Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

ΠΡΕΒΕΖΑ:Με ένα τριήμερο αθλητικών και πολιτιστικών δρώμενων θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της αναβίωσης των Ακτίων

Με ένα τριήμερο αθλητικών και πολιτιστικών δρώμενων θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της αναβίωσης των Ακτίων ο οποίος για πρώτη φορά έχει σημείο αναφοράς την Ναυμαχία του Ακτίου. Έτσι με την συνεργασία του Δήμου Πρέβεζας, της ΛΓ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, του Συλλόγου Ανθρώπολις, Συλλόγων και εθελοντών έχει διαμορφωθεί ένα τριήμερο πρόγραμμα, το οποίο ξεκινά το Σάββατο 31 Αυγούστου στις 11 το πρωί, με τον διάπλου που θα ξεκινήσει από το Άκτιο και θα έχει ως σημείο τερματισμού τον χώρο μπροστά, από το Δημαρχείο. Την ίδια μέρα και ώρα 8 το βράδυ η ΛΓ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων διοργανώνει διάλεξη με θέμα «Η Ναυμαχία του Ακτίου,Κύκνειο Ασμα της Πτολεμαικής Αιγύπτου» από την Αμάντα –Αλίκη Μαραβέλια , πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μελωδικά η υψίφωνος Λουκία Σπανάκη και ο πιανίστας Μάριος Καζάς. Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου κα ώρα 9 το πρωί θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου, ο οποίος θα ξεκινήσει από το κάστρο του Ακτίου και μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας θα φτάσει στα τείχη της Νικόπολης, όπου και θα γίνουν οι απονομές. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει ξενάγηση στο χώρο για όσους επιθυμούν, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί βαρκαρόλα στο λιμάνι. Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με συναυλία που θα δοθεί τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Στάδιο της Νικόπολης με το συγκρότημα «Εν Καρδία» το οποίο ερμηνεύει τραγούδια της Κάτω Ιταλίας. Το Σάββατο 31 Αυγούστου εξάλλου θα πραγματοποιηθεί και η γιορτή της σαρδέλας στο λιμάνι της Πρέβεζας καθώς και πολιτιστικά δρώμενα, από το πρόγραμμα «Ι ΜΑΚΕ».

Σύμβουλος έργων στην Αλβανία αναλαμβάνει η Εγνατία A.E.

Συνεχίζει την ανάληψη υπηρεσιών συμβούλου σε δημόσια έργα του εξωτερικού η Εγνατία Οδός ΑΕ. Η δημόσια εταιρία της Θεσσαλονίκης, που κατασκεύασε και εκμεταλλεύεται τον ομώνυμο αυτοκινητόδρομο, ανακηρύχθηκε μειοδότης σε διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αλβανία ως επικεφαλής κοινοπραξίας.Ο διαγωνισμός αφορά την παροχή υπηρεσιών συμβούλου επίβλεψης για την κατασκευή της περιφερειακής οδού της Αυλώνας, μήκους 29 χλμ. Η διάρκεια της σύμβασης υπολογίζεται σε 31 μήνες και το συμβατικό αντικείμενο ανέρχεται σε 1.663.300 ευρώ.Παράλληλα, η εταιρία προχώρησε στις απαραίτητες διαδικασίες «για την έναρξη υλοποίησης της σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλου επίβλεψης στον άξονα Ε75 στη Σερβία, στην οποία συμμετέχει σε κοινοπραξία με γαλλική εταιρεία».Η σύμβαση είχε υπογραφεί από το 2012 αλλά καθυστέρησε, λόγω προβλημάτων στους σχετικούς διαγωνισμούς κατασκευής. «Η συνολική διάρκειά της είναι 36 μήνες και το σχετικό συμβατικό αντικείμενο ανέρχεται σε 2.373.720 ευρώ» αναφέρει.«Η Εγνατία Οδός Α.Ε., έχοντας πετύχει την αναγνώρισή της ως μία από τις σημαντικότερες εταιρείες που ειδικεύονται στη διαχείριση και επίβλεψη έργων κατασκευής αυτοκινητοδρόμων, παρουσιάζει σημαντική δραστηριότητα στο εξωτερικό με τη διαχείριση και επίβλεψη έργων στην Αλβανία, Ρουμανία και Σερβία, καθώς και την υποβολή πολλών εκδηλώσεων ενδιαφέροντος σε διεθνείς διαγωνισμούς άλλων γειτονικών χωρών» καταλήγει.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Υποψήφιος για την ανάδειξη των νέων μελών του ΔΣ του ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ στην ενάτη εκλογική ομάδα Περιφέρεια ΗΠΕΙΡΟΥ αναδείχθηκε ο ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ από την Ηγουμενίτσα(Ξενοδοχείο ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ).Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2013 για πρώτη φορά μέσω του διαδικτύου και δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι νόμιμοι εκπρόσωποι όλων των ξενοδοχείων που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Ηπείρου (Θεσπρωτία.Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα)

Στα... όπλα Κυνηγετικός Σύλλογος Ιωαννίνων και Ε' ΚΟΗ

Για τη λειτουργία της Θυροφυλακής

Κόντρα φαίνεται πως έχει ξεσπάσει μεταξύ του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων και της Ε' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου με αφορμή το έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής για το οποίο ο Βαγγέλης Λύτρας άφησε αιχμές, ανακοινώνοντας μάλιστα την ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως είναι οι εθελοντές θηροφύλακες προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της λαθροθηρίας.Τη νέα κυνηγετική περίοδο που ξεκίνησε, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιωαννίνων θα διαθέσει οχήματα και άλλα μέσα ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν περιπολίες για τον εντοπισμό φαινομένων λαθροθηρίας, τα οποία και θα καταγγέλλονται στην Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή που έχει την αρμοδιότητα να πραγματοποιεί συλλήψεις.Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βαγγέλης Λύτρας μίλησε με σκληρό τρόπο για τους λαθροθήρες, παραδεχόμενος ότι κάποιοι αποτελούν και μέλη των κυνηγετικών οργανώσεων, ενώ άφησε αιχμές για το έργο της Θηροφυλακής.«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την θηροφύλαξη μέχρι τώρα. Χρειάζεται να κάνουμε κάτι παραπάνω για να σταματήσουν κάποιοι αλητήριοι που ληστεύουν τη φύση να το πράττουν. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Δεν μπορούν να οχυρώνονται πίσω από τις κυνηγετικές οργανώσεις για να κυνηγούν λαθραία», σημείωσε χαρακτηριστικά.Παράλληλα τόνισε πως είναι χρέος κάθε κυνηγού αλλά και κάθε πολίτη να καταγγέλλει φαινόμενα λαθροθηρίας, όταν τα εντοπίζει.

Η απάντηση της Ε' ΚΟΗ
Η απάντηση στα όσα κατήγγειλε ο κ. Λύτρας δόθηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Ε' ΚΟΗ, Παναγιώτη Σκαμαντζούρα, ο οποίος αφού τόνισε ότι δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ιωαννίνων καθώς και οι δύο εργάζονται για τον ίδιο σκοπό επέλεξε να απαντήσει με αριθμούς. Αρχικά συνεχάρη τους 25 Θυροφύλακες για το έργο τους που όπως είπε είναι πλούσιο ενώ στη συνέχεια τόνισε πως με τη σκληρή και οργανωμένη δουλειά τους έχουν καταφέρει να περιορίσουν τον αριθμό των παραβάσεων μέσα σε μία δεκαετία.Τέλος σημείωσε ότι εθελοντές Θυροφυλάκες έχει και η Ε' ΚΟΗ «τους 20.000 κυνηγούς μέλη της που ενημερώνουν για παραβατικά φαινόμενα».

Για το εκτροφείο Ορεινής Πέρδικας
Ο κ. Σκαμαντζούρας αναφέρθηκε επίσης και στο εκτροφείο της ορεινής πέρδικας στα Πράμαντα την επιτυχία του οποίου χαρακτήρισε ως στοίχημα, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα λειτουργεί με τους καλύτερους όρους και τις προϋποθέσεις, αξιοποιώντας στο έπακρον και την εμπειρία όσων έχουν βοηθήσει από την αρχή, αλλά και το αμέριστο ενδιαφέρον, τη διάθεση και την προσφορά των συναδέλφων κυνηγών από την περιοχή.«Είναι ένα κόσμημα για την κυνηγετική οικογένεια της Ηπείρου και ευελπιστούμε, ότι ο στόχος της απελευθέρωσης και της ενίσχυσης των βιοτόπων της ορεινής πέρδικας θα επιτευχθεί εντός του χρονοδιαγράμματος.Κρίνουμε δε, ως ανεύθυνες και επιεικώς επικίνδυνες κάποιες απόψεις, που διατυπώνονται χωρίς συναίσθηση και με πρωτοφανή ελαφρότητα, ότι δήθεν για την ενίσχυση του εκτροφείου, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αυγά από τα ηπειρωτικά βουνά. Πρέπει να τονίσουμε ότι τα αυγά και οι γεννήτορες του Εκτροφείου μας προέρχονται από το πιστοποιημένο Κρατικό εκτροφείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δασαρχείου Καρπενησίου και τη φροντίδα της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος», είπε ο κ. Σκαμαντζούρας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δήλωση του Βασίλη Πριμικήρη, συντονιστή του Τμήματος Ελληνισμού της Διασποράς του ΣΥΡΙΖΑ, για τα γεγονότα στην Πρεμετή

Τα γεγονότα βίας και συγκρούσεων στην Πρεμετή της Αλβανίας, αυτήν εδικά την περίοδο, έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν βοηθούν το κλίμα ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των λαών της περιοχής. Συγκρούσεις για λόγους θρησκευτικής πίστης σε μια περιοχή όπως τα Βαλκάνια ήταν και είναι πάντα επικίνδυνες για όλους τους λαούς ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων.Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα του κάθε πολίτη, ειδικότερα στέκεται στο πλευρό του Ελληνισμού της Διασποράς στην Αλβανία και στο αναφαίρετο δικαίωμά του να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα χωρίς κανένα εμπόδιο και φόβο.Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά χωρίς αρρωστημένους εθνικισμούς και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις. Παίζουν με τη φωτιά όσοι νομίζουν ότι μπορούν να οξύνουν τις σχέσεις των ανθρώπων με θρησκευτικούς και εθνικιστικούς φανατισμούς εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς. Επιβάλλεται η ψυχραιμία και η αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές.

«Αμοιβαίες διαδικασίες» για την είσοδο Ελλήνων στην Αλβανία!

Δεν περνά κανείς Έλληνας πολίτης που δεν δικαιολογεί την είσοδό του στη χώρα

Εντολή να εφαρμόζονται «αμοιβαίες διαδικασίες» κατά την είσοδο Ελλήνων πολιτών στην Αλβανία, έδωσε ο αστυνομικός διευθυντής στο συνοριακό σταθμό Κακαβιάς Αντμίρ Άμπρια, μετά την απαγόρευση εισόδου Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα.Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, οι ελληνικές Αρχές στις συνοριακές διαβάσεις της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής αρνήθηκαν την είσοδο σε Αλβανούς πολίτες που δεν έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Οι πολίτες αυτοί έχουν βιομετρικά διαβατήρια, με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη ζώνη Σέγκεν, αλλά, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού "Top Channel", από σήμερα οι ελληνικές Αρχές «επιτρέπουν την είσοδο μόνο εκείνων των Αλβανών πολιτών που έχουν κανονική άδεια διαμονής στην Ελλάδα».Ζητούν, δε, από κάθε Αλβανό πολίτη που εισέρχεται στην ελληνική επικράτεια να έχει μαζί του συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.Ο Αντμίρ Άμπρια έδωσε εντολή να εφαρμόζονται αμοιβαίες διαδικασίες και από την αλβανική πλευρά και να μην περνά κανείς Έλληνας πολίτης "που δεν δικαιολογεί την είσοδό του"."Θα εφαρμοστούν αυστηρά όλα τα κριτήρια για τους Έλληνες πολίτες. Θα εφαρμόσουμε όλες τις νομικές απαιτήσεις, θα ζητήσουμε να αποδείξουν τα ποσά που διαθέτουν και τις κρατήσεις ξενοδοχείων, όπου θα διαμείνουν - με λίγα λόγια, αυτά που απαιτούνται και για τους Αλβανούς πολίτες" ανέφερε χαρακτηριστικά.Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή του συνοριακού σταθμού Κακαβιάς, για την απόφαση αυτή έχει ενημερωθεί και η ελληνική πλευρά, ενώ μέχρι στιγμής έχει απαγορευτεί η είσοδος σε κάποιους Έλληνες πολίτες.Σημειώνεται ότι μερίδα του αλβανικού Τύπου ισχυρίζεται πως οι ελληνικές μεθοριακές αρχές απαγορεύουν την είσοδο Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα, σε μια κίνηση αντεκδίκησης για τα γεγονότα στην Πρεμετή.

Στον ΠΑΣ Γιάννινα θα συνεχίσει να αγωνίζεται έως το 2016 ο Θέμης Τζημόπουλος

Στον ΠΑΣ Γιάννινα θα συνεχίσει να αγωνίζεται έως το 2016 ο Θέμης Τζημόπουλος, ο οποίος ανανέωσε το συμβόλαιό του. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής ήρθε σε συμφωνία με τη διοίκηση της ομάδας των Ιωαννίνων, η οποία συνεχίζει τις ανανεώσεις των συμβολαίων, μετά τον Ίλιτς.Η σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣ Γιάννινα: «Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966, ανακοινώνει ότι ο ποδοσφαιριστής Θεμης Τζημόπουλοςυπέγραψε επέκταση του συμβολαίου του μέχρι τον Ιούνιο του 2016».Ο Έλληνας παίκτης δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας των Ιωαννίνων, μετά την ανανέωση του συμβολαίου του: «Αισθάνομαι πολύ καλά γιατί ο πρόεδρος κο Χριστοβασίλης, ο προπονητής μου, κος Παντελίδης, ο γενικός Διευθυντής, κος Νιαρχάκος, αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με την ομάδα, πιστεύουν σε μένα και τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν.Επιθυμία μου ήταν να παραμείνω στην ομάδα για τα επόμενα χρόνια και δεν είχα κανένα ενδοιασμό να υπογράψω την επέκταση του συμβολαίου όταν μου προτάθηκε.Οι συνθήκες στα Γιάννινα είναι πολύ καλές και οι στόχοι υψηλοί. Έχουμε ανέβει επίπεδο και σκοπός μας είναι να το διατηρήσουμε Ελπίζω ο κόσμος να στηρίξει την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε και να είναι κοντά μας σε όλους τους αγώνες γιατί πραγματικά τον χρειαζόμαστε.Χρωστάμε κάτι σε αυτόν τον κόσμο και πιστεύω ότι φέτος θα του το εκπληρωσουμε».

Με φιλάθλους στα Γιάννενα ο Απόλλων

Παρουσία των φιλάθλων του στο γήπεδο «Ζωσιμάδες» θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΣ Γιάννινα ο Απόλλων Σμύρνης. Οι νεοφώτιστοι ήρθαν σε συμφωνία με τη διοίκηση της ομάδας των Ιωαννίνων για τη μετακίνηση των οπαδών τους για την εκτός έδρας αναμέτρηση της δεύτερης αγωνιστικής.Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση: «Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013, και με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, θα παραχωρηθεί η Θύρα 7 για τους φιλοξενούμενους φιλάθλους της ομάδας μας. Η τιμή του εισιτηρίου θα ανέρχεται στα 15 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι φίλαθλοι θα μπορούν να τα προμηθευτούν από το κεντρικό εκδοτήριο του γηπέδου».

Σημαντική επιτυχία Καθηγητών του ΤΕΙ Ηπείρου

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του προγράμματος ξεκινά η υλοποίηση των πράσινων δωμάτων σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, ωδεία, πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα, κολυμβητήρια σε πολλές πόλεις και γειτονιές όλης της χώρας αλλά και σε κτίρια διοίκησης του δημοσίου. Ο Επιστημονικός Υπευθυνος του σχετικού έργου του ΕΛΚΕ, Δρ. Βάρρας Γρ., Πρόεδρος του Τμήματος Ανθοκομίας Αρχιτεκτονικής Τοπίου μαζί με ομάδα μελών του Επιστημονικού Προσωπικού του Τμήματος ,φοιτητών και συνεργατών του Τμήματος εκπόνησαν συνολικά 23 προτάσεις για ΟΤΑ όλης της χώρας από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 21 και μάλιστα με πολύ καλή σειρά κατάταξης. Το συνολικό ποσό των έργων για ΟΤΑ των οποίων την μελέτη εκπόνησε το ΤΕΙ Ηπείρου