Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013

Τετ-α-τετ συνάντηση του Νίκου Κοτροκόη με τον δήμαρχο Πρεμετής

Ο Ν.Κοτροκόης με τον Γκιλμπέρτο Γιάτσε
Συνάντηση με τον δήμαρχο Πρεμετής Γκιλμπέρτο Γιάτσε είχε  ο πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Νίκος Κοτροκόης για να ενημερωθεί σχετικά με την ιεροσυλία στον ναό της Παναγίας.«Η συνάντηση ήταν ενημερωτική και μακριά από τις εντάσεις των τελευταίων ημερών», δήλωσε στον δημοσιογράφο Τελνίς Σκούκι ο Δήμαρχος Πρεμετής.Ο Δήμαρχος Πρεμετής δήλωσε επίσης πως ο Έλληνας πρόξενος ζήτησε από τα εμπλεκόμενα μέρη να μειώσουν τις εντάσεις και να υπάρξει κατανόηση μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.Νωρίτερα μιλώντας σε δημοσιογράφους των αλβανικών ΜΜΕ ο κ. Κοτροκόης δήλωσε πως:«Η ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας είναι αυτοκέφαλη και δεν εξαρτάται από κανέναν. Οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές. Ο τρόπος, ο χρόνος και ο τόπος της παρέμβασης στο “Μέγαρο Πολιτισμού” ήταν ακατάλληλος. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρώπη και θα συνεχίσει να στηρίζει την Αλβανία. Είμαστε δύο λαοί φίλοι, ήμασταν και θα είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των διεθνοτικών, των διαθρησκευτικών και των περιφερειακών μας σχέσεων».Παρ’ όλα αυτά ο κ. Γιάτσε παραμένει αμετανόητος και απτόητος στην αρχική του στάση δηλώνοντας πως «το “Μέγαρο Πολιτισμού” -το οποίοι κτίστηκε πάνω στην εκκλησία- είναι στην ιδιοκτησία των πολιτών. Αυτό το κτήριο καθρεφτίζει την ιστορία, τις παραδόσεις και τις αξίες αυτής της πόλης τις οποίες οι απόγονοι της θα κληρονομήσουν».

Φωτιά σε φορτηγό στην είσοδο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας!

Φωτιά ξέσπασε σε φορτηγό αυτοκίνητο το οποίο μετέφερε άδεια γυάλινα μπουκάλια προς ανακύκλωση, 50 μέτρα πριν την είσοδο του Λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Κυριακής.Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, λόγω υπερθέρμανσης των φρένων, έπιασε φωτιά το δεξί λάστιχο και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο φορτίο του φορτηγού.Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 3 οχήματα και 7 άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας, με επικεφαλής τον διοικητή τους κ. Φώτη Σπύρου, οι οποίοι κατάφεραν και έσβησαν την φωτιά πριν αυτή πάρει μεγάλες διαστάσεις.Η κυκλοφορίας στην συγκεκριμένη είσοδο διακόπηκε προσωρινά, έως ότου καθαριστεί το οδόστρωμα από τα σπασμένα γυαλιά και τα αποκαΐδια.Προανάκριση διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

ΠΑΣ Γιάννινα - Απόλλων Σμύρνης 2-0

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κρίστιαν Τσάβες, ο οποίος έβαλε ένα εκπληκτικό γκολ και ετοίμασε άλλο ένα, ο ΠΑΣ Γιάννινα ξεπέρασε με χαρακτηριστική άνεση το εμπόδιο του Απόλλωνα Σμύρνης με σκορ 2-0.Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΠΑΣ Γιάννινα: Βελλίδης, Ντάσιος, Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Κολοβέτσιος, Τσουκαλάς (82' Κεϊτά), Λίλα, Τσάβες, Κοροβέσης (76' Στρούνα), Βίλα, Ίλιτς (89' Γιάκος).
Απόλλων Σμύρνης: Τζορβας, Χατζηζήσης, Παντελιάδης, Δεληζήσης, Βέρτζος, Άλβαρες (53' Τσιλιγκίρης), Καμαρά, Μίνγκας (46' Φαρινόλα), Γκουέλα, Κόρμπος, Πετρόπουλος (64' Μπλάζεκ).

«Μετέωρα» παραμένουν το Ίδρυμα και το Μουσείο Αγάπιου Τόλη

Δεκαέξι μήνες μετά το θάνατο του συλλέκτη...

