Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

Τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» χαρίζουν ξανά ζωή στο ακριτικό Πωγώνι!

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ανακαίνιση της Μαθητικής Εστίας στις πρώην Σχολές Λάτση • Ανοίγει ξανά το Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο θα φοιτήσουν 35 μαθητές περίπου…

Σε πραγματικό «αιμοδότη» που θα χαρίσει ξανά ζωή τόσο στην ακριτική Πωγωνιανή όσο και στην ευρύτερη περιοχή, πρόκειται να μετατραπεί η «Κιβωτός του Κόσμου» του πατρός Αντωνίου Παπανικολάου, η οποία από το νέο σχολικό έτος (2013-14) διευρύνει τις δραστηριότητές της και στην Ήπειρο.Στην Μαθητική Εστία της Πωγωνιανής, της κωμόπολης που κατά το παρελθόν υπήρξε εκπαιδευτικός «φάρος» ολόκληρης της γύρω περιοχής μετά φυσικά από την ιστορική Βελλά, καθώς διέθετε το δεύτερο μαζί με αυτό της Ζωσιμαίας Σχολής πλήρες Γυμνάσιο (από το 1924), θα φιλοξενηθούν 30 με 35 παιδιά που προστατεύονται από την «Κιβωτό».

Επαναλειτουργούν σχολεία
Χάρη σ’ αυτά και με τη συμμετοχή λίγων ντόπιων μαθητών, θα επαναλειτουργήσει φέτος Τριτάξιο Δημοτικό Σχολείο, ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς θα μεγαλώνουν τα παιδιά της «Κιβωτού», θα φοιτήσουν στο Γυμνάσιο Πωγωνιανής, έως ότου τα επόμενα χρόνια λειτουργήσει εκεί και Γεωργική Σχολή.

Επισκευάζεται η Μαθ. Εστία
Για την στέγαση των παιδιών της «Κιβωτού» ήδη επισκευάζεται μια πτέρυγα στην Μαθητική Εστία των παλαιών Σχολών Λάτση, όπου διέμεναν παλιότερα οι σπουδαστές που φοιτούσαν σ’ αυτές.
Οι εργασίες ανακαίνισης των κτιρίων προχωρούν με γοργό ρυθμό, ενώ ο πατήρ Αντώνιος και οι συνεργάτες του επισκέφτηκαν μέχρι τώρα αρκετές φορές την Πωγωνιανή και συνεργάστηκαν με τοπικούς παράγοντες για τη λειτουργία της «Κιβωτού». Μάλιστα, ο ιερέας μαζί με 90 παιδιά περίπου βρέθηκε στην ακριτική κωμόπολη και το Δεκαπενταύγουστο και συμμετείχαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, δίνοντας έτσι μία πρόγευση της παρουσίας των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου» στην περιοχή!

Ξανά παιδικές φωνές
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την διακοπή λειτουργίας των Σχολών Λάτση είχε κλείσει το Δημοτικό Σχολείο της Πωγωνιανής, ενώ φέτος καταργήθηκαν και οι Λυκειακές Τάξεις που είχαν απομείνει στο Γυμνάσιό της, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να «σβήσει» κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα στην Πωγωνιανή. Τώρα, χάρη στην πρωτοβουλία του πατρός Αντωνίου, παιδικές φωνές θα αντηχήσουν ξανά στα σχολεία και τα σοκάκια του χωριού που βρίσκεται μερικές μόλις εκατοντάδες μέτρα απ’ τα Ελληνο – Αλβανικά σύνορα. Γεγονός ιδιαίτερης εθνικής σημασίας για την Ήπειρο και για τη χώρα μας γενικότερα!Για την λειτουργία παραρτήματος της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή σημαντική υπήρξε η συμβολή του Δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, καθώς και του Αντιδημάρχου και πρώην Κοινοτάρχη Πωγωνιανής Στέλιου Κουκουλάρη.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

«ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΕΞΙΤΗΡΙΑ» και στην ΕΛΛΑΔΑ

Γράφει ο Ανδρέας Λύτρας

Στα τέλη του Ιουλίου (30/7/2013) σφραγίστηκε η συμφωνία μεταξύ ΕΛΛΑΔΟΣ και ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ στην ΥΓΕΙΑ.Άρχισε με την επίσκεψη στη χώρα μας της Μέρκελ (9/10/2012), συνεχίστηκε όλο το χρονικό διάστημα με διάφορες επιτροπές του Ράϊχενμπαχ και κλείστηκε με την επίσκεψη στην Αθήνα του Σόϊμπλε (18//7/2013).Υπουργός Υγείας: με συνεχόμενες πράξεις – ντιρεκτίβες – εμφανίσεις στα ΜΜΕ έχει γίνει πιο «μνημονιακός» και από την τρόϊκα, μεταφέροντας το σκληρό νεοφιλελεύθερο δόγμα σε μια απάνθρωπη και βίαια πολιτική στο χώρο της υγείας (σε τριτοκοσμικά επίπεδα).Αναγγέλλει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πρότυπο τις ασφαλιστικές εταιρείες, θεραπευτικά πρωτόκολλα παντού από ιδιωτικές εταιρείες και ιδιώτες ελεγκτές και μετατρέποντας τον ΕΟΠΥΥ από «πάροχο» υπηρεσιών υγείας σε «αγοραστή».Η χώρα μας θα προμηθευτεί τα Γερμανικά Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), το σύστημα τιμολόγησης των υπηρεσιών στα νοσοκομεία και νέους κανόνες που θα λειτουργήσουν υποχρεωτικά παντού, για την εξοικονόμηση πόρων όπως προαναγγέλλει ο υπουργός την ώρα που από τις επιλογές – εφαρμογές του μνημονίου έχει αποκλεισθεί από την πρόσβαση στο σύστημα υγείας μεγάλο μέρος του πληθυσμού, λόγω ανεργίας (27,6%) – ανασφάλιστης εργασίας – αδυναμία πληρωμής.ΑΞΙΖΕΙ λοιπόν να δούμε που οδηγούμαστε.
ΕΛΛΑΔΑ: Από την υγεία σαν «κοινωνικό αγαθό» και την δωρεάν πρόσβαση, φτάσαμε την υγεία ούτε «δωρεάν» ούτε «δημόσια» να είναι και να στοιχίζει ακριβά στον πολίτη, με την συνειδητή πολιτική της συρρίκνωσης – απαξίωσης – ιδιωτικοποίησης (μέσα από την υποχρηματοδότηση – κλείσιμο και αλλαγή ρόλων νοσοκομείων – κούρεμα οργανισμών και θέσεων – μείωση κατά 770 τμημάτων και κλινικών – υποστελέχωσης – διαθεσιμότητας – απολύσεων κ.λ.π.).Έτσι εφαρμόζονται πλήρως οι μνημονιακές υποχρεώσεις.
α) Μείωση του κόστους στο χώρο της υγείας από 10,5% σε 5% του ΑΕΠ.
β) Μετακύλιση του κόστους περίθαλψης στους ασθενείς και όποιος αντέξει.
γ) Δημιουργία «ζωτικού χώρου» για την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ταυτόχρονα το «κράτος πρόνοιας» και το «δίχτυ προστασίας» έχουν καταρρεύσει, συνεχείς περικοπές από παντού, αποκαλυπτικά τα στοιχεία για τις κοινωνικές δαπάνες σε πραγματικές τιμές (το 2009 ήταν 55,2 δις, το2013 θα κλείσουν στα 40,3 δις) μείωση κατά 27%.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το μοντέλο της Γερμανίας είναι τελείως αντίθετο με το πρώην Ελληνικό (υγεία κοινωνικό αγαθό) βλέπει «τους ασθενείς σαν πελάτες».Αναλυτικά στοιχεία:
1) Αντιμετωπίζει την δημόσια υγεία σαν ένα κλάδο – τομέα που μπορούν να επιτευχθούν κέρδη.
2) Δεν υπάρχουν δωρεάν παροχές σε κανέναν.
3) Οι παροχές αυτές πρέπει να πληρώνονται σε υψηλό βαθμό από τον πολίτη.
4) Τα νοσοκομεία χρηματοδοτούνται βάσει των εσόδων τους, αυτό σημαίνει:
α) Πλήρη κοστολόγηση όλων των ιατρικών πράξεων και ξενοδοχειακώνπαροχών.
β) Θεραπευτικά πρωτόκολλα ανταγωνιστικά μεταξύ των νοσοκομείων.
γ) Τα δύο πιο πάνω (α και β) δημιουργούν τον απάνθρωπο ανταγωνισμό μεταξύ «επικερδών» ασθενών και εκείνων που αποτελούν «χασούρα».
5) Δέκα χρόνια έκαναν να εφαρμοστούν σε συνθήκες «νορμάλ» τα «επιτυχημένα ΚΕΝ» που δε θα βάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα.
Αποτέλεσμα της πιο πάνω πολιτικής – εφαρμογής των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ) είναι η χορήγηση σε μια μαζική μορφή των «αιματηρών εξιτηρίων».
Αυτό σημαίνει νωρίτερα εξιτήρια από τον πραγματικό χρόνο νοσηλείας (Μ.Ο. Νοσηλείας), πριν ολοκληρωθεί η θεραπεία ακόμη και χειρουργικών ασθενών με … «ανοιχτές τομές – πληγές».
Οι παραπάνω μέρες παραμονής στο νοσοκομείο χρεώνονται στον ασθενή πλήρως (100%), με αποτέλεσμα να εξαρτάται η σωστή αποθεραπεία - ανάρρωση του ασθενούς από την οικονομική δυνατότητά του.
Τα πρόωρα εξιτήρια έχουν σαν αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ασθενών να επανέρχονται στα νοσοκομεία με διάφορα προβλήματα – επιπλοκές, με μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τους και επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.Η εφαρμογή του μοντέλου της Γερμανίας στη χώρα μας κάνει πλέον το σύστημα ΥΓΕΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ και όποιος ΑΝΤΕΞΕΙ.
Έτσι η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ είναι ΕΔΩ.
1) Καθημερινά θα αυξάνεται ο αριθμός των αποκλεισμένων πολιτών από το σύστημα υγείας.
2) Καθημερινά θα αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών και οι ουρές στα κοινωνικά ιατρεία – φαρμακεία.
3) Καθημερινά θα αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που θα διακόπτουν την θεραπευτική – φαρμακευτική αγωγή ή δεν θα την πραγματοποιούν.
4) Καθημερινά θα υποβαθμίζεται δραματικά η ποιότητα ζωής των πολιτών.
5) Η όλη αυτή κατάσταση θα οδηγεί στην μείωση του προσδόκιμου Επιβίωσης.
ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τους ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

Μπλόκο σε αυτοκίνητο με κοκαΐνη και ηρωίνη στην Κακαβιά!!!

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ

Οι αλβανικές αρχές στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς συνέλαβαν δύο άτομα που είχαν στην κατοχή τους ένα κιλό κοκαΐνη, 300 γραμμάρια ηρωίνη και ένα κιλό χασίς.Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Αργυρόκαστρου είπε ότι τα ναρκωτικά βρέθηκαν κρυμμένα στον προφυλακτήρα αυτοκίνητου με αλβανικές πινακίδες που οδηγούσε 45χρονος από το Φιέρι και ταξίδευε προς την Ελλάδα.

