν ανήκουν φυσικά στην κατηγορία των «αιωνίων». Βέβαια, αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά και για τις Εστίες της Δομπόλη. Αυτές που μέχρι πρόσφατα υπάγονταν στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, εδώ και λίγο καιρό έχουν περάσει στο Πανεπιστήμιο, το οποίο όμως δεν τις έχει παραλάβει ακόμα, με αποτέλεσμα να λειτουργούν σύμφωνα με το παλιό καθεστώς!