Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Γ. ΝΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Να πως θα μπορούσε να ξαναζωντανέψει η Γιαννιώτικη αγορά…

Μια καινοτόμα πρόταση του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων

Αν και διανύουμε περίοδο εκπτώσεων, τα νέα που έρχονται από την αγορά των Ιωαννίνων δεν είναι και πολύ ευοίωνα!Πολλά μαγαζιά έχουν βάλει λουκέτο στην πόλη, ενώ με δήλωσή του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Νταλαμάγκας ότι «η αγορά πλέον έχει συρρικνωθεί σε δυο τετράγωνα» είναι χαρακτηριστική της πολύ δύσκολης κατάστασης που βιώνουν σήμερα οι Γιαννιώτες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

Μια νέα πρόταση…
Με αυτά τα δυσάρεστα δεδομένα, μια νέα πρόταση που ίσως θα μπορούσε ν’ αλλάξει την εικόνα της πόλης και να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, αλλάζοντας ταυτόχρονα και την ψυχολογία της τοπικής αγοράς, έδωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.Συγκεκριμένα, πρότεινε στην παλιά αγορά, να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανακαίνισης των παλιών κτιρίων, είτε από ενοικιαστές, είτε από ιδιοκτήτες, με έμφαση σ’ αυτά που είναι κοντά στις τουριστικές περιοχές, για παράδειγμα κοντά στην Αβέρωφ και να αρχίσουν να δουλεύουν με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, όπως τυριά, κρασιά, τσίπουρα, γλυκά, αρωματικά, μέλια, βιολογικά, είδη λαϊκής τέχνης (ασημικά, μπρούτζινα, χάλκινα, ξύλινα, υφαντά κ.α.). Οπότε, αν είναι και συγκεντρωμένα σε μια περιοχή, θα μπορούσαν να προσελκύσουν τουρίστες, οι οποίοι… θα παρασύρονταν από τα Ηπειρωτικά προϊόντα που θα πωλούνται σε διάφορα μαγαζιά. Έτσι, η κίνηση θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη και ίσως κάποιοι θα έφταναν πιο εύκολα και στην υπόλοιπη αγορά.

Για τις εκπτώσεις
Σε ερώτηση της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος» εάν υπήρξε κίνηση στην αγορά, τώρα στις εκπτώσεις (λήγουν στις 31 Αυγούστου), η απάντησή του προκαλεί πράγματι προβληματισμό: Η κίνηση στα μαγαζιά ήταν μεγάλη, ο τζίρος όμως πολύ χαμηλός! Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο – είπε - έπαιξαν οι πολύ χαμηλές τιμές, αφού πλέον οι έμποροι προμηθεύονται προϊόντα χαμηλότερης αξίας, μιας και η τσέπη καταναλωτών, αλλά και καταστηματαρχών δεν αντέχει.Οι επιπτώσεις όμως από αυτή την εξέλιξη στα ταμεία είναι πολύ σοβαρές, τονίζει » ο κ. Νταλαμάγκας, την ώρα που τα έξοδα είναι υπέρογκα.

Υπάρχει ανασφάλεια…
Με βάση αυτή την εικόνα σήμερα στα Γιάννενα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Νταλαμάγκας επεσήμανε πως υπάρχει τρόπος να αναθερμανθεί η αγορά της πόλης συνολικά. Το βασικό, όπως είπε, είναι να σταματήσει να υπάρχει ανασφάλεια στους δημόσιους υπαλλήλους, απ’ τους οποίους η περιοχή μας, ως γνωστόν, φιλοξενεί πολλούς. «Και να έχουν κάποιοι χρήματα στην άκρη, δεν τα ξοδεύουν τώρα, αφού δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ειδικά σε μια πόλη σαν τα Γιάννενα, κατεξοχήν παροχής υπηρεσιών, οι ελπίδες των εμπόρων και της αγοράς στηρίζονται ως επί το πλείστον στους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και στα Ιδρύματα της πόλης, όπως τα Νοσοκομεία, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, που και σ’ αυτά όμως έχουν περικοπεί οι προϋπολογισμοί και πλέον δεν ξοδεύουν σχεδόν τίποτα!«Τώρα δεν υπάρχει αγορά. Όλα τα μέτρα παίρνονται για να αφανισθούν οι μικρομεσαίοι και να μείνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις», εκτιμά ο κ. Νταλαμάγκας, επισημαίνοντας ότι αυτοί που παίρνουν τα μέτρα, δείχνουν ότι δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει σήμερα στην πραγματική αγορά…

ΠΑΙΔΙΚΟΙ – ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: Αρνητική απορρόφηση ο Δήμος Ζίτσας, αφού το 64,1 % των 329 θέσεων ΔΕΝ απορροφήθηκε!!!

Η κοινωνική πολιτική στο Δήμο Ζίτσας μάλλον πάει βόλτα στο …παζάρι, αφού από τις 329 θέσεις που του προσφέρθηκαν στη Δράση "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής" που είναι πλήρως επιδοτούμενες, οι 211 έμειναν κενές!!!Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον οριστικό πίνακα ωφελουμένων γυναικών που ανακοινώθηκε επίσημα (μπορείτε να δείτε όλα τα ονόματα πιο κάτω), καλύφθηκαν μόνο οι 118. Και επειδή βέβαια οι κάτοικοι και οι δημότες του Δήμου Ζίτσας δεν θεωρούνται ούτε εύποροι, ούτε κάτοικοι των...Βορείων Προαστίων, είναι απορίας άξιο πως κατάφερε ο Δήμος Ζίτσας να πετάξει το 64,1 % των επιδοτούμενων θέσεων στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς!!!

zitsagate

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ-Διακοπή στην κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στην Ε.Ο. Ιωαννίνων -Άρτας,στο ρεύμα προς Άρτα!

Κλειστό τμήμα της οδού από πτώση πινακίδας!!!

Μια πινακίδα,έχει πέσει στο δρόμο,σε τμήμα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Άρτας-στο ρεύμα που οδηγεί προς Άρτα-λίγα μέτρα μετά το πολυκατάστημα PRAKTIKER.Η διέλευση των βαρέων οχημάτων και των λεωφορείων του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων,διεξάγεται με πολύ μεγάλη δυσκολία.Στο σημείο σπεύδουν αυτή την ώρα άνδρες της τροχαίας Ιωαννίνων.

Μπάχαλο τα έκανε ο Αλέκος με τα περιβαλλοντικά

Κατά της εκτροπής του Αώου - Υπέρ αυτής του Αχελώου!!!

Εκεί που αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου άλλαξε ρότα και έβαλε ψηλά στην ατζέντα του τη φιλοπεριβαλλοντική πολιτική προστασίας των υδάτινων οικοσυστημάτων της περιοχής, ήρθε να μας ξανα-μπερδέψει! Το λέμε αυτό, επειδή πριν λίγες εβδομάδες του βγάλαμε το καπέλο, όταν ανοιχτά συγκρούστηκε με την ακατανόητη εμμονή της οικογένειας Καλογιάννη που ήθελε διακαώς την εκτροπή του ποταμού Αώου και τη μεταφορά των νερών του στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Εκεί βρήκε το θάρρος να συγκρουστεί και όλοι πιστέψαμε ότι κάτι άλλαξε στην Περιφέρεια. Όμως με δηλώσεις του, πριν λίγες ημέρες στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ιερά Μονή Σέλτσου στο δήμο "Γ. Καραϊσκάκη", εμφανίστηκε υπέρμαχος της περιβαλλοντοκτόνας εκτροπής του Αχελώου, στην οποία ως γνωστό έχει μπει φρένο από το ΣτΕ. Να υποθέσουμε ότι το έκανε, επειδή ο δεύτερος ποταμός της χώρας, μας διαπερνά ξυστά (ακριβώς στα σύνορα των νομών Άρτας και Καρδίτσας) ή μήπως επειδή στην περίπτωση του Αώου, υπήρχε βλάχικο ενδιαφέρον, μιας και εκεί η εκτροπή αφορούσε τη βλαχόφωνη Βωβούσα; Ρωτάμε για να ξέρουμε, πως για το ίδιο θέμα γίνεται να λαμβάνονται δύο διαφορετικές αποφάσεις;

Τροχαίο στον κόμβο Σεισμοπλήκτων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά,στον νέο κυκλικό κόμβο των Σεισμοπλήκτων.Δυο ΙΧ αυτοκίνητα,συγκρούστηκαν χωρίς κανείς από τους επιβαίνοντες να τραυματιστεί σοβαρά.Στο ένα από τα δυο οχήματα,επέβαινε και ένα μικρό κοριτσάκι,το οποίο ευτυχώς τραυματίστηκε ελαφρά.Οι κάτοικοι της περιοχής,διαμαρτύρονται έντονα,μιας και τα έργα στην συγκεκριμένη οδό δεν λένε να... τελειώσουν!!!Να σημειωθεί πως στον συγκεκριμένο κόμβο δεν υπάρχουν ούτε καν σήματα!!!