Δήλωση Χρήστου Μαντά για τη Μεταλλουργική

Δήλωση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά σχετικά με το σχεδιαζόμενο ακαριαίο θάνατο των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου:«Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις είναι πλέον ξεκάθαρο πως πρέπει να δοθεί ένα τέλος στα παρασκηνιακά και επικοινωνιακά παιχνίδια μεταξύ Τρόικας και Κυβέρνησης αναφορικά με το επικείμενο κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), αλλά και το μέλλον της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου (ΜΒΗ). Καμία από τις «λύσεις» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση δεν στηρίζει ούτε την Αμυντική Βιομηχανία ούτε τους εργαζόμενους.Η Μεταλλουργική έχει παρόν, μέλλον και κρίσιμο ρόλο στην παραμεθόριο. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από το γεγονός ότι από το 2010 λειτουργεί με τα έσοδα από τις παραγγελίες της και από το ότι έχει και μπορεί να διεκδικήσει και άλλες παραγγελίες στη διεθνή αγορά αν στηριχθεί κατάλληλα.Επιπλέον πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Μεταλλουργική, που σκόπιμα χαρακτηρίζεται ως «πολιτική», είναι απολύτως απαραίτητη για να βγει αμυντικό υλικό (κυάθια), το οποίο σε διαφορετική περίπτωση χρειάζεται να εισαχθεί.Θα επαναλάβουμε για ακόμα μια φορά τη θέση μας πως βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κακοδιαχείριση των κομματικών διοικήσεων που τόσα χρόνια συσσώρευσαν χρέη, αλλά και τη σημασία που θα έχουν οι μονάδες αυτές σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς για ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.»Τελειώνοντας τη δήλωσή του, ο βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς τονίζει: «Είναι επιβεβλημένο όλοι οι θεσμικοί παράγοντες και φορείς της περιοχής να πάρουν ξεκάθαρη θέση πάνω στο θέμα και όλη η κοινωνία να αγωνισθεί για να μην κλείσει η Μεταλλουργική.»

Αμφισβητούν οι γιατροί την κατάταξη των συστημάτων Υγείας

Έντονη αμφισβήτηση από την πλευρά των γιατρών προκαλεί η κατάταξη των συστημάτων Υγείας, που δημοσίευσε το πρακτορείο Bloomberg, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατακτά την 30η θέση αξιολόγησης, ενώ την ίδια θέση καταλαμβάνει και η Γερμανία.Η κατάταξη αυτή «δεν έχει καμία σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση, όταν τοποθετεί στην 11η θέση τη Λιβύη, που έχει κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας τα 398 δολάρια, στην 20η θέση το Εκουαδόρ, με δαπάνη τα 332 δολάρια και στην 38η θέση τη Δανία, με κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας τα 6648 δολάρια» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας. «Δυστυχώς ένα ακόμη success story έχει άδοξο τέλος» προσθέτει ο κ. Βαρνάβας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ:«Το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σημαίνει ότι από την 1η Λυκείου αρχίζουμε το φροντιστήριο»

«Το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σημαίνει ότι από την 1η Λυκείου αρχίζουμε το φροντιστήριο», τόνισε ο Χρήστος Μαντάς.Κατά την παρέμβαση του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων σχετικά με το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς το χαρακτήρισε ως νομοσχέδιο σκληρής νεοφιλελεύθερης κοπής που συρρικνώνει τη Δευτεροβάθμια τυπική εκπαίδευση και προσπαθεί να την απαξιώσει ακόμη περισσότερο, για να προσφέρει το μεγαλύτερο τμήμα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Συνοπτικά το νομοσχέδιο σημαίνει ότι από την 1η Λυκείου αρχίζουμε το φροντιστήριο.Η πρόταση τομή του ΣΥΡΙΖΑ για την ουσιαστική αυτονόμηση της Δευτεροβάθμιας βαθμίδας εκπαίδευσης είναι η ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια. Βεβαίως πρέπει να λυθούν κάποια ουσιαστικά και τεχνικά ζητήματα, αλλά αυτή θα μπορούσε να είναι η μεγάλη τομή που θα άλλαζε ριζικά όλο το πλαίσιο.Επισημάνθηκε πως η κυβέρνηση έχει κατεδαφίσει τις ζωές χιλιάδων μαθητών, των πιο αδύναμων και φτωχών στρωμάτων και έχει θέσει σε διαθεσιμότητα και «στο σπιράλ της απόλυσης» χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε απαράδεκτες διαδικασίες με τις μετατάξεις διαλύοντας τις ζωές εκατοντάδων εκπαιδευτικών και ταυτόχρονα ξεπουλά στα ιδιωτικά συμφέροντα μεγάλο μέλος της τεχνικής εκπαίδευσης.Τα κεφάλαια του νομοσχεδίου που αφορούν στη μη τυπική εκπαίδευση είναι ενδεικτικά της μεροληψίας που επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. Ποια δημόσια ΙΕΚ και ποια ΣΕΚ μπορούν να στηθούν σε μισό μήνα, να στελεχωθούν και να παρέχουν προγράμματα κατάρτισης, πόσο μάλιστα εξ αποστάσεως, ενώ τα ιδιωτικά μαγαζιά έχουν ήδη στηθεί;Επιπλέον, ουσιαστικά οι ίδιες εταιρείες που θα προσφέρουν κατάρτιση - ιδιωτικά ΙΕΚ, ΣΕΚ κ.λπ. - θα μπορούν να παίρνουν κονδύλια για την κατάρτιση των μαθητών μέσω εκπαιδευτικών κουπονιών και για τη μαθητεία τους, αλλά ταυτόχρονα θα «νοικιάζουν» και εργαζόμενους. Αυτή η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα μεταφράζεται σε «δίδακτρα» και «εξέταστρα» συνδυασμένη με τη συρρίκνωση και την απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης.Αναφορικά με την Ανώτατη Εκπαίδευση, απευθυνόμενος στον Υπουργό ο κύριος Μαντάς δήλωσε πως «πρέπει να ξεχάσει οποιαδήποτε προσπάθεια να πάρει χιλιάδες κεφάλια από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα». Υποστήριξε δε την άποψή του αναφέροντας τη σχέση υποστηρικτικού προσωπικού προς φοιτητές στα ιδρύματα του εξωτερικού , που και η ίδια η κυβέρνηση προβάλει ως πρότυπα.Τέλος δήλωσε πως πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι η Κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρόκειται να δεχθεί την κατάφωρη και αντισυνταγματική παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην εκπαίδευση και με συντεταγμένο τρόπο θα άρει τις αδικίες.

Η Δημοτική Αρχή του Μετσόβου για τον χαρακτηρισμό του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ

Η Δημοτική Αρχή του Μετσόβου αποδοκιμάζει κατηγορηματικά τον ατυχή χαρακτηρισμό του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κ.Αλέξη Τσίπρα περί «βλαχοδημάρχων».Ένας αδόκιμος όρος που, για να περιγράψει πολιτευτές που κορδωμένοι περιφέρονται τάζοντας, κυριολεκτικά, «νερό από τη Σαχάρα», χρησιμοποιεί ως πρώτο συνθετικό τη λέξη βλάχος.Δεν γνωρίζουμε από πότε οι Βλάχοι πέρασαν ως συνώνυμο του «αγροίκου» στη γλώσσα μας. Ίσως κάποιοι κουλτουριάρηδες μεγαλοαστοί πολιτικοί, τύπου Τσίπρα, προκειμένου να τραβήξουν διαχωριστική γραμμή μεταξύ της «ιντελιγκέντσια» τους και της αγνής και άδολης φυσικότητας που αντιπροσωπεύουν οι ορεσίβιοι δημιούργησαν αυτό τον απαξιωτικό, για τους Βλάχους, όρο.Σας γνωρίζουμε, όμως, κ.Τσίπρα, ότι οι Βλάχοι δεν είναι οι άξεστοι των βουνών που πιθανόν φαντάζεστε. Μιλάμε για ανθρώπους με μόρφωση, με τρόπους και πνευματική καλλιέργεια, εμπόρους, επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και ευεργέτες. Κυρίως αυτό το τελευταίο, κ.Τσίπρα, θα έπρεπε να το ξέρετε ως απόφοιτος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στο οποίο σπουδάσατε έγινε χάρη στη μεγαλοσύνη κάποιων ευεργετών Βλάχων. Ή μήπως λόγω των συνδικαλιστικών σας ασχολιών δεν έχετε πατήσει το πόδι σας σε αυτό;Ακόμη, σας υπενθυμίζουμε ότι Βλάχοι έχτισαν τη μισή Αθήνα, Βλάχοι σμίλευσαν το βωμό της λευτεριάς των Ελλήνων από τους Τούρκους, βλ. Ρήγας Φεραίος, Βλάχοι υπήρξαν μέλη της Φιλικής Εταιρείας, βλ. Ιωάννης Κωλέττης, Βλάχοι ήταν οι Απόστολος Αρσάκης, Κωνσταντίνος Ζάππας, Μιχαήλ Τοσίτσας και Γεώργιος Αβέρωφ. Εξάλλου «όλοι οι μεγάλοι Ευεργέτες ήταν Βλάχοι, εκτός από τον Αντρέα Συγγρό». Μακρύς ο κατάλογος των Βλάχων που διακρίθηκαν στις τέχνες και στα γράμματα, στο εμπόριο αλλά και στην πολιτική προσφέροντας στο κοινό καλό και διακρινόμενοι για τις πράξεις και τα έργα τους και λιγότερο για τα άστοχα λεγόμενα τους.Τέτοια άστοχα και αδόκιμα λεγόμενα φέρουν στην επικαιρότητα πολιτικούς με μηδενικά ιδανικά και παρωχημένη ιδεολογία που βουλιάζουν στην πολιτική τους μηδαμινότητα και στην ανυπαρξία του πολιτικού τους κενού. Αλλιώς πολιτικοί, τύπου Τσίπρα θα ήταν απλώς πρωταγωνιστές στο Θέατρο Σκιών του αείμνηστου Ευγένιου Σπαθάρη ενώ με τις γνωστές τους μπουρδολογίες μπορεί να κρατηθούν στην επικαιρότητα, ως πότε όμως; Κάποτε κι αυτά τα φώτα θα σβήσουν…Αγαπητέ, Αλέξη Τσίπρα, αν με τους «βλαχοδήμαρχους» εννοείς όσους πάσχουν από έλλειψη κουλτούρας, καλλιέργειας και ηθικής έκανες ένα βήμα προς την αυτογνωσία κι εμείς ως Δημοτική Αρχή Μετσόβου σου θυμίζουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί Βλάχοι.Εμείς ως πραγματικοί Βλάχοι, μεν, είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας, ως Δημοτική Αρχή, δε, είμαστε διπλά περήφανοι που υπηρετούμε στο ορεινό Μέτσοβο, δικαιωνόμαστε καθημερινά για τον αγώνα που δίνουμε και διαβεβαιώνουμε τους δημότες μας ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, οι στόχοι μας θα επιτευχθούν, καθώς η ανοδική πορεία ανάπτυξης όλου του Δήμου Μετσόβου αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη του έργου μας μέχρι σήμερα.

Ο «Βλαχοδήμαρχος» Μετσόβου
Νικόλαος Τσομπίκος

Σε χώρο ακατάλληλο θα μεταστεγαστεί το Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Ιωαννίνων !!!


