Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Δύο οδηγοί τράκαραν με αγελάδες μέσα στην Εγνατία στο ύψος του Ελευθεροχωρίου!!!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δύο νέα ατυχήματα σημειώθηκαν εχθές στην Εγνατία οδό στο ύψος του Ελευθεροχωρίου Παραμυθιάς, όταν ανυποψίαστοι οδηγοί έπεσαν σε αγελάδες, οι οποίες είχαν εισέλθει στον αυτοκινητόδρομο!!!Από τα ατυχήματα προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ η μια αγελάδα σκοτώθηκε!

«Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι»-Ανακοίνωση για την Μεταλλουργική

Τα σενάρια, τα παρασκήνια και η προκλητική αξίωση της τρόικας, να κλείσουν οι αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, μεταξύ αυτών και η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, δείχνουν καθαρά ότι όλα πλέον έχουν αποφασιστεί.Η κατεύθυνση απογύμνωσης της χώρας μας από επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για τη διατήρηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και Κυριαρχίας, οδηγεί στην απώλεια Εθνικής τεχνογνωσίας, αλλά και στην περαιτέρω εξάρτηση της χώρας μας από ξένα κέντρα…Η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου είναι μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα, είναι περιουσιακό στοιχείο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και ο τομέας της Εθνικής Άμυνας συνολικά δεν μπορεί να ιδιωτικοποιείται.Είναι μια επιχείρηση με σημαντικές προοπτικές και δυνατότητες , εφόσον γίνουν σε αυτή στοχευόμενες επενδύσεις, που θα οδηγήσουν σε νέες παραγωγικές δυνατότητες και σε νέα προϊόντα, χρήσιμα σε ειρηνικές χρονικές περιόδους.Είναι μια επιχείρηση εργασιακού πνεύμονα για το Πωγώνι, αφού μπορεί να διασφαλίσει αρκετές θέσεις εργασίας, αλλά και σημαντικά κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο.Είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια να μπεί λουκέτο, αλλά ακόμη και στην ιδιωτικοποίηση της Μεταλλουργικής και συντασσόμαστε στους αγώνες των εργαζομένων, για την παραμονή της στον Δημόσιο Τομέα, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, για την ανάπτυξή της.Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του Βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστου Μαντά και καλούμε και τους άλλους Βουλευτές του Νομού μας να τοποθετηθούν άμεσα.Η αναβλητικότητα της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πωγωνίου στην εφαρμογή ειλημμένων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα, μας οδηγεί στην ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας:
Αποστέλλουμε το παρόν υπόψη του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου με το αίτημα σύγκλησης έκτακτης συνεδρίασης προκειμένου να αποφασιστούν άμεσες ενέργειες αποτροπής αυτού του εθνικού εγκλήματος , σε επίπεδο φορέων Νομού.
Αποστέλλουμε προς ενημέρωση, το παρόν στους Βουλευτές του Νομού, και θα επιδοθεί το γρηγορότερο στον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο επικεφαλής της Παράταξης
και Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης
Γιάννης Ντόντης

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σοβαρά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από την μετακίνηση γιατρών από το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού προς το Νοσοκομείο της Πρέβεζας και άλλα σημεία του Νομού έθεσαν τόσο προς τον αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου όσο και προς και το Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαΐλη οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Πρέβεζας αλλά και του πρώην Δήμου Θεσπρωτικού, οι οποίοι εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας. Η αντιπροσωπεία των αιρετών συνοδευόμενοι από το διευθυντή του Κ.Υ Θεσπρωτικού Παύλο Νάστα ενημέρωσαν τους κυρίους Ιωάννου και Μπαΐλη για τις επιπτώσεις που έχει η κατάσταση αυτή αφού η μετακίνηση των γιατρών καθιστά προβληματική και την λειτουργία των αγροτικών ιατρείων. Όπως τονίστηκε οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να γράψουν ούτε τα φάρμακά τους αφού τα ιατρεία δεν λειτουργούν τις περισσότερες μέρες. Και όταν υπάρχει γιατρός στα αγροτικά ιατρεία, «πέφτει» το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και άλλα προβλήματα. Οι πρόεδροι ζήτησαν να υπάρξει παρέμβαση τόσο από τον κ Ιωάννου όσο και από τον κΜπαΐλη έτσι ώστε να ενισχυθούν τόσο το Κ.Υ του Θεσπρωτικού –το οποίο όπως ανέφεραν εξυπηρετεί κόσμο ακόμη και από τα Γιάννενα- όσο και για τα αγροτικά ιατρεία μεταξύ αυτών και τα ιατρεία Λούρου και Καναλίου. Σύμφωνα με την δημοτική ραδιοφωνία Πρέβεζας,ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη συνάντησή του που είχε μαζί με τον βουλευτή Δ. Τσουμάνη με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τους Υφυπουργούς Α. Μπέζα και Ζ. Μακρή, και για την δεδηλωμένη πρόθεση του Υπουργείου να δοθεί λύση στο ζήτημα της Πρέβεζας. Ανέφερε δε ότι για την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού θα έρθουν τρεις ιατροί. Την ίδια στιγμή για να βρεθεί λύση στο θέμα της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας ο Αντιπεριφερειάρχης, ήρθε σε επικοινωνία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας και ζήτησε σύσκεψη μεταξύ Διοίκησης και Διευθυντών Κέντρων Υγείας για καλύτερο συντονισμό, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στο γραφείο του. Tην μεγάλη προσφορά όλων των μονάδων στον χώρο της υγείας υπογράμμισε o Δήμαρχος Πρέβεζας, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι με το διάλογο και την συνεργασία τα προβλήματα θα ξεπεραστούν αφού κοινός στόχος, είναι η εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους πολίτες του Νομού. Ο κ.Μπαΐλης σημείωσε ότι τόσο στον Λούρο όσο και στο Κανάλι λειτουργούν ιατρεία τα οποία στεγάζονται σε Δημοτικούς χώρους έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται τα έξοδα, εξυπηρετώντας καθημερινά δεκάδες άτομα, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου αλλά και των Κέντρων Υγείας.

Τα Γιάννενα «ροκάρουν» στα Παλαιά Σφαγεία

Για τρίτη χρονιά τα Γιάννενα «ροκάρουν» στο Ioannina Rock City Festival που διοργανώνεται την Παρασκευή και το Σάββατο με τη συμμετοχή 22 τοπικών συγκροτημάτων αλλά και δύο γνωστών, και καταξιωμένων στο διεθνή χώρο του ροκ, καλλιτεχνών, τον Stephan Stern των Big Sleep και τον Barry Barnes που μαζί με τους Blues People θα παρουσιάσουν ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Rory Gallagher. Τρεις σκηνές πρόκειται να στηθούν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο στα Παλαιά Σφαγεία όπου η μουσική θα εναλλάσσεται με το χορό, την φωτογραφία, την προβολή εμφανίσεων σημαντικών καλλιτεχνών στην πόλη, την έκθεση μουσικών οργάνων και το μουσικό εργαστήρι.Τη διοργάνωση έχει επιμεληθεί και φέτος ο Γιώργος Γάκης με τη στήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. «Δεν είναι απλά ένα φεστιβάλ ροκ μουσικής, αλλά πολλαπλά πολιτιστικά δρώμενα. Είναι ιδιαίτερη τιμή που την ευθύνη των εκδηλώσεων έχει ο Γιώργος Γάκης, ένας σημαντικός δημιουργός, πολύτιμος συνεργάτης που χάρη στο δικό του πάθος και την ανιδιοτέλεια υλοποιείται αυτό το φεστιβάλ», σημείωσε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μωυσής Ελισάφ.Η διοργάνωση θα έχει και πολλές εκπλήξεις, όπως ανέφερε ο Γιώργος Γάκης, καλώντας τους Γιαννιώτες να στηρίξουν και το φετινό φεστιβάλ. «Ζητάμε από όλους εσάς τη στήριξη των εκδηλώσεων αυτών, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε και άλλες, ακόμη μεγαλύτερες, αφού το Πνευματικό Κέντρο έχει τη διάθεση για κάτι τέτοιο», σημείωσε.

«Παρέλαση» συγκροτημάτων
Από τον πολυχώρο των Παλιών Σφαγείων θα παρελάσει την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, από τις 6.30 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο, σχεδόν όλη η μουσική σκηνή της πόλης.Την Παρασκευή κατά σειρά παίζουν οι Βαγγέλης Αγγέλης, Pnoetica, Grow Under, Back Alley και Norma the Band στη σκηνή Β και στη σκηνή Α οι Traffic Jam, Lacrima Draconis, Crossroads, Your Painted Smile, Noise In, Γιώργος Γάκης και Troublemakers και η βραδιά θα κλείσει με τον Stefan Stern.
Το Σάββατο στη σκηνή Β παίζουν οι Dorian descent, Human feelings trio, Minnie and the moochers, o Γιώργος Γάκης σε ένα early Elvis tribute και το βράδυ θα κλείσει με guitar heroes σε ατελείωτα σόλα. Στη σκηνή Α θα παίξουν οι Slide it in, Neperia, Bandemonic, Crazy cow, Godamned, Deans και ο Barry Barnes με τους Blues People. Στη σκηνή C και τις δύο μέρες θα παρουσιάζουν χορογραφίες μαθητές και καθηγητές των Σχολών Χορού της Βίκυς Γκούμα και της Ανθής Βικελή, ενώ το Σάββατο θα υπάρχει και ένα special event με τίτλο «Elvis is ... in the building».Μια σειρά από εκδηλώσεις θα γίνονται παράλληλα σε όλους τους χώρους του φεστιβάλ. Και φέτος θα υπάρχουν εκθέσεις rock φωτογραφίας από τη συλλογή του Λεωνίδα Μπακόλα), φωτογραφίας «Απειρωτάν rock» από τη συλλογή του Μενέλαου Συκοβέλη) και cd και δίσκων Γιαννιωτών καλλιτεχνών από τη συλλογή του Λευτέρη Πανταζή), ένα video projection του Κωστής Εμμανουηλίδης με τίτλο «Rock Stars gone but not forgotten», προβολή συναυλιών rock θρύλων στα Γιάννενα (επιμέλεια Γιώργος Γεωργούλας), μουσικό εργαστήρι, έκθεση μουσικών οργάνων, jam σκηνή (οργάνωση 'μουσικός οίκος Ντούκας'), recording and innovation (Πάνος Παπακώστας). Επίσης, Cine 'Rock' (Παρασκευή 6/9: 20 χρόνια Troublemakers 11/3/2013, Σάββατο 7/9: viva Elvis) και έκθεση CD από Γιαννιώτικα groups.Περισσότερες πληροφορίες στο www.ioanninarockcity.gr.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Ζίτσας για παζάρι και Βούζα!!!

Με σημερινή ανακοίνωσή της η Δημοτική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Ζίτσας, καταθέτει τον προβληματισμό της για το κατά πόσο χρειάζεται και αν ωφελεί ή όχι το παζάρι και επίσης θέτει ερωτήματα για τη διαχείρισή του.Ιδιαίτερη όμως πολιτική σημασία για τα του Δήμου Ζίτσας, έχει το τμήμα της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ουσιαστικά κατηγορεί ευθέως την παράταξη του κ. Χρυσ. Βούζα ως διπρόσωπη, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της «Συμμαχίας Πολιτών» για τη διοργάνωση του παζαριού.Παραθέτοντας το σχετικό απόσπασμα της ιστοσελίδας του κ. Βούζα του οποίου η ανακοίνωση τιτλοφορείται «Στον αστερισμό των πανηγυριών εξακολουθεί να λειτουργεί η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ζίτσας», ο ΣΥΡΙΖΑ εύλογα επισημαίνει την αντιφατικότητα του, αφού ενώ ο ίδιος (μαζί με του δημοτικούς συμβούλους του) όχι μόνο ψήφισε να γίνει το παζάρι καθώς και τον κανονισμό στο σύνολο του, αλλά επιπλέον ο κ. Βούζας ως επικεφαλής της παράταξής του μετέχει ενεργά και αποτελεί μάλιστα μέλος της Επιτροπής Εμποροπανήγυρης.