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ-Υπό πλήρη έλεγχο και η φωτιά στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων!

Υπό έλεγχο έθεσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία,την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή "Τούρκικα Μνήματα",λίγο έξω από την Πωγωνιανή Ιωαννίνων.Στο σημείο επιχείρησαν άμεσα δυο(2) οχήματα της Πυροσβεστικής.

Επιστροφή χρημάτων για τη συναυλία του Χαρούλη στην Κόνιτσα!

Μόνο την Τετάρτη 28 Αυγούστου στο Chocolat Cafe, Πλατεία Πάργης, στα Ιωάννινα

Η εταιρεία Αρτύς ανακοίνωσε την επιστροφή χρημάτων για τη συναυλία του Γιάννη Χαρούλη στην Κόνιτσα, στην πόλη των Ιωαννίνων.Για την καλύτερη εξυπηρέτηση, όλων όσων παρευρέθησαν στη συναυλία του Γιάννη Χαρούλη στην Κόνιστα στις 16/08, χρήματα επιστρέφονται και από τα Ιωάννινα.Μόνο για μια μέρα, την Τετάρτη 28 Αυγούστου στο Chocolat Cafe, Πλατεία Πάργης, στα Ιωάννινα, από τις 12:00 έως και τις 14:00, πάντα με την υπόδειξη του εισιτηρίου.

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ-Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στο Σταυράκι Ιωαννίνων

Υπό πλήρη έλεγχο,έθεσαν την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πάρκινγκ της Λαχαναγοράς,στο Σταυράκι Ιωαννίνων.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Την έντονη ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα στον χώρο της υγείας εκφράζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο

Την έντονη ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα στον χώρο της υγείας εκφράζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας.Ανάμεσα στις προτάσεις που καταθέτει είναι οι μαζικές συνελεύσεις των εργαζομένων σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, πρόγραμμα ενημέρωσης όλου του πληθυσμού της περιοχής, συγκρότηση πλατιών ανοιχτών επιτροπών αγώνα με την συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων, σύγκληση των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, συντονισμό της δράσης των σωματείων καθώς και ολοήμερα πανελλαδικά συλλαλητήρια με κύριο στόχο την ανατροπή των πολιτικών της συγκυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Μ. Χαρακόπουλο

Ζητήματα αγροτο-κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος που απασχολούν την Ήπειρο συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, στο πλαίσιο παρουσίας του στα Ιωάννινα για την εκδήλωση των Καππαδοκιτών.Ο Περιφερειάρχης έθεσε στον Αναπληρωτή Υπουργό θέματα που αφορούν στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, καθώς και στην αποκέντρωση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.«Τον ευχαρίστησα γιατί, επιτέλους, ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις που αφορούν στις κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες πανελλαδικά δεν έχουν αδειοδοτήσεις. Του έθεσα επίσης το θέμα της έκδοσης νέας Κ.Υ.Α. για να μπορεί να επιδοτείται και από την ευρωπαϊκή κοινότητα η ηλεκτροδότηση. Ζήτησα μάλιστα να γίνει προσπάθεια ώστε οι μετακινούμενες μονάδες να αποκτήσουν ρεύμα μέσα από φωτοβολταϊκά ή μικρές ανεμογεννήτριες».Σχετική συζήτηση έγινε και για την σημερινή κατάσταση στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, ο Περιφερειάρχης είπε: «Το κύριο μέλημα είναι να βρεθεί τρόπος ώστε η Τράπεζα Πειραιώς, ως διάδοχος της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, να συνάψει μια σύμβαση με τους εισκομιστές γάλακτος και τη “ΔΩΔΩΝΗ” που θα έχει τις πρωτοβουλίες κίνησης, για να ισορροπήσει η αγορά. Δεν σας κρύβω ότι έρχονται μηνύματα ότι γίνεται μια τέτοια προσπάθεια, όμως εγώ περιμένω να τη δω τελειωμένη. Aπό τη συζήτηση που είχα με τον Γενικό Διευθυντή της βιομηχανίας κ. Κάφαλη καταλαβαίνω πως έχουν τεράστια δυσκολία, καθώς παίρνουν επιταγές μεταχρονολογημένες, γεγονός που προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία της εταιρείας. Μη νομίζουμε όμως, ότι επειδή στο παρελθόν η ΑΤΕ τα κάλυπτε (τα κεφάλαια κίνησης), ότι όλα πήγαιναν καλά. Δυστυχώς, ήταν σε “ξύλινα πόδια” και αυτό φάνηκε ξαφνικά. Η σημερινή εταιρεία έπρεπε, όταν αγόρασε τη “ΔΩΔΩΝΗ”, να γνωρίζει ότι χρειαζόταν κάποια κεφάλαια κίνησης, αφού η αγορά δουλεύει τώρα πια με πίστωση».Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε το αίτημα της ΕΝ.ΠΕ. για την κατάρτιση 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ένα για κάθε Περιφέρεια) την περίοδο 2014-2020, δίνοντας έμφαση στα αγροτικά προγράμματα. «Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα στήσουμε νέες επιχειρήσεις, που θα βοηθούν τους νέους, και δεν θα είναι σαν τις παλιές επενδύσεις, που άφησαν χρέη και σήμερα αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης. Αυτή τη στιγμή, από την πλευρά της κυβέρνησης συζητείται τουλάχιστον το 1/3 του προγράμματος να δοθεί στις Αιρετές Περιφέρειες. Εγώ πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να ανέλθει στο 50%».

ΔΙΑΛΥΟΥΝ Ο,ΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - Σχεδιάζουν την απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης

“Όχι στην πλήρη απελευθέρωση” λένε οι έμποροι

Η απαίτηση της τρόικας να καταργηθεί το ισχύον προστατευτικό νομοθετικό πλαίσιο στην επαγγελματική στέγη, βρήκαν αμέσως ανταπόκρισηυ από την κατοχική κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία έσπευσε να συστήσει μια επιτροπή, προκειμένου να εξετάσει τις επικείμενες μεταβολές του καθεστώτος της επαγγελματικής στέγης και της απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων. Ήδη έχει διαρρεύσει η πληροφορία ότι σχεδιάζεται η πλήρης απελευθέρωση και ήδη η Εθνική Συνομοσπονδία των Εμπόρων (ΕΣΕΕ) ζητά λοιπόν να φύγει από το τραπέζι η πλήρης απελευθέρωση και να συζητηθεί η επικαιροποίηση και η εκλογίκευση του πλαισίου της εμπορικής μίσθωσης αλλά σε μελλοντικό, πιο εύθετο, χρόνο. Η επαγγελματική στέγη αποτελεί παραδοσιακό ζήτημα του εμπορικού κόσμου και για το θέμα αυτό έγινε το 1991 το πρώτο κλείσιμο καταστημάτων της σύγχρονης εμπορικής συνδικαλιστικής εποχής (μετά την εφαρμογή του ν. 1712/1987). Η γενικότερη αντίληψη της στάσης του ελληνικού εμπορίου είναι υπέρ της διατήρησης ενός επικαιροποιημένου καθεστώτος προστασίας. Η Εθνική Συνομοσπονδία των Εμπόρων, τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα απλό και συστηματικό νομοθέτημα λίγων άρθρων, λιτό και λακωνικό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται η διατήρηση ενός ειδικού πλαισίου προσαρμοσμένου και επικαιροποιημένου στο καθεστώς ρύθμισης των επαγγελματικών μισθώσεων, η παραμονή της ελάχιστης διάρκειας της μισθωτικής σύμβασης με δικαίωμα των μερών να συμφωνούν το χρονικό διάστημα, η διατήρηση της 12ετίας στις υφιστάμενες μισθώσεις και μεταβατικές ρυθμίσεις για σταδιακή μείωση του χρόνου για τις νέες μισθώσεις, η κατάργηση του αυτόματου τρόπου αύξησης του μισθώματος όταν δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής, η παραμονή της προστατευτικής διάταξης που επιτρέπει στον μισθωτή να μεταβιβάσει την μισθωτική σχέση σε εταιρεία που συμμετέχει ο ίδιος ή σε διαδόχους του, η διατήρηση της «ρήτρας εξόδου» από τη μίσθωση όταν δεν αποδίδει η επιχείρηση, χωρίς παγίδευση και οικονομική εξόντωση του μισθωτή και η πρόβλεψη μίας νόμιμης «άυλης εμπορικής αξίας» και κατάργηση του γνωστού «αέρα» σε περίπτωση υπεραξίας.