Ο Περιφερειακός Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) Ηπείρου, δια του Δ.Σ., ενημερώνει τους πολίτες των Ιωαννίνων ότι, όπως όλα δείχνουν, το Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Ιωαννίνων (Περιφερειακό Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. για την Ήπειρο) θα μεταστεγαστεί σε άλλο χώρο, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν πληροί τις ανάγκες του (σχολικός χώρος με ανεπαρκή και ακατάλληλα γραφεία) και αποτελεί εκ νέου υποβάθμιση, εφόσον επί επτά έτη στεγαζόταν σε ανάλογο χώρο και δεν έχει συμπληρώσει τα τέσσερα που βρίσκεται στο υπάρχον κτίριο. Το Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. αποτελεί μία ψυχοκοινωνική υπηρεσία με εκπαιδευτικό προσανατολισμό και χρειάζεται το ελάχιστο των συνθηκών για να λειτουργήσει ικανοποιητικά (δηλ. αυτονομία, διασφάλιση συνθηκών απορρήτου, ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον). Οι συμπολίτες μας, που έχουν χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία, γνωρίζουν την αλήθεια των όσων γράφονται. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, για τη μετακίνηση της υπηρεσίας το 2009 η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει την ευθύνη των λειτουργικών εξόδων για το Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., δαπάνησε αρκετές χιλιάδες ευρώ, τα οποία θα πεταχτούν, εφόσον θα χρειαστεί να επανέλθει το κτίριο στην πρότερη κατάσταση και όχι μόνο.Η Αντιδήμαρχος κυρία Τσίλη, ανακοίνωσε πρόσφατα στα τηλεοπτικά μέσα ότι, το 9ο Λύκειο θα μεταφερθεί στο χώρο που στεγάζεται σήμερα το Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. (Αμαλθείας 12), προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα στενότητας χώρου που αντιμετωπίζει. Κανείς, ωστόσο, από όσους έχουν εμπλακεί έως σήμερα στη διαδικασία συζητήσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν έλαβε υπόψη του τις αποδεδειγμένες ανάγκες του Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. και το γεγονός ότι εξυπηρετεί το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού του Νομού Ιωαννίνων.Επανειλημμένα έχουν κατατεθεί γραπτά και προφορικά οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την έλλειψη χώρων για την υπηρεσία, αλλά όλα δείχνουν ότι καμία σημασία αυτό δεν έχει. Τίθεται συνεχώς το εξής αποπροσανατολιστικό δίλλημα: ή το σχολείο θα λειτουργήσει ή το Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.. Πίσω από το δίλλημα φωλιάζει η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για αυτή την υπηρεσία, η λανθασμένη ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της. Και κατά πως φαίνεται το Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. έρχεται δεύτερο. Και φυσικά οι εκατοντάδες οικογένειες του Νομού Ιωαννίνων, που εξυπηρετούνται από αυτή την υπηρεσία καθημερινά, οι μαθητές που αξιολογούνται και παρακολουθούνται δεν χρήζουν ίσης αντιμετώπισης.Ενημερώνουμε λοιπόν τους συμπολίτες μας, ως οφείλουμε, ότι η απουσία επαρκών και κατάλληλων χώρων για τη λειτουργία του Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. θα αποτελέσει ένα άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα στην ανταπόκρισή του για την κάλυψη των αναγκών τους. Η υποστελέχωση, για την οποία αγωνιζόμαστε από πέρυσι, είναι το πρώτο.Εκφράζουμε τη βαθειά μας θλίψη για την κακή μεταχείριση αυτής της υπηρεσίας, που ενώ θα έπρεπε να αποτελεί πρώτη μέριμνα των υπευθύνων, που ενώ θα έπρεπε να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στελεχωθεί περαιτέρω, έτσι ώστε να γίνονται στο χώρο οι ακριβοπληρωμένες θεραπείες των μαθητών, για μία ακόμη φορά δείχνουν ότι, επιδερμικά ενδιαφέρονται, ενώ πολύ συχνά τελευταία αντιπαραθέτουν απόψεις και σχόλια, των οποίων γινόμαστε αποδέκτες, που κάθε άλλο παρά τιμητικά για τους ίδιους είναι.Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, για τις εξελίξεις και την ακρίβεια των γεγονότων, έτσι ώστε να γνωρίζουν ότι, για την αδυναμία εξυπηρέτησής τους έτσι όπως την δικαιούνται, οι τελευταίοι που θα φταίνε θα είναι το προσωπικό της υπηρεσίας. Άλλωστε οι πολιτικοί συχνά χρεώνουν στο προσωπικό το χρόνο αναμονής των οικογενειών, που κατά πως φαίνεται μόνο δική τους ευθύνη δεν είναι.

 Περιφερειακός Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής 

ΠΡΕΒΕΖΑ:Εκθεση ζωγραφικής από τον Σταύρο Βλάχο στην Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης

Mια αλλιώτικη έκθεση ζωγραφικής, στην οποία κυριαρχεί το γυναικείο κορμί θα παρουσιάσει στο ισόγειο της Θεοφανείου Αίθουσας Τέχνης ο πρεβεζάνος καλλιτέχνης Σταύρος Βλάχος.Ο Σταύρος Βλάχος, γνωστός όχι μόνο από τις εικαστικές του δημιουργίες αλλα και από την συμμετοχή του στα κοινά, ξαφνιάζει ευχάριστα με τα έργα του τα οποία πλαισιώνει με στίχους ποιημάτων .Η έκθεση θα ξεκινήσει από σήεμρα Τετάρτη 4 και θα παραμείνει ανοιχτή έως και το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου από ώρες 18.30 μ.μ έως 23.30 μμ ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη στις 20.30 το βράδυ.Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να δει εκτός από τις Γυμνές δημιουργίες τους Σταύρου Βλάχου, θαλασσογραφίες και έργα με διάφορα θέματα και διάφορες τεχνοτροπίες.Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμη δύο έργα γλυπτικής σε γρανίτη του δημιουργού .

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Καναλάκι Πρέβεζας

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο στη περιοχή του Καναλακίου προς Μπουτάρη.Στο σημείο κλήθηκε Πυροσβεστική υπηρεσία Πάργας,όπου έσπευσαν σύμφωνα με τις πληροφορίες 2 οχήματα με 5 άντρες.Η φωτιά τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο.

Έρχεται το 2014, με 14 νέους σταθμούς διοδίων στους αυτοκινητόδρομους

Προβλέπονται νέοι και στην Εγνατία Οδό

Με 14 νέους σταθμούς διοδίων -πλην Εγνατίας- μας έρχεταιτο 2014, εφόσον η διαδικασία επανεκκίνησης των έργων ολοκληρωθεί στα τέλη φθινοπώρου, οι παραχωρησιούχοι θα είναι σε θέση να προχωρήσουν στην «ενεργοποίηση» των σταθμών, όπως άλλωστε προβλέπουν οι συμβάσεις, προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους. Πρόκειται για πέντε νέους «μετωπικούς» σταθμούς διοδίων και εννέα «πλευρικούς» στα σημεία εισόδου των εθνικών οδών. Οι διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει ανάμεσα στο Δημόσιο, τους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες για την επανεκκίνηση των τεσσάρων «παγωμένων» οδικών έργων, επαναφέρει σε πρώτη προτεραιότητα και το θέμα της λειοτυργίας νέων σταθμών διοδίων. Πόσοι σταθμοί όμως απομένει να δημιουργηθούν μέσα στο 2014; Θα αναφέρουμε μόνο αυτούς που σχετίζονται άμεσα με τις μετακινήσεις από και προς την Ήπειρο. Στην Εθνική Οδό Ελευσίνας - Πάτρας, σύμφωνα με τη σύμβαση, η Ολυμπία Οδός έχει το δικαίωμα να μετατρέψει τα διόδια της Ελευσίνας και του Ισθμού σε αμφίπλευρα, δηλαδή να εισπράττει διόδια και στις δύο κατευθύνσεις. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία νέων σταθμών διοδίων στο Ζευγολατιό, τα Νικολέικα και το Ρίο, καθώς και πλευρικών σταθμών στα Αραχωβίτικα, τα Καλάβρυτα, την Ακράτα, το Δερβένι, το Κιάτο και το Ζευγολατιό. Στον Ε-65, σύμφωνα με τη σύμβαση, η Κεντρική Οδός, που έχει αναλάβει την κατασκευή του Ε65 και την εκμετάλλευση του τμήματος Σκάρφειας - Ραχών (της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης) είχε από τη σύμβαση παραχώρησης δικαίωμα να λειτουργήσει άμεσα δύο σταθμούς διοδίων στον Μαλιακό. Η ανακατασκευή του συγκεκριμένου τμήματος από το Δημόσιο δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει με καθυστέρηση μόνο ο ένας από τους δύο σταθμούς διοδίων. Θέμα χρόνου είναι και η τοποθέτηση νέων διοδίων στην Εγνατία Οδό, με το σχεδιασμό να θεωρεί πιθανά τα διόδια σε Δροσοχώρι και Ηγουμενίτσα.

ΠΡΕΒΕΖΑ-Πυρκαγιά σε αγροτεμάχιο στον Μύτικα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν λίγο σε ιδιωτικό αγροτεμάχιο στη περιοχή του Μύτικα Πρέβεζας. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ,όπου έσπευσαν 3 οχήματα 2 υδροφόρα και ένα επιβατικό με 6 άντρες ,μεταξύ αυτών και ο Υποδιοικητής κ.Βαρδής. Αμέσως οι άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ρίχτηκαν στη μάχη και πρόλαβαν τα χειρότερα. Η έκταση η οποία υπέστη ζημία υπολογίζεται γύρω στο μισό στρέμμα περίπου .

Παρίστανε τον πρόεδρο ανύπαρκτης οργάνωσης εθελοντισμού και εξαπατούσε συστηματικά πολίτες!!!

Έχει καταδικαστεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα-Διατηρούσε γραφείο στην περιοχή της Καλούτσιανης Ιωαννίνων 

Συνελήφθη χθες  το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, κατόπιν εντάλματος σύλληψης του κ. Ανακριτή Ιωαννίνων, 40χρονος , για υπόθεση απάτης, που αφορούσε ανύπαρκτη οργάνωση εθελοντικών δραστηριοτήτων.Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2012, ο 40χρονος προσποιούμενος τον πρόεδρο οργάνωσης εθελοντικών δραστηριοτήτων, εξαπατούσε συστηματικά ανυποψίαστους πολίτες, από τους οποίους αποσπούσε χρηματικά ποσά για τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες και παροχές δήθεν εθελοντικού χαρακτήρα.Συγκεκριμένα, ο 40χρονος προσέγγιζε μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης (facebook) διάφορους πολίτες, οι οποίοι εκδήλωναν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες εθελοντισμού, μέσω της εγγραφής τους στην υποτιθέμενη «Ελληνική Ένωση Έρευνας & Διάσωσης Ιωαννίνων» και στη συνέχεια, αφού τους κέρδιζε την εμπιστοσύνη, τους εξαπατούσε εισπράττοντας χρήματα, για δήθεν παροχές και δραστηριότητες.Σημειώνεται ότι για να γίνει πιστευτός, διατηρούσε γραφείο στην πλατεία Σαπουντζάκη στην περιοχή της Καλούτσιανης Ιωαννίνων, όπου έδρευε η εν λόγω «Ένωση» και εκμεταλλευόμενος τη μετέπειτα διαπροσωπική τους σχέση, τους έπειθε είτε να καταβάλλουν χρηματικά ποσά, ως μηνιαία συνδρομή για τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες εθελοντισμού, είτε να προβαίνουν σε αγορές αγαθών και υπηρεσιών, για πλασματικές ανάγκες της οργάνωσης.Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχει εξακριβωθεί ότι εξαπάτησε έξι (6) πολίτες, από τους οποίους απέσπασε συνολικά το χρηματικό ποσό των (54.310) ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των πολιτών που εξαπατήθηκαν είναι μεγαλύτερος.Υπογραμμίζεται ότι ο 40χρονος, κατά το παρελθόν είχε συλληφθεί, κατηγορηθεί και καταδικαστεί για παρόμοια αδικήματα.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η προανάκριση διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Φθινοπωρινά μαθήματα Ιστιοπλοΐας από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ιωαννίνων


Φθινοπωρινά μαθήματα ιστιοπλοΐας για παιδιά και εφήβους στη Λίμνη θα διοργανώσει ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ιωαννίνων (Ι.Ο.Ι.) από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι εγγραφές και τα μαθήματα αρχίζουν την Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, ώρα 6 μ.μ. στο Λεμβαρχείο αριθμ. 11 του Ε.Α.Ν.Κ.Ι. (είσοδος κλειστού γυμναστηρίου).Στα μαθήματα μπορούν να συμμετέχουν παιδιά και έφηβοι ηλικίας από 6 έως 18 ετών. Η εκπαίδευση των παιδιών θα γίνεται από πεπειραμένους ιστιοπλόους προπονητές και υπό την συνοδεία ταχύπλοου φουσκωτού. Τα μαθήματα θα γίνονται με σκάφη τύπου Optimist και Laser 4.7 του Ομίλου, αρχικά κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, ώρες 6 με 8 μ.μ. και μετά την έναρξη των σχολικών μαθημάτων κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 11 π.μ.. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.: 6974 810 004 ή 6974 588 416.