Οι δημοτικές εκλογές
Η συγκεκριμένη αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ Ζίτσας με τον κ. Βούζα, έρχεται σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να κατέβει στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, διοργανώνοντας κάθε Κυριακή επισκέψεις κλιμακίων του σε χωριά του Δήμου (την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 11:00 πμ θα είναι στη Ζίτσα, καφενείο Καλλιθέα), ενώ η συζήτηση για την επιχειρούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι σε ψηλούς τόνους.Όπως επισημαίνουν πολλοί, ένα κοινό μέρος των ψηφοφόρων δημοτών διεκδικεί τόσο ο κ. Βούζας όσο και η νεοδημιούργητη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Ζίτσας.

Δημοφιλής εκδήλωση με αμφισβητούμενα αποτελέσματα
Για την εμποροπανήγυρη, ο ΣΥΡΙΖΑ Ζίτσας αφού αναφέρει ότι «Η δημοτική αρχή ακολουθεί την πάγια και εύκολη λύση της αναζήτησης πόρων, μέσω της διοργάνωσης του παζαριού, μιας δημοφιλούς μεν εκδήλωσης με αμφισβητούμενα δε αποτελέσματα, καθώς διακινούνται προϊόντα που κατά κανόνα δεν παράγονται στον τόπο, αμφίβολης ποιότητας και αναπτύσσεται αθέμιτος ανταγωνισμός στον τοπικό επαγγελματία», παραθέτει σειρά ενδεικτικών προτάσεων.
Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ Ζίτσας ζητά απαντήσεις από τη δημοτική αρχή σε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν τόσο την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας, όσο και την πληρωμή ή μη των τελών καθώς και σχετικά με τον απολογισμό του παζαριού.

zitsagate

Η Αλβανική αστυνομία κατέστρεψε 2.120 δενδρύλλια χασίς!!!

Οι αλβανικές αρχες εντόπισαν και κατέστρεψαν 2.120 χασισόδεντρα σε δύο επιχειρήσεις στα βόρεια και νότια της χώρας, στο πλαίσιο της μεγάλης κινητοποίησης κατά των καλλιεργειών κάνναβης που, αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε πλήρη παραγωγικότητα.Σύμφωνα με την αστυνομία, 1.200 χασισόδεντρα εντοπίστηκαν σε ορεινή περιοχή κοντά στο Τεπελένι και 920 κοντά στην πόλη Λεζα, στη βόρεια Αλβανία.Καθημερινά, οι αρχές καταστρέφουν χιλιάδες χασισόδεντρα σε όλη την χώρα. Η επιχείρηση άρχισε έπειτα από εναέριες πτήσεις της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας «Guardia di Finanza», η οποία κατέγραψε με μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας όλες τις εκτάσεις με καλλιέργειες κάνναβης σε όλη την Αλβανία.

Οι Περιφερειάρχες συζήτησαν την πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου

Την ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, σύμφωνα με την εισήγηση του πρωθυπουργού, συζήτησαν η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.Ο υπουργός Γιάννης Μιχελάκης πρότεινε το ίδιο σύστημα εκλογής να ισχύσει και στις εκλογές των συνδικαλιστικών οργάνων.Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, «με αυτό το καινούριο που έρχεται στον τρόπο εκλογής των υποψηφίων δημάρχων και των περιφερειαρχών θα είναι η πρώτη φορά που οι άξιοι και οι ικανοί, όπως τους κρίνει η τοπική κοινωνία, θα έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν και τα ηνία της προσπάθειας για την ανόρθωση της χώρας.» Αυτός ο ακηδεμόνευτος τρόπος εκλογής είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για άλλες εκλογικές διαδικασίες. Θα μπορούσε να ισχύσει και για τις εκλογές συνδικαλιστικών οργάνων. Τόσα χρόνια δεν μιλάμε για ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό; Αυτό δεν είναι πάγιο αίτημα της κοινωνίας και των εργαζομένων; Οι ικανοί και οι άξιοι να μπορούν να επιλέγονται σπάζοντας τις στείρες κομματικές γραμμές που μέχρι τώρα υπήρχαν;»Ο πρόεδρος της Ένωσης ΠεριφερειώνΓιάννης Σγουρός πρόσθεσε: «Η Ένωση Περιφερειών είναι υπέρ της πλήρους και διαρκούς εξυγίανσης και σε πρόσωπα και σε καταστάσεις. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Εμείς, για ό,τι θετικό υπάρχει για την πατρίδα μας και τον πολίτη, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα μας, θα είμαστε μπροστά.»Ο κ. Σγουρός συμπλήρωσε, καθώς κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η μείωση της γραφειοκρατίας στη συνεργασία περιφερειών και κεντρικής κυβέρνησης:«Θέλουμε να μικρύνει η απόσταση μεταξύ κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί ο κοινωνικός ιστός βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς σε δύο βαθμούς. Ας λύσουν από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης και της κυβέρνησης όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία σήμερα εξηγήσαμε ένα προς ένα στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία γίνεται ένας ουσιαστικός διάλογος.» Εάν δεν λύσουμε αυτά τα προβλήματα, τι σημασία θα έχει το κάθε σύστημα; Επαναλαμβάνω είμαστε υπέρ τις διαρκούς εξυγίανσης σε πρόσωπα και καταστάσεις. Σε ό,τι είναι θετικό, εμείς θα βάζουμε πλάτη. Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια της πλώρης.»Από την πλευρά της κυβέρνησης, στην σύσκεψη για τη μείωση της γραφειοκρατίας συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΑΡΤΑ- Ξεκίνησε η λειτουργία της Μουσικής Σχολής της Φιλαρμονικής του ΣΚΟΥΦΑ

Ο Σύλλογος «ΣΚΟΥΦΑΣ» ξεκίνησε και φέτος τη λειτουργία της Μουσικής Σχολής στη Φιλαρμονική του Συλλόγου που βρίσκεται στη διεύθυνση Καραϊσκάκη 13. Όσοι γονείς επιθυμούν τα παιδιά τους να διδαχθούν μουσική και να μάθουν κάποιο όργανο, μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά με τα τηλέφωνα 2681028171 & 2681079388. Η φοίτηση είναι ΔΩΡΕΑΝ και τα μαθήματα θα γίνονται Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή από 19:00 μ.μ. έως 21:30 μ.μ. Η προσφορά της Μουσικής Σχολής και της Φιλαρμονικής του «ΣΚΟΥΦΑ» στη Μουσική Παιδεία και στη ζωή του τόπου είναι πολύτιμη.Τα περισσότερα παιδιά που φοιτήσαν στη Φιλαρμονική του Συλλόγου σήμερα διδάσκουν σε Ωδεία και πολλά αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά σε στρατιωτικές φιλαρμονικές.

Έξι προσλήψεις στο Σπηλαίο Περάματος

Ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Σπηλαίο Περάματος Ιωαννίνων» ανακοινώνει την Πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά έξι (6) ατόμων για την κάλυψη εποχικών αναγκών του Ν.Π.Δ.Δ. «Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων», που εδρεύει στο Πέραμα Ιωαννίνων και συγκεκριμένα τις εξής ειδικότητες και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων: 4 ΔΕ Οδηγών Επισκεπτών Σπηλαίου, 1 ΔΕ Επιμελητών Εισπράξεων, 1 ΔΕ Οδηγών Τουριστικού Τρένου. Για όλη την ανακοίνωση μπορείτε να πληροφορηθείτε από τα γραφεία του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων όλες τις εργάσιμες ημέρες από 09.00 π.μ. έως 13.00 μ.μ. Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνονται δεκτές όλες τις εργάσιμες ημέρες από 09.00 π.μ. έως 13.00 μ.μ. και έως 13-9-2013 Ημέρα Παρασκευή Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.3 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων στην ακόλουθη διεύθυνση: Σπηλαίου 19, Πέραμα Ιωαννίνων, Τ.Κ. 455 00, απευθύνοντάς την στο Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων, τηλ. επικοινωνίας 26510-81650.

Την 6η Γενική Συνέλευση του Σωματείου « Διάζωμα» θα φιλοξενήσει η Ήπειρος

Την 6η Γενική Συνέλευση του Σωματείου « Διάζωμα» θα φιλοξενήσει η Ήπειρος από 19 έως 22 Σεπτεμβρίου. Περισσότερα για το θέμα αυτό καθώς και την πορεία της πρώτης πολιτιστικής διαδρομής με πυρήνα τα αρχαία θέατρα ης Ηπείρου θα παρουσιαστούν στην συνέντευξη τύπου που διοργανώνουν από κοινού το επόμενο διάστημα (Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας) ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ο Πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Νικόπολης Κωσταντίνος Ζάχος. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την εκδήλωση 3 συναυλιών που θα πραγματοποιήσει υπό την αιγίδα της κρατικής ορχήστρας Αθηνών το κουιντέτο ξύλινων πνευστών Αίολος στους αρχαιολογικούς χώρους της Νικόπολης, της Κασσώπης και της Δωδώνης, αποβλέποντας στην μεγαλύτερη προβολή των μνημείων αυτών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα μέλη του Σωματείου Διάζωμα θα φτάσουν στην Πρέβεζα την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, όπου στις 20.30 το βράδυ στον χώρο του Αρχαίου Σταδίου της Νικόπολης θα δοθεί συναυλία του κουιντέτου «Αίολος», υπό το φως της Πανσελήνου. Το πρωί της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου θα γίνει ξενάγηση στη Νικόπολη. Στις έξι το απόγευμα οι προσκεκλημένοι θα ξεναγηθούν στην Κασσώπη και αμέσως μετά θα απολαύσουν την συναυλία του κουιντέτου ξύλινων πνευστών. Το Σάββατο21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην Γιτάνη, ενώ το απόγευμα οι προσκεκλημένοι θα μεταβούν στην Δωδώνη, όπου στις 19.30 το απόγευμα θα γίνει η έναρξη των εργασιών της 6ης Γενικής Συνέλευσης. Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με συναυλία του κουιντέτου « Αίολος».Η συνέχιση και η λήξη των εργασιών της 6ης Γενικής Συνέλευσης θα γίνει το πρωί της Κυριακής στον συνεδριακό χώρο του PREVEZA BEACH.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Διευκρινίσεις για τα ανταποδοτικά τέλη στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας


Με αφορμή σχόλια που γίνονται περί δήθεν αύξησης ανταποδοτικών τελών στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας, από το Δήμο Ιωαννιτών διευκρινίζεται ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως αναπροσαρμογή προς τα πάνω.Στην πίνακα τελών που κατάρτισε η υπηρεσία εκ παραδρομής αναγράφηκε το τέλος χρήσης που ίσχυε στον πρώην Δήμο Παμβώτιδας έως το 2010 και η οποία ήταν 1,27 € ανά τετραγωνικό. Με απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου από το 2011 η τιμή του ανταποδοτικού τέλους καταστημάτων στην περιοχή της Δημ. Ενότητας Παμβώτιδας (πλήν Κατσικάς, Κουτσελιού και Κράψης) διαμορφώθηκε στα 0,41 € /τ.μ και αυτή εξακολουθεί να ισχύει και για το 2014.Αν η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης βρίσκει αυτό ως το μοναδικό σημείο για την άσκηση κριτικής τότε το γεγονός μιλά από μόνο του.Αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί ούτε το μέγεθος, ούτε τη σημασία της απόφασης για τις γενναίες μειώσεις των ανταποδοτικών τελών, τα οποία η ίδια όταν ασκούσε διοίκηση στο Δήμο τα είχε εκτοξεύσει στα ύψη.