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Ζωοδόχο Ιωαννίνων


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Υπό έλεγχο έθεσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία,την φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο λατομείο της εταιρείας "Μπετόν Κρόνος",στην Ζωοδόχο Ιωαννίνων.Οι φωτογραφίες από το σημεί,ο είναι του γνωστού γιαννιώτη εικονολήπτη Γιάννη Μάνθου.

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ-Φωτιά στo Σταυράκι Ιωαννίνων!

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγα λεπτά,πίσω από τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται τα γήπεδα του Ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα στο Σταυράκι Ιωαννίνων,στο πάρκινγκ της Λαχαναγοράς Ιωαννίων.Στο σημείο έχουν φτάσει άνδρες της τροχαίας,προκειμένου να κλείσουν το δρόμο,ενώ σε λίγο φτάνουν και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων.

Τον τσίμπησαν οι Αλβανοί στην Κακαβιά με πέντε κιλά χασίς!!!

22χρονος Bορειοηπειρώτης από τους Γεωργουτσάτες

Στη... φάκα των ανδρών της Αλβανικής αστυνομίας έπεσε χθες το απόγευμα στην Κακαβιά, ένας 22χρονος βορειοηπειρώτης από τους Γεωργουτσάτες, ο οποίος μετέφερε με το ΙΧ αυτοκίνητό τους πέντε κιλά χασίς! Τα ναρκωτικά βρέθηκαν στις πίσω πόρτες του αυτοκινήτου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός βορειοηπειρώτης φέρεται να δήλωσε πως τα είχε αγοράσει από το χωριό Λαζαράτι του Αργυροκάστρου. Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Αλβανική αστυνομία αναφέρεται πως: «Μετά από ερευνά σε όχημα με Ελληνικές πινακίδες βρέθηκε μια ποσότητα ναρκωτικών τα οποία προορίζονταν για την Ελλάδα».

Η Περιφέρεια στηρίζει το Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων

Η δεύτερη συνάντηση του Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου θα φιλοξενηθεί από τις 27 Αυγούστου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου στον Καταρράκτη Άρτας. Η συνάντηση με θέμα «Οικολογία, τουρισμός και ανάπτυξη» υλοποιείται από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων, το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου και το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων.Στην ανάγκη στήριξης πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν νέες αναπτυξιακές κατευθύνσεις σε περιοχές, όπως τα Τζουμέρκα, αναφέρθηκαν οι φορείς διοργάνωσης του Θερινού Σχολείου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα. Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης εξήρε την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Θερινού Σχολείου, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο τόπος για να αντιμετωπίσει την κρίση.«Σήμερα –είπε - δέχθηκα μία επιστολή από έναν νέο άνθρωπο, που ανέφερε πως φεύγει από την Αθήνα για να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ήπειρο και ζητούσε την στήριξή μας για να μπορέσει να είναι χρήσιμος πολίτης για τον τόπο του. Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει όλοι να απαντήσουμε σήμερα. Τα Τζουμέρκα, όπως και η Ήπειρος συνολικά έχει αξίες, έχει πολιτισμό, έχει παραδόσεις. Με αυτή την πρωτοβουλία στα Τζουμέρκα θα βρεθούν 20 νέοι επιστήμονες, οι οποίοι μαθαίνοντας την περιοχή, θα είναι χρήσιμοι αύριο για να στηρίξουν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, που θα σέβεται τον τόπο. Ως Περιφέρεια Ηπείρου στηρίζουμε την προσπάθεια και τους συγχαίρουμε. Είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που προάγει την ανάπτυξη».Στους στόχους της δεύτερης συνάντησης του Θερινού Σχολείου αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Σχολείου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ευ. Αυδίκος, ο πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων κ. Κ. Μαργώνης και ο Δήμαρχος Κ. Τζουμέρκων κ. Χρ. Χασιάκος.

Συνάντηση Περιφερειάρχη με Παλαιστίνιους επισκέπτες

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη είχε σήμερα πολυμελής ομάδα (68 ατόμων) Ορθόδοξων Χριστιανών Παλαιστινίων, που επισκέπτεται τα Ιωάννινα. Ο κ. Καχριμάνης καλωσόρισε τους Παλαιστίνιους στην Ήπειρο, επεσήμανε τις αντοχές που δείχνουν στις δύσκολες περιόδους που διέρχεται κατά καιρούς η περιοχή τους, υπογραμμίζοντας πως αποτελούν τους πρεσβευτές της Ηπείρου στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για την Ορθοδοξία, τονίζοντας την υποχρέωση που έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι και ιδιαίτερα οι Έλληνες για τη στήριξή του.Ο επικεφαλής της ομάδας των Παλαιστινίων αναφέρθηκε στις μοναδικές ομορφιές της Ηπείρου, τον πολιτιστικό πλούτο και τη φιλοξενία των κατοίκων της, που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Τους Παλαιστίνιους συνόδευε ο πρώην Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρος Φαρμάκης.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Εξαφανίστηκε 17χρονος κι αναζητείται

Εξαφανίστηκε το απόγευμα της Κυριακής από το σπίτι του ένας 17χρονος.Ο 17χρονος που είναι κάτοικος Πρέβεζας έφυγε από το σπίτι του για μια βόλτα και από τότε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.Την μέρα που εξαφανίστηκε φορούσε, γκρι σορτς, γκρι μπλουζάκι, και μαύρα με άσπρες ρίγες αθλητικά παπούτσια.Έχει ύψος 1,70 και μάτια και μαλλιά καστανά ενώ δεν έχει μαζί του κινητό τηλέφωνο.Όποιος γνωρίζει κάτι μπορεί να επικοινωνήσει με το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας στο 26820-89542 ή στην Άμεση Δράση 26820-22100.Η δημοσίευση της φωτογραφίας γίνεται κατόπιν αδείας και έγκρισης από τον πατέρα του 17χρονου στα πλαίσια αναζήτησής του.

Τσαλιγοπούλου, Ευριδίκη, Κοργιαλάς τραγουδούν για το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος

Την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, στην Ε.Η.Μ.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία μεγάλη συναυλία στα Γιάννινα, με στόχο να στηρίξουν το έργο του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος. Η συναυλία, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια Θεραπευτικές Κοινότητες του ΚΕΘΕΑ, θα δοθεί την Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 9 μ.μ. στο Υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ.. H γενική είσοδος είναι 10 ευρώ. Εισιτήρια προπωλούνται από την Δευτέρα, 19 Αυγούστου σε Rock shop ( Βλαχλείδη 7), Public (Πυρσινέλλα 4 & Γ.Μελανίδη), Ν. Πρόκος και ΣΙΑ ΟΕ (Σπ. Κατσαδήμα).