ΙΚΑ - ΕΤΑΜ: Προϋποθέσεις για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης

Τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης, πλήρους ή μειωμένης, από ίδιο δικαίωμα σε ασφαλισμένους που υπήχθησαν στην ασφάλιση για πρώτη φορά πριν από την 1.1.1993, αναφέρει σε εγκύκλιό του το ΙΚΑ.Δεύτερη πλήρη κύρια σύνταξη δικαιούνται οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη λόγω γήρατος ή αναπηρίας από άλλον φορέα κύριας ασφάλισης ή από το Δημόσιο, εφόσον κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 6.000 ημέρες ασφάλισης (20 έτη).Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη ως ανάπηροι και θύματα πολέμου, καθώς και οι μητέρες που λαμβάνουν ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας.Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που το έτος 2011 συμπλήρωσε 10.500 ημέρες μεικτής ασφάλισης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, δικαιούται δεύτερη πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας του και 10.800 ημέρες ασφάλισης.Ακόμη, ασφαλισμένη που το έτος 2011 συμπλήρωσε 6.000 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες 4.800 στον Κώδικα Βαρέων και Ανθυγιεινών (Κ.Β.Α.Ε), δικαιούται δεύτερη πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος με τη συμπλήρωση του 56ου έτους της ηλικίας της, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει πραγματοποιήσει και τις απαιτούμενες 1.000 ημέρες ασφάλισης στον Κ.Β.Α.Ε. εντός 13 ετών πριν από τη συμπλήρωση αυτής της ηλικίας.Δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος με ποσό μειωμένο κατά 50%, δικαιούνται άνδρες ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 4.800 ημέρες μεικτής ασφάλισης (16 χρόνια) και το 65ο έτος της ηλικίας τους και γυναίκες ασφαλισμένες που έχουν συμπληρώσει τον ίδιο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας των 60 ετών.Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι από 1/1/2011 το όριο ηλικίας των 60 ετών, που ίσχυε το 2010 για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος, μειωμένης κατά 50%, αυξάνεται κατά ένα έτος και για κάθε επόμενο έτος, μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους.Για παράδειγμα, ασφαλισμένη η οποία συμπλήρωσε το 2011 το 60ό έτος της ηλικίας της και 4.800 ημέρες ασφάλισης μπορεί να πάρει δεύτερη σύνταξη μειωμένη κατά 50% μόλις συμπληρώσει το 61ο έτος της ηλικίας της.Για τους ασφαλισμένους που έχουν ασφαλιστεί στον Κ.Β.Α.Ε. για 4.800 ημέρες δεν προβλέπεται χορήγηση δεύτερης σύνταξης σε μικρότερο όριο ηλικίας (με μειωμένο κατά 50% ποσό).Τα ελάχιστα όρια των 6.000 ή 4.800 ημερών ασφάλισης ισχύουν και για τη λήψη πλήρους ή μειωμένης επικουρικής σύνταξης από το πρώην ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ που έχει ενταχθεί στο ΕΤΕΑ).Παρέχεται τέλος, η δυνατότητα συμπλήρωσης του χρόνου που απαιτείται για τη λήψη μιας επικουρικής και για συνταξιούχους που δεν είχαν 4.500 ημέρες πριν από την αύξηση των ορίων και των απαιτούμενων ετών ασφάλισης.Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ που συνταξιοδοτήθηκε από 1/1/2009, χωρίς επικουρική επειδή δεν είχε 4.200 ημέρες εργασίας, απασχολούμενος έως το τέλος του 2009, μπορεί να συμπληρώσει τις 4.500 ημέρες που απαιτούνταν την 1/1/2010 για να λάβει επικουρική σύνταξη.

Σε αποχή οι δικηγόροι στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως και αποφάσισε καταρχήν την αποχή των δικηγόρων της χώρας από τα καθήκοντά τους στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, ενώ «επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες».Στη σημερινή συνεδρίαση έγινε εκτίμηση της κατάστασης σχετικά με τα ανοιχτά ζητήματα που εξακολουθούν να υφίστανται ως προς τον υπό κατάθεση προς συζήτηση και ψήφιση νέο Κώδικα Δικηγόρων, καθώς και σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη.Αναφορικά με το σχεδίου του νέου Κώδικα Δικηγόρων, σε σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, τονίζεται πως «δεν μπορούμε να μην επιμείνουμε στην ανάγκη να επανακατοχυρωθεί το δικαίωμα των εμμίσθων συναδέλφων σε ελάχιστη αμοιβή και να διαφυλαχθεί ο τρόπος ποσοστιαίου υπολογισμού των κρατήσεων μέσω των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής».«Σε καμία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία δεν νοείται παροχή υπηρεσιών που προσιδιάζουν σε σχέση εξαρτημένης εργασίας χωρίς να κατοχυρώνεται δικαίωμα του εργαζομένου σε αμοιβή. Τέτοιου είδους «μέτρα» που λαμβάνονται από την πολιτική εξουσία με επίκληση επιταγών της «τρόικας», αλλά στην πραγματικότητα προς όφελος των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων που ασκούν μαζικά ένδικα βοηθήματα στα δικαστήρια της χώρας (πχ για εγγραφή προσημείωσης υποθήκης ή για έκδοση διαταγών πληρωμής) προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε δικηγορικές υπηρεσίες με εξευτελιστικές αμοιβές, προσβάλλουν τον πυρήνα του δικαιώματος σε μία αξιοπρεπή διαβίωση, υπονομεύουν την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος και, κατ’ επέκταση, την απονομή της Δικαιοσύνης, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων νομικών υπηρεσιών και τέλος παραβιάζουν την ισότητα των όπλων ενώπιον των δικαστικών αρχών, με θύμα τον ίδιο τον πολίτη», τονίζουν οι δικηγόροι της χώρας.

Τα ψέμματα τελείωσαν, οπότε χρειάζονται προσδοκίες. Η συλλογικότητα είναι η απάντηση!

Άρθρο του Ξενοφών Καραβίδα

Την τελευταία τριετία βρισκόμαστε ως κοινωνία, στη δίνη ενός κυκλώνα. Αυτό αποδεικνύεται από τα δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας, το διαρκώς διογκούμενο επίπεδο οικογενειών που ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας.Ενδιάμεσα στη δίνη πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών προβληματισμών, και την εμφανή κατάρρευση παραδοσιακών προτύπων συμπεριφοράς, αναμφίβολα προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για ΄΄ανάπτυξη προσδοκιών΄΄ για ένα καλύτερο αύριο. Χρειάζονται ''προσδοκίες'' για να αντιμετωπιστεί μια χωρίς προηγούμενο πτώση συστημάτων αξιών, κατανόησης της πραγματικότητας, ορθής αξιολόγησης του παρελθόντος και του παρόντος, έλλειψης επιθυμίας και ικανότητας για προγραμματισμό του μέλλοντος.Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ το τέλος της ιδεολογίας, πόσο περισσότερο πικρόχολες διαπιστώσεις πίσω από τις οποίες κρύβονται κάποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Σαφέστατα και όχι!Αναμφίβολα η ελληνική εμπειρία πιστοποιεί ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ειλικρινή και τίμια προσπάθεια εφαρμογής της στην πράξη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά σχήματα. Πρακτική δύσκολη όμως, όταν η κοινωνία για χρόνια έχει γαλουχηθεί με δράσεις λαϊκισμού, αναξιοπρέπειας, ψέμματος, αχαριστίας και τόσα άλλα. Αν δεν αλλάξει αυτή η πρακτική όμως, η όποια απόπειρα ώθησης πρός τα εμπρός θα είναι ανεπιτυχής αφού η απόπειρα πραγμάτωσής της γίνεται χωρίς ειλικρίνεια, χωρίς εντιμότητα, χωρίς πίστη στην πιθανή επιτυχία της!Με τον τρόπο αυτό, πέρα από την πίκρα της καθολικής απογοήτευσης, θα δημιουργηθεί ένα πολύ πιο επικίνδυνο ψυχοκοινωνικό και πολιτικά συλλογικό συναίσθημα, που ονομάζεται κυνισμός.Το μόνο βέβαιο και συγχρόνως παρήγορο είναι ότι σίγουρα διαθέτουμε ως κοινωνία χρήσιμους ανθρώπους και στελέχη που θα έχουν την πρόθεση, το σθένος, τη δυναμική να προχωρήσουν στην πραγμάτωση και υλοποίηση νέων «προσδοκιών» που τόσο χρειαζόμαστε. Απο την άλλη πλευρά, το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε άτομο που προσφέρει ένα νέο όραμα, μια καινοτομία, μια πρωτότυπη ιδέα, σίγουρα προσκρούει στις αντιστάσεις εκείνων που περιχαρακωμένοι στην αδράνεια της «αυτοϊκανοποίησής» τους θα του αντισταθούν, καθώς τους τρομάζει η συλλογική κίνηση. Το ΕΜΕΙΣ, δηλαδή.Η ιστορία όμως δείχνει πως τέτοιες αντιστάσεις ποτέ δεν σταμάτησαν το δημιουργικό άτομο να δημιουργήσει, τον καινοτόμο να εισαγάγει τις νεωτεριστικές του αντιλήψεις. Συχνά, μάλιστα, τέτοια προικισμένα άτομα επιζητούν την κριτική έστω και σαν επιβεβαίωση της αντικειμενικής πραγματικότητας ότι οι άλλοι έτσι ομολογούν και την ύπαρξή του και την κατανόηση των προθέσεών του.Μύθους είχαν οι άνθρωποι πάντοτε και ανέκαθεν κάθε μύθος είχε την καλή και την κακή του πλευρά, τις θετικές και τις αρνητικές ιδιομορφίες και χαρακτηριστικά.Ίσως ο κυνισμός της εποχής μας να προχώρησε σε τέτοιο σημείο, ώστε να αρνούμαστε πλέον κάθε θετικό ή αρνητικό, σαν κάτι άχρηστο, ανεφάρμοστο και ολότελα παιδαριώδες! Όπως λένε κάποιοι, ´´ήρθε η ώρα να κοιτάξω και εγώ τον εαυτό μου´´, λές και τόσα χρόνια κοίταζε κάποιον άλλον!Η έλλειψη προσδοκιών, στον τρίτο χρόνο της τρόικας, δημιουργεί την μιζέρια και την κακομοιριά, η οποία αποδεικνύεται, δυστυχώς, ακόμη χειρότερη και από τον διαπιστωμένο κυνισμό. Ως κοινωνία, αυτό που τώρα χρειαζόμαστε – όπως νομίζω το χρειάζεται ολάκερη η ανθρωπότητα –, έστω και εάν κατηγορηθώ θα το πω, είναι μια νέα πραγματικότητα που ονομάζεται «συλλογικότητα».Πιστεύω πολύ δυνατά ότι ως κοινωνία έχουμε στο ελληνικό συλλογικό και ατομικό μας υποσυνείδητο, όλα αυτά τα στοιχεία που απαιτούνται για να δημιουργήσουμε τη «νέα συλλογικότητα», για να πραγματοποιηθούνε καινοτομικές δράσεις. Ενέργειες που θα μας καθοδηγήσουν όχι με εξορκισμούς του χθες, αλλά καθώς θα ζούμε το παρόν, διδασκόμενοι από το παρελθόν, ώστε να είμαστε σε θέση να προγραμματίσουμε με ελπίδα το μέλλον, ξεπερνώντας τα ρεκόρ που σημειώνουμε ως Έλληνες στην απαισιοδοξία και την απελπισία.Ως εκ τούτου, αυταπόδεικτα χρειάζεται διοικητική οργάνωση εμπλουτισμένη με ανθρωπιστικά συναισθήματα, απαιτείται να θυμηθούμε τις ατομικές και συλλογικές μας ευθύνες απέναντι στον καθένα. Επιβάλεται να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας, να ενεργοποιήσουμε το ξεχασμένο μας φιλότιμο, την αγάπη για τον συνάνθρωπό μας. Μόνο έτσι μπορεί να αποφευχθεί η διαπιστωμένα διογκούμενη καθημερινά αλλοτρίωση με την κατάρρευση πατροπαράδοτων συστημάτων αξιών και τον εκμηδενισμό της ελπίδας.Είναι πεποίθηση πολλών ανθρώπων ότι τα ψέμματα τελείωσαν. Καλά ήταν όσο το ζήσαμε, αλλά δυστυχώς ήταν λίγο απάτη, πολύ ψέμμα, με λίγα λόγια ''άνθρακες ο θησαυρός''. Οπότε η λογική λέει, καλά ήταν όσο κράτησε, καλά περάσαμε. Τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούνε προσδοκίες ώστε να μπορούμε να έχουμε αυτό που πραγματικά αξίζουμε. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, πέρα του ότι αυτό αποτελεί το αντίδοτο στην εκφυλιστική πορεία απαξίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της υποκατάστασης της αλήθειας με ψέματα και αστειότητες.Πραγματικά χρειαζόμαστε συλλογικότητα δράσεων, επ' ουδενί , όμως νέα παραμύθια!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ:«Καλώς ή κακώς δεν μπορούν οι ανασφάλιστοι να έχουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών με τους ασφαλισμένους»