Δεκαέξι μήνες πέρασαν απ’ όταν έφυγε από τη ζωή ο συλλέκτης Αγάπιος Τόλης, από τους Κήπους Ζαγορίου και το Υπουργείο Οικονομικών δεν κίνησε ακόμη την προβλεπόμενη διαδικασία για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο να εγκρίνεται η σύσταση του κοινωφελούς ιδρύματος με την επωνυμία «Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη».Το Υπουργείο Οικονομικών (Δ/νση Εθνικών Κληροδοτημάτων), με σχετική του επιστολή, γνωρίζει ότι αναμένει «να προηγηθεί η εξέταση του κύρους των δύο ιδιόγραφων διαθηκών από το αρμόδιο δικαστήριο και να προσδιοριστεί το ακριβές περιεχόμενό τους, καθώς από το δυσανάγνωστο γραφικό χαρακτήρα του διαθέτη, δεν προκύπτει αν αυτό συνάδει με το περιεχόμενο της συστατικής πράξης του ιδρύματος».Κατόπιν τούτου, το Λαογραφικό Μουσείο παραμένει κλειστό και το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του υπό σύσταση Ιδρύματος μετέωρο!

Προγραμματική Σύμβαση
Εν τω μεταξύ, ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και στον Δήμο Ζαγορίου, υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Καταγραφή – Τεκμηρίωση εκθεμάτων Λαογραφικού Μουσείου Αγάπιου Τόλη», συνολικού προϋπολογισμού πέντε χιλιάδων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.Σύμφωνα με το άρθρο 4 της Προγραμματικής Σύμβαση, Φορέας υλοποίησης του έργου ορίζεται ο Δήμος Ζαγορίου, ο οποίος υποχρεούται να προχωρήσει, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις (περί εκτελέσεως έργων και ανάθεσης μελετών του Δημοσίου) της κείμενης εν γένει εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

Η Επιτροπή Παρακ/σης
Η «Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης» αποτελείται από τα εξής υπηρεσιακά όργανα:
Από την Περιφέρεια Ηπείρου
• Αμαλία Δάνου, Αρχιτέκτων Μηχανικό, αναπληρούμενη από την Βασιλική Μαντζίλα, Τεχνικό Δομικών Έργων
• Αργύρη Νάκο, Πολιτικό Μηχανικό Τ.Ε., αναπληρούμενος από την Θεοδώρα Ρίζου, Πολιτικό Μηχανικό.
Από το Δήμο Ζαγορίου
 Μαρία Φιλίππου, Πολιτικό Μηχανικό, αναπληρούμενη από την Νατάσα Τάσιου, Πολιτικό Μηχανικό.

Τι έγινε ως τώρα
Το έργο έχει ανατεθεί από το Δήμο Ζαγορίου στην κ. Γεωργία Κωσταρίδου, ιστορικό με μακροχρόνια εμπειρία, η οποία έχει εκτελέσει μέχρι τώρα το εξής έργο:
• Μεταφορά εκθεμάτων από το παραδοσιακό μουσείο στο καινούριο κτίριο.
• Λεπτομερής καταγραφή όλων των αντικειμένων (έντυπη).
• Βασικό βιβλίο καταγραφής. Ο αριθμός αυτών ανέρχεται στις 5.200 περίπου συγκεντρωμένα σε μόνιμη βάση αντικείμενα που αφορούν όλες τις κατηγορίες που συναντώνται στον υλικό πλούτο του μουσείου αυτού.
• Επίσης λεπτομερής φωτογράφιση, τοποθετημένη σε αρχείο.
• Ηλεκτρονική καταχώρηση σύμφωνα με κωδικό, κατηγορία και χρήση χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αυτές (θεματική ταξινόμηση εν μέρει τεκμηρίωση).
• Bιβλία (ιστορικού, λαογραφικού ενδιαφέροντος, ελληνική και ξένη λογοτεχνία, γαλλοελληνικά και ελληνογαλλικά λεξικά, ιστορικές γεωγραφικές εγκυκλοπαίδειες, βιβλία που αναφέρονται σε παναμέζικη λογοτεχνία, προσωπικό σημειωματάριο).
• Οπλισμός (πολεμικά, κυνηγετικά όπλα, μπαρουτοθήκες, εξάρτημα κατασκευής βλημμάτων, πυξίδα).
• Κοσμήματα (κοσμηματοθήκες, σταυροί, καρφίτσες, βραχιόλια, πόρπες ή ασημοζωνάρα, ζώνες κατασκευασμένες από ασήμι.
• Ένδυση – ατομικό ρουχισμό (φορεσιές χειροποίητες, περιοχών Ζαγορίου, Δρόμπολης, Σαρακατσαναίων, Ιωαννίνων καθώς και αγοραστές ενδυμασίες οι οποίες φυλάσσονται σε προθήκες που είχε εξασφαλίσει ο ίδιος στους χώρους του Μουσείου.
• Έπιπλα
• Κορνίζες, κάδρα, πίνακες ζωγραφικής, με ιστορικά και εκκλησιαστικά θέματα και πρόσωπα βασιλέων
• Γραφομηχανές, ραπτομηχανές
• Μπαούλα με αμέτρητα είδη οικιακού ρουχισμού
• Εκατοντάδες είδη αργυροχοΐας προς παρασκευή και κατανάλωση τροφίμων (γκιούμια, μπακράτσια, σινιά, πιάτα, κατσαρόλες, μαχαιροπήρουνα, χάλκινα, σιδερένια και μπρούτζινα καθημερινής χρήσεως αντικείμενα που δωρίσθηκαν από κατοίκους των χωριών του Ζαγορίου
• Οικοσκευή
• Φωτιστικά
• Τιμητικές διακρίσεις, επαίνους, βραβεία, που είχε λάβει ο ίδιος για το μακροχρόνιο και ταυτόχρονα σημαντικότατο έργο του.
Σύμφωνα με την κ. Κωσταρίδου, το έργο θα ολοκληρωθεί εντός μηνός.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δήλωση Αλέκου Καχριμάνη για την εκτροπή του Αχελώου

Στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ιερά Μονή Σέλτσου του Δήμου «Γ. Καραϊσκάκης», παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Σε συζητήσεις που είχε με κατοίκους και εκπροσώπους φορέων, μεταξύ άλλων όπως και σε προηγούμενες επισκέψεις του σε Βουργαρέλι και Αθαμάνιο, τέθηκε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της λειτουργίας του έργου που αφορά την εκτροπή του Αχελώου και ειδικότερα του φράγματος της Μεσοχώρας.Σε δήλωσή του τόνισε τα εξής:«Αποτελεί εθνικό έγκλημα το γεγονός ότι ένα έργο που μπορεί να αλλάξει την τύχη της ορεινής περιοχής που εκτείνεται στις Π.Ε. Άρτας, Καρδίτσας και Τρικάλων, παραμένει επί χρόνια δέσμιο καθυστερήσεων και αβελτηρίας της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία έχει ξοδέψει τεράστιους οικονομικούς πόρους για την κατασκευή του. Στη σημερινή δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε ο χρόνος της υπομονής και αντοχής των κατοίκων έχει εκπνεύσει. Οι αρμόδιοι οφείλουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες προκειμένου το έργο να αποδοθεί σε χρήση, ώστε να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια, να αρδευτούν καλλιέργειες και να συμβάλει γενικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδος. Είμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να προβούμε στις δέουσες παρεμβάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και οι οποίες δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεχιστούν άλλο».

ΠΡΕΒΕΖΑ: Παρήγγειλε μικροσκόπιο και του παρέδωσαν...σφαίρες!!!

Χθες στην Πρέβεζα, κάτοικος της περιοχής, μετέβη στο Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας και παρέδωσε δέμα, το οποίο περιείχε (100) αβολίδωτα φυσίγγια των 9 mm και (1) σπρέι πιπεριού, τα οποία κατασχέθηκαν.Προαναφερόμενος, παρέλαβε το δέμα από εταιρεία courier, έχοντας παραγγείλει μέσω του διαδικτύου 1 μικροσκόπιο και αντ’ αυτού βρήκε τα ανωτέρω εντός του δέματος!Ενεργείται προανάκριση.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - Να επιδιορθωθεί άμεσα η φθορά στην πινακίδα

Ακριβώς στην είσοδο της πόλης, απέναντι από το αεροδρόμιο στέκει για να υποδέχεται και να καλωσορίζει τους επισκέπτες των Ιωαννίνων, μία πινακίδα του δήμου Ιωαννιτών. Μόνο που εδώ και μήνες ένα τμήμα της έχει αποκολληθεί και ουσιαστικά την κάνει δυσανάγνωστη στους διερχόμενους οδηγούς. Το παράδοξο είναι, ότι πήγε ο δήμος Ζίτσας (συνορεύει με τον δήμο Ιωαννιτών) και έβαλε τη δική του πινακίδα, ακριβώς μπροστά (σχεδόν κολλητά) από αυτή του δήμου Ιωαννιτών, με αποτέλεσμα να της κόβει τη θέα! Λες και δεν υπήρχε χώρος να μπει 5-10 μέτρα πιο μπροστά, έτσι ώστε να μην την εμποδίζει οπτικά. Είναι όπως λέγαμε κάποτε: "Δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή γης!!!". Όπως και να 'χει, ο δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει άμεσα να επιληφθεί και να αποκαταστήσει τη δική του πινακίδα. Είναι στην είσοδο της πόλης και είναι η πρώτη οπτική επαφή ενός επισκέπτη με τα Γιάννενα. Γι' αυτό και θα πρέπει να είναι κομπλέ στη θέση της και όχι να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο!