Ψηλά στις προτιμήσεις των μαθητών το ΤΕΙ Πρέβεζας

Ψηλά στις προτιμήσεις των μαθητών το ΤΕΙ Πρέβεζας. Στο τμήμα του ΤΕΙ Πρέβεζας καλύφθηκαν όλες οι προσφερόμενες θέσεις και έτσι περίπου 170 νέοι φοιτητές θα βρεθούν τη φετινή χρονιά στην πόλη μας. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το ΤΕΙ Πρέβεζας, παρότι η έδρα της σχολής διοίκησης βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα, είναι ψηλά στις προτιμήσεις των μαθητών. Η επιλογή αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σ’ αυτούς που σχεδίασαν το νέο ακαδημαϊκό χάρτη αν συνδυάσει κανείς και το γεγονός ότι στη Σχολή Διοίκησης στην Ηγουμενίτσα δεν καλύφθηκαν όλες οι προσφερόμενες θέσεις. Ενδεικτικά η δημοτική ραδιοφωνία Πρέβεζας σε ρεπορτάζτης,αναφέρει  ότι μόνο 33 σπουδαστές κάλυψαν τις 82 προσφερόμενες θέσεις με το 90% . Ακόμη να σημειώσουμε ότι το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με έδρα την Πρέβεζα περιλαμβάνεται σε αυτά που καταγράφουν την μεγαλύτερη άνοδο κατά 1.096 μόρια περισσότερα από πέρσι. Eν τω μεταξύ στην αναζήτηση της πολυπόθητης φοιτητικής στέγης βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες οι επιτυχόντες στα ΤΕΙ της Πρέβεζας. Σύμφωνα με τα κτηματομεσιτικά γραφεία της Πρέβεζας υπάρχει μεγάλη προσφορά και οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την παλαιότητα του σπιτιού, την τοποθεσία και το αν είναι επιπλωμένο ή όχι. Στην πλειοψηφία τους οι φοιτητές προτιμούν τα επιπλωμένα διαμερίσματα που θα έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς και χαμηλά κοινόχρηστα ενώ προτίμηση υπάρχει για διαμερίσματα μέσα στην πόλη. Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες η κατάσταση των διαμερισμάτων παίζει σημαντικό ρόλο. Ενδεικτικά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες τιμές που μπορεί να βρει κανείς αν ψάξει, οι τιμές στην Πρέβεζα για τις γκαρσονιέρες ξεκινούν από τα 150-170 ευρώ και φτάνουν τα 250, σε κάποια νέα διαμερίσματα Στα δυάρια οι τιμές ξεκινούν από τα 200 ευρώ και φτάνουν τα 250-300 ευρώ. Την ίδια στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον και για αγορά ακινήτων στην πόλη. Συνηθισμένες περιπτώσεις είναι τα μικρά δυάρια όχι καινούργια με τις τιμές να κυμαίνονται από 30 έως 55 χιλιάδες ευρώ.

Ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων Κ.Μεσαρέ-Βογιάννου

Μέσω του «αγροκτήματος Σταυρακίου» υποτίθεται πως θα γινόταν η σύνδεση του άξονα Εγνατία-Γενηματά-Βογιάννου-Κ.Μεσαρέ-κτήμαΣταυρακίου-Περιφερειακός. Αυτό έχει ανακοινώσει πολλάκις και διαχρονικά η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων προκειμένου να «δικαιολογήσει» τα (ούτως ή άλλως) τερατουργήματα Γενηματά-Βογιάννου-Κ. Μεσαρέ που εν πλήρη παρανομία διαλύουν την πόλη.Με την απόφαση της 28-8-13 του Δημοτικού Συμβουλίου, το κτήμα Σταυρακίου είναι ιδιωτικό. Κάποιος, επί τέλους, ας αναλάβει τη θεραπεία της βαθειάς πληγής που ανοίχτηκε «άσκοπα» στα Γιάννενα και την πληρώσαμε όλοι με δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ!Σ.Σ. Η κατασκευή της Βογιάννου, παρά τα πλείστα όσα, συνεχίζεται όπως και οι (αρεστές στη Δημοτική Αρχή) κόντρες στην Κ.Μεσαρέ!!!

Μετά τιμής, η Επιτροπή Κατοίκων Κ.Μεσαρέ-Βογιάννου.

Η Εφορία «έκανε» το Πάπιγκο,Εκάλη!!!

Ζητά από τους κατοίκους να πληρώσουν ΦΑΠ πολυτελείας

Προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζουν οι δήμοι και οι κάτοικοι δεκάδων ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας κατά πρόσφατων υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες οι περιοχές τους υπάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτου. Οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων των περιοχών αυτών έλαβαν το τελευταίο διάστημα τα εκκαθαριστικά ΦΑΠ 2011 και 2012, από τα οποία προκύπτουν αυξήσεις στις τιμές βάσης έως και 10.000% σε σχέση με τις τιμές με τις οποίες υπολογίστηκε ο ΦΑΠ 2010!Για την εξέλιξη αυτή φέρονται να ευθύνονται οι τοπικές ΔΟΥ οι οποίες και απέστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών τις εκτιμώμενες αξίες των οικοπέδων σε περιοχές που μέχρι και πρόσφατα δεν ίσχυε το σύστημα αντικειμενικών τιμών, χωρίς όμως να λάβουν υπόψη τους τις εμπορικές αξίες. Στα τέλη Ιουνίου «Τα Νέα» είχαν αναδείξει το ζήτημα των επιβαρύνσεων που θα επέφερε η υπαγωγή περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων, ωστόσο το θέμα έχει λάβει πλέον διαστάσεις καθώς τα εκκαθαριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας αιφνιδίασαν τους φορολογούμενους σε πολλές περιοχές της χώρας που εντάχθηκαν στο σύστημα από το 2010 και μετά.Χαρακτηριστικές σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα"  είναι οι περιπτώσεις περιοχών της Ηπείρου, όπου η Εφορία προσδιόρισε τις αντικειμενικές αξίες σε πανύψηλα επίπεδα. Ενδεικτικά στο χωριό Λυγγιάδες, που βρίσκεται δίπλα στην πόλη των Ιωαννίνων, οικόπεδο ενός στρέμματος που το 2008 είχε αντικειμενική αξία περίπου 5.500 ευρώ, σήμερα έχει 120.000 ευρώ. Ομοίως στο Ζαγόρι οικόπεδο που είχε αντικειμενική αξία 7.500 ευρώ το 2007, έχει πλέον τιμή 70.000 ευρώ. Ο δήμος Ζαγορίου είχε προτείνει στη ΔΟΥ τιμές από 200 έως 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε αντικειμενικές από 600 έως 1.300 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού το Πάπιγκο να έχει αξία 1.300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αντίστοιχη δηλαδή με περιοχές της Εκάλης και της Κηφισιάς!

Άστραψε και βρόντηξε κατά του Π. Καψή ο Γιαννιώτης Γιάννης Ρουμπάτης!!!

Tίναξε..."καπάκια" το πρωί στη Δημόσια Τηλεόραση

«Αυτό που γίνεται εδώ, σε αυτό το στούντιο, είναι ντροπή και αθλιότητα. Το σκέφτηκα πολύ αν θα έπρεπε να έρθω. Αλλά ήρθα γιατί έπρεπε να ειπωθούν κάποια πράγματα» Αυτά είπε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ρουμπάτης που ήταν καλεσμένος της Οντίν Λιναρδάτου και της Σταυρούλας Χριστοφιλέα στην «Ενημέρωση» της ΔΤ.Ο Ρουμπάτης φανερά οργισμένος εξαπέλυσε βολές και κατά του "αρμόδιου" υφυπουργού λέγοντας ότι «ο Παντέλης Καψής με όλα αυτά που κάνει δεν είναι πλέον δημοσιογράφος, έχει χάσει πλέον το δικαίωμα να λέγεται δημοσιογράφος».Η Οντίν και η Σταυρούλα παρακολουθούσαν αμίλητες και αμήχανες το ξέσπασμα του Ρουμπάτη,μέχρι τη στιγμή που ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι «τα παιδιά που είναι εδώ δεν φταίνε σε τίποτα». Τότε η Χριστοφιλέα άρχισε να "απολογείται" μη παραλείποντας να πλέξει το εγκώμιό του δημοσιογράφου: «Ξέραμε ποιος είναι ο Ρουμπάτης γι΄ αυτό τον καλέσαμε εδώ για να πει αυτά που έπρεπε να πει. Ούτε εμείς περιμέναμε τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ. Η λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης είναι αναγκαία...» κλπ κλπ.Αμέσως μετά ο λόγος δόθηκε στον Ροβέρτο Σπυρόπουλο του ΙΚΑ για να μιλήσει σχετικά με το ΠΑΣΟΚ και την..."Κεντροαριστερά"...

ΖΗΤΗΣΑΝ «ΖΩΝΤΑΝΟ Ή ΝΕΚΡΟ» ΤΟΝ ΚΟΥΠΑ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΑΚΗ-ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γράφει ο Βασίλης Χήτος

Την «κεφαλή επί πίνακι» του καταζητούμενου Ιλίρ Κούπα, ζήτησαν οι επιτελείς στην Κατεχάκη μετά την συνάντηση που έγινε σήμερα με τον νέο υπουργού δημόσιας τάξης Φαϊνίρ Ταχίρ. Ο σοσιαλιστής υπουργός της γειτονικής χώρας φάνηκε να δείχνει κατανόηση στο ζήτημα του εντοπισμού του «πρωτοπαλίκαρου» του αρχιδολοφόνου Κόλα, αλλά ζήτησε χρόνο καθώς δεν πρόλαβε καλά καλά να αναλάβει καθήκοντα. Αξιωματούχοι της Κατεχάκη παρέδωσαν φάκελο στον νέο υπουργό με τις ανθρωποκτονίες του Υπαχριφύλακα στο Δίστομο και της 25χρονης κοπέλας στην Κόρινθο, δολοφονικές ενέργειες που διέπραξε η ομάδα Κόλα μετά την … καταδρομική απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων. Με τον Φαϊνίρ Ταχίρ συζήθηκε διεξοδικά ακόμα και το ζήτημα κοινών αστυνομικών επιχειρήσεων στη μεθόριο για τον εντοπισμό καταζητουμένων [εγκλήματα και λαθρεμπόριο ναρκωτικών]. Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας ως ένδειξη καλής θέλησης, υποσχέθηκε στις αρχές Οκτωβρίου να επισκεφθεί τα Τίρανα. Για να αποτραπούν πάντως φαινόμενα «κλεισίματος» των συνόρων στην Κακαβιά [βλέπε επεισόδια Πρεμετής], οι δυο πλευρές συμφώνησαν να οριστεί κοινή διασυνοριακή επιτροπή αστυνομικών για την διαχείριση τέτοιων κρίσεων και πριν αυτές πάρουν επικύνδινες και ακραίες διαστάσεις.

fimotro

ΜΗΝΑΣ ΤΩΝ… ΠΑΘΩΝ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ!