«Από τις 8 χιλιάδες αιτήσεις που έγιναν μέχρι χθες βράδυ από ανασφάλιστους για το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη εγκρίθηκαν μόνο οι μισοί», δήλωσε στον Αlpha 989 και στην εκπομπή με τον Γιώργο Ψάλτη ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας.Εξέφρασε την ελπίδα «περισσότεροι από 200.000 ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, θα μπορούν να πάρουν στα χέρια το εισιτήριο υγείας» αν και όπως παραδέχθηκε «πάνω από 1.000.000 είναι οι ανασφάλιστοι πολίτες».Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του υφυπουργού Υγείας Αντ. Μπέζα πως «καλώς ή κακώς δεν μπορούν οι ανασφάλιστοι να έχουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών με τους ασφαλισμένους».Τέλος, υπενθύμισε ότι «το πρόγραμμα δεν καλύπτει την φαρμακευτική δαπάνη».

Ενέχυρο για χρέη προς το Δημόσιο εξετάζει η κυβέρνηση!!!

Ενέχυρο για χρέη προς το Δημόσιο εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου. Η ερώτηση ήταν του βουλευτή της ΝΔ Βύρωνα Πολύδωρα και αφορούσε την αποπληρωμή χρεών και την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Λάκη Γαβαλά.Ο κ. Αθανασίου, μεταξύ άλλων, απαντά ότι «στο σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το υπουργείο και προτίθεται να προωθήσει στη Βουλή, προβλέπεται η σύσταση ενεχύρου σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων».Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθυμίζει τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για το ποινικό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και του νόμου 3943/2011 για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που προβλέπει ότι, με την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του χρέους, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της ρύθμισης και τελικά εξαλείφεται το αξιόποινο σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Διευκρινίσεις για τα ανταποδοτικά τέλη στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας

Με αφορμή σχόλια που γίνονται περί δήθεν αύξησης ανταποδοτικών τελών στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας, από το Δήμο Ιωαννιτών διευκρινίζεται ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως αναπροσαρμογή προς τα πάνω.Στην πίνακα τελών που κατάρτισε η υπηρεσία εκ παραδρομής αναγράφηκε το τέλος χρήσης που ίσχυε στον πρώην Δήμο Παμβώτιδας έως το 2010 και η οποία ήταν 1,27 € ανά τετραγωνικό. Με απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου από το 2011 η τιμή του ανταποδοτικού τέλους καταστημάτων στην περιοχή της Δημ. Ενότητας Παμβώτιδας (πλήν Κατσικάς, Κουτσελιού και Κράψης) διαμορφώθηκε στα 0,41 € /τ.μ και αυτή εξακολουθεί να ισχύει και για το 2014.Αν η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης βρίσκει αυτό ως το μοναδικό σημείο για την άσκηση κριτικής τότε το γεγονός μιλά από μόνο του.Αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί ούτε το μέγεθος, ούτε τη σημασία της απόφασης για τις γενναίες μειώσεις των ανταποδοτικών τελών, τα οποία η ίδια όταν ασκούσε διοίκηση στο Δήμο τα είχε εκτοξεύσει στα ύψη.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Τροχαίο με μηχανή στο Βαθύ

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη περιοχή Βαθύ Πρέβεζας,έξω από το στρατόπεδο στο σημείο όπου βρίσκεται ο ανεφοδιασμός καυσίμων. Το ατυχές περιστατικό συνέβη όταν ο οδηγός της μοτοσυκλέτας έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να βρεθεί στο οδόστρωμα.Αμέσως ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ έσπευσε στο σημείο για την μεταφορά του οδηγού στο Γ.Ν.Πρέβεζας. Προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί το Λιμενικό Πρέβεζας.

Δημοπρατήσεις έργων, συνολικού προϋπολογισμού 11,898 εκ. ευρώ ενέκρινε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου

Δημοπρατήσεις έργων με συνολικό προϋπολογισμό 11.898.000 ευρώ ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Τα έργα αφορούν κοινωνικές δομές, προστασία περιβάλλοντος, ύδρευση και οδικές υποδομές. Συγκεκριμένα οι δημοπρατήσεις αφορούν:
-Κατασκευή Στέγης Υποστηριζόμενης διαβίωσης ΕΛΕΠΑΠ, προϋπολογισμού 5.100.000 ευρώ.
-Κατασκευή δικτύου ακαθάρτων στο Τ.Δ. Παρακαλάμου Δήμου Πωγωνίου, προϋπολογισμού 5.590.000 ευρώ.
-Αντικατάσταση τμημάτων αγωγών εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Βρυζοκαλάμου Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 520.000 ευρώ.
-Απομάκρυνση στραγγιδίων για την αποφόρτιση του κυττάρου του ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου (Ν. Ιωαννίνων), προϋπολογισμού δαπάνης 133.000 ευρώ.
-Αποκατάσταση γέφυρας «Κεφαλής» στο Τ.Δ. Λευκοθέας Δήμου Ζίτσας, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.
-Αποκατάσταση Ι.Μ. Στούπαινας, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.
-Αποκατάσταση κοίτης και προστασία βάθρων γεφυρών επί του ρέματος Μπούση Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 35.000 ευρώ.
-Αποκατάσταση Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Τρικάλων, περιοχή Βοτονοσίου, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.
-Ενίσχυση αναχωμάτων κατά τμήματα του ποταμού Λούρου Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ.
-Καθαρισμός κοίτης ρέματος Καρυδά, Π.Ε. Πρέβεζας έτους 2013, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ.

Μιχελάκης κερνάει, Σαμαράς πίνει!

Πλήρης η απαξίωση του Βενιζέλου - Έμαθε από τα sites και τα blogs ότι αλλάζει ο νόμος για τις δημοτικές!

Χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, άνοιξε η κυβέρνηση και ειδικά ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μιχελάκης την αλλαγή του νόμου για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Πλήρης η απαξίωση του ΠΑΣΟΚ που έμαθε από τα sites και τα blogs για το νέο τρόπο εκλογής των δημάρχων. Πηγές του ΠΑΣΟΚ έλεγαν, ότι «είναι λάθος που ανοίγει η συζήτηση με τέτοιο τρόπο», προσθέτοντας ότι: "Δεν υπάρχει συζήτηση γι’ αυτό το θέμα και πως το ζήτημα δεν συζητήθηκε μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα". Ούτε που τον ρωτάνε πλέον τον... Benny στην κυβέρνηση της οποίας είναι αντιπρόεδρος! Τι άλλο περιμένει ο Βενιζέλος για να πάψει να παραμένει... άφωνος!

ΠΡΕΒΕΖΑ:Τροχαίο στην οδό Μαρίνου Αντύπα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μετωπική σύγκρουση δυο οχημάτων.σημειώθηκε  λίγο πρίν τις 13:00μ.μ στην οδό Μαρίνου Αντύπα στον κόμβο στον Υδατοπυργο Πρέβεζας.Η σύγκρουση αν και μετωπική ήταν ελαφριά και ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς από τους επιβάτες. Στο σημείο έσπευσε η τροχαία Πρέβεζας για να καταγράψει το συμβάν.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Άρχισε η...πασαρέλα των υποψηφίων δημάρχων!

