Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

«Αρραβώνες» με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Σε θετικό κλίμα οι συναντήσεις της Γραμματείας της «Ενότητας Πολιτών» με τους εκπροσώπους των κομμάτων

Δύο συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και μια τρίτη με την κίνηση «Δημοτική Ανόρθωση» έλαβαν χώρα το απόγευμα της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης αντίστοιχα, από τις ομάδες των στελεχών της «Ενότητας Πολιτών» που ανέλαβαν τη σχετική υποχρέωση, βάσει των αποφάσεων της 13μελους συντονιστικής γραμματείας.Στη συνάντηση με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, τη δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες - η πρώτη βέβαια είχε προκληθεί από το κόμμα και η δεύτερη από την παράταξη - επαναβεβαιώθηκε σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ότι «το ΠΑΣΟΚ σεβόμενο πλήρως τις αποφάσεις και την αυτονομία της παράταξης «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» συμμετέχει στον γόνιμο διάλογο που έχει ανοίξει η παράταξη με στόχο την ανάδειξη του επικεφαλής της, θέτοντας ως μόνο προαπαιτούμενο η ανάδειξη αυτή να γίνει με πολικούς όρους και στην κατεύθυνση της ενότητας της παράταξης αλλά και της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συσπείρωσης, έτσι ώστε να υπάρξει μια νικηφόρα πορεία του προοδευτικού χώρου της πόλης μας».Αυτό το κλίμα μεταφέρονταν και πριν την ανακοίνωση, από τα στελέχη της κομματικής οργάνωσης, με την επισήμανση πως από το ΠΑΣΟΚ δεν τίθεται θέμα ονομάτων σε αυτή τη φάση και
ότι η στήριξη των επιλογών της παράταξης στη βάση ενός πολιτικού πλαισίου, με βασικό προαπαιτούμενο την διαφύλαξη της ενότητας.Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, Στέφανος Ζούμπας, ζήτησε από την αντιπροσωπεία της γραμματείας να μεριμνήσει έτσι ώστε η επιλογή του επικεφαλή να γίνει με τρόπο κοινά αποδεκτό και ταυτόχρονα να ζητήσει δέσμευση από όλους τους ενδιαφερόμενους ότι αν δεν επιλεγούν θα παραμείνουν στην παράταξη και θα διαφυλάξουν την ενότητά της.

«Ναι» στον πλαίσιο από ΔΗΜΑΡ
Αν και σε πρώτη φάση τουλάχιστον, τα πράγματα σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ ως προς τη στάση του απέναντι στην «Ενότητα Πολιτών» είναι αρκετά σαφή, πιο θολό τοπίο εμφανίζεται να αποτελεί η ΔΗΜΑΡ.ΟΙ συζητήσεις που έγιναν βρήκαν «κοινό τόπο» σε προγραμματικό και πολιτικό επίπεδο, ωστόσο οι... συννεφιές για το ποιος θα είναι επικεφαλής δεν έλειψαν.Αυτό που μάλλον θα πρέπει να μείνει από τη συγκεκριμένη συνάντηση - αν και από τις διαφορετικές μαρτυρίες, ανάλογα με το που πρόσκειται ο καθένας, εξάγονται συγκρουόμενα συμπεράσματα - είναι μια «δυσανεξία» απέναντι στο «παλιό» που εκπροσωπεί ο Φ. Φίλιος και στην «αβεβαιότητα» για το «νέο» που πρεσβεύει ο Θ. Μπέγκας...Καθώς δε βγαίνει αποτέλεσμα από τη συγκεκριμένη στάση του «περίπου» που ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ, ζητήθηκε από τα στελέχη της να υποδείξουν μια άλλη υποψηφιότητα, κάτι που σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν είναι έτοιμη να κάνει...«Πάμε πιο χαλαρά αν καταλήξετε στο Φίλιο, πιο ζεστά αν βρούμε άλλον υποψήφιο» ήταν η θέση στελεχών της ΔΗΜΑΡ, χωρίς αυτό να σημαίνει πάντως, στήριξη χωρίς αστερίσκους για το πρόσωπο του Θωμά Μπέγκα. Έτσι, σε αυτή τη φάση, πιο μπερδεμένοι ακόμα και από το ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να είναι στη ΔΗΜΑΡ, με δεδομένο και το εσωτερικό τους «πρόβλημα» που είναι η σύμπλευση δύο στελεχών του κόμματος με τον νυν Δήμαρχο.Όλα λοιπόν δείχνουν ότι το όνομα του επικεφαλή θα καθορίσει, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ΔΗΜΑΡ, το πόσο ένθερμα θα στηρίξει την «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννινα». Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι οι συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωράνε όσο καλά ξεκίνησαν η ΔΗΜΑΡ δεν έχει και πολλές επιλογές. Θα έλεγε κανείς ότι δεν τίθεται θέμα επιλογής της παράταξης που θα στηρίξει, μια και αυτή λογικά φαίνεται ότι θα είναι η «Ενότητα Πολιτών», αλλά πόσο ζεστά θα την στηρίξει.

Επαφές με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.
Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία με το ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνάντηση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Κυριακή και η ουσιώδης διαφορά εδώ με την δημοτική παράταξη «3 κλικ Αριστερά» είναι πως η «μαμά» - κόμμα συνομιλεί με την «Ενότητα Πολιτών», ενώ το ραντεβού με τους ΑΝ.ΕΛ θα γίνει το Σάββατο.ΟΙ εκτιμήσεις που υπάρχουν από τα μέλη της Γραμματείας της «Ενότητας Πολιτών» λένε ότι η συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν την Κυριακή με την Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη της δημοτικής παράταξης «3 κλικ Αριστερά» θα είναι ουσιαστική. Η άποψη αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι η Γραμματεία της «Ενότητας Πολιτών» συζητάει ένα πολιτικό προγραμματικό πλαίσιο και δεν βάζει στο τραπέζι ονόματα για την θέση του επικεφαλή. Ταυτόχρονα η πρόβλεψή της να αφήσει ανοιχτό το θέμα των υποψηφιοτήτων έτσι ώστε να υπάρξουν προτάσεις ή αυτοπροτάσεις αίρει κάθε εμπόδιο στο να γίνουν ανοιχτές και καθαρές συζητήσεις. Κατά την άποψη της Γραμματείας ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται σε κάθε περίπτωση να προτείνει όνομα υποψηφίου, το οποίο όμως θα αξιολογηθεί μαζί με τα ήδη υπάρχοντα στη βάση ενός κοινού πλαισίου αξιολόγησης όλων όσων θα ενδιαφερθούν να είναι επικεφαλείς της παράταξης.

Με Δημοτική Ανόρθωση
Τέλος, σαφείς «κόκκινες γραμμές» έβαλε η «Δημοτική Ανόρθωση» στη χθεσινή συζήτηση με τους Κατηρτσίδη, Μωυσιάδη και Γκόγκο, με κύρια το μεγαλοπρεπές «όχι» στην παρουσία Φίλιου στα πράγματα. Και από κει βέβαια, δεν προκύπτει το εύκολο «ναι» στον Μπέγκα αλλά η παράταξη του Αλ. Φαρμάκη ζητά ισότιμη συζήτηση και αξιολόγηση όλων των υποψηφιοτήτων που θα πέσουν στο τραπέζι.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