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Γιατί τόσος θόρυβος, τόσο μελάνι και πολύτιμο χαρτί για μία τόσο μικρή και συνήθη τροχονομική παράβαση;

Απάντηση για την κλήση από την τροχαία στη Πρέβεζα

Αξιότιμοι κύριοι,
Πληροφορούμαι ό,τι: όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε., αναφέρονται με πηχυαίους τίτλους στα ... μεγάλα «κατορθώματα» του Λευτέρη Καλογιάννη, πρώην Βουλευτή Ιωαννίνων.Συγκεκριμένα, αναφέρονται σε ... σωρεία τροχονομικών παραβάσεων στην Πρέβεζα, όπως παράνομη στάθμευση, χωρίς να διαθέτω τα αναγκαία δικαιολογητικά.Εξηγούμαι ότι:
-Πράγματι στάθμευσα παράνομα, σε ακίνδυνη όμως θέση και όχι σε διπλή γραμμή
για να πιω ένα καφεδάκι και ένα ποτήρι δροσερό νερό, γιατί την ημέρα εκείνη είχε μεγάλη
κάψα.
-Άνθρωποι είμαστε και εμείς, με ανθρώπινες αδυναμίες, όσοι διατελέσαμε κατά
καιρούς Βουλευτές.
-Άφησα όμως ανοιχτά τα στόπερ, για να θυμίζουν στο Αστυνομικό Όργανο, ό,τι ο
αφέντης του ... παράνομου αυτοκινήτου, βρίσκεται στη διπλανή καφετέρια με ... βαθύ
ίσκιο από στεφάνι (πολυκατοικίας).
-Τους ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που επέδειξαν για την ενημέρωση της κοινής
γνώμης, όπως ευχαριστώ και δημόσια συγχαίρω τα Όργανα της Αστυνομίας της Πρέβεζας
για τον εξονυχιστικό έλεγχο που μου έκαναν.
Διαβεβαιώνω όμως τα Μ.Μ.Ε. ότι καταβάλλω ανελλιπώς όλες τις ασφαλιστικές μου
υποχρεώσεις είμαι πάντοτε ενήμερος και είναι στη διάθεση τους ανά πάσα στιγμή:
 Η άδεια οδήγησής μου η οποία λήγει την 27-04-2014.
 Το Νο 342688489 - 80325740124 έντυπο κατάθεσης (660 ευρώ) Τελών
Κυκλοφορίας του έτους 2013 - 2014.
 Το Δελτίο Επιτυχούς Τεχνικού Ελέγχου Κ.Κ.38 ισχύος μέχρι 22-05-2015.
 Το υπ’ αριθμ. Ασφαλιστικό Συμβόλαιο Αυτοκινήτου ισχύος μέχρι 15-02-2014.
Αξιότιμοι κύριοι,
Όπως θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες σας, ο Λευτέρης Καλογιάννης είναι και αυτός ένας από τους καλά αρμεγόμενους Έλληνες και δικαιούται κάποιας μικροαταξίας.Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Ελευθέριος Στ. Καλογιάννης
Πρώην Βουλευτής Ιωαννίνων

Υ.Γ.Ευελπιστώ ότι θα φιλοτιμηθούν τα Ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. να φιλοξενήσουν την παρούσα μου
απάντηση, για την ενημέρωση του αναγνωστικού των κοινού.

Ζαγόρι με τιμές… Κολωνακίου!!!