Με δεδομένη την πρόθεση του Θεσπρωτού Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Κάτσιου να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος Ηγουμενίτσας, πολλοί είναι οι γαλάζιοι -και όχι μόνο- κραδασμοί που προκαλούνται στον παραλιακό δήμο της Ηπείρου. Δημήτρης Δημάκος από τη μία, Θωμάς Παππάς από την άλλη και στη γωνία κρυφοκοιτάζει και πάλι προς... δημαρχείο μεριά ο Θωμάς Πιτούλης.Είναι δεδομένο, ότι οι διεργασίες και οι συζητήσεις των εν δυνάμει υποψηφίων δημάρχων έχουν για τα καλά ξεκινήσει.Στα πλαίσια μάλιστα και των..."εσωκομματικών μαχαιρωμάτων",εντάσσεται μάλλον και η φήμη  που κυκλοφορεί ευρέως στη Θεσπρωτία, ότι ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Κάτσινος δε θα έλεγε όχι στην προοπτική να αφήσει το δήμο, προκειμένου να ασχοληθεί με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Συνεχίζονται οι κλοπές σε ορθόδοξους ναούς της Αλβανίας

Συνεχίζονται οι κλοπές από ορθόδοξες εκκλησίες στην Αλβανία.Στόχος επιτήδειων έγινε την Τρίτη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε το 1776, κοντά στο Φίερι, στη νότια Αλβανία.«Είναι η όγδοη φορά που τη λεηλατούν» δήλωσε ο ιερέας του ναού, πατήρ Ραφαήλ, στην εφημερίδα "Gazeta Shqiptare" προσθέτοντας ότι δύο φορές εκλάπη ακόμα και η καμπάνα.«Η πρώτη καμπάνα ήταν ραγισμένη, την κολλήσαμε, αλλά δεν είχε καλό ήχο. Πάνω της έφερε όλα τα δεδομένα - βάρος, μήκος, πλάτος, ποσοστό χρυσού - και ζύγιζε 75 κιλά. Αφού εκλάπη αυτή η πρώτη καμπάνα, πήραμε μια άλλη, από τα Τίρανα. Δεν περάσαν ούτε 12 ημέρες και την έκλεψαν και πάλι. Έκλεψαν, επίσης, ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο και δύο ημέρες πριν έκλεψαν δύο πόρτες της πλαϊνής εισόδου, σκαλισμένες σε ξύλο του 1776. Eκλεψαν και τέσσερα ξύλινα κεφάλια λιονταριών από τη βάση του εικονοστασίου» πρόσθεσε ο πατέρας Ραφαήλ ο οποίος συμπλήρωσε ότι μολονότι κάθε φορά γίνεται σχετική καταγγελία στην αστυνομία, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα.

Έξω φρενών ο Ν. Γκόντας με την εκλογή δημάρχων σε ενιαίο ψηφοδέλτιο

Αφού βλέπει να ευνοούνται οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι!

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Ιωαννιτών Νίκος Γκόντας, τόνιζε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο τρόπος εκλογής των δημάρχων. Μάλιστα, έλεγε υποτιμητικά, ότι όση δυναμική κι αν αναπτύσσουν αυτή την περίοδο οι Παντελής Κολόκας και Γιάννης Ναβρούζογλου, δεν πρόκειται τελικά να κατέβουν ως υποψήφιοι, αφού -σύμφωνα με τον ίδιο- δεν θα κατάφερναν να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο! Έλα όμως που ο Ν. Γκόντας διαψεύστηκε και πλέον βλέπει, ότι με το νέο νόμο ευνοούνται τα πρόσωπα και όχι οι παρατάξεις. Για να το κάνουμε πιο λιανά: Η εκλογή δημάρχου στη δήμο Ιωαννιτών με ενιαίο ψηφοδέλτιο ευνοεί σαφώς τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και σε καμιά περίπτωση τον ίδιο. Θεωρούσε ότι υπερτερούσε έναντι των ανταγωνιστών του, επειδή είχε έτοιμη παράταξη. Έλα όμως που τώρα του είναι εντελώς άχρηστη! Ο ίδιος είναι πολιτικά φθαρμένος που στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση αν και βγήκε πρώτος στην πόλη, έχασε με μεγάλη διαφορά τις εκλογές! Πράγμα που σημαίνει, ότι το όνομα Γκόντας δεν "περπατάει" εκτός πόλης. Πόσο μάλλον τέσσερα χρόνια μετά αφότου εγκατέλειψε την καρέκλα του δημάρχου! Σε μια καθολική εκλογή θα πάει... "άπατος" και το ξέρει. Νοιώθει ανασφαλής χωρίς το ψηφοδέλτιό του. Θυμηθείτε το.. Θα έχει τεράστιο πρόβλημα, όχι μόνο να αντιμετωπίσει τον Φίλιο αλλά και τον Κολόκα που σαρώνει στις ηλικίες 18-30. Εκεί ο Γκόντας σήμερα βρίσκεται (μετά του Φίλιο και Κολόκα) τρίτος και καταϊδρωμένος! Σίγουρα δεύτερος στους πρώην δήμους, δεύτερος στην καλύτερη περίπτωση και μέσα στην πόλη και τρίτος στις νεαρές ηλικίες, είναι άσχημοι οιωνοί του Ν. Γκόντα τον προσεχή Μάιο. Χρόνια στο πολιτικό κουρμπέτι ο πρώην δήμαρχος, αντιλαμβάνεται καλά τι τον περιμένει και κυρίως τι έχει να πάθει αν βρεθεί μόνος του σε λίστα με άλλους υποψηφίους δημάρχους. Γι' αυτό και είναι έξω φρενών με τις επικείμενες αλλαγές. Τώρα όμως ποιος τον ακούει...

Ορατός ο κίνδυνος αναβίωσης «αρρωστημένων» εποχών στις ελληνοαλβανικές σχέσεις!!!

Πλούσια η δράση ακραίων στοιχείων και από τις δύο πλευρές

Μπροστά στον κίνδυνο αναβίωσης «αρρωστημένων» εποχών στις ελληνοαλβανικές σχέσεις βρίσκονται Αθήνα και Τίρανα.Εχοντας παγώσει σχεδόν οι διμερείς σχέσεις λόγω της κρίσης που προκάλεσε η ακύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μονομερώς από την Αλβανία, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις εγκαταλείπονται στις διαθέσεις ακραίων στοιχείων και από τις δύο πλευρές.Λίγες μόλις μέρες μετά την «κρίση της Πρεμετής»,ήρθε και ο αποκλεισμός των συνόρων στην Κακαβιά ,από ομάδα της Χρυσής Αυγής την περασμένη Κυριακή.Μπορεί ο Νίκος Δένδιας,να αφήνει συνειδητά τις παρακρατικές ομάδες κρούσης της "Χρυσής Αυγής" να αλωνίζουν κυριολεκτικά ανενόχλητα,στα πλαίσια του δόγματος «νόμος και τάξη» που εφαρμόζει,αλλά ο Βενιζέλος ως Υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να αντιληφθεί άμεσα το πόσο λεπτή είναι η γραμμή στην οποία κινούνται οι ελληνοαλβανικές σχέσεις...

Το Ρωσικό fund θα ξαναπουλήσει την γαλακτοβιομηχανία "ΔΩΔΩΝΗ"!!!

Οι καθυστερήσεις πληρωμών συνεχίζονται, οι πωλήσεις συρρικνώνονται και η άλλοτε απροσπέλαστη ζώνη γάλακτος  «λεηλατείται»

Η εξαγορά το 2012 της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη από το περίεργο ρωσικό - με ελληνική συμμετοχή - fund δεν σήμανε και το τέλος του σίριαλ. Διότι όπως φαίνεται θα παρακολουθήσουμε και νέα επεισόδια.Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το "Βήμα της Κυρικής", τα πράγματα για τη Δωδώνη δεν πηγαίνουν καλά. Οι καθυστερήσεις πληρωμών συνεχίζονται, οι πωλήσεις συρρικνώνονται και η άλλοτε απροσπέλαστη ζώνη γάλακτος ήδη «λεηλατείται» από την εταιρεία "Τυράς" των αδελφών Σαράντη, τη γειτονική αρτινή τυροκομική μονάδα της οικογένειας Κάραλη και την εταιρεία "Ήπειρος" της οικογένειας Παντελιάδη.Και οι επενδυτές από την πλευρά τους δεν φέρονται διατεθειμένοι να βάλουν άλλα κεφάλαια. Εγκυροι παρατηρητές της αγοράς προβλέπουν ότι εντός του 2014 το θέμα θα ανοίξει και πάλι. Με απλά λόγια η Δωδώνη θα ξαναπουληθεί. Και μάλιστα σε χαμηλή τιμή, γιατί εν τω μεταξύ έχουν μειωθεί οι πωλήσεις της και τα μερίδιά της.Μάλιστα ορισμένες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο μεγαλύτερος γαλλικός γαλακτοκομικός όμιλος Lactalis, που είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό, δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες για εξαγοράσει την πιο «γνωστό φετά» της ευρωπαϊκής αγοράς.Αλλά και οι αδελφοί Σαράντη δεν μπορούν να το «χωνέψουν» πως ένα άγνωστο fund τούς την πήρε «μέσα από τα χέρια». Και δεν έχουν σκοπό να χάσουν δεύτερη φορά.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Βανδαλισμοί στον 3ο παιδικό σταθμό!

Mπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν οι υπεύθυνοι του 3ου παιδικού σταθμού στο Πυροβολικό Πρέβεζας. Σύμφωνα με την δημοτική ραδιοφωνία της πόλης,άγνωστοι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπήκαν στον αύλειο χώρο του παιδικού σταθμού και κατέστρεψαν ότι υπήρχε εκεί. Οι βάνδαλοι έσπασαν παγκάκια, γλάστρες, ενώ χρησιμοποιώντας αιχμηρό αντικείμενο (πιθανότατα μαχαίρι) έσκισαν ακόμη και τις τέντες του αύλειου χώρου. Η εικόνα του αύλειου χώρου του παιδικού σταθμού ο οποίος πολύ σύντομα θα φιλοξενήσει παιδιά είναι απογοητευτική. Τα ερωτηματικά για το ποιοι προκάλεσαν τις συγκεκριμένες ζημιές σε έναν τέτοιο χώρο είναι μεγάλα. Ο παιδικός σταθμός πρόσφατα είχε ανακαινιστεί και δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα χρήματα για να αποκατασταθούν οι φθορές.