Δεν έχουν τελειωμό τα «ραβασάκια» για πληρωμές φόρων, εισφορές, τέλη κ.α.

Μπήκε ο Σεπτέμβριος και «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», αφού η θερινή ραστώνη έδωσε την θέση της στο μήνα του οικογενειακού προγραμματισμού, αλλά και των εξόδων.Λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία και οι γονείς προετοιμάζονται όχι μόνο ψυχολογικά, αλλά κυρίως πρακτικά, μετρώντας το εάν και πώς θα περάσουν, έναν ομολογουμένως δύσκολο χειμώνα από οικονομικής άποψης. Τα χτυπήματα από παντού είναι κάθε είδους και συνεχή. Και δικαιολογημένα… ψάχνονται γιατί οι περισσότεροι βλέπουν ότι είναι αδύνατον να τα βγάλουν πέρα με τόσες υποχρεώσεις, αφού την ίδια ώρα ο μισθός τους (εάν είναι τυχεροί και εργάζονται και οι δυο και εφ’ όσον πληρώνονται!) έχει περικοπεί σημαντικά.

«Θηλιά» τα φροντιστήρια!
Μεγάλος «πονοκέφαλος» για πολλούς γονείς τα φροντιστήρια των παιδιών τους που ετοιμάζονται για τις επόμενες πανελλαδικές. Χαρακτηριστική η αντίδραση γονέα μόλις χθες που κατέθεσε 520 ευρώ για την… δωρεάν φροντιστηριακή παιδεία, που μόνο στα λόγια εδώ και χρόνια υπάρχει στην Ελλάδα: «Για δέκα μήνες θα πρέπει να εξασφαλίζουμε αυτό το ποσό, βρέξει χιονίσει. Χώρια τα υπόλοιπα πάγια έξοδα και τα χαράτσια. Ευτυχώς που το άλλο παιδί σπουδάζει Γιάννενα. Κάτι είναι και αυτό…». 
Δεν τελειώνουν ποτέ!Στο μεταξύ, τα έξοδα των νοικοκυριών δεν τελειώνουν ποτέ! Ήδη ξεκίνησε ο προγραμματισμός του χειμώνα και στο μυαλό των περισσότερων είναι τι θα γίνει και φέτος με το πετρέλαιο θέρμανσης (αναλυτικά σε διπλανές στήλες). Όπως όλα δείχνουν, δεν αναμένεται να ανάψουν πολλά καλοριφέρ, αφού το Υπ. Οικονομικών διαψεύδει τα περί μείωσης του φόρου, οπότε άρχισαν ήδη οι… προσευχές για ήπιο χειμώνα!Έξοδα, έξοδα, έξοδα παντού! Μάλιστα, μαζί με τα «χαράτσια» η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει εντελώς, αφού μέχρι το τέλος του έτους οι πολίτες θα κληθούν να πάνε στα ταμεία όχι φυσικά για να πληρωθούν, αλλά για να… πληρώσουν περί τις επτά φορές!Τα ραβασάκια της Εφορίας θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους και μέσα σε 4 μήνες θα πρέπει να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος μέσω του εκκαθαριστικού σημειώματος για τα περυσινά εισοδήματα. Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2011, το 2012 και το 2013 που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ. Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του 2013 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, για το οποίο μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν οι τρεις από τις πέντε συνολικά δόσεις. Τον φόρο πολυτελείας για Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, πισίνες και αεροσκάφη. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που θα καταβληθούν το τελευταίο δίμηνο του έτους.

Ξέφρενη πορεία!
Την ίδια ώρα και ενώ τα οικογενειακά εισοδήματα ακολουθούν σταθερά την κατιούσα, ξέφρενη ανοδική πορεία έχουν πάρει οι τιμές σ’ όλα σχεδόν τα βασικά είδη διατροφής.Όταν λοιπόν τα έξοδα είναι τόσα πολλά για μια οικογένεια με παιδιά, οι υψηλές τιμές που παρατηρούνται στα βασικά είδη διατροφής έρχονται να δώσουν την χαριστική βολή!Πολλοί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται με καθυστέρηση από 3 έως 12 μήνες, η ανεργία έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ την πρωτοφανή οικονομική ύφεση, οι κυβερνώντες… εξορκίζουν μόνο στα λόγια!Αποκαλυπτική για το τι συμβαίνει στην αγορά είναι η μελέτη του Ινστιτούτου Εμπορίου Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που πρόκειται επίσημα να παρουσιαστεί μεθαύριο Πέμπτη. Σύμφωνα με αυτή την περίοδο 2008-2013 το ΑΕΠ έπεσε 23,4%, το καθαρό εθνικό εισόδημα κατρακύλησε κατά 26,6%, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης μειώθηκαν κατά 26,2%, αλλά οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν αύξηση 13%!Στοιχείο εξωφρενικό, αν αναλογιστεί κανείς πως και οι μισθοί, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια μειώθηκαν κατά 25%.Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, οι τιμές σε βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί σωρευτικά την περίοδο 2008-2013 (πρώτο δίμηνο) περίπου κατά 6,3%.Η ζάχαρη πωλείται σε σχέση με το 2008 ακριβότερα κατά 21,53%. Το ρύζι έχει αυξηθεί 13,85%, τα αυγά ανέβηκαν κατά 19,05%, το αλάτι 6,38%, ενώ τα προϊόντα σοκολάτας ανατιμήθηκαν 10,86%!

Δεν πληρώνονται!
Από την άλλη πλευρά, σχεδόν ένας στους τρεις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα παίρνει λιγότερα από 586 ευρώ τον μήνα. Κι αυτά φυσικά όταν τα πάρει, αφού πια δεν υπάρχει η σταθερότητα του μήνα, όπως ακόμη (!) συμβαίνει στον δημόσιο τομέα! Τα στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας και του ΙΚΑ δείχνουν ότι μόλις το ένα τρίτο των εργαζόμενων φαίνεται ότι παίρνει κανονικά τον μισθό του. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση από 3 ως και 12 μήνες!Και μέσα σ’ όλα αυτά σαν… ανέκδοτο ακούγεται η διαβεβαίωση του Υπουργείου Εργασίας ότι ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι απόλυτα κατοχυρωμένοι!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ξεκινούν οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Ιωαννιτών


Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΠΑΠΑ, κατά την τελευταία του συνεδρίαση ενέκρινε τους πίνακες των εγγραφών, των επανεγγραφών και των επιλαχόντων παιδιών στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου για τη σχολική περίοδο 2013 – 2014.Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φίλιππας Τσουμάνης επιθυμία της διοίκησης είναι να φιλοξενηθεί το σύνολο των παιδιών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.Υπάρχουν όμως κάποια δεδομένα (αριθμός αιθουσών, προσωπικό) που αυτό δεν το επιτρέπουν.Έτσι σε πρώτη φάση ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτημάτων για φιλοξενία όλων των παιδιών που προέρχονται είτε από οικογένειες που εργάζονται και οι δύο γονείς, είτε από μονογονεϊκές οικογένειες, είτε από πολύτεκνες οικογένειες, είτε από οικογένειες με ΑΜΕΑ.Το σύνολο των παιδιών και των βρεφών που εγγράφονται στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς ανέρχονται στα 1416, εκ των οποίων τα 501 εγγράφονται μέσω του σχετικού προγράμματος του ΕΣΠΑ. Ο αριθμός αυτός ξεπερνάει κατά πολύ τη δυναμικότητα των Παιδικών Σταθμών, που είναι 1200 παιδιά. «Οφείλουμε όμως να ικανοποιήσουμε όλες τις πιο πάνω αναφερόμενες ανάγκες» σημείωσε ο κ. Τσουμάνης.Τα αποτελέσματα είναι αναρτημένα στο site του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. (okpapa.gr) και στο site του Δήμου (ioannina.gr) όπως επίσης και σε κάθε Παιδικό και Βρεφονηπιακό Σταθμό.Η λειτουργία των Σταθμών ξεκινάει από αύριο 4 Σεπτεμβρίου, εκτός του νέου Παιδικού Σταθμού στο Βοτανικό, ο οποίος θα λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό τις επόμενες ημέρες, αφού διευθετηθούν κάποιες τελευταίες εκκρεμότητες.Όλα τα παιδιά που έχουν εγγραφεί ή επανεγγραφεί στους Παιδικούς μας Σταθμούς, οφείλουν να παρουσιασθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου. Αν δεν παρουσιασθούν μέχρι την ημερομηνία αυτή, αυτομάτως διαγράφονται και στη θέση τους θα εγγραφούν τα παιδιά που είναι στους πίνακες των επιλαχόντων.Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας χρονιάς, η διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ καλωσορίζει όλα τα παιδιά και εύχεται μια καλή και δημιουργική χρονιά.Το Δ.Σ. του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α., είναι πάντα κοντά στους Παιδικούς Σταθμούς προσπαθώντας συνεχώς να διατηρήσει και να αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών των δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Στόχος είναι τα παιδιά να έχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και φροντίδα, να έχουν τη στοργή και την αγάπη που τους αξίζει.

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του Γιαννιώτικου περιοδικού "VIP Classic"

Διαβάσετε το διαδικτυακά 

Εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει η διανομή του ολοκαίνουριου τεύχους του Γιαννιώτικου περιοδικού ποικίλης ύλης VIP Classic. Ως γνωστόν, το περιοδικό θα το βρείτε στα caffe, τα bars, σε άλλους επιλεγμένους χώρους αλλά και στα περίπτερα όλης της Ηπείρου. Συνεντεύξεις, αφιερώματα, μόδα, τάσεις, αγορές και άλλα πολλά στις σελίδες του πρώτου περιοδικού ποικίλης ύλης στη βορειοδυτική Ελλάδα. Για όσους δεν έτυχε να το διαβάσετε, σας δίνουμε τη δυνατότητα να το διαβάσετε διαδικτυακά κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Γίνονται έλεγχοι στο παζάρι της Ελεούσας;

Γιαννιώτες επιχειρηματίες αναρωτιούνται…

Εκτός λοιπόν από τους παράνομους μικροπωλητές που έχουν κατακλύσει τα Γιάννενα και πωλούν ανεξέλεγκτα τα προϊόντα τους, χωρίς να διασφαλίζεται για τους καταναλωτές από πουθενά η ποιότητά τους, αυτές τις μέρες λειτουργεί και το καθιερωμένο «παζάρι» στην Ελεούσα (φωτό), το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο δεν είδαν με καλό μάτι οι περισσότεροι έμποροι των Ιωαννίνων.Κι αυτό γιατί πολλοί που συμμετέχουν στην εμποροπανήγυρη δεν είναι καν Γιαννιώτες, έρχονται από άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα η διεξαγωγή του παζαριού τελικά να μην προσφέρει τίποτα στις περισσότερες επιχειρήσεις του Νομού Ιωαννίνων και γενικότερα της Ηπείρου. Εκτός του ότι πολλοί εκφράζουν και τις αμφιβολίες τους για το εάν τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Σ’ αυτό όμως, μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νση Υγείας, ΣΔΟΕ, Πολεοδομία) μπορούν να ελέγξουν εάν τηρείται η νομιμότητα. Κι αυτό το οφείλουν και στους καταναλωτές, αλλά πρωτίστως στους εκατοντάδες μικρομεσαίους Γιαννιώτες επιχειρηματίες, που σήμερα αργοπεθαίνουν. Αλλά και στο Κράτος τα έσοδα του οποίου παρουσιάζουν…. μόνιμο έλλειμμα!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ο Δήμαρχος Αρταίων σε ημερίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. στην Αθήνα

Στην ημερίδα με θέμα «Η αξιολόγηση των Δήμων ως εργαλείο βελτίωσης της αποδοτικότητας και των προσφερομένων υπηρεσιών στους πολίτες» που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), συμμετείχε ο Δήμαρχος Αρταίων και Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Ιωάννης Παπαλέξης. 

Πιάστηκε στον ύπνο ο Καχριμάνης - Του έβαλε τα γυαλιά ο Τσομπίκος

Έβαλε στη θέση του τον Τσίπρα για τους... βλαχοδημάρχους!

Μέγας μάγκας έγινε ο δήμαρχος Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος, αφού η εύστοχη επιστολή που έστειλε στο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα κάνει το γύρο της χώρας. Αντίθετα μας απογοήτευσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, που αν και βλάχος δεν αντέδρασε στα περί.... βλαχοδημάρχων του Τσίπρα, αφού στην κυριολεξία πιάστηκε στον ύπνο! Σας έχουμε ενημερώσει σχετικά και ξέρετε από πρώτο χέρι ότι το τελευταίο διάστημα υπολείπεται σε επικοινωνιακό επίπεδο ο περιφερειάρχης Ηπείρου. Αντίθετα έχει πάρει για τα καλά τα πάνω του ο δήμαρχος Μετσόβου. Σας το γράφουμε εδώ και καιρό αλλά τώρα το διαπιστώνετε και εσείς. Είναι ο μόνος άνθρωπος στην περιοχή που έχει για... "παιχνιδάκι" τον Αλέκο. Νίκησε τον εκλεκτό του στις εκλογές του δήμου Μετσόβου το 2010, τον νίκησε και τώρα σε επικοινωνιακό επίπεδο. Μόνο από τον Τσομπίκο έχει χάσει μέχρι σήμερα ο Καχριμάνης. Γερό σκαρί ο δήμαρχος Μετσόβου, μόνο καμένο χαρτί δεν πρέπει να τον θεωρείτε!

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-Βρέθηκε η κα Χρύσα Δημοπούλου, χάρη στο SILVER ALERT!

 Η περιπέτεια της κας Χρύσας Δημοπούλου έληξε, δίνοντας αίσιο τέλος στην αγωνία των δικών της ανθρώπων που την αναζητούσαν. Η κα Δημοπούλου, η οποία εξαφανίσθηκε την 08/08/2013 από Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, είναι καλά στην υγεία της και βρίσκεται πλέον κοντά στα οικεία της πρόσωπα.Συγκεκριμένα, η κα Δημοπούλου έφυγε την 08/08/2013 στις 18.00 το απόγευμα από το σπίτι του πατέρα της στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου διαμένει και από τότε αγνοούνταν η τύχη της. Τα ίχνη της χάθηκαν και οι οικείοι της απευθύνθηκαν στη ΓΡΑΜΜΗ SOS 1065. Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, με τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, και με εισαγγελική εντολή, ενεργοποίησε το SILVER ALERT. Αμέσως με τη δημοσιοποίηση του Συναγερμού, η Κοινωνική Υπηρεσία της Οργάνωσης άρχισε να δέχεται τηλεφωνικές μαρτυρίες, οι οποίες αξιολογήθηκαν και διασταυρώθηκαν. Με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων, η κυρία Ζωή εντοπίστηκε τελικά στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, οπότε και ειδοποιήθηκε από τη ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα να την παραλάβει και να την επαναφέρει στο οικογενειακό της περιβάλλον.Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ ευχαριστεί θερμά για τη βοήθεια και τη συνεργασία τους εθελοντές αναζήτησης που ενεργοποιήθηκαν άμεσα, τους απλούς πολίτες που ευαισθητοποιήθηκαν και την ΕΛ.ΑΣ.Η ΜΚΟ Γραμμή Ζωής, με το Silver Alert Hellas και την Εθνική γραμμή SOS για τους ηλικιωμένους «1065», με τη βοήθεια των Αρχών, των φορέων και των απλών πολιτών κατορθώνει να κινητοποιεί την κοινωνία για να βρει τους ηλικιωμένους που αναζητούνται.Σημαντικό ρόλο παίζει η δημοσιοποίηση μιας εξαφάνισης από τα Μ.Μ.Ε. Και αυτό, γιατί η συμμετοχή όλων μας, βοηθά να βρεθούν οι ηλικιωμένοι που βρίσκονται σε κίνδυνο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΟΣ: “Συνεργάζομαι με την εκπαιδευτική κοινότητα για το καλό των νέων του νομού Άρτας”

Σειρά συναντήσεων με την εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού Άρτας πραγματοποίησε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στύλιος.Συγκεκριμένα ο κ. Στύλιος συναντήθηκε με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας, το Διοικητικό Συμβούλιο των καθηγητών ΕΛΜΕ Άρτας και με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο κ. Στύλιος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις απόψεις της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με το νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο. Επίσης είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο νομό μας ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.Ο κ. Στύλιος δεσμεύτηκε ότι όπου υπάρχει ταύσιση απόψεων θα τις εισηγηθεί προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.Με αφορμή τις συναντήσεις ο κ. Στύλιος έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Είχα την ευκαιρία και τη χαρά να συναντηθώ με την εκπαιδευτική κοινότητα του τόπου μας. Προερχόμενος από οικογένεια εκπαιδευτικών αλλά και ο ίδιος εργαζόμενος ως καθηγητής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης οφείλω να βρίσκομαι δίπλα σε όσους διαπλάθουν τη νέα γενιά. Συζητήσαμε για το νέο Λύκειο, άκουσα με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων ενόψει και του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο. Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με την εκπαιδευτική κοινότητα για το καλό των νέων του νομού μας.”

Κοινή σύσκεψη για τη Δωδώνη στην ΠΕΔ Ηπείρου

Ευρεία σύσκεψη για την δεινή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», πραγματοποιεί η ΠΕΔ Ηπείρου τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ανατολής, Κερασούντος 13 - Ανατολή Ιωαννίνων. Στην σύσκεψη έχουν κληθεί να παραστούν τα πολιτικά κόμματα, οι Βουλευτές της Ηπείρου, η Περιφέρεια Ηπείρου, οι Δήμοι της Ηπείρου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Κεντρικής Μακεδωνίας και το σύνολο των φορέων της περιοχής.

Εκλογικό σύστημα και δομή των Καλλικρατικών Δήμων

Γράφει ο Βασίλης Μασσαλάς

Τις τελευταίες ημέρες επανήλθε στην επικαιρότητα το θέμα του εκλογικού συστήματος των αυτοδιοικητικών εκλογών και ακούγονται διάφορες απόψεις και γνώμες για τον καλύτερο τρόπο εκλογής των οργάνων της αυτοδιοίκησης. Αξιολογώντας λοιπόν τα δυόμισι χρόνια λειτουργίας των Καλλικρατικών δήμων και θέλοντας να συμβάλλω στην συζήτηση, καταθέτω την άποψή μου για το εκλογικό σύστημα που πρέπει να ισχύσει για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, και για την δομή που πρέπει να έχουν οι Καλλικρατικοί δήμοι.Η θεσμοθέτηση του Καλλικράτη έγινε πολύ βιαστικά και άτολμα, χωρίς ριζική αναδιάρθρωση ούτε των δήμων ούτε των περιφερειών. Δεν έγινε ποτέ ουσιαστικός χωροταξικός σχεδιασμός, ούτε μελέτη συγχώνευσης δήμων για να γίνουν λειτουργικοί, δεν αξιολογήθηκε το πρόγραμμα Καποδίστριας, ούτε αξιολογήθηκαν εδαφικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, κλπ χαρακτηριστικά των δήμων, αλλά απλώς συνενώθηκαν, συγκολλήθηκαν μάλλον, οι παλιοί Καποδιστριακοί δήμοι μεταφέροντας όσα προβλήματα είχαν στους νέους δήμους. Βέβαια η διάσπαση Καποδιστριακών δήμων δημιουργούσε θεσμικά προβλήματα που ήταν δύσκολο να αντιμετωπισθούν στον λίγο χρόνο που υπήρχε για την θεσμοθέτηση του νόμου, αλλά όχι ακατόρθωτο. Επίσης δεν υπήρχε η διάθεση σύγκρουσης της κεντρικής κυβέρνησης με τα τοπικά κομματικά στελέχη, τις τοπικές μικρές εξουσίες, τους άρχοντες των παλιών Καποδιστριακών δήμων, και για αυτό επιλέχτηκε η εύκολη λύση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τελικά οι νέοι Καλλικρατικοί δήμοι που δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν πραγματικά σαν ομογενοποιημένος, λειτουργικός, και τελικά ενιαίος δήμος, αλλά σαν άθροισμα των παλιών δήμων που συνενώθηκαν.Η δομή του νέου δήμου αποτελείται από την έδρα του δήμου με τα δημοτικά διαμερίσματα που περιείχε, και τις έδρες των παλιών Καποδιστριακών δήμων με τους οικισμούς που αποτελούσαν τις παλιές κοινότητες πριν την ίδρυση του Καποδίστρια. Η άποψή μου είναι ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Η δομή του Καλλικρατικού δήμου πρέπει να έχει την έδρα του δήμου, και σε κάθε οικισμό να υπάρχει αντίστοιχα η τοπική η δημοτική κοινότητα ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε οικισμού, να καταργηθεί δηλαδή το ενδιάμεσο μόρφωμα του παλιού Καποδιστριακού δήμου, και ο Καλλικρατικός δήμος να έχει χαρακτήρα πολυκεντρικό και μορφή δικτυακής σύνδεσης. Οι παλιές κοινότητες έχουν πολύ μεγάλη ιστορία, ενιαία κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, και είναι βαθειά ριζωμένες στην συνείδηση των πολιτών, ενώ οι καποδιστριακοί δήμοι έχουν πολύ σύντομη ιστορία, δεν έγιναν ποτέ σημείο αναφοράς για τους πολίτες που δεν έπαψαν ποτέ να αναφέρονται αποκλειστικά στην κοινότητά τους, και πλέον δεν έχουν έννοια διατήρησης είτε σαν δημοτικές ενότητες είτε σαν εκλογικές περιφέρειες.Η δομή αυτή αποτυπώθηκε στο εκλογικό σύστημα με την διατήρηση εκλογικών περιφερειών στην επικράτεια των πρώην Καποδιστριακών δήμων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται σε κάθε εκλογική περιφέρεια, επειδή η εκλογή τους κύρια εξαρτάται από την αντίστοιχη περιφέρεια, να λειτουργούν με τοπικά κριτήρια, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της εκλογικής τους περιφέρειας και όχι τα συμφέροντα του δήμου συνολικά. Θα μπορούσα να αναφέρω από την εμπειρία μου στον δήμο μας άπειρα παραδείγματα, που το τοπικό συμφέρον υπερίσχυσε του συνολικού συμφέροντος του δήμου. Η αντίθεση ανάμεσα σε κέντρο και περιφέρεια, έδρα δήμου και δημοτικές ενότητες, αντί να αμβλύνεται σταδιακά, και να ομογενοποιείται λειτουργικά ο νέος ενιαίος δήμος, οξύνεται, ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με άμεσο αποτέλεσμα την δυσλειτουργία του δήμου. Ο φόβος αποδυνάμωσης των τοπικών κοινωνιών και ενίσχυσης της έδρας του δήμου μπορεί να αποτραπεί με την ενίσχυση θεσμικά των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων των οικισμών, που σήμερα είναι αποδυναμωμένες και κυριαρχούνται από την δημοτική ενότητα. Επίσης πρέπει να καταργηθεί η δημοτική κοινότητα της έδρας του δήμου, η οποία στον δήμο μας είναι 15μελής και δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και στην πράξη υποκαθίσταται από το δημοτικό συμβούλιο.Ένα ζήτημα, που έχει καθοριστική σημασία για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι η ανεξαρτητοποίηση των συνδυασμών του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου από την μια μεριά, και των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων από την άλλη. Σε δήμους που αποτελούνται από μεγάλο αριθμό οικισμών, έχουν δηλαδή πολλές δημοτικές και τοπικές κοινότητες, αν ισχύσει ενιαίος συνδυασμός, ο αριθμός των υποχρεωτικά υποψηφίων είναι τεράστιος. Μόνο ισχυροί κομματικοί μηχανισμοί θα μπορούν κατεβάσουν ψηφοδέλτια, ενώ αποκλείονται ανεξάρτητες κινήσεις, μεμονωμένοι υποψήφιοι, και γενικότερα πολίτες που θέλουν να προσφέρουν αλλά δεν θέλουν να ενταχθούν σε μεγάλους συνδυασμούς. Η δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων συνδυασμών διευρύνει την δημοκρατία, τον πλουραλισμό, και επιτρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις στα δημοτικά συμβούλια. Ειδικότερα στις μικρές κοινωνίες πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ο πολίτης να ψηφίζει ξεχωριστά για το δημοτικό συμβούλιο και τον δήμαρχο, και τον ικανότερο κατά την εκτίμησή του εκπρόσωπο της τοπικής του κοινωνίας, που πιθανόν να ανήκε σε άλλο συνδυασμό με το υπάρχον εκλογικό σύστημα. Πρέπει δηλαδή, να υπάρχουν ξεχωριστός συνδυασμός για το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο και ξεχωριστοί συνδυασμοί για τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες.Το πιο σημαντικό βέβαια είναι το ζήτημα της απλής αναλογικής, αν θα τολμήσουμε δηλαδή, κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση, να καταργήσουμε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων στα δημοτικά συμβούλια. Η μέχρι τώρα εμπειρία μου είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη ο πολιτικός πολιτισμός να έχουμε δήμαρχο χωρίς πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Τα παραδείγματα που η αντιπολίτευση καταψηφίζει απλώς και μόνο για να κάνει αντιπολίτευση είναι άπειρα, ακόμη και σε περιπτώσεις εντελώς τυπικών υπηρεσιακών εισηγήσεων, που είναι στοιχειώδεις για την λειτουργία του δήμου η αντιπολίτευση δίνει αρνητική ψήφο, που σημαίνει ότι αν δεν υπήρχε η πλειοψηφία των τριών πέμπτων δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ο δήμος. Θεωρώ όμως, παρόλα τα παραπάνω, ότι η απλή αναλογική στην εκλογή των αυτοδιοικητικών αρχών είναι μονόδρομος. Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο πρέπει να σπάσει. Αν θέλουμε να μεταφέρουμε πραγματική εξουσία και δύναμη στο δημοτικό συμβούλιο, αν στοχεύουμε στην συνεργασία και την συναίνεση, στην δημιουργικότητα και στην ευθύνη, αν θέλουμε οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν πραγματικά ελευθερία συνείδησης και ψήφου, τότε η απλή αναλογική είναι πραγματικά ο μόνος δρόμος.Διαφωνώ βέβαια με την άποψη που ακούγεται τελευταία για ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για τον δήμαρχο και ξεχωριστό για το δημοτικό συμβούλιο, και μάλιστα με πλειοψηφική μορφή. Δεν μπορούμε να πάμε στο άλλο άκρο και να αφήσουμε μόνο τα πρόσωπα να καθορίζουν τα πολιτικά πράγματα, παραγκωνίζοντας την πολιτική, την ιδεολογία, τα προγράμματα, τις ιδιαίτερες απόψεις κάθε πολιτικού χώρου. Συναινετικά και συνεργατικά αυτοδιοικητικά σχήματα είναι δυνατόν να υπάρχουν χωρίς να καταργηθούν τα προγράμματα, οι απόψεις, και τελικά η πολιτική. Στην μόνη περίπτωση που μπορούμε να έχουμε πλειοψηφικό μοντέλο με ενιαίο ψηφοδέλτιο είναι στις μικρές τοπικές κοινότητες, και ειδικότερα εκεί όπου σήμερα εκλέγεται τοπικός εκπρόσωπος, που και σε αυτή την περίπτωση βέβαια πρέπει να υπάρχει τριμελές συμβούλιο και να καταργηθεί το μονοπρόσωπο όργανο.Συνοπτικά οι προτάσεις μου είναι οι παρακάτω.
-Κατάργηση των εκλογικών περιφερειών στους δήμους και ψηφοδέλτιο του κάθε συνδυασμού για δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο σε ολόκληρο τον δήμο. Ο συνδυασμός δεν έχει υποψηφίους για δημοτικές και τοπικές κοινότητες.
-Εκλογή δημοτικού συμβουλίου από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική μεταξύ των συνδυασμών, και εκλογή δημάρχου με πενήντα συν ένα τις εκατό σε δύο γύρους αν απαιτηθεί.
-Ξεχωριστά ψηφοδέλτια για κάθε δημοτική η τοπική κοινότητα και εκλογή τους με απλή αναλογική. --Η δημοτική η τοπική κοινότητα με την συγκρότησή της εκλέγει τον πρόεδρό της.
Εναλλακτικά οι μικρές τοπικές κοινότητες, όπου σήμερα εκλέγεται μονοπρόσωπο όργανο, μπορούν να έχουν πλειοψηφικό ψηφοδέλτιο και πρόεδρος να εκλέγεται ο πλειοψηφών σύμβουλος.
Κατάργηση της δημοτικής ενότητας της έδρας του δήμου και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στο δημοτικό συμβούλιο.
Οι μικρές τοπικές κοινότητες να έχουν τουλάχιστον τριμελές συμβούλιο.
Οι απόψεις που αναπτύχθηκαν παραπάνω, προέρχονται βασικά από την εμπειρία μου στον δήμο Ιωαννιτών, και εκφράζουν πιθανόν τις ιδιαιτερότητες του δήμου μου. Ελπίζω να υπάρχουν αντίστοιχες εμπειρίες και σε άλλους δήμους.

Απόφαση Περιφερειάρχη για διεξαγωγή Πρωταθλήματος αλιείας στη λίμνη Ιωαννίνων

Φωτο Πέτρος Ζήσης
Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εγκρίθηκε η διεξαγωγή του 1ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος αλιείας με φελλό, που διοργανώνει ο Αθλητικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Πτολεμαϊδας Ν. Κοζάνης (PFC) στη λίμνη Παμβώτιδα, το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου.Το πεδίο διεξαγωγής του αγώνα θα είναι η περιοχή από την «Κυρά Φροσύνη» μέχρι τα Παλιά Σφαγεία. Η απόφαση, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι τα αλιευτικά εργαλεία θα είναι αποκλειστικά μονάγκιστρα, απαγορεύεται ρητά η χρησιμοποίηση γάντζου για την περισυλλογή των ψαριών από τη λίμνη, ενώ όλα τα ψάρια μετά τη μέτρηση και ζύγιση θα απελευθερώνονται στο υδάτινο περιβάλλον.

Εντυπωσιακή η τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Θαλασσίου Σκι

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Με μία φαντασμαγορική εκδήλωση στην κατάμεστη πλατεία Μαβίλη, έγινε η έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Θαλασσίου Σκι, που φιλοξενείται στη λίμνη των Ιωαννίνων.Η παρέλαση των ξένων αποστολών ξεκίνησε από την Κυρά Φροσύνη και παράλληλα κινούνταν στη λίμνη ένα καραβάκι, από όπου τραγουδούσε ο Γιώργος Γάκης με το συγκρότημά του.Οι ομάδες έγιναν δεκτές με ένα θερμό χειροκρότημα από το πλήθος κόσμου που βρίσκονταν στο χώρο.Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσίου Σκι Δήμος Αλεξόπουλος και η Πρόεδρος του Ομίλου Θαλασσίου Σκι «Παμβώτις» Κατερίνα Χαρίση ενώ την έναρξη των αγώνων κήρυξε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση, τονίζοντας ότι ο ναυταθλητισμός είναι ταυτόσημος με τα Γιάννινα και ότι οι συγκεκριμένοι αγώνες μπορούν να αποτελέσουν την αφορμή για να ανοίξει μία νέα εποχή.Την συνεργασία που υπήρξε ώστε να πάρει σάρκα κι οστά η μεγάλη αυτή διοργάνωση εξήρε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και τόνισε ότι η λίμνη μπορεί και πρέπει να μπει στην καθημερινή ζωή της πόλης και της περιοχής.Αναφορά στη δημιουργία του νέου στίβου στην περιοχή της Αμφιθέας, ο οποίος έχει εντυπωσιάσει τις ξένες αποστολές έκανε η Πρόεδρος του Ομίλου Θαλασσίου Σκι Κατερίνα Χαρίση, σημειώνοντας ότι κέρδισε η νομιμότητα και η ευπρέπεια.Τέλος ο κ. Δήμος Αλεξόπουλος εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών για την άριστη συνεργασία και το υψηλό επίπεδο φιλοξενίας.Η εκδήλωση έκλεισε με χορευτικά από το τμήμα παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου αλλά και με εντυπωσιακά βεγγαλικά που φώτισαν τον ουρανό των Ιωαννίνων.Στην τελετή μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν οι αρχηγοί των εθνικών αποστολών από είκοσι χώρες της Ευρώπης, διεθνείς κριτές, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασιλική Ευταξά, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κώστας Τρομπούκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Ανδρέας Παπιγκιώτης, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Δημοσθένης Αναγνωστάκης, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, ο αντιπρύτανης Γιώργος Καψάλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου, εκπρόσωποι φορέων, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.Οι φωτογραφίες είναι του Πέτρου Ζήση και του Αιμίλιου Νέου.

ΑΡΤΑ: Ενημερωτική καμπάνια για το νέο κανονισμό καθαριότητας

Ο Δήμος Αρταίων, με στόχο την καλύτερη λειτουργία του συστήματος καθαριότητας, ξεκίνησε ενημερωτική καμπάνια για το νέο κανονισμό καθαριότητας, αλλά και την ανακύκλωση, διανέμοντας ενημερωτική επιστολή προς όλους τους καταστηματάρχες της πόλης. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: Αγαπητοί Καταστηματάρχες, Στα πλαίσια της βελτίωσης της λειτουργίας Καθαριότητας, ο Δήμος μας, ξεκίνησε την εφαρμογή του νέου κανονισμού Καθαριότητας, ο οποίος διέπεται από το πνεύμα της συνεργασίας Δήμου, πολιτών και φορέων.Ένα βασικό κεφάλαιο του κανονισμού Καθαριότητας, είναι και η ανακύκλωση συσκευασιών (χαρτιού, γυαλιού, αλουμίνιου, πλαστικού) και άλλων προϊόντων. Ο Δήμος μας, μετά τη σύναψη σύμβασης με την εταιρεία που διαχειρίζεται την ανακύκλωση συσκευασιών από χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό, έχει τοποθετήσει 600 περίπου μπλε κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών σε όλη την έκταση της πόλης μας και των Δημοτικών Ενοτήτων.Ως υπεύθυνοι καταστημάτων, ανακυκλώνουμε το υλικό το οποίο προκύπτει λόγω της λειτουργίας των καταστημάτων μας, και το οποίο είναι, ως επί το πλείστον, από χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό. Ταυτόχρονα, τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής, ώστε να μην δημιουργούνται ανθυγιεινές εστίες μόλυνσης, μέσα και έξω από τους κάδους.Για το λόγο αυτό, ακολουθούμε τις παρακάτω απλές οδηγίες :
1.Συγκεντρώνουμε τα υλικά και τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες 1-2 ώρες πριν τη διέλευση του απορριμματοφόρου από το κέντρο της πόλης, έξω από τα καταστήματα μας. Η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου μας, εξυπηρετεί το κέντρο της πόλης με ειδικό όχημα για ανακύκλωση συσκευασιών κάθε ημέρα , από Δευτέρα ως Σάββατο και ώρες από 08.00-08.30. Συμπιέζουμε και περιδένουμε τις χάρτινες συσκευασίες, ώστε να ελαχιστοποιούμε τον όγκο τους.
2.Δεν συγκεντρώνουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από την προηγούμενη ημέρα (απογευματινές και βραδινές ώρες ή μετά το κλείσιμο των καταστημάτων). Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται σωροί υλικών που προβάλλουν μια άκρως αντιαισθητική εικόνα και εμποδίζουν την ομαλή διέλευση πεζών και οχημάτων .
3.Οι υπεύθυνοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που διαχειριζόμαστε γυάλινες συσκευασίες, τις τοποθετούμε εντός των κάδων και ΠΟΤΕ εκτός κάδων. Επίσης, φροντίζουμε για την καθαριότητα του εξωτερικού χώρου των καταστημάτων μας.
4.Στις περιπτώσεις που προκύπτουν δύσοσμα απορρίμματα όπως κρέατα, κόκαλα, ψάρια, υπολείμματα τροφών, τα συσκευάζουμε σε κλειστές σακούλες και τα εναποθέτουμε σε κάδους μια ώρα πριν την αποκομιδή, χωρίς να σέρνουμε τις σακούλες στο δρόμο, γιατί δημιουργούνται λεκέδες από τα υγρά απόβλητα των σκουπιδιών. Για οποιαδήποτε συνεννόηση σχετικά με τη ρίψη μεγάλων ποσοτήτων δύσοσμων απορριμμάτων, τηλεφωνούμε στην υπηρεσία Καθαριότητας (τηλ. 2681072910).
5.Δεν τοποθετούμε σε κάδους ανακύκλωσης, υλικά που δεν ανακυκλώνονται. Αντιθέτως, προσπαθούμε, να συγκεντρώνουμε, όσα περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά μπορούμε (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό) και τα τοποθετούμε σε κάδους ανακύκλωσης.
Η εξασφάλιση της καθαριότητας του Δήμου μας, είναι ένας διαρκής, καθημερινός αγώνας, που πρέπει να δώσουμε όλοι μας. Στον αγώνα αυτό, σας θέλουμε σύμμαχους και συμπαραστάτες. Το αποτέλεσμα, εξαρτάται και από εσάς.

4.890 θέσεις στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Σε 4.890 ανέρχονται φέτος οι θέσεις που προσφέρει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για προπτυχιακές σπουδές.Αυτό ορίζεται με απόφαση του υπουργείου Παιδείας για το ακαδημαϊκό έτος 2014 - 2015, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται και η εγγραφή, καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων και σε ποσοστό 5% επί πλέον του αριθμού παρεχομένων θέσεων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, υποψηφίων πασχόντων από σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις του νόμου.Οι θέσεις που προσφέρονται εφέτος στο Ίδρυμα κατανέμονται συγκεκριμένα ως εξής:
-Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες 200
-Πληροφορική 1.000
-Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών 1.500
-Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό 1.100
-Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό 1.000
-Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός 90
Οι φοιτητές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο καταβάλλουν ως δίδακτρα 550 ευρώ ανά θεματική ενότητα για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και 700 ευρώ ανά θεματική ενότητα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, μετά τις μειώσεις που έγιναν πέρυσι από το υπουργείο Παιδείας.Όπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο 60.000-70.000 νέοι και νέες απόφοιτοι λυκείου, αλλά και πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καταθέτουν αίτηση συμμετοχής σε κάποιο από τα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ.Η επιλογή των φοιτητών γίνεται με δημόσια και ανοικτή ηλεκτρονική διαδικασία (κλήρωση) στα γραφεία του Ιδρύματος στην Πάτρα.

Διακρίσεις της Ογκολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η Ογκολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατόπιν αξιολογήσεώς της από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παθολογικής Ογκολογίας (European Society of Medical Oncology, ESMO), χαρακτηρίστηκε επισήμως ως ESMOCenter of Excellence for Integrated Oncology and Palliative Care. H σημαντική αυτή διεθνής διάκριση απονέμεται μόνο σε ογκολογικά κέντρα που παρέχουν βέλτιστη και πολυπαραγοντική ογκολογική και παρηγορική φροντίδα σε ασθενείς με καρκίνο. Η βράβευση της κλινικής θα γίνει στο European Cancer Congress 2013 (ECCO-ESMO-ESTRO), Άμστερνταμ, 27/9-1/10/2013.Επίσης, η Ογκολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έγινε επισήμως δεκτή ως μέλος στην Ομάδα Γαστρεντερικού Καρκίνου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας και Θεραπείας του Καρκίνου (European Organisation for Research and Treatment of Cancer, EORTC). O EORTC αποτελεί έναν διεθνή οργανισμό με παράδοση και υψηλές επιδόσεις στην κλινική έρευνα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά του καρκίνου. Προσδοκούμε ότι η συμμετοχή της κλινικής θα διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο σε κλινικές δοκιμές που αξιολογούν νέες, ελπιδοφόρες θεραπευτικές προσεγγίσεις, καθώς και των ιατρών - ερευνητών στη διεξαγωγή μεταφραστικής έρευνας στη μοριακή ογκολογία.Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δηλώνοντας την πλήρη ικανοποίησή τους για τις παραπάνω διακρίσεις της Ογκολογικής Κλινικής, εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

Τη σύμβαση μεταβίβασης των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ στους νέους ιδιοκτήτες ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Με ερώτησή τους και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές της Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Μπάρκα και ο Βαγγέλης Αποστόλου, υπεύθυνος στον τομέα αγροτικής πολιτικής, επαναφέρουν το θέμα της ιδιωτικοποίησης της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη στη Βουλή.ριν την πώληση της Δωδώνης, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως: «... μεταξύ των κριτηρίων αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών που περιλαμβάνονται στη δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, περιλαμβάνεται η σχεδιαζόμενη στρατηγική και το σχέδιο δράσης των υποψηφίων επενδυτών για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. καθώς και τη διασφάλιση της ζώνης γάλακτος στην Ήπειρο.»
Ένα περίπου χρόνο μετά η κατάσταση της κτηνοτροφίας σε ολόκληρη την Ήπειρο είναι τραγική. Η ιδιωτικοποιημένη Δωδώνη με την πολιτική που ακολουθεί σε ότι άφορα τις πληρωμές και το σχέδιο ανάπτυξης της επιχείρησης, οδηγεί τους κτηνοτρόφους παραγωγούς σε ασφυξία και κατεδαφίζει το μέλλον της κτηνοτροφίας.Οι πολιτικές ευθύνες σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο είναι βαρύτατες. Το μεγάλο ζητούμενο για μας σήμερα είναι η επιβίωση της κτηνοτροφικής παραγωγής που είναι άρρηκτα δεμένη με την οικονομία και τη ζωή της Ηπείρου.Επειδή καθημερινά διαπιστώνουμε την πλήρη διάλυση του κτηνοτροφικού ιστού της Ηπείρου και την εγκατάλειψη αυτής της κρίσιμης παραγωγικής δραστηριότηταςΕρωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα θα λάβει άμεσα για την προστασία των κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφικής παραγωγής της Ηπείρου;
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Βάσει των παραπάνω, ζητούμε άμεσα όπως μας καταθέσετε :Τη σύμβαση μεταβίβασης των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ στους νέους ιδιοκτήτες.

Με παρέμβαση του δημάρχου αποχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και έληξε η κατάληψη στο δημαρχείο

Έληξε η συμβολική κατάληψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Ιωαννίνων από ομάδες που διαμαρτύρονταν για την αστυνομική επέμβαση στο κτίριο «Αντιβίωση».Η κατάληψη διήρκησε μιάμιση ώρα περίπου και εντός του δημαρχείου παρέμεινε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γιώργος Μαρούφωφ.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος βρίσκονταν από το πρωί στα γραφεία της ΔΕΥΑΙ, επικοινώνησε τόσο με την Εισαγγελέα όσο και τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων.Οι νεαροί καταληψίες αποχωρώντας από το εσωτερικό του κτιρίου παρέμειναν στο προαύλιο.Ύστερα από συνεννόηση του Δημάρχου και του Γενικού Γραμματέα με την Εισαγγελέα και τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν και λίγα λεπτά αργότερα απομακρύνθηκαν από το χώρο του δημαρχείου και οι καταληψίες.Ο Δήμος Ιωαννιτών ευχαριστεί την Εισαγγελία και την Αστυνομική Διεύθυνση για τη συνεργασία που υπήρξε ώστε η κατάληψη να λήξει χωρίς το παραμικρό επεισόδιο.

Το Πανεπιστήμιο δε θα αντέξει άλλες απώλειες σε διοικητικό προσωπικό

Συνολικά 55 κενά κατέγραψαν στις υπηρεσίες του οι Πρυτανικές Αρχές

 Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προκειμένου να αντιμετωπίσουν, ακόμη και με κινητοποιήσεις, τυχόν «αφαίμαξη» του ιδρύματος από το διοικητικό του προσωπικό μέσω της διαδικασίας της διαθεσιμότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη.Χθες το μεσημέρι ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αντιπρύτανη Γιώργο Καψάλη  επανέλαβε  ότι το Πανεπιστήμιο όχι μόνο δεν πρέπει να στερηθεί κανέναν διοικητικό του υπάλληλο, αλλά αντιθέτως οι υπηρεσίες του έχουν ανάγκη από ενίσχυση με 55 άτομα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο λειτουργικό τους έργο!

Δεν υπάρχουν πλεονάζοντες
«Το ίδρυμά μας έχει ήδη υποστεί την διαθεσιμότητα εδώ και επτά μήνες και θεωρούμε πάρα πολύ άδικο να επανέλθουμε στην ίδια διαδικασία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης, προσθέτοντας πως σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν δημοσιεύματα Αθηναϊκών Μέσων Ενημέρωσης που… βρήκαν ότι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.Ο κ. Αλμπάνης ανέφερε χθες ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ότι υπάρχουν κενά 55 διοικητικών υπαλλήλων, όπως διαπίστωσε η Πρυτανεία από τον έλεγχο που έκανε στις ανάγκες του υφιστάμενου οργανογράμματος και τις λειτουργικές ανάγκες του ιδρύματος, σύμφωνα και με όσα είχε ζητήσει από τον Ιούλιο το Υπουργείο Παιδείας. Για τα κενά θα ενημερωθεί με έγγραφο το Υπουργείο.

Οι άλλοι δείκτες
Στο μεταξύ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπολείπεται σε προσωπικό και με βάση τα κριτήρια που περιλαμβάνει έγγραφο που έφτασε από το Υπουργείο Παιδείας στο ίδρυμα την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με τα οποία μπορούν τα Πανεπιστήμια να υπολογίσουν μόνα τους αν έχουν ελλείψεις ή πλεόνασμα προσωπικού.Ένας τρίτος δείκτης στον οποίο στάθηκε ο Πρύτανης, καθώς και μέσω αυτού αποδεικνύεται η έλλειψη προσωπικού, είναι η αναλογία διοικητικών υπαλλήλων – ανά μέλος ΔΕΠ, τονίζοντας πως «είμαστε πολύ κάτω από το μέσο όρο, αφού έχουμε τον τέταρτο χειρότερο συντελεστή στην χώρα»! Ερωτηθείς σχετικά με τα κενά που υπάρχουν στο ίδρυμα, είπε πως αυτά εντοπίζονται στις νεοσύστατες κοσμητείες τμημάτων που έχουν και σημαντικό έργο, στην Οικονομική Υπηρεσία, τη Φοιτητική Μέριμνα και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Στρατηγικού Σχεδιασμού.

«Θα συρρικνωθεί…»
Με την πρώτη διαθεσιμότητα έφυγαν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 19 υπάλληλοι. Ο κ. Αλμπάνης ανέφερε χθες ότι αν φύγουν κι άλλοι, το ίδρυμα θα συρρικνωθεί και δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στη λειτουργία και το έργο του. Και πρόσθεσε: «Εμείς θα σταθούμε σε συνεργασία με το Σύλλογο Διοικητικών και με τους υπόλοιπους κλάδους της Πανεπιστημιακής Κοινότητας οι οποίοι πλήττονται από τις αποφάσεις του Υπουργείου και σε συνεργασία με τα άλλα ιδρύματα θα προσπαθήσουμε να πείσουμε και την Κυβέρνηση και την κοινωνία ότι αυτό που γίνεται είναι άδικο».Ταυτόχρονα, έκανε γνωστό ότι τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου με τα οποία έχει μιλήσει –το συγκεκριμένο όργανο δεν έχει συνεδριάσει ακόμα- συμφωνούν απολύτως με τις κινήσεις και τη στάση της Πρυτανικής Αρχής.

Δύσκολη η χρονιά
Kατά τα άλλα, ο Πρύτανης περιέγραψε την καινούρια ακαδημαϊκή χρονιά ως ιδιαίτερα δύσκολη τονίζοντας πως «η Πρυτανεία δίνει έμφαση στην φοιτητική μέριμνα, τη λειτουργία των εργαστηρίων και τη λειτουργία των υποδομών κυρίως στην θερμική ενέργεια», εκφράζοντας την ελπίδα ότι με συνετή διαχείριση και πολλή προσπάθεια η χρονιά θα ολοκληρωθεί ομαλά.

Δεν υπάρχουν πλεονάζοντες
«Το ίδρυμά μας έχει ήδη υποστεί την διαθεσιμότητα εδώ και επτά μήνες και θεωρούμε πάρα πολύ άδικο να επανέλθουμε στην ίδια διαδικασία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης, προσθέτοντας πως σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν δημοσιεύματα Αθηναϊκών Μέσων Ενημέρωσης που… βρήκαν ότι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.Ο κ. Αλμπάνης ανέφερε χθες ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ότι υπάρχουν κενά 55 διοικητικών υπαλλήλων, όπως διαπίστωσε η Πρυτανεία από τον έλεγχο που έκανε στις ανάγκες του υφιστάμενου οργανογράμματος και τις λειτουργικές ανάγκες του ιδρύματος, σύμφωνα και με όσα είχε ζητήσει από τον Ιούλιο το Υπουργείο Παιδείας. Για τα κενά θα ενημερωθεί με έγγραφο το Υπουργείο.

Οι άλλοι δείκτες
Στο μεταξύ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπολείπεται σε προσωπικό και με βάση τα κριτήρια που περιλαμβάνει έγγραφο που έφτασε από το Υπουργείο Παιδείας στο ίδρυμα την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με τα οποία μπορούν τα Πανεπιστήμια να υπολογίσουν μόνα τους αν έχουν ελλείψεις ή πλεόνασμα προσωπικού.Ένας τρίτος δείκτης στον οποίο στάθηκε ο Πρύτανης, καθώς και μέσω αυτού αποδεικνύεται η έλλειψη προσωπικού, είναι η αναλογία διοικητικών υπαλλήλων – ανά μέλος ΔΕΠ, τονίζοντας πως «είμαστε πολύ κάτω από το μέσο όρο, αφού έχουμε τον τέταρτο χειρότερο συντελεστή στην χώρα»! Ερωτηθείς σχετικά με τα κενά που υπάρχουν στο ίδρυμα, είπε πως αυτά εντοπίζονται στις νεοσύστατες κοσμητείες τμημάτων που έχουν και σημαντικό έργο, στην Οικονομική Υπηρεσία, τη Φοιτητική Μέριμνα και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Στρατηγικού Σχεδιασμού.

«Θα συρρικνωθεί…»
Με την πρώτη διαθεσιμότητα έφυγαν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 19 υπάλληλοι. Ο κ. Αλμπάνης ανέφερε χθες ότι αν φύγουν κι άλλοι, το ίδρυμα θα συρρικνωθεί και δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στη λειτουργία και το έργο του. Και πρόσθεσε: «Εμείς θα σταθούμε σε συνεργασία με το Σύλλογο Διοικητικών και με τους υπόλοιπους κλάδους της Πανεπιστημιακής Κοινότητας οι οποίοι πλήττονται από τις αποφάσεις του Υπουργείου και σε συνεργασία με τα άλλα ιδρύματα θα προσπαθήσουμε να πείσουμε και την Κυβέρνηση και την κοινωνία ότι αυτό που γίνεται είναι άδικο».
Ταυτόχρονα, έκανε γνωστό ότι τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου με τα οποία έχει μιλήσει –το συγκεκριμένο όργανο δεν έχει συνεδριάσει ακόμα- συμφωνούν απολύτως με τις κινήσεις και τη στάση της Πρυτανικής Αρχής.

Δύσκολη η χρονιά
Kατά τα άλλα, ο Πρύτανης περιέγραψε την καινούρια ακαδημαϊκή χρονιά ως ιδιαίτερα δύσκολη τονίζοντας πως «η Πρυτανεία δίνει έμφαση στην φοιτητική μέριμνα, τη λειτουργία των εργαστηρίων και τη λειτουργία των υποδομών κυρίως στην θερμική ενέργεια», εκφράζοντας την ελπίδα ότι με συνετή διαχείριση και πολλή προσπάθεια η χρονιά θα ολοκληρωθεί ομαλά.

Ο Αντιπρύτανης
Σε ικανοποιητικό βαθμό έχουν προχωρήσει οι εργασίες σύνταξης οργανισμών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ανέφερε χθες ο Αντιπρύτανης Γιώργος Καψάλης, προσθέτοντας ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην ουσία έχει οργανισμό από το 1999, τον οποίο ωστόσο θα επεξεργαστεί επιτροπή που έχει οριστεί από το ίδρυμα.«Οργανόγραμμα σε επίπεδο διοικητικής δομής υφίσταται στο Πανεπιστήμιό μας και τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε στην επιτροπή και στη Σύγκλητο την ένταξη σ’ αυτό νέων δομών και υπηρεσιών που προέκυψαν μετά το 1999», τόνισε ο Αντιπρύτανης, προσθέτοντας πως με βάση το οργανόγραμμα αυτό, το Πανεπιστήμιο υπολείπεται κατά 55 θέσεις υπαλλήλων, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν και νέες δράσεις του ιδρύματος όπως η ΔΑΣΤΑ, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας αλλά και τμήματα που δεν υφίσταντο στον προηγούμενο οργανισμό του 1999.Σε ικανοποιητικό βαθμό έχουν προχωρήσει οι εργασίες σύνταξης οργανισμών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ανέφερε χθες ο Αντιπρύτανης Γιώργος Καψάλης, προσθέτοντας ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην ουσία έχει οργανισμό από το 1999, τον οποίο ωστόσο θα επεξεργαστεί επιτροπή που έχει οριστεί από το ίδρυμα.«Οργανόγραμμα σε επίπεδο διοικητικής δομής υφίσταται στο Πανεπιστήμιό μας και τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε στην επιτροπή και στη Σύγκλητο την ένταξη σ’ αυτό νέων δομών και υπηρεσιών που προέκυψαν μετά το 1999», τόνισε ο Αντιπρύτανης, προσθέτοντας πως με βάση το οργανόγραμμα αυτό, το Πανεπιστήμιο υπολείπεται κατά 55 θέσεις υπαλλήλων, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν και νέες δράσεις του ιδρύματος όπως η ΔΑΣΤΑ, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας αλλά και τμήματα που δεν υφίσταντο στον προηγούμενο οργανισμό του 1999.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ- Οι μετανάστες κρύφτηκαν στο camper

Συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της οικείας Λιμενικής Αρχής, 24χρονη οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος (τύπου camper) και οι δύο (02) συνεπιβάτιδες της ηλικίας 35 και 18 ετώνα ντίστοιχα, διότι διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν πέντε (05) αλλοδαπούς, κρυμμένους σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη κάτω από το κρεβάτι του οχήματος, στερούμενους ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα.

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ:Αποχώρησαν οι καταληψίες από το δημαρχείο Ιωαννίνων!

Αποχωρούν αυτή την ώρα οι περίπου 70 καταληψίες,από το δημαρχείο Ιωαννίνων.Οι νεαροί δεν προκάλεσαν καμία απολύτως ζημιά στο κτήριο.Ζήτησαν από τους υπαλλήλους να αποχωρήσουν και εγκατέστησαν μικροφωνική απ,όπου διάβαζαν κείμενα υπέρ των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων για 2 περίπου ώρες και αποχώρησαν ειρηνικά.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Τον άφησε τραυματισμένο στην άσφαλτο!!!

Γίνεται έκκληση από τους συγγενείς αν κάποιος γνωρίζει κάτι να ερθει σε επαφή με το λιμεναρχείο Πρέβεζας

Τροχαίο έγινε χθες  το πρωί στο Βαθύ Πρέβεζας. Ένα hyndai μπλε κατευθυνομενο στην Παραλιακή Πρέβεζας - Μαργαρωνας στην στροφή στα καύσιμα ενήργησε αντικανονική προσπέραση σε λεωφορείο πάνω στην στροφή. Αποτέλεσμα της προσπερασης ήταν ο οδηγός μηχανής που έρχονταν από την Μαργαρωνα στην προσπάθεια του να αποφύγει την σύγκρουση με το hyndai να βρεθεί στο έδαφος έχοντας τραυματιστεί αρκετά σοβαρά. Αμέσως ο οδηγός του λεωφορείου σταμάτησε και μαζί με επιβάτες προσεφεραν τις πρώτες βοήθειες στον οδηγό τις μοτοσυκλέτας και ειδοποίησαν το Λιμενικό την τροχαία και ασθενοφόρο ενώ ο οδηγός του hyndai εξαφανίστηκε αφήνοντάς τον μοτοσυκλετιστή τραυματισμένο στο έδαφος. Προ ανάκριση διενεργεί η λιμενικη αρχή Πρέβεζας Ενώ γίνεται έκκληση από τους συγγενείς αν κάποιος γνωρίζει κάτι να ερθει σε επαφή με το λιμεναρχείο Πρέβεζας.