Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013

Καταργείται και ο οργανισμός ρυθμιστικού Ιωαννίνων

Την κατάργηση και συγχώνευση 20 φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και τη θεσμοθέτηση «μπόνους» παροχής τριών πλασματικών χρόνων με εξαγορά για τους υπαλλήλους που επιθυμούν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη περιλαμβάνει νομοσχέδιο που προετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του νομοσχεδίου, όπου θα κατατεθούν και τροποποιήσεις στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και αναμένεται να κατατεθεί εντός του Σεπτεμβρίου, πιθανότατα πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, δηλαδή πριν από τις 24 Σεπτεμβρίου.Ανάμεσα στους φορείς που καταργούνται είναι και οργανισμός ρυθμιστικού Ιωαννίνων.

Τύχη «βουνό» είχε οδηγός αυτοκινήτου στα Γιάννενα

ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ!!!

Ένα σπάνιο περιστατικό κατέγραψε η κάμερα του Γιαννιώτη οπερατέρ Γιάννη Μάνθου,σήμερα το μεσημέρι.Ένα τεράστιο κλαρί από τα υπεραιωνόβια πλατάνια που βρίσκονται στις όχθες της λίμνη των Ιωαννίνων, έπεσε στο δρόμο και προσγειώθηκε πάνω σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Ο οδηγός που βρίσκονταν κοντά-προφανώς για να παρακολουθήσει το πρωτάθλημα ψαρέματος που διοργανωνόταν στην περιοχή-είδε σοκαρισμένος πως το τεράστιο κλαρί,τρύπησε το παρμπρίζ του αυτοκινήτου και κατέληξε στο κάθισμα του οδηγού!!!Ο άτυχος Γιαννιώτης,ήταν τελικά τυχερός μέσα στην ατυχία του...

«Πράσινες» παρεμβάσεις και σε δημοτικά κτίρια των Ιωαννίνων

Δεκατέσσερις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια και υποδομές των ΟΤΑ μέσω του προγράμματος "Εξοικονομώ ΙΙ", ξεκινούν άμεσα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), με συνολική δημόσια δαπάνη 6.345.528 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν και στο Δήμο Ιωαννιτών. Θα αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση γυμνασίου, νηπιαγωγείου, γυμναστηρίου, πολιτιστικού κέντρου και άλλων δημοτικών κτιρίων.

«Χαμόγελα» στα παράλια της Ηπείρου

Βαλκάνιοι και άλλοι στήριξαν τον τουρισμό

Επέστρεψαν, μετά από αρκετές «κακές» σεζόν, τα ...χαμόγελα στα χείλη των επαγγελματιών του τουρισμού στα παράλια της Ηπείρου, αφού ο απολογισμός της μέχρι τώρα πορείας είναι ιδιαίτερα θετικός και ακόμη δεν τέλειωσαν οι αφίξεις επισκεπτών...Η περσινή χρονιά ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών και σε σχέση με αυτή, φέτος μπορεί κανείς να μιλά για ... ανάσα που πήραν οι επαγγελματίες με τη σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό και μια κάποια ανάκαμψη και στον εγχώριο τουρισμό, είτε αυτή αφορά διανυκτερεύσεις, είτε ημερήσιους επισκέπτες.Ήταν ένα... θερμό καλοκαίρι κυριολεκτικά και μεταφορικά στα παράλια της Ηπείρου και βοηθούντος του καιρού συνεχίζεται με καλές πληρότητες στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Πάργα (ακόμη ο κόσμος είναι πολύς και το καλοκαίρι γίνονταν ... χαμός), η Πέρδικα και τα Σύβοτα, όπου η σεζόν θα κλείσει στο πρώτο μισό του Οκτωβρίου. Υπάρχουν σε εξέλιξη, πλέον, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού που κι αυτά συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στο να μείνουν ανοιχτά και το χειμώνα πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενώνες στα ορεινά.