Χρυσό μετάλλιο στον «πολυνίκη» Δήμο Ιωαννιτών

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας
Εγκρίθηκε εν τέλει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος η μελέτη περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), 48 ώρες πριν από την τελετή έναρξης των πανευρωπαϊκών αγώνων θαλασσίου σκι για την κατασκευή «καναλιού» υγρού αγωνιστικού σκάμματος. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι αναρτημένη στο «Διαύγεια» χωρίς να είναι το ίδιο το έργο και ο φορέας του έργου, ο Δήμος Ιωαννιτών (το πασαλίκι Ιωαννίνων εξαιρείται όπως και η μητροπολιτική εκκλησιαστική μας περιουσία).Ολοκληρώθηκε επίσης και η δημόσια διαβούλευση στους Λογγάδες, στην καθιερωμένη ετήσια γιορτή τους κυνηγετικού συλλόγου με ομοτραπέζους τον πρόεδρο των κυνηγών, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο των ναυταθλητικών έργων.Μένει να παραχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών το Δημόσιας Χρήσης «οικόπεδο» του όχι κατ’ ανάγκη Δημόσιας Περιουσίας, όπου επί 8 και πλέον μήνες έκανε «διαχείριση» καλαμιώνα στον «βάλτο» της Αμφιθέας, των 0,30-0,40 μ. βάθος σκάβοντας στα 2,00 μέτρα, στους αθλητικούς Ομίλους… Από τις οδηγίες χρήσης του water master παρουσία Φιλανδού τεχνικού και την εκπαίδευση των χειριστών φτάσαμε, στην «επισκευή» της λίμνης (= δόκιμος όρος του κου Φίλιου στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο) και στην έλλειψη κάποιων «αξεσουάρ»! Συμμεριζόμαστε ωστόσο την αγωνία των διοργανωτών για τους φετινούς αγώνες, να έχουμε έναν εναλλακτικό στίβο, σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν… Όμως το πρόβλημα ήταν άλλο, ο «μεγάλος ασθενής» η λίμνη, η έκθεση των αθλητών και στα κυανοβακτήρια που αποτελούν «πληγή» για την δημόσια υγεία και τις δραστηριότητες αναψυχής, όπως αποφαίνεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.Για δύο βαλτόπαπιες και μια χούφτα «οικολογούντες» θα πτοηθούμε; Τη στιγμή που έχουμε στο πλευρό μας, τον επιστημονικό μας συνεργάτη, τον φορέα «επιχείρησης» Λίμνης Ιωαννίνων και την σιωπή όλων των υπηρεσιακών παραγόντων σε μια νομιμοφανή διαδικασία, θα αναστείλουμε την αναμόρφωση της αστικής μας λίμνης;Δύο Drag Line (εκσκαπτικά βαρέως τύπου για την κατασκευή λιμένων) δεν είναι αρκετά. Ακολουθούν το Πέρασμα, οι Λογγάδες, ο Κατσικάς…Εν μέρει είχε δίκιο ο κ. Δήμαρχος όταν πριν από μήνες (τον Φεβρουάριο) κραύγαζε ότι «…κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους…», πράγματι εκτός από ένα πρόστιμο που του επεβλήθη, «ρουθούνι δεν άνοιξε» από τον πανεπιστημιακό και εισαγγελικό κλάδο στα Γιάννενα όλον αυτό τον καιρό, για το εν λόγω ζήτημα! Η Ελλάδα του fast track…Καλή επιτυχία και καλό τσιμπούσι με άγριες βαλτόπαπιες και καθαρό νερό πηγών Σεντενίκου.Το αναδυόμενο κανάλι της Αμφιθέας θα τροφοδοτείται πάντα με υγιεινό νερό και θα πληροί όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές ποιοτικών χαρακτηριστικών, όπως και αυτές και των αυριανών αγώνων.Το σύστημα έχει μεριμνήσει και για τα περαιτέρω, και η στάθμη να πέσει στο κανάλι από τις υπεραντλήσεις και την αυξημένη ζήτηση, επίκειται ο εμπλουτισμός από τον Αώο, εκεί στην Αμφιθέα θα εκβάλει…Ο μεγάλος ασθενής, το υπόλοιπο υγρό σώμα της λίμνης (εκτός αναχώματος) αργοπεθαίνει, κανείς όμως δε νοιάζεται πια, οι θεσμικοί μας θεματοφύλακες θα κόβουν αύριο τις «κορδέλες» εγκαινίων των αγώνων και θα βγάζουν λόγους για την αξία του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας, στις πτυσσόμενες εξέδρες του μόνιμου πια «αναχώματος» στην δημόσια υγεία.

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ-Τροχαίο στην συμβολή των οδών Νικοπόλεως και Παπαναστασίου,στα Γιάννενα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά,στη συμβολή των οδών Νικοπόλεως και Παπαναστασίου,στην Ανατολή Ιωαννίνων.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες,από το τροχαίο έχει τραυματιστεί ελαφρά μια νεαρή κοπέλα.Στο σημείο καταφθάνουν σε λίγο άνδρες της τροχαίας και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ερώτηση για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης,από τον Μιχάλη Κασσή

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής αναφορικά με την ανάγκη άμεσης μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.Αναλυτικά η ερώτηση:Tο 2012 αποφασίστηκε η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, με στόχο την αύξηση των εσόδων από τα πετρελαιοειδή, αλλά και για να χτυπηθεί το λαθρεμπόριο στα καύσιμα.Στο θέμα των εσόδων είχαμε μεν μια μικρή αύξηση συμφώνα με τον κ. Μαυραγάνη κατά το πεντάμηνο Οκτώβριου 2012-Φεβρουαριου ,όμως η πτώση της κατανάλωσης ανέρχεται σε πολλές περιοχές πάνω από 70%.Αυτο σημαίνει ότι πολλές περιοχές της χώρας κυριολεκτικά πάγωσαν και μάλιστα σε ένα χειμώνα αρκετά ήπιο όπως ο περσινός.Αν ο φετινός χειμώνας όπως προβλέπουν τα μετεωρολογικά μοντέλα είναι ιδιαίτερα δριμύς τότε πως θα αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα;O φόρος θα μπορούσε να μειωθεί, έτσι ώστε συνδυαζόμενος με αυξημένη κατανάλωση το κράτος να πιάσει τα επιδιωκόμενα έσοδα, αλλά και να τα ξεπεράσει.Το θέμα του λαθρεμπορίου άρχισε να περιορίζεται και με το μέτρο του συστήματος εισροής-εκροής καύσιμων στα πρατήρια, οπότε υπάρχει χώρος να εξεταστεί το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.Η εξέταση επέκτασης του επιδόματος θέρμανσης και σε ομάδες με μεγαλύτερα εισοδήματα δεν πρόκειται να πετύχει, γιατί για να πάρει κάποιος το επίδομα προϋποθέτει να έχει πληρώσει πρώτα το πετρέλαιο που αγόρασε, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει λόγο της εξαιρετικά υψηλής τιμής του.Τέλος θα παραθέσω τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν από την αδυναμία του κόσμου να προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης ,τα οποία έχουν να κάνουν με την καύση ξύλων αλλά και ακατάλληλων προς καύση προϊόντων.Πέρυσι γίναμε μάρτυρες του φαινόμενου της αιθαλομίχλης στις μεγάλες πόλεις συμπεριλαμβανόμενων των Ιωαννίνων.Οι επιστήμονες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις επιπτώσεις που προκαλεί το νέφος της αιθαλομίχλης στην υγεία, υπογραμμίζοντας ότι η καύση της ξυλείας μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, έως και τρεις φορές μεγαλύτερη από τα αυτοκίνητα, επηρεάζοντας τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.Κύριε Υπουργέ δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργούνται συνθήκες Λονδίνου του 1800 στη χώρα.Ούτε υπάρχει λόγος οι συμπολίτες μας και να κρυώνουν και να επιβαρύνεται η υγεία τους από τους ρύπους.Στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να τεθεί επιτακτικά το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, έστω και ως πιλοτικό μέτρο, όπως έγινε με τον ΦΠΑ στην εστίαση.Το κράτος δεν πρέπει να συμπεριφέρεται σαν απρόσωπος φοροεισπρακτικός μηχανισμός, πρέπει να είναι και προστάτης των ανθρώπων που το απαρτίζουν.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1)Τι προτίθεστε να κάνετε με το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και αν θα το φέρετε στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με την τρόικα των δανειστών.

Την 6η Γενική Συνέλευση του Σωματείου « Διάζωμα» θα φιλοξενήσει η Ήπειρος

Την 6η Γενική Συνέλευση του Σωματείου « Διάζωμα» θα φιλοξενήσει η Ήπειρος από 19 έως 22 Σεπτεμβρίου. Περισσότερα για το θέμα αυτό καθώς και την πορεία της πρώτης πολιτιστικής διαδρομής με πυρήνα τα αρχαία θέατρα ης Ηπείρου θα παρουσιαστούν στην συνέντευξη τύπου που διοργανώνουν από κοινού το επόμενο διάστημα (Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας) ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ο Πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Νικόπολης Κωσταντίνος Ζάχος. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την εκδήλωση 3 συναυλιών που θα πραγματοποιήσει υπό την αιγίδα της κρατικής ορχήστρας Αθηνών το κουιντέτο ξύλινων πνευστών Αίολος στους αρχαιολογικούς χώρους της Νικόπολης, της Κασσώπης και της Δωδώνης, αποβλέποντας στην μεγαλύτερη προβολή των μνημείων αυτών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα μέλη του Σωματείου Διάζωμα θα φτάσουν στην Πρέβεζα την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, όπου στις 20.30 το βράδυ στον χώρο του Αρχαίου Σταδίου της Νικόπολης θα δοθεί συναυλία του κουιντέτου «Αίολος», υπό το φως της Πανσελήνου. Το πρωί της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου θα γίνει ξενάγηση στη Νικόπολη. Στις έξι το απόγευμα οι προσκεκλημένοι θα ξεναγηθούν στην Κασσώπη και αμέσως μετά θα απολαύσουν την συναυλία του κουιντέτου ξύλινων πνευστών. Το Σάββατο21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην Γιτάνη, ενώ το απόγευμα οι προσκεκλημένοι θα μεταβούν στην Δωδώνη, όπου στις 19.30 το απόγευμα θα γίνει η έναρξη των εργασιών της 6ης Γενικής Συνέλευσης. Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με συναυλία του κουιντέτου « Αίολος».Η συνέχιση και η λήξη των εργασιών της 6ης Γενικής Συνέλευσης θα γίνει το πρωί της Κυριακής στον συνεδριακό χώρο του PREVEZA BEACH.

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ-Τροχαίο με 2 τραυματίες στην είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων

Τροχαίο ατύχημα μετά από σύγκρουση 2 οχημάτων, σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά,στην είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων,στον κόμβο της Πεδινής.Σύμφωνα με πληροφορίες από την σύγκρουση των οχημάτων υπάρχουν 2 ελαφρά τραυματίες.Η κατάσταση του ενός(γυναίκα) είναι ίσως πιο σοβαρή,μιας και φέρει τραύμα στην σπονδυλική στήλη.Οι τραυματίες θα μεταφερθούν τώρα στο Νοσοκομείο.

Τι φταίει και έχει κιτρινίσει ο κόλπος της Ηγουμενίτσας;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Οι αρμόδιοι θα πρέπει να ψάξουν τι φταίει και έχει κιτρινίσει ο κόλπος της Ηγουμενίτσας και ειδικότερα η περιοχή από το νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έως και το λιμάνι της Κέρκυρας !!!Οι κίτρινοι αφροί ειδικά κατά την άφιξη των καραβιών καλύπτουν συχνά τεράστια επιφάνεια.Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα ειδικά τώρα που υπάρχει μεγάλη κίνηση από τις επιστροφές των διακοπών !!Εντύπωση μας κάνει που κανένας αρμόδιος δεν έχει καταλάβει κάτι εκτός και εάν το θεωρούν φυσιολογικό το φαινόμενο αυτό που μπορεί να προέρχεται από την κακή λειτουργία του βιολογικού ή από τα καράβια !!Το θέμα το διερευνούμε και θα επανέλθουμε.

Ψηλά στις προτιμήσεις των μαθητών το ΤΕΙ Πρέβεζας

Ψηλά στις προτιμήσεις των μαθητών το ΤΕΙ Πρέβεζας. Στο τμήμα του ΤΕΙ Πρέβεζας καλύφθηκαν όλες οι προσφερόμενες θέσεις και έτσι περίπου 170 νέοι φοιτητές θα βρεθούν τη φετινή χρονιά στην πόλη μας. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το ΤΕΙ Πρέβεζας, παρότι η έδρα της σχολής διοίκησης βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα, είναι ψηλά στις προτιμήσεις των μαθητών. Η επιλογή αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σ’ αυτούς που σχεδίασαν το νέο ακαδημαϊκό χάρτη αν συνδυάσει κανείς και το γεγονός ότι στη Σχολή Διοίκησης στην Ηγουμενίτσα δεν καλύφθηκαν όλες οι προσφερόμενες θέσεις. Ενδεικτικά η δημοτική ραδιοφωνία Πρέβεζας σε ρεπορτάζτης,αναφέρει  ότι μόνο 33 σπουδαστές κάλυψαν τις 82 προσφερόμενες θέσεις με το 90% . Ακόμη να σημειώσουμε ότι το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με έδρα την Πρέβεζα περιλαμβάνεται σε αυτά που καταγράφουν την μεγαλύτερη άνοδο κατά 1.096 μόρια περισσότερα από πέρσι. Eν τω μεταξύ στην αναζήτηση της πολυπόθητης φοιτητικής στέγης βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες οι επιτυχόντες στα ΤΕΙ της Πρέβεζας. Σύμφωνα με τα κτηματομεσιτικά γραφεία της Πρέβεζας υπάρχει μεγάλη προσφορά και οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την παλαιότητα του σπιτιού, την τοποθεσία και το αν είναι επιπλωμένο ή όχι. Στην πλειοψηφία τους οι φοιτητές προτιμούν τα επιπλωμένα διαμερίσματα που θα έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς και χαμηλά κοινόχρηστα ενώ προτίμηση υπάρχει για διαμερίσματα μέσα στην πόλη. Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες η κατάσταση των διαμερισμάτων παίζει σημαντικό ρόλο. Ενδεικτικά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες τιμές που μπορεί να βρει κανείς αν ψάξει, οι τιμές στην Πρέβεζα για τις γκαρσονιέρες ξεκινούν από τα 150-170 ευρώ και φτάνουν τα 250, σε κάποια νέα διαμερίσματα Στα δυάρια οι τιμές ξεκινούν από τα 200 ευρώ και φτάνουν τα 250-300 ευρώ. Την ίδια στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον και για αγορά ακινήτων στην πόλη. Συνηθισμένες περιπτώσεις είναι τα μικρά δυάρια όχι καινούργια με τις τιμές να κυμαίνονται από 30 έως 55 χιλιάδες ευρώ.