Οι καλλιτέχνες
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, συνεχίζοντας την περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα, επιδιώκει την επαφή και την επικοινωνία μέσα από τα τραγούδια. Τόσο τα αγαπημένα της παραδοσιακά όσο και τα τραγούδια της προσωπικής της δισκογραφίας αυτά τα είκοσι και πλέον χρόνια που βρίσκεται στο τραγούδι.Η Ευρυδίκη ξεκινά ένα καινούριο «μπλε» ταξίδι με τα πιο αγαπημένα δικά της τραγούδια καθώς και με τραγούδια από τις γειτονιές του κόσμου.Ο Δημήτρης Κοργιαλάς με την καλύτερη διάθεση και με καινούργια τραγούδια από την τελευταία δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Η ζωή είναι μια βόλτα», έχει ετοιμάσει ένα δυναμικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει εκτός από τις δικές του επιτυχίες, μοναδικές διασκευές από την ελληνική και ξένη ποπ ροκ σκηνή, μέχρι και δημοτικά τραγούδια.

Επτά γνωστοί καλλιτέχνες συμμετέχουν στο φετινό 4ο Συμπόσιο Γλυπτικής,στο Ελληνικό Ιωαννίνων


Μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται στο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό το φετινό 4ο Συμπόσιο Γλυπτικής που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Τμήμα Εικαστικών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Όμιλος Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και το ίδιο το Μουσείο.Στο φετινό Συμπόσιο συμμετέχουν οι γλύπτεςΚώστας Δικέφαλος, Χρήστος Σκαλκώτος, Θανάσης Μπερούτσος, Σπύρος Λισγάρας, Λεωνίδας Χαλεπάς, Θανάσης Μπουκουβάλας και Θεόδωρος Παπαγιάννης.Στα πλαίσια του Συμποσίου, την Παρασκευή, 30 Αυγούστου και ώρα 9 μ.μ. ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιστορικός της Τέχνης κ. Μάνος Στεφανίδης θα μιλήσει για τον γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Θα προηγηθεί στις 7 μ.μ. ξενάγηση από τον ίδιο στο χώρο του Μουσείου. Επίσης, το Σάββατο, 31 Σεπτεμβρίου και ώρα 9 μ.μ. ο Θεόδωρος Παπαγιάννης θα κάνει ομιλία και προβολή βίντεο για τα Συμπόσια Γλυπτικής.

ΑΡΤΑ:Γιορτάζει ο Άγιος Φανούριος Γλυκορίζου

Στις 27 Αυγούστου η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου. Σήμερα στις 7:30μμ θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Άρτας κ.κ. Ιγνάτιου. Τρίτη πρωί στις 7:00πμ Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Τρίτη απόγευμα 8:00μμ Παράκληση του Αγίου. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Φανουρίου Γλυκορίζου, θα είναι ανοιχτός όλη την ημέρα έως και την Τετάρτη 28/8/2013.

Φθινοπωρινά μαθήματα Ιστιοπλοΐας από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ιωαννίνων

Φθινοπωρινά μαθήματα ιστιοπλοΐας για παιδιά και εφήβους στη Λίμνη θα διοργανώσει ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ιωαννίνων (Ι.Ο.Ι.) από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι εγγραφές και τα μαθήματα αρχίζουν την Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, ώρα 6 μ.μ. στο Λεμβαρχείο αριθμ. 11 του Ε.Α.Ν.Κ.Ι. (είσοδος κλειστού γυμναστηρίου).Στα μαθήματα μπορούν να συμμετέχουν παιδιά και έφηβοι ηλικίας από 6 έως 18 ετών. Η εκπαίδευση των παιδιών θα γίνεται από πεπειραμένους ιστιοπλόους προπονητές και υπό την συνοδεία ταχύπλοου φουσκωτού. Τα μαθήματα θα γίνονται με σκάφη τύπου Optimist και Laser 4.7 του Ομίλου, αρχικά κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, ώρες 6 με 8 μ.μ. και μετά την έναρξη των σχολικών μαθημάτων κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 11 π.μ.. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.: 6974 810 004 ή 6974 588 416.

ΠΡΟΣΟΧΗ:Δεν λειτουργούν τα φανάρια στον κόμβο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εκτός λειτουργίας είναι οι σηματοδότες στην παράκαμψη της πόλης,στο ύψος του κόμβου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.Όπως είναι φυσικό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και υπομονή από τους οδηγούς.Ελπίζουμε να αποκατασταθεί σύντομα η βλάβη γιατί η συγκεκριμένη διασταύρωση έχει πολύ μεγάλη κίνηση....

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ-Φωτιά στο λατομείο Τασούλα στη Ζωοδόχο Ιωαννίνων!!!

Φωτιά στο λατομείο των αδελφών Τασούλα στη Ζωοδόχο Ιωαννίνων,ξέσπασε πριν από λίγη ώρα.Στο σημείο έχουν φτάσει άνδρες της τροχαίας,προκειμένου να κλείσουν το δρόμο,ενώ σε λίγο φτάνουν και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων.

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ-Φωτιά στην Πωγωνιανή!

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγα λεπτά,λίγο πριν το χωριό Πωγωνιανή του Δήμου Πωγωνίου.Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής,η φωτιά κατακαίει χορτολιβαδική έκταση,έξω από το χωρίο,στο δρόμο προς το Δελβινάκι.Προς το σημείο,  κατευθύνονται αυτή την ώρα δυνάμεις της Πυροσβεστικής Ιωαννίνων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Φωτιά στο Γηρομέρι Φιλιατών

Δασική φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 22.00 εχτές το βράδυ, σε δασική περιοχή, στο Γηρομέρι Φιλιατών, απέναντι από το ομώνυμο μοναστήρι.Στο σημείο έσπευσαν 7 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Θεσπρωτίας με 18 άντρες και 8 άντρες από το πεζοπόρο τμήμα Ιωαννίνων.Η φωτιά, μέσα σε 3 ώρες πρόλαβε και έκαψε 20 στρέμματα δασικής έκτασης, πριν τεθεί υπό έλεγχο.Την όλη επιχείρηση συντόνιζε ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Θεσπρωτίας κ. Φώτης Σπύρου.

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των οδηγών στην είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων!!!

Μποτιλιάρισμα πολλών χιλιομέτρων έχει σχηματιστεί από το πρωί,στην είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων,στο ύψος του πολυκαταστήματος PRAKTIKER,λόγω των έργων που γίνονται στην περιοχή,έχει κλείσει το ένα ρεύμα εισόδου της πόλης,με αποτέλεσμα τα... νεύρα των οδηγών να έχουν χτυπήσει "κόκκινο"!!! εταιρεία που εκτελεί το έργο,αναφέρει πως μέχρι το απόγευμα θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία και το άλλο ρεύμα εισόδου.

Καλά στην υγείια τους τα παιδιά που τραυματίστηκαν στο τροχαίο,στον κόμβο του ΤΕΙ Ιωαννίνων

Πολύ καλά στην υγεία τους,είναι ο 6χρονος και ο 13χρονος που τραυματίστηκαν από την σφοδρή σύγκρουση οχημάτων,που σημειώθηκε λίγο πριν τη μια το μεσημέρι,στην είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων,στον κόμβο του ΤΕΙ Ηπείρου.

Δύο συλλήψεις για κλοπές στην Άρτα

Συνελήφθη  χθες το μεσημέρι στην Καλαμιά Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, 31χρονη Ρομά, κατηγορούμενη για απόπειρα κλοπής από οικία στην Καλαμιά Άρτας. Ειδικότερα, η 31χρονη εισήλθε σε σπίτι στην Καλαμιά Άρτας με σκοπό την κλοπή, όμως έγινε αντιληπτή από τον γιό του ιδιοκτήτη του σπιτιού, ο οποίος την ακινητοποίησε και τελικά συνελήφθη από προστρέξαντες αστυνομικούς στο σημείο. Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.Επίσης,συνελήφθη  χθες το μεσημέρι στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, 47χρονος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε κλεμμένο μοτοποδήλατο, το οποίο είχε αφαιρεθεί την προηγούμενη ημέρα από πυλωτή σπιτιού 62χρονου  στην πόλη της Άρτας.Το μηχανάκι κατασχέθηκε προκειμένου να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του.

Πρεσάρει υποψηφίους για το δήμο Ιωαννιτών ο Παντελής Κολόκας

Άρχισαν τα... εμφράγματα στο Γκοντέϊκο!!!