Εξωφρενικά υψηλότερες σε σχέση με το παρελθόν οι αντικειμενικές τιμές

Στην …άβυσσο οδηγεί την αγορά των ακινήτων και στην απόγνωση τους ιδιοκτήτες, ο νέος τρόπος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, που προσδιορίστηκε εν αγνοία όλων, από το Υπουργείο Οικονομικών.Οι αντικειμενικές αξίες σε χωριά του Νομού Ιωαννίνων σε μερικές περιπτώσεις 10πλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία σχέση όχι μόνο με την αγοραστική αξία, αλλά ούτε καν με την πραγματικότητα.Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 που άρχισαν να καταφθάνουν στους ιδιοκτήτες, αναδεικνύουν τις τεράστιες αποκλίσεις σε σχέση με το παρελθόν, εξομοιώνοντας κατοικίες και οικόπεδα περιοχών όπως το Ζαγόρι, με αυτά σε μεγάλα αστικά κέντρα.Το ζήτημα αφορά σχεδόν ολόκληρο το Νομό, με εξαίρεση την πόλη των Ιωαννίνων, όπου οι αντικειμενικές αξίες είχαν προσδιοριστεί παλαιότερα. Μάλιστα, η επιβάρυνση αυτή έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των τοπικών φορέων, που πρότειναν μακράν χαμηλότερες τιμές των αντικειμενικών αξιών.Παράλληλα, έρχεται την ώρα που οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται μέχρι τον Οκτώβριο να παραλάβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα και για τον ΦΑΠ του 2012 και 2013, που σημαίνει ότι θα κληθούν να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά.Επιπλέον, η επιβάρυνση δεν σταματά εκεί. Ως γνωστόν οι αντικειμενικές αξίες επηρεάζουν μια σειρά ακόμη διαδικασιών όπως το κόστος μεταβίβασης, αποδοχής κληρονομιάς και γονικών παροχών αλλά και το γνωστό «χαράτσι», το τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών, που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.Η τεράστια επιβάρυνση λόγω των αντικειμενικών αξιών «πολλαπλασιάζεται» για κάθε ιδιοκτήτη και υποψήφιο ιδιοκτήτη, μέσω άλλων έμμεσων και άμεσων φόρων.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η τεράστια επιβάρυνση προκαλεί τις αντιδράσεις όχι μόνο των ιδιοκτητών, αλλά και των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, η οποία ουδέποτε ρωτήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ή ενημερώθηκε για τις προθέσεις του.«Το θέμα των αντικειμενικών αξιών καθορίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών και ποτέ δε μας ζητήθηκε να εκφράσουμε γνώμη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φ. Φίλιος και υπενθύμισε ότι το Φεβρουάριο το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο χαρακτηρίζει υπερβολικά υψηλές και εξωπραγματικές τις αντικειμενικές αξίες στα όρια του Δήμου, ζητώντας μείωση των τιμών ζώνης κατά 40%, καθώς και κατάργηση του «Συντελεστή Εμπορικότητας» που αυξάνει ανισόβαρα τις τιμές.«Η λογιστική λογική για να λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, έρχεται οριζόντια επί δικαίων και αδίκων. Ενώ θα έπρεπε να αναζητούνται χρήματα από τους έχοντες και τις μεγάλες ιδιοκτησίες γης καταδικάζεται ακόμη και ο ιδιοκτήτης ενός μικρού οικοπέδου σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Είναι ένα εισπρακτικό τερτίπι, που πάει να κλείσει τις τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά οδηγεί στην αφαίμαξη στο ήδη καθημαγμένο βαλάντιο των συνδημοτών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιος.

Ζαγόρι με τιμές… Κολωνακίου
Ο τρόπος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών σύμφωνα με τις νέες τιμές, έχει αλλάξει άρδην την εικόνα και αιφνιδίως, η αξία ενός οικοπέδου στο Ζαγόρι με αντικειμενική αξία 7.500 ευρώ πριν λίγα χρόνια, «εκτοξεύεται» στις 75.000 ευρώ!Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Λυγγιάδες. Οικόπεδο ενός στρέμματος πριν μερικά χρόνια είχε αντικειμενική αξία περίπου 5.500 ευρώ, σήμερα υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, την αγανάκτησή του εξέφρασε και ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου, αφενός για τον τρόπο που λειτούργησε το Υπουργείο και αφετέρο για το πραγματικό πρόβλημα που δημιουργείται σε όλους τους μικρούς, καλλικρατικούς δήμους.«Έγινε εν κρυπτώ και εν μία νυκτί. Ενώ εμείς είχαμε προτείνει με τον εκπρόσωπό μας στη ΔΟΥ τιμές από 200 έως 500 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο, η ΔΟΥ εισηγήθηκε από 600 έως 700 και το υπουργείο Οικονομικών χωρίς να λάβει κανέναν υπόψη επέβαλλε αντικειμενικές αξίες από 600 έως 1300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.Όποιος θέλει να προχωρήσει σε μία αγοραπωλησία, θα πρέπει να πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ζαγορίου και έκανε γνωστό πως ήδη έχει θέσει το θέμα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και έχει στείλει έγγραφα προς το υπουργείο και τη ΔΟΥ ζητώντας τον επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών.«Δεν είναι δυνατόν το Πάπιγκο να έχει αξία 1300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και στο Κολωνάκι να είναι λιγότερα. Οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να επαναπροσαρμοστούν», κατέληξε.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