Στον αέρα 10άδες παιδιά νηπιαγωγείου λόγω καθυστερήσεων του Δήμου Ηγουμενίτσας!!!

Στον αέρα βρίσκει η έναρξη της σχολικής χρονιάς 10άδες παιδιά νηπιαγωγείου στον Δήμο Ηγουμενίτσας.Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ηγουμενίτσας, προχωράει σε δύο μειοδοτικούς, φανερούς και προφορικούς διαγωνισμούς για τη μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση του 5ου και του 8ου Νηπιαγωγείου του Δήμου Ηγουμενίτσας.Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, καταθέτοντας προσφορές έως τις 16/09/2013 ενώ σε όλους τους Δήμους της χώρας τα μαθήματα ξεκινάνε στις 9 Σεπτεμβρίου.Πρέπει να απαντήσει ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, που υπογράφει την απόφαση, γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση; (Το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει για τον διαγωνισμό από τις 2 Αυγούστου)Δεν γνώριζε ότι στις 9 Σεπτεμβρίου έπρεπε να λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία του Δήμου;Δεν ενδιαφέρετε για τα παιδιά των δημοτών του;Δεν πρέπει κάποια στιγμή, έστω και τώρα που τελειώνει η θητεία του, επιτέλους να πάρει στα σοβαρά τον ρόλο του και να εργαστεί για τους Δημότες αυτής της πόλης;Ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός πως 2 ίδιοι διαγωνισμοί, που πραγματοποιούνται την ίδια ημέρα, οι ενδιαφερόμενοι για το 8ο νηπιαγωγείο καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση της περίληψης της διακήρυξης, καταθέτοντας προσφορές έως τις 16/09/2013 και για το 5ο νηπιαγωγείο καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της περίληψης της διακήρυξης, έως τις 16/09/2013Και οι 2 αποφάσεις του Δημάρχου έχουν ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου.Ούτε με10 ούτε με 20 ημέρες , από τη δημοσίευση της περίληψης της διακήρυξης, δεν μας βγαίνει το μέτρημα, ως τις 16 Σεπτεμβρίου.Κάπου έχει "χάσει τη μπάλα" η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας, με την ταλαιπωρία όμως να επιβαρύνει τους Δημότες και τα μικρά παιδιά τους.Συγχαρητήρια στον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Για τις αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, μίλησε στο Mega ο Μιχελάκης

Στο ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας το πρωί στο Mega.Ο υπουργός ανέφερε ότι εάν προχωρήσουν οι αλλαγές θα υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των δημοτικών συμβούλων σε αλφαβητική σειρά, το οποίο τις προηγούμενες ημέρες θα έχει αναρτηθεί τόσο σε χώρους όπου έχουν άμεση πρόσβαση οι πολίτες, αλλά και στο διαδίκτυο. Επισήμανε πως «αυτό το σύστημα δεν είναι έμπνευση δική μας. Εφαρμόζεται και στην Κύπρο και στη Γερμανία και αλλού. Υπάρχει η δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίζουν, όποιον δημοτικό σύμβουλο επιθυμούν από οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο».Αναφορικά με το θέμα εκλογής δημάρχου από τον πρώτο γύρο ο κ. Μιχελάκης είπε ότι εξετάζεται «να εκλέγεται ο δήμαρχος με την πρώτη Κυριακή με 42% κάτι που είχε εφαρμοστεί και παλαιότερα. Αυτό σταματάει και την ιστορία της συναλλαγής στον δεύτερο γύρο».Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε και σε σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι το «σπάσιμο» των κομματικών γραμμών δεν είναι απολιτικοποίηση. «Λέει (σσ: ο ΣΥΡΙΖΑ) ότι προσπαθούμε να απολιτικοποιήσουμε τις εκλογές. Νομίζω ότι μπερδεύεται. Θεωρεί ότι το να σπάσουμε τις κομματικές γραμμές, που υπήρχαν μέχρι τώρα στις τοπικές κοινωνίες, το θεωρεί απολιτικοποίηση», είπε ο κ. Μιχελάκης.

Το Πρωτάθλημα Ευρώπης και Αφρικής θαλασσίου σκι αρχίζει σήμερα στα Γιάννενα

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις προπονήσεις των αθλητών

Με ιδανικές καιρικές συνθήκες αρχίζει σε λίγη ώρα στη λίμνη των Ιωαννίνων, το Πρωτάθλημα Ευρώπης και Αφρικής θαλασσίου σκι, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου.Η επίσημη τελετή έναρξης των αγώνων, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Μαβίλη, ενώ λίγο νωρίτερα, στις 7.30 μμ, θα ξεκινήσει από την Κυρά Φροσύνη, η παρέλαση των ομάδων.Ήδη, οι ξένες αποστολές βρίσκονται στα Ιωάννινα και προπονούνται.Οι αγώνες θα διεξαχθούν στη Λιμνοπούλα και στο κανάλι της Αμφιθέας.Το epirusgate,σας παρουσιάζει μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες του Θύμιου Μάντζιου,από τις προπονήσεις των ξένων αποστολών.

«Στοίχημα» και για τον επαγγελματικό κόσμο αποτελεί η μεγάλη κινητοποίηση των συνδικάτων και ομοσπονδιών στην Θεσσαλονίκη

«Στοίχημα» και για τον επαγγελματικό κόσμο αποτελεί η μεγάλη κινητοποίηση των συνδικάτων και ομοσπονδιών στην Θεσσαλονίκη, κατά την έναρξη της Διεθνούς Εκθέσεως την Παρασκευή, αφού τα μηνύματα για το μέλλον χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι δυσοίωνα. Με επίκεντρο το ασφαλιστικό και φορολογικό ζήτημα οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, ζητούν αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί σε «λουκέτο» 40.000 επιχειρήσεις το επόμενο τετράμηνο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΒΕΕ. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων, με στόχο την μαζική συμμετοχή του κλάδου, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Γιώργος Καββαθάς και ο Γενικός Γραμματέας Νικόλαος Σκορίνης βρέθηκαν στα Γιάννενα σε σύσκεψη με το προεδρείο της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ του Νομού Ιωαννίνων και τόνισαν ότι απαιτείται συντονισμένη αντίδραση. Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, 90.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν τους επόμενους μήνες λόγω του κλεισίματος χιλιάδων επιχειρήσεων, ενώ μέσα από τα ερωτηματολόγια προς τους επαγγελματίες, καταδεικνύεται η έλλειψη εμπιστοσύνης προς όλα τα πολιτικά κόμματα. «Για το λόγο αυτό θέλουμε η ΔΕΘ να αποτελέσει μια νέα αρχή και δίπλα στις υπόλοιπες ομοσπονδίες να διατρανώσουμε την ανάγκη αλλαγής των πολιτικών που εφαρμόζονται. Νομίζω ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οι αποφάσεις πρέπει πλέον να ληφθούν από τους ίδιους τους επαγγελματίες και σε αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να λείπει κανείς, μακριά από κόμματα και διαχωρισμούς. Τα προβλήματα είναι κοινά και χρειάζεται συσπείρωση απέναντι σε αυτά», σημείωσε ο κ. Καββαθάς. Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε ότι η πολιτική των μνημονίων οδηγεί σε αδιέξοδο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης και της τρόικας είναι να μειωθούν αυτές κατά 300.000. «Του χρόνου θα εργάζονται 3 εκ για τα υπόλοιπα 7 εκ Έλληνες. Μια χώρα που θα δουλεύει μόνο το ένα πέμπτο, δεν έχει καμία προοπτική. Έχουμε την κυβέρνηση από τη μια μεριά να υπόσχεται επενδύσεις και την ίδια ώρα μεγάλες επιχειρήσεις να φεύγουν από τη χώρα, γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης. Επιπλέον έχουμε στοχοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ήδη ένας στους δύο, λέει ότι του χρόνου θα κλείσει. Απέναντι σε αυτή τη λεηλασία πρέπει να αντιδράσουμε, ώστε να μην τα πάρουν όλα», σημείωσε. Ο κ. Σκορίνης σημείωσε ακόμη ότι αν δεν υπάρξει αντίδραση οι συντάξεις του ΟΑΕΕ τα επόμενα χρόνια δεν θα ξεπερνούν τα 500 ευρώ και παράλληλα υπενθύμισε ότι ξεκινά τον Οκτώβριο η αναγκαστική είσπραξη των ασφαλιστικών οφειλών από το νεοσύστατο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Υποχρέωση της Πολιτείας η υγεία Κυρίαρχο θέμα των κινητοποιήσεων των επαγγελματιών είναι η απώλεια δικαιωμάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ. Μάλιστα πανελλαδικά ο αριθμός των επαγγελματιών που αντιμετωπίζει πρόβλημα ανέρχεται στις 380.000 ενώ μαζί με τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, αγγίζει το 1 εκατομμύριο. Μάλιστα, με αφορμή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που διαθέτει εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για 200.000 ανασφάλιστους και το παρουσίασαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, ο κ. Καββαθάς, τόνισε ότι είναι συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. «δεν χρειάζονται ούτε εισιτήρια ούτε ευρωπαϊκά προγράμματα», σημείωσε χαρακτηριστικά και ζήτηση την θεώρηση των βιβλιαρίων όλων των επαγγελματιών, ανεξαρτήτως οφειλών, καθώς και αλλαγή των όρων για την ρύθμιση των οφειλών, αφού μόλις 4.500 επαγγελματίες μπόρεσαν να κάνουν χρήση της ρύθμισης. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ του Νομού Ιωαννίνων Σωτήρης Χορέβας υπογράμμισε ότι ο ξεσηκωμός των επαγγελματιών αποτελεί μονόδρομο και κάλεσε τα μέλη της Ομοσπονδίας να δηλώσουν συμμετοχές για την μετάβασή τους στην Θεσσαλονίκη. «Ας αφήσουμε στο παρελθόν τις χαλαρές διαδικασίες, τώρα κλείνουμε, σβήνουμε…Χρειάζεται δυναμική αντίδραση, να διεκδικήσουμε αγωνιστικά λύσεις για τα προβλήματα», σημείωσε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