Πολλές είναι οι συζητήσεις που έχουν προκληθεί στα πολιτικά πηγαδάκια της πόλης από τη μεγάλη δυναμική του σημερινού εντεταλμένου συμβούλου της Περιφέρειας Ηπείρου, Παντελή Κολόκα, στο χώρο της κεντροδεξιάς, ενόψει των εκλογών του προσεχούς Μαΐου. Αν και ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πλήρως τις προθέσεις του, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι θα είναι παρών στα δημοτικά πράγματα. Από πηγή που βρίσκεται μέσα στο περιβάλλον του πρώην αντιπεριφερειάρχη, πληροφορηθήκαμε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι επαφές του με πλειάδα ονομάτων που θα στηρίξουν το δημοτικό εγχείρημα του Παντελή Κολόκα. Μάλιστα, μάθαμε πως μέσα σε αυτή τη λίστα, πέρα από τα πολλά νέα πρόσωπα, υπάρχουν και δυνατά ονόματα, τα οποία κατά το παρελθόν είχαν αναμιχθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση α' και β'βαθμού! Περισσότερα προσεχώς...

Χωρίς ραντάρ ελέγχου πλόων εδώ και ένα χρόνο το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας!!!

Από τον Σεπτέμβρη του 2012 έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το Κέντρο Θαλάσσιας Κυκλοφορίας (VTS) του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, το οποίο εγκαταστάθηκε από τις αρχές 2002.Απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Μ. Γιαννακάκη, Β. Οικονόμου, Μ. Ρεπούση, Ν. Τσούκαλης και Ν. Φούντα με θέμα «Χωρίς ραντάρ ελέγχου πλόων πέντε λιμάνια της χώρας», ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, σημείωσε τα ακόλουθα:«To Εθνικό Σύστημα Ελέγχου και Διαχείρισης της Θαλάσσιας Κυκλοφορίας Πλοίων (VTMIS), περιλαμβάνει επτά Κέντρα Θαλάσσιας Κυκλοφορίας (VTS) τα οποία εγκαταστάθηκαν από το 2002 στις ακόλουθες περιοχές: Πειραιά, Πάτρα, Αντίρριο, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Λαύριο, Ραφήνα, τα οποία, με κατάλληλο εξοπλισμό και τηλεπικοινωνιακά μέσα, συλλέγουν, διαχειρίζονται, αξιολογούν και προωθούν πληροφορίες σχετικές με τη θαλάσσια κυκλοφορία.Όταν ανασυστάθηκε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, διαπιστώθηκε ότι η συντήρηση είχε σταματήσει από τις αρχές του 2012 με αποτέλεσμα την οριακή λειτουργικότητα του συστήματος, ο δε ανάδοχος είχε προσφύγει κατά του δημοσίου διεκδικώντας αποζημίωση για παροχή υπηρεσιών από της λήξεως των συμβατικών του υποχρεώσεων, τον Ιούλιο του 2009.Με σταθερό γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία των δημοσίων πόρων και την αδιάλειπτη λειτουργία των συστημάτων, το Υπουργείο προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:(α) αιτήθηκε στο ΕΜΠ, λόγω της επιστημονικής και εμπειρικής του σχέσης με το συγκεκριμένο εξειδικευμένο αντικείμενο, να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση και τα δεδομένα και να υποβάλει εκθέσεις, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.(β) διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια των ανταλλακτικών που απαιτούνται για την αποκατάσταση επιμέρους συσκευών του συστήματος που είχαν περιπέσει σε μειωμένη λειτουργική ικανότητα.(γ) συντάχθηκαν προδιαγραφές για τη συντήρηση του συστήματος για τα έτη 2013 και 2014 και προωθούνται οι διαδικασίες διενέργειας διαγωνισμού από εξειδικευμένο διεθνή οργανισμό.(δ) σχεδιάζεται η αναβάθμιση και επέκταση του συστήματος με προοπτική να χρηματοδοτηθεί από τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης).(ε) διατάχθηκε διερεύνηση της κατάστασης για τον τυχόν καταλογισμό ευθυνών και η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη από τα τέλη Νοεμβρίου του 2012.»

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ-Σοβαρό τροχαίο στον κόμβο του ΤΕΙ Ιωαννίνων!!!

Δυο παιδιά τραυματισμένα 

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά,στην είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων,στον κόμβο του ΤΕΙ Ηπείρου.Από την σύγκρουση έχoυν τραυματιστεί παιδιά 6 και 13 ετών και  μεταφέρονται τώρα στο Νοσοκομείο.Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate,τα παιδιά είναι ελαφρά τραυματισμένα και σε καλή κατάσταση.

Τρελή πορεία οχήματος έξω από το ΙΚΑ Ιωαννίνων!!!ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Aγιο είχε οδηγός αυτοκινήτου μάρκας mercedes με αθηναϊκές πινακίδες κυκλοφορίας, όταν στις 05.30 το πρωί της Δευτέρας, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, ακριβώς έξω από το ΙΚΑ Ιωαννίνων,με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο κράσπεδο του πεζοδρομίου και στη συνέχεια σε τουλάχιστον τέσσερα σταθμευμένα αυτοκίνητα.Όπως δήλωσαν περίοικοι που ξύπνησαν από τον θόρυβο που προκάλεσε η σύγκρουση, ο οδηγός και η συνοδηγός, δεν έπαθαν το παραμικρό, γιατί άνοιξαν οι αερόσακοι του αυτοκινήτου και τους προφύλαξαν.Επίσης, στο αίμα του οδηγού δεν βρέθηκαν ίχνη αλκοόλ.Το αυτοκίνητο σχεδόν καταστράφηκε στο μπροστινό της μέρος από την ισχυρή πρόσκρουση, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

zougla.gr

Ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο στο Αθαμάνιο πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας

Στο Αθαμάνιο της Άρτας απ’ το οποίο κατάγεται, πέρασε το Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μαζί με την οικογένειά του, λίγο πριν επιστρέψει από τις διακοπές του στην Αθήνα. Ο κ. Τσίπρας έμεινε, όπως εξάλλου συνηθίζει, στο πατρικό του σπίτι, παρέα με τους δικούς του ανθρώπους και κάποιους συγχωριανούς του, περνώντας στιγμές οικογενειακής ηρεμίας και χαλάρωσης,απολαμβάνοντας το παραδοσοακό Τζουμερκιώτικο τσίπουρο και αποφεύγοντας τις δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις.Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γύρισε στην Αθήνα για να προετοιμάσει την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Σοβαρά τα προβλήματα με την υδροδότηση του Μαργαριτίου

Το τρέχον έτος και ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται συχνές διακοπές στο δίκτυο υδροδότησης της Δ.Κ. Μαργαριτίου (ανά δεκαπενθήμερο πε­ρίπου), με αποτέλεσμα εκτός των άλλων συνεπειών να δημιουργούνται δυσλειτουργίες σε διάφορα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και να ζημιώνονται οικονομικά.Επίσης παρατηρούνται στο νερό χώματα και διάφορα φερτά υλικά τα οποία δημιουργούν την αίσθηση πως το νερό καθίσταται μη πόσιμο και πιθανό να εγκυμονεί κίνδυνους για τη δημόσια υγεία.Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της ομαλής παροχής της υδροδότησης, καθώς επίσης και να μας γνωστοποιήσετε εάν γίνεται, τα αποτελέσματα των εξετάσεων των υγειονομικών ελέγχων του πόσιμου νερού το τελευταίο έτος από τον αρμόδιο φορέα, με την οποία θα διαλυθούν οι όποιες υπόνοιες περί της μη καλής ποιότητας του πόσιμου νερού.
Κάτοικοι Δ.Κ. Μαργαριτίου

Δώδεκα κωπηλάτες του Ν.Ο.Ι. πήραν «εισιτήριο» για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα

Θα στελεχώσουν το ένα τρίτο της Ελληνικής Εθνικής αποστολής

Τον μεγαλύτερο αριθμό αθλητών από κάθε άλλο σωματείο της χώρας μας προσφέρει κάθε χρόνο ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων για την επάνδρωση των αποστολών της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας που συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις του αθλήματος.Αυτό θα συμβεί και με το επικείμενο Βαλκανικό Πρωτάθλημα, καθώς από τους 36 κωπηλάτες που θα συγκροτήσουν την ελληνική αποστολή το ένα τρίτο, 12 δηλαδή αθλητές, θα προέλθουν από το δυναμικό του Ν.Ο.Ι.!Οι Αγώνες Αξιολόγησης για την επιλογή της ομάδας που θα πάρει μέρος στο Βαλκανικό διεξήχθησαν το περασμένο Σάββατο στη λίμνη της Καστοριάς και οι Γιαννιώτες κωπηλάτες πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις. Ως αποτέλεσμα, από τα 21 άτομα που αποτελούσαν την ομάδα του Ν.Ο.Ι. τα 12 επιλέχθηκαν από τους ομοσπονδιακούς προπονητές για το Πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί 7 και 8 Σεπτεμβρίου στο Βελιγράδι.Αναλυτικά, το «εισιτήριο» για το Βαλκανικό πήραν οι εξής αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων: Γιάννης Ζήσης, Ξανθή Κολτσίδα, Κατερίνα Ζέρβα, Βάσια Ζυγούρα, Αμαλία Τσιάβου, Κώστας Μάντζιος, Νίκος Βλάχος, Χρήστος Παπαδημητρίου, Κώστας Βαρδάκας, Σπύρος Αντώνης, Θανάσης Νταλαμάγκας και Αλέξανδρος Μπούγιας.

Ο Θύμιος Βλάχος
Την ικανοποίησή του για τις προκρίσεις τόσων αθλητών του Ομίλου στη Βαλκανιάδα εξέφρασε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής τεχνικός του Ν.Ο.Ι. κ. Θύμιος Βλάχος. «Όλη η ομάδα μας πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις στις δοκιμασίες της Καστοριάς για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα και δίκαια οι αθλητές μας θα στελεχώσουν, όπως πάντα, το ένα τρίτο της Εθνικής Ομάδας που θα λάβει μέρος στη διοργάνωση. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και αναμένουμε επιτυχίες στο Βελιγράδι», τόνισε χαρακτηριστικά.Οι δώδεκα αθλητές του Ν.Ο.Ι. που θα αγωνιστούν στο Βαλκανικό παρέμειναν στην Καστοριά, προκειμένου να συμμετάσχουν σε προπονητικό κοινόβιο της Εθνικής και θα αναχωρήσουν απευθείας για την Σερβία την επόμενη εβδομάδα.

Επισκέψεις Όλγας Γεροβασίλη στα χωριά της Άρτας

Η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη επισκέφθηκε, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, πολλά χωριά του νομού Άρτας και συναντήθηκε με κατοίκους και επισκέπτες, καθώς επίσης και με τοπικούς φορείς. Βρέθηκε κοντά σε εκατοντάδες συμπολίτες μας και συζήτησε μαζί τους για θέματα που απασχολούν όχι μόνο την τοπική καθημερινότητα, αλλά και την κεντρική πολιτική σκηνή.

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ-Μποτιλιάρισμα στην είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων!!!

Μποτιλιάρισμα πολλών χιλιομέτρων έχει σχηματιστεί αυτή την ώρα,στην είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων,στο ύψος του πολυκαταστήματος PRAKTIKER,λόγω των έργων που γίνονται στην περιοχή, με αποτέλεσμα τα... νεύρα των οδηγών να έχουν χτυπήσει "κόκκινο"!!!Σε λίγο φτάνουν στο σημείο άνδρες του τμήματος τροχαίας Ιωαννίνων,προκειμένου να βοηθήσουν τους οδηγούς.

Κοσμοσυρροή πιστών και φέτος στον τάφο του πατρο - Κοσμά

Συγκινητικές εκδηλώσεις ευλάβειας • Τιμήθηκε και στην Κόνιτσα η μνήμη του

 Στον τάφο του πατρο – Κοσμά, στο Κολικόντασι, κοντά στο Φίερι της Αλβανίας, συνέρρευσαν φέτος περισσότεροι πιστοί από κάθε άλλη χρονιά.Η κοσμοσυρροή οφείλεται και στα πρόσφατα γεγονότα της Πρεμετής, όπου επιχειρείται από τον τοπικό Δήμο προσβολή της Ορθοδοξίας με την αρπαγή χριστιανικού Ναού.Συγκινητικές εκδηλώσεις ευλάβειας και τιμής στον άγιο Κοσμά εκτυλίχθηκαν στον τάφο του, ο οποίος βρίσκεται κατά μήκος του κατεστραμμένου Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου. Οι προσκυνητές έπαιρναν λίγο χώμα για φυλαχτό. Γυναίκες έβγαζαν τα καλύμματα των κεφαλιών τους, τα τοποθετούσαν στον τάφο του άγιου για ευλογία και στη συνέχεια τα ξαναφορούσαν. Οι μάνες σήκωναν τα μικρά παιδιά, για να προσκυνήσουν την εικόνα του. Άνδρες και γυναίκες άναβαν κεριά στον τάφο του Πατρο - Κοσμά και δεν απομακρύνονταν από εκεί, παρά μόνον όταν αυτά καίγονταν τελείως! Αλλόθρησκες μουσουλμάνες γυναίκες πάλι, τοποθετούσαν τα ρούχα των παιδιών τους κάτω από την αγία Τράπεζα για ευλογία.

Η Μονή στο Κολοκόντασι
Για τη Μονή του αγίου Κοσμά στο Κολικόντασι έχουν ενδιαφέρον τα στοιχεία που αναφέρει ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρίτος: «… Η Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά βρίσκεται βόρεια της Απολλωνίας, στην ανατολική όχθη του Αψού ποταμού, κοντά στο χωριό Κολικόντασι της Μεγάλης Μουζακιάς. Απέχει ένα τέταρτο από την πόλη Φίερι. Χτίστηκε μεταξύ Αυγούστου 1813 και Ιουνίου 1814 από τον Αλή Πασά τον Τεπελενλή, όταν αυτός περιέλαβε στο πασαλίκι του το Μπεράτι και την περιοχή του. Ο Αλής, μπαίνοντας στο Μπεράτι, θυμήθηκε τον Πατρο - Κοσμά και κάλεσε τον Μητροπολίτη Βελεγράδων Ιωάσαφ, Β', τον οποίον πρόσταξε να κάμη την ανακομιδή του αγίου και να κτισθή και μοναστήριον επ' ονόματι του αγίου, επειδή τον γνώρισε ως αληθή άνθρωπο του Θεού». Στο εξωτερικό της κόγχης του Ιερού γίνεται αναφορά στον Αλή Πασά…Παραμονὴ της εορτής του αγίου Κοσμά, την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, τελέστηκε Μέγας Εσπερινός στον ομώνυμο Ναό της Κόνιτσας, στο τέλος του οποίου λιτανεύτηκε ιερό λείψανο και η εικόνα του αγίου, μέχρι την κεντρικὴ Πλατεία της κωμόποληε. Οι πιστοί, που συμμετείχαν, όχι μόνο από την περιοχή, αλλά και από ολόκληρη την Ήπειρο, ήταν πολλοί. Ανήμερα της εορτής, έγινε πολυαρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια μητροπολίτες, που ιερούργησαν μαζί με κληρικούς, μετέβησαν στην Μονή Μολυβδοσκεπάστου και τέλεσαν τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Μητροπολίτη Σεβαστιανού.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΗΠΕΙΡΟΣ:Η γηρασμένη περιφέρεια της χώρας!!

Στο Δήμο Τζουμέρκων οι κάτοικοι με την μεγαλύτερη ηλικία-Ο Δήμος Ιωαννιτών στους 10 μεγαλύτερους της Ελλάδας

Στις 336.856 άτομα ανέρχεται ο μόνιμος πληθυσμός της Ηπείρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011 που ανακοίνωσε μετά από δύο ολόκληρα χρόνια η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Από αυτούς οι 165.775 είναι άνδρες και οι 171.081 γυναίκες. Ο Δήμος Ιωαννιτών με πληθυσμό 112.486 βρίσκεται στη δέκατη θέση του πίνακα με τους δέκα μεγαλύτερους της χώρας.Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τα νούμερα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι το γεγονός ότι αρκετές περιοχές της Ηπείρου συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο… γερασμένες της Ελλάδας. Η Περιφέρειά μας ως σύνολο διαθέτει τον πληθυσμό με τη μεγαλύτερη ηλικία στη χώρα (44,2 χρόνια). Από αυτήν ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων εμφανίζεται ως ο πιο ηλικιωμένος στην Ελλάδα, με το μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων του να κυμαίνεται στα 57,9 χρόνια. Παράλληλα, σε χωριά του Δήμου Δωδώνης, του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, αλλά και του Δήμου Φιλιατών (κυρίως στα χωριά της Μουργκάνας) ο ίδιος μέσος όρος κυμαίνεται γύρω στα 53 χρόνια.

Το καλοκαίρι του 2014,οι πρώτες παραδόσεις τμημάτων του οδικού άξονα Ακτίο Αμβρακία

Το χρονοδιάγραμμα αυτό αναφέρεται στην επιστολή Χρυσοχοΐδη προς τον Γ.Βαρεμένο

Στο καλοκαίρι του 2014 τοποθετεί ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τις παραδόσεις τμημάτων του οδικού άξονα Ακτίο Αμβρακία, ενώ το 2015 τοποθετείται χρονικά η ολοκλήρωση του.Το χρονοδιάγραμμα αυτό αναφέρεται στην επιστολή του κ. Χρυσοχοΐδη προς τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο, όπως είχε δηλώσει ότι θα κάνει στη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή. Κατά τη συζήτηση εκείνη, ο υπουργός είχε παραδεχθεί ότι ο βουλευτής «έχει επί της ουσίας δίκιο» στην κριτική του για την απαράδεκτη καθυστέρηση του έργου, την οποία ο ίδιος είχε αποδώσει στην οικονομική κρίση, αλλά και «στην παθογένεια, στην ανοχή του Δημοσίου».Αν και για τις επιμέρους εργολαβίες ο υπουργός δεν χρησιμοποιεί τον όρο «χρονοδιάγραμμα», αναφερόμενος σε «εκτιμώμενους χρόνους περαίωσης», η επιστολή του καταλήγει με τη διαβεβαίωση ότι «τυχόν μη εκπλήρωση από τώρα και στο εξής των συμβατικών υποχρεώσεων των αναδόχων, θα οδηγήσει οριστικά στην έκπτωσή τους από τα έργα και θα αποφασισθεί η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη συνέχισή τους».

Ο Ράφικ Τζιμπούρ σε Πάργα,Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα,για τα..μάτια της Κατερίνας Στικούδη!!!

Η τραγουδίστρια ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook μία φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται με τον ποδοσφαιριστή
Μαγεμένος από την Κατερίνα Στικούδη είναι εδώ και λίγο καιρό ο Ραφίκ Τζιμπούρ. Ο Αλγερινός ποδοσφαιριστής αποδεικνύει πως γνωρίζει από πρέσινγκ και εκτός γηπέδων, αφού εδώ και λίγες εβδομάδες μαρκάρει στενά την τραγουδίστρια και dj.Όπως αναφέρει η «Real News», είναι χαρακτηριστικό ότι στις εμφανίσεις της Κατερίνας στην Πάργα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα, ο Ραφίκ βρισκόταν πάντα ανάμεσα στους θαυμαστές της και απολάμβανε το πρόγραμμα της τραγουδίστριας.Πέρα από αυτό όμως οι δυο τους έχουν κάνει και κοινές εξόδους τόσο σε γνωστά καφέ και εστιατόρια της Δροσιάς, της Σταμάτας και του Αγίου Στεφάνου όσο και στο καζίνο της Πάρνηθας το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες επισκέφτηκαν πρόσφατα μαζί.Λίγες ημέρες μετά τη γνωριμία τους πάντως η Κατερίνα Στικούδη είχε ανεβάσει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook μία φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται με τον ποδοσφαιριστή γράφοντας «Με τον… Ραφίκ Τζιμπούρ. Αυτό θα πει επίθεση…».

Πάνω από 100 θεάσεις δελφινιών στην περιοχή του Ιονίου και του Αμβρακικού καταγράφηκαν μέσα σε ένα χρόνο!!!

Πάνω από 100 θεάσεις δελφινιών στην περιοχή του Ιονίου και του Αμβρακικού καταγράφηκαν μέσα σε ένα χρόνο μέσα από το πρωτοποριακό εγχείρημα περιβαλλοντικού Ινστιτούτου, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή των δελφινιών στην ευρύτερη περιοχή αλλά και για την προστασία τους. Η έκκληση που έκανε το Ινστιτούτο πέρυσι προς όποιον συναντήσει δελφίνι κατά τη διάρκεια μιας εν πλω βόλτας στον Αμβρακικό ή στο Ιόνιο να το αναφέρουν στους ερευνητές δίνοντας και την ακριβή θέση μέσα από μια πολύ εύχρηστη ιστοσελίδα, έπιασε τόπο και περισσότεροι από 100 άνθρωποι-ψαράδες, εκδρομείς, λουόμενοι, χειριστές σκαφών- έστειλαν αναφορές για το που και πότε συνάντησαν δελφίνι στο Ιόνιο ή τον Αμβρακικό, ενώ αρκετοί από αυτούς απέστειλαν μέχρι και φωτογραφίες γεμίζοντας με ικανοποίηση τους επιστήμονες που εδώ και 21 χρόνια χαρτογραφούν το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής μας. Σύμφωνα με τον επιστημονικό συντονιστή του προγράμματος ο αριθμός των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής αλλά και των ιστιοπλοϊκών που μετακινούνται για διακοπές στα νησιά του Ιονίου αυξήθηκε αισθητά κατά την τελευταία δεκαετία και όλα μαζί δημιουργούν ένα στόλο από εκατοντάδες πλοία που κινούνται τακτικά στα νερά του Ιονίου. Αυτή η συχνή δραστηριότητα του μεγάλου στόλου, προσφέρει τεράστιες δυνατότητες προκειμένου μέσα από τις αναφορές που γίνονται, οι επιστήμονες να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με την παρουσία και την κατανομή των κητοειδών σε περιοχές τις οποίες δεν μπορούν οι ίδιοι να καλύψουν με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν.

Περιμένοντας τον Ντε Βινσέντι στον ΠΑΣ...

Τις οριστικές αποφάσεις στον Ολυμπιακό για το μέλλον του Τόμας Ντε Βινσέντι περιμένουν άπαντες στα Ιωάννινα. Ο Μίτσελ αναμένεται να αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες για το αν θα διατηρήσει τον Αργεντινό παίκτη στο ρόστερ των «ερυθρολεύκων» ή αν θα εισηγηθεί την αποχώρησή του.Στη δεύτερη περίπτωση, οι «ερυθρόλευκοι» θα παραχωρήσουν δανεικό τον παίκτη, με τον ΠΑΣ Γιάννινα να έχει εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον για την απόκτησή του. Παράλληλα, ο Αργεντινός φέρεται να προτιμά το ενδεχόμενο επιστροφής στα Ιωάννινα, σε περίπτωση που αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό. Η διοίκηση της ομάδας των Ιωαννίνων παρακολουθεί τις εξελίξεις και ετοιμάζεται να κινηθεί αναλόγως εφόσον υπάρξει θέμα παραχώρησης του παίκτη.

Εορτασμός της επετείου της Ναυμαχίας του Ακτίου και των "Εν Νικοπόλει Ακτίων" για πρώτη φορά στην Πρέβεζα

Μουσικές και αθλητικές εκδηλώσεις, ομιλίες και ξεναγήσεις στην Νικόπολη, θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου στην Πρέβεζα, για πρώτη φορά, με αφορμή τη ναυμαχία του Ακτίου το 31π.Χ και τους Ακτιακούς Αγώνες. Πρόκειται για «εκδηλώσεις εμπνευσμένες, για ένα κοινό που θέλει να γνωρίσει το ιστορικό μας παρελθόν και να ταξιδέψει στην Πρέβεζα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές, ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - 'Αρτας και ο Σύλλογος Ανθρώπολις, με αφορμή τη ναυμαχία του Ακτίου και τους Ακτιακούς αγώνες.Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το απόγευμα του Σαββάτου, 31 Αυγούστου, στις 8.00 μ.μ., στη γραφική Πλατεία Κολοβού, στην πόλη της Πρέβεζας, η Δρ. Αμάντα-Αλίκη Μαραβέλια, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, θα δώσει διάλεξη με τίτλο: «Η ναυμαχία του Ακτίου: Κύκνειο άσμα της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου». Τη βραδιά, θα πλαισιώσουν μελωδικά η υψίφωνος κ. Λουκία Σπανάκη και ο πιανίστας κ.Μάριος Καζάς. Το πρωί της επομένης, στις 9.00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου, με αφετηρία το 'Ακτιο και τερματισμό το Αρχαίο Στάδιο Νικόπολης. Η διαδρομή μήκους περίπου 10 χλμ. θα περάσει από την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου και θα κινηθεί στην παραθαλάσσια περιοχή του Αμβρακικού κόλπου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, από τις 5.30 έως και τις 7.30 μ.μ., αρχαιολόγοι της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων θα ξεναγήσουν το κοινό σε μνημεία του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης. Οι ξεναγήσεις θα επικεντρωθούν σε μνημεία που βρίσκονται στο « εν άλσει προάστειο», χώρο τέλεσης των Ακτίων, με έμφαση στο Στάδιο και το Θέατρο, καθώς επίσης και στο Μνημείο του Αυγούστου, μνημείο- τρόπαιο της ναυμαχίας του Ακτίου.Μετά το πέρας των ξεναγήσεων, στις 8.00 μ.μ., το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μία παραδοσιακή βαρκαρόλα στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Βαθύ, βόρεια της Πρέβεζας. Παραδοσιακά ψαροκάικα, στολισμένα και φωτισμένα, θα πλεύσουν στα ήρεμα νερά του Αμβρακικού και πολύχρωμοι ήχοι θα ακουστούν από παραδοσιακούς μουσικούς και την χορωδία Ηχοχρώματα.Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το απόγευμα της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα της επετείου από τη ναυμαχία του Ακτίου. Μουσικές και τραγούδια από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας, ερμηνευμένα από το ελληνικό μουσικό συγκρότημα Encardia, θα γεμίσουν το Αρχαίο Στάδιο Νικόπολης. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, ο στόλος του Οκταβιανού, με επικεφαλής τον Αγρίππα, νίκησε τους συνασπισμένους στόλους του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας Ζ', βασίλισσας της Αιγύπτου. Η νίκη αυτή έδωσε τέλος στη ρωμαϊκή εμφύλια διαμάχη και σηματοδότησε την έναρξη μίας νέας περιόδου (Pax Romana), που εγκαινιάστηκε με τη μονοκρατορία του Αυγούστου σε ολόκληρο το μεσογειακό χώρο. Επιπλέον, ο θάνατος της Κλεοπάτρας αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του αρχαίου κόσμου, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος των ελληνιστικών βασιλείων της Μεσογείου.Ο Οκταβιανός Αύγουστος, σε ανάμνηση της νίκης του, ίδρυσε τη Νικόπολη και αναδιοργάνωσε τα 'Ακτια, τους ετήσιους τοπικούς αγώνες των Ακαρνάνων. Οι αγώνες -αθλητικοί, μουσικοί και θεατρικοί- με την ονομασία Νέα 'Ακτια, τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια κατά την επέτειο της ναυμαχίας, διαρκούσαν 4-5 ημέρες και θεωρούνταν ισότιμοι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύντομα, απέκτησαν μεγάλη αίγλη και εντάχθηκαν στον κύκλο των σημαντικότερων πανελλήνιων αγωνιστικών διοργανώσεων Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη, ενώ συνδιοργανωτές είναι, η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος Πρέβεζας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αγίου Θωμά, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας και Αθλητικοί σύλλογοι της Πρέβεζας.

Αύριο ανακοινώνεται και επίσημα η τάση των ΠΑΣΟΚογενών του ΣΥΡΙΖΑ

Επικεφαλής οι: Π. Κουρουμπλής, Γ. Μιχελογιαννάκης, Αλ. Μητρόπουλος και Αντ. Κοτσακάς

Εδώ και καιρό το ακούγαμε αλλά δεν το βλέπαμε, μιας και οι όποιες διεργασίες των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ήδη προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, γίνονταν πάντα στο παρασκήνιο. Τώρα πλέον η συμπαγής ομάδα των ΠΑΣΟΚογενών του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, δημιουργούν και επίσημα τη δική τους εσωκομματική τάση, η οποία -όπως οι ίδιοι τονίζουν- θα εκφράζει τον πατριωτικό σοσιαλισμό εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Το όλο εγχείρημα ανέλαβαν τέσσερα στελέχη που θέλουν να εκφράσουν πολιτικά και ιδεολογικά τους πολίτες οι οποίοι αναζητούν ένα σύγχρονο, ακέραιο και δυναμικό φορέα έκφρασης στην Κεντροαριστερά. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας είναι οι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουπλής, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Αλέξης Μητρόπουλος και ο Αντώνης Κοτσακάς, οι οποίοι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου αύριο Τρίτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας παρουσιάζοντας τους αντικειμενικούς σκοπούς αυτής της τάσης. Μαζί με αυτούς, βρίσκονται πολλά πολιτικά στελέχη με πολυετή πορεία στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και δράση στους αγώνες της Κεντροαριστεράς. Πρόκειται για τους Τάσο Βουτσά, Χρήστο Κλαδευτήρα, Έφη Κοτσάκη, Στάθη Πανταζή, Μαρία Πετράκη, Αδάμ Στάμο, Ράνια Σταυροπούλου, Δημήτρη Τσουκαλά, Κώστα Τσουκαλά και Κώστα Χρυσόγονο.

Πλήθος κόσμου στο 16ο Αντάμωμα των Καππαδοκών στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων

Όπως η ενασχόληση των προσφύγων με τη γεωργία και την κτηνοτροφία παρείχε λύσεις επιβίωσης, έχοντας ευεργετικές επιπτώσεις στην οικονομία, έτσι και σήμερα ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πάλι μια διέξοδο από την οικονομική κρίση, με πολλούς νέους, δημιουργικούς ανθρώπους να στρέφονται σε αυτόν, επισήμανε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, στο 16ο Αντάμωμα των Καππαδοκών στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων.Υπογραμμίζοντας ότι το παράδειγμα των προσφύγων είναι πάντα επίκαιρο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η στροφή που η Ελλάδα θα τα καταφέρει δεν είναι μακριά».«Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάννης του 1923 που επέβαλε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών. Οι παππούδες μας, «τα παιδιά της Ανταλλαγής» που βίωσαν το δράμα του ξεριζωμού και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου, αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες στην ενσωμάτωσή τους στη νέα πατρίδα», είπε ο κ. Χαρακόπουλος προσθέτοντας πως οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα επέδειξαν αξιοσημείωτο ζήλο και εργατικότητα και η αποκατάστασή τους -ιδιαίτερα η αγροτική αποκατάσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα- «είναι πραγματικό έπος για μια χώρα καθημαγμένη μετά από υπερδεκαετή πολεμική προσπάθεια που κατέληξε στη μεγαλύτερη καταστροφή που γνώρισε ο Ελληνισμός, τη Μικρασιατική καταστροφή». «Οι πρόσφυγες», συνέχισε, «καταπιάστηκαν με τη γη και τα ζώα, αναζωογόνησαν την ύπαιθρο και συνέβαλλαν στην ανοικοδόμηση του κράτους. «Τα παιδιά της Ανταλλαγής» μας δείχνουν και σήμερα το δρόμο. Με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και υπομονή θα τα καταφέρουμε».Στο 16ο Αντάμωμα Καππαδοκών παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η κπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής 'Αννα Ασημακοπούλου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππος Φίλιος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωμματείων Φάνης Ισακίδης, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Σπύρος Ισόπουλος, αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών από την Καππαδοκία, δεκάδες χορευτικά συγκροτήματα Καππαδοκικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα και πλήθος κόσμου.Οι φωτογραφίες είναι του Θοδωρή Παπάζογλου.