Και Ρώσοι, μαζί με τους Βαλκάνιους
Η συνολική άνοδος της τουριστικής κίνησης στη χώρα σε ότι αφορά τους ξένους επισκέπτες, είχε θετικό αντίκτυπο και στην περιοχή της Ηπείρου και για να ακριβολογούμε στην παραλιακή ζώνη από Ηγουμενίτσα μέχρι και Πρέβεζα. Περισσότεροι ήταν το φετινό καλοκαίρι και οι Έλληνες που έκαναν, έστω ολιγοήμερες διακοπές ή βρέθηκαν σε παραλίες για μονοήμερες αποδράσεις, αλλά το σημαντικότερο γεγονός, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου Χρήστο Ζήγο, είναι το γεγονός ότι η Βαλκανική αγορά, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σκόπια, άνοιξε για τα παράλια της Ηπείρου και η Εγνατία οδός αξιοποιείται. Αυτό αποτελεί, δικαίωση, όπως τονίζει ο κ. Ζήγος και της Ομοσπονδίας και άλλων φορέων του τουρισμού οι οποίοι εδώ και χρόνια ζητούσαν να δοθεί προτεραιότητα στην προσέλκυση επισκεπτών με αξιοποίηση της Εγνατίας.Δειλά, δειλά εμφανίστηκαν από φέτος και αρκετοί Ρώσοι, μαζί με τους Ιταλούς που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν Ιόνιο, λόγω υψηλού κόστους για διακοπές στο Αιγαίο, αλλά και τους παραδοσιακούς επισκέπτες από χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, Γερμανούς, Άγγλους, Σκανδιναβούς, Ολλανδούς, Τσέχους, Γάλλους και άλλων εθνικοτήτων.

Σκάφη και τροχόσπιτα
Πολλά ήταν και τα σκάφη, ιστιοφόρα και μη που «έδεσαν» στα παράλια της Ηπείρου, αλλά και τα τροχόσπιτα που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι Ηγουμενίτσας ήρθαν από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Και αυτός ο τουρισμός συμβάλλει στην συνολική ανάκαμψη που παρατηρήθηκε φέτος, όπως και τα χρήματα που άφησαν και αφήνουν όσοι κάνουν ημερήσιες αποδράσεις, Ηπειρώτες ή από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.«Το Ιόνιο έκανε θραύση, το γλεντάνε οι τουρίστες», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Ζήγου με βάση την εικόνα που έχει ο ίδιος και τα στοιχεία των συναδέλφων του. Η Ομοσπονδία εκπροσωπεί 800 περίπου ιδιοκτήτες ξενώνων, ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, αλλά και ενοικιαζόμενες βίλες, κυρίως, στην παραλιακή ζώνη από Ηγουμενίτσα μέχρι και το δήμο Πάργας, δηλαδή και την παραλία Λούτσας.

Καταλύματα πολλών «ταχυτήτων»
Οι πληρότητες από τον Ιούνιο και μέχρι πρόσφατα κυμάνθηκαν τις τέσσερις ημέρες της εβδομάδας στα επίπεδα του 90 και 100% και τις υπόλοιπες κοντά στο 60%. Τα καταλύματα είναι πολλών ταχυτήτων...Το 30% αυτών είχε τρίμηνη σεζόν με μεγάλες πληρότητες, ένα 40% δούλεψε φουλ ένα δίμηνο, κλασσικά Ιούλιο και Αύγουστο και το άλλο 30% πήγε χειρότερα, με βασική αιτία τις υποδομές και υπηρεσίες που προσφέρουν και στο πως αναζητούν οι ιδιοκτήτες τους την πελατεία, αν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ή περιμένουν τον τουρίστα να έρθει στην πόρτα τους. Ρόλο παίζει και το που βρίσκεται κάθε τέτοια επιχείρηση, αλλά και οι τιμές που προσφέρει και οι οποίες κυμάνθηκαν στα δωμάτια από 25 ευρώ μέχρι και 100 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα και τις ανέσεις που διαθέτουν και αντίστοιχα πιο υψηλές στα διαμερίσματα.Πολύ καλά δούλεψαν και τα καταστήματα εστίασης, αν και σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές ήταν «τσιμπημένες», ενώ υπήρξαν και επεμβάσεις του ΣΔΟΕ για μη έκδοση αποδείξεων με 48ωρο λουκέτο σε δυο περιπτώσεις.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Ανέλαβε καθήκοντα Λιμενάρχη ο αντιπλοίαρχος Αντώνης Μάζης

Ανέλαβε  καθήκοντα κεντρικού Λιμενάρχη Ηγουμενίτσας, ο αντιπλοίαρχος λιμενικού σώματος Αντώνης Μάζης.Ο κ. Μάζης αντικατέστησε τον μέχρι εχτές λιμενάρχη Ηγουμενίτσας κ. Γιάννη Κοντόπουλο, ο οποίος πηγαίνει υποδιοικητής στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Ηπείρου, υπό τον Πλωτάρχη Σταμάτη Ράπτη.Ο κ. Μάζης τα τελευταία 2 χρόνια υπηρετούσε ως προξενικός λιμενάρχης στο Βανκούβερ του Καναδά, ενώ πριν από εκεί διετέλεσε λιμενάρχης Κέρκυρας.Από την πλευρά μας καλωσορίζουμε τον κ. Μάζη και ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον απερχόμενο λιμενάρχη κ. Κοντόπουλο.

Περιφερειάρχες – Περιφερειακά Συμβούλια : 1 – 0

Γράφει ο Κώστας Αρβανίτης

Όπως παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης της περασμένης εβδομάδας, σε μια θυελλώδη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών οι περιφερειάρχες ήρθαν σε σύγκρουση με την ηγεσία του υπουργείου αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να αρθεί η ρύθμιση με την οποία οι περιφέρειες οφείλουν να περιλάβουν στους προϋπολογισμούς τους και τις πιστώσεις για τα έργα που εκτελούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και πληρώνονται από τα Περιφερειακά Ταμεία.Ως Περιφερειακός Σύμβουλος αναρωτιέμαι προς τι η συντονισμένη αντίδραση της Ένωσης Περιφερειών για το θέμα – μάλιστα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκο Καχριμάνη σε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.Στη συνάντηση προβλήθηκε ως λόγος, ο κίνδυνος να επισύρει η εγγραφή των πιστώσεων αυτών στον προϋπολογισμό, την εμπλοκή των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου («εντελλόμενα») στις πληρωμές των έργων αυτών, κάτι που δίκαια τονίστηκε από τους περιφερειάρχες ότι θα προκαλούσε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων και πρόσθεση δυσχέρεια στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.Ως εκεί φαίνεται πολύ λογική η στάση των περιφερειαρχών. Όμως από τη στιγμή που δόθηκε η διαβεβαίωση από το Υπουργείο Οικονομικών ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και η εγγραφή απλά θα αποτελεί μια λογιστική απεικόνιση των πιστώσεων αυτών – γιατί η περαιτέρω επιμονή στη μη εγγραφή τους στους προϋπολογισμούς των περιφερειών;Κρίνοντας από τη στάση του Περιφερειάρχη Ηπείρου στο θέμα αναρωτιέμαι μήπως η βασική επιδίωξη είναι να μην περιλαμβάνονται οι πιστώσεις αυτές στον προϋπολογισμό της περιφέρειας ώστε να μην υποχρεωθεί όπως θα όφειλε να ζητήσει την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον προγραμματισμό των έργων αυτών !! Δεν ισχυρίζομαι ότι όλες οι περιφέρειες αποφεύγουν να φέρουν στα περιφερειακά τους συμβούλια τον προγραμματισμό των έργων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στα περιφερειακά τους συμβούλια γιατί θα αδικούσα όσες περιφέρειες το κάνουν –όμως στην Ήπειρο αυτό συμβαίνει!!.Μήπως επομένως μιλάμε για ένα «παιγνίδι εξουσίας» ανάμεσα στους περιφερειάρχες και τα περιφερειακά συμβούλια; Μήπως κάποιοι περιφερειάρχες εν όψει της προωθούμενης ρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών για ξεχωριστά ψηφοδέλτια στην εκλογή του περιφερειάρχη και των Περιφερειακών Συμβούλων «ψαλιδίζουν» τις αρμοδιότητες που ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δίνει– και δίκαια- στα Περιφερειακά Συμβούλια ;Τότε αναρωτιέμαι ποια αξιόλογα στελέχη θα θελήσουν να θέσουν υποψηφιότητα για περιφερειακοί σύμβουλοι αν είναι απλά να παίζουν το ρόλο τη γλάστρας;; Μήπως τα αρμόδια Υπουργεία και κυρίως το Υπ. Εσωτερικών να δει τελικά πως θα διασφαλίσει το ρόλο του Περιφερειακού Συμβούλου – ως εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας σε ένα θεσμό αυτοδιοίκησης που πρώτιστα πρέπει να λειτουργεί με δημοκρατικό τρόπο;

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-Μετέφεραν παράνομους μετανάστες

Συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, έξωθεν του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, ένας 40χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος και η 35χρονη αλλοδαπή συνοδηγός του, διότι διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν τρεις (03) αλλοδαπούς που κατείχαν και επέδειξαν από ένα δελτίο ταυτότητας τα οποία άνηκαν σε άλλα άτομα καθώς και ακόμα έναν (01) αλλοδαπό που κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα.

Με πολύ κόσμο πραγματοποιήθηκε σήμερα το ημερήσιο πανηγύρι στη Μονή Παλιουρής

Τη Γέννηση της Παναγίας γιορτάζει σήμερα η ορθόδοξη εκκλησία και σημείο αναφοράς της μεγάλης αυτής γιορτής στην περιοχής μας, είναι το Μοναστήρι της Παλιουρής. Σήμερα, μπροστά ακριβώς από το χώρο της Μονής, πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Γυναικών Παλιουρής, το καθιερωμένο ημερήσιο πανηγύρι. Ο χώρος κατακλύστηκε από πλήθος πιστών που έσπευσαν να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα και να διασκεδάσουν υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής. Δροσιά κάτω από τον ίσκιο των πλατάνων και μεγάλη ποικιλία σε φθηνές πάντα τιμές, σε μεζέδες και ποτά.. Άντε και του χρόνου...

ΠΡΕΒΕΖΑ:Προσάραξη ιστιοφόρου

Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας, για προσάραξη του Ι/Φ σκάφους «STARLIGHT» σημαίας Γερμανίας ενώ αυτό έπλεε από το Ιόνιο προς λιμένα Πρέβεζας με δύο (02) αλλοδαπούς επιβαίνοντες.Άμεσα στην περιοχή έσπευσε πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το Α/Κ σκάφος «ΜΙΧΑΛΗΣ» Ν.Π. 205 με τη βοήθεια του οποίου αποκολλήθηκε και ρυμουλκήθηκετο«STARLIGHT» στην «ΑΚΤΙΟ» μαρίνα Πρέβεζας.Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Πρέβεζας.

«Χάλκινη» η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα

Επιστροφή της Γιαννιώτισσας αθλήτριας,στις  διεθνείς διοργανώσεις

Η επιστροφή της Ιουλιέτας Μπουκουβάλα στις διεθνείς διοργανώσεις συνοδεύτηκε με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο ευρωπαϊκό κύπελλο τζούντο της Μπρατισλάβα.Με απολογισμό τέσσερις νίκες σε πέντε αγώνες η Ελληνίδα τζουντόκα πήρε την τρίτη θέση κι έδειξε ότι σιγά-σιγά βρίσκει τον καλό της εαυτό ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο.Η πρωταθλήτρια από τα Ιωάννινα νίκησε στα προκριματικά τη Μαρλίς Πριέσνερ (Αυστρία), αλλά στη συνέχεια ηττήθηκε από την Κέιτι Τζεμινα Γετς-Μπράουν (Μ. Βρετανία).Στα ρεπεσάζ πήγε πολύ καλά και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου των νικητριών. Εκεί επικράτησε της Άνα Σκοζίλας από την Πολωνία, της Μάγια Μπλαγκόγεβιτς από την Κροατία, αλλά και της Τζόντι Μιούλεν από την Μ. Βρετανία.

Συνελήφθη ο πιστολέρο της εμποροπανήγυρης!

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 32χρονου Ρομά, για πυροβολισμούς στην Ελεούσα Ιωαννίνων.Ειδικότερα,  το βράδυ της Παρασκευής, κοντά στο χώρο της εμποροπανήγυρης στην Ελεούσα Ιωαννίνων, μετά από επεισόδιο διαπληκτισμού μεταξύ ημεδαπών Ρομά, ο 32χρνος επιβαίνοντας σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, από τη θέση του οδηγού, πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό δύο φορές με κυνηγετικό όπλο και τράπηκε σε φυγή.Από το ανωτέρω σημείο οι αστυνομικοί περισυνέλλεξαν και κατάσχεσαν δύο (2) κάλυκες κυνηγετικού όπλου.Η σχετική δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 32χρονου θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Σύλληψη τεσσάρων νεαρών για διακίνηση κοκαΐνης στην πόλη των Ιωαννίνων

Συνελήφθησαν, χθες στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, τέσσερις  έμποροι ναρκωτικών (ηλικίας 32, 33, 29 και 27 ετών), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνης) και παράνομης οπλοκατοχής.Ειδικότερα, μετά από πληροφορία για άτομα που διακινούν ποσότητες κοκαΐνης στην πόλη των Ιωαννίνων, εντοπίστηκε χθες το απόγευμα στο κέντρο των Ιωαννίνων ένας 32χρονος ημεδαπός να επιβαίνει σε αυτοκίνητο και ακινητοποιήθηκε.Σε έλεγχο που ακολούθησε βρέθηκε στην κατοχή του ποσότητα κοκαΐνης βάρους ενός (1) γραμμαρίου ενώ μετά από έρευνα στο σπίτι του, βρέθηκε άλλη μία συσκευασία με κοκαΐνη βάρους (0,8) γραμμαρίων.Από την αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων προέκυψε ότι στην ίδια υπόθεση ναρκωτικών είχαν ενεργή και διαπιστωμένη συμμετοχή άλλοι τρεις ημεδαποί, οι οποίοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ενώ εξακριβώθηκε ότι συμμετείχαν σε διαδοχικές αγοραπωλησίες ποσοτήτων κοκαΐνης.Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
Ποσότητα κοκαΐνης βάρους (177,1) γραμμαρίων
Δύο (2) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
Ένα (1) κυνηγετικό όπλο, χωρίς σχετική άδεια
Μία (1) μεταλλική πτυσσόμενη ράβδος (γκλοπ)
Το χρηματικό ποσό των (3.710) ευρώ, ως προερχόμενο από την εμπορία ναρκωτικών ουσιών
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

«Όσο περνάει ο ταχυδρόμος, περνάμε πολύ καλά»

Οδοιπορικό στα ορεινά χωριά της Άρτας- Βίντεο

Θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των κατοίκων στα ορεινά χωριά της Άρτας κατέγραψε η κάμερα του Αχελώος TV, με τον κόσμο να περιγράφει τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν παρουσιάζοντας το πώς βιώνει η περιφέρεια την οικονομική κρίση.«Όσο περνάει ο ταχυδρόμος, περνάμε πολύ καλά» δηλώνει κάτοικος της περιοχής.Κάτοικοι και φορείς του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη αναφερόμενοι στις ἐ­πι­πτώ­σεις τῆς οἰ­κο­νο­μι­κῆς κρί­σης καὶ τῆς ἐ­φαρ­μο­ζό­με­νης πο­λι­τι­κῆς, καὶ εἰ­δι­κό­τε­ρα ἡ ἀ­νερ­γί­ α, τονίζουν ότι ἔ­χουν προ­κα­λέ­σει ἤ­δη μί­α τά­ση ἐ­πι­στρο­φῆς καὶ ἐγ­κα­τά­στα­σης στὴνὕ­παι­θρο τῶν ἀ­νέρ­γων ποὺ δι­α­θέ­τουν σπί­τια καὶ κτή­μα­τα, τὰ ὁ­ποῖ­α ἀρ­χί­ζουν νὰ καλ­λι­ερ­γοῦν. ΄Όπως σημειώνουν η μεί­ω­ση, τῶν εἰ­σο­δη­μά­των ἔ­χει ὁ­δη­γή­σει ὁ­ρι­σμέ­νους κα­τοί­κους πό­λε­ων ποὺ ἔ­χουν καλ­λι­ερ­γή­σι­μες ἐ­κτά­σεις καὶ δι­α­θέ­τουν τὸν ἀ­παι­τού­με­νο ἐ­λεύ­θε­ ρο χρό­νο, νὰ ξα­ναρ­χί­σουν τὴν καλ­λι­έρ­γεια τῶν κτη­μά­των τους.,Oί τά­σεις αὐ­τὲς πρέπει να συ­νε­χι­στοῦν, ὥ­στε νὰ ὑ­πάρ­ξει ἀ­να­ζω­ο­γό­νη­ση τῆς ὑ­παί­θρου καὶ αὔ­ξη­ση τῆς πα­ρα­γω­γῆς προ­ϊ­όν­των προ­κει­μέ­νου νὰ κα­λυ­φθεῖ ἕ­να με­γα­λύ­τε­ρο πο­σο­στὸ τῶν ἀ­ναγ­κῶν μας σὲ τρό­φι­μα ἀ­πὸτὴν ντό­πια πα­ρα­γω­γὴΟι Τοπικοί φορείς στις δηλώσεις τους τονίζουν ότι, προ­κει­μέ­νου νὰ ἐγ­κα­τα­στα­θοῦν καὶ νὰ ζή­σουν νέ­ες οἰ­κο­γέ­νει­ες στὰ χω­ριὰ ποὺ θὰ ἀ­σχο­λη­θοῦ ν ἀ­πο­κλει­στι­κὰ μὲ τὴ γε­ ωρ­γί­α καὶ τὴν κτη­νο­τρο­φί­α θὰ πρέ­πει νὰβελ­τι­ω­θοῦν οἱ συν­θῆ­κες δι­α­βί­ω­σής τους.Π.χ. μὲ τὴν πα­ρο­χὴ χα­μη­λό­το­κων δα­νεί­ων γιὰ νὰ ἀ­να­και­νί­σουν τὰ σπί­τια τους ἢ νὰ χτί­σουν και­νούρ­για, τὴ συν­τή­ρη­ση τοῦ ὁ­δι­κοῦ δι­κτύ­ου ὥ­στε νὰ μὴν ὑ­πάρ­χουν δυ­σκο­λί­ες πρό­σβα­σης στὰ χω­ριά, τὴ λει­τουρ­γί­α Σχο­λεί­ων κα­θὼς καὶ Κοι­νο­τι­κῶν ἰ­α­τρεί­ων ποὺ δὲν θὰ βρί­σκον­ται μα­κριὰ ἀ­πὸ τὰ χω­ριά, τὴν ὀρ­γά­νω­ση πο­λι­τι­στι­κῶν ἐκ­δη­λώ­σε­ ων ἐ­πι­κεν­τρω­μέ­νων στὴν ἑλ­λη­νι­κὴ πα­ρά­δο­ση κ.λπ.Τέλος, επισημάνουν ότι αν ἐ­φαρ­μο­στοῦν ὅ­λα τὰ πα­ρα­πά­νω θὰ ἐ­νι­σχυ­θεῖ ἐ­πι­στρο­φὴ σ τὴν ὕ­παι­θρο.

Ξεκινούν οι αποκρατικοποιήσεις λιμανιών και Εγνατίας Οδού

Εντός των επομένων ημερών ξεκινούν οι αποκρατικοποιήσεις των μεγάλων λιμανιών της χώρας, αλλά και της Εγνατίας Οδού.Ολα δείχνουν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ είναι οι αποκρατικοποιήσεις να ξεκινήσουν πριν από την έλευση της τρόικας, δεδομένου ότι ήδη έχουν καθυστερήσει εδώ και αρκετούς μήνες.Ειδικά οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης λιμανιών της χώρας θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ της Εγνατίας Οδού από τον περασμένο Ιούνιο.Σύμφωνα με την "Καθημερινή",σε ό,τι αφορά τα λιμάνια, σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εκτός του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου στην Κρήτη.Στους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγονται επενδυτές που μπορούν να αξιοποιήσουν τις λιμενικές υποδομές κυρίως για εμπορευματικές περιοχές.Το Ταμείο, μάλιστα, φαίνεται να βιάζεται για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ, καθώς θέλει να τη συνδυάσει μ’ εκείνη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.Σύμφωνα με πληροφορίες, ρωσικά συμφέροντα εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον τόσο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όσο και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στοχεύοντας να δημιουργήσουν μια «πύλη» εισόδου αγαθών στη Βαλκανική, μέσω της οποίας θα καλυφθούν ανάγκες όχι μόνον των βαλκανικών αγορών, αλλά και της Ανατ. Ευρώπης.Σε ό,τι αφορά την Εγνατία Οδό, καθοριστική για την εκκίνηση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης είναι η συμφωνία μεταφοράς της δανειακής σύμβασης που έχει η εταιρεία με την Τράπεζα Πειραιώς στον παραχωρησιούχο του δικαιώματος εκμετάλλευσης του οδικού άξονα.Η τράπεζα αρχικά αντιδρούσε και επέμενε να τηρηθεί η συμβατική υποχρέωση της ανάληψής της από το ελληνικό Δημόσιο.Τελικά, η Τράπεζα Πειραιώς πείσθηκε για τη μεταβίβαση της συγκεκριμένης υποχρέωσης στον νέο παραχωρησιούχο, η οποία βεβαίως θα επιβαρύνει τα έσοδα του Δημοσίου από τη συγκεριμένη αποκρατικοποίηση κατά περίπου 220-230 εκατ. ευρώ.Αυτό είναι το οφειλόμενο ποσό της δανειακής σύμβασης η οποία ήταν αρχικού ύψους 250 εκατ. ευρώ.Η βιωσιμότητα του σχεδίου εναπόκειται στην αύξηση των σταθμών των διοδίων, από έξι που είναι σήμερα σε 15 συνολικά στον κύριο άξονα, συν άλλους πέντε σταθμούς στους κάθετους άξονες που θα κατασκευάσει ο παραχωρησιούχος.Το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει να υλοποιήσει όσο γίνεται περισσότερους από τους νέους σταθμούς, καθώς καμία πλευρά δεν επιθυμεί η μεγάλη αύξηση του αριθμού των διοδίων να γίνει μετά την αποκρατικοποίηση.Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι ο άξονας παρουσιάζει υπεράριθμες εισόδους / εξόδους, γεγονός που κάνει εύκολη τη διάβαση της από «τζαμπατζήδες», ενώ επιπλέον θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι σήμερα υφίστανται παράνομες είσοδοι κι έξοδοι στον συγκεκριμένο οδικό άξονα και οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν.
Τέλος, υφίσταται μια μεγάλη έλλειψη σταθμών ανεφοδιασμού, δεδομένου ότι σε σύνολο 670 χλμ. λειτουργεί ένας σταθμός εφοδιασμού.

Το ΣΔΟΕ θα ελέγξει φαρμακεία που συνδέονται με υπερσυνταγογραφήσεις

Έλεγχο από το ΣΔΟΕ των φαρμακείων που συνδέονται με τις υπερσυνταγογραφήσεις συγκεκριμένων γιατρών, προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με συνέντευξή του στη Realnews.O κ. Γεωργιάδης δηλώνει, επίσης, πως δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να μην γίνουν συγχωνεύσεις και αλλαγές ρόλου σε νοσοκομεία και στην περιφέρεια.Συμπληρώνει πως τα σχέδια θα είναι έτοιμα έως τέλος Σεπτεμβρίου και οι αλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα μέχρι τα τέλη του χρόνου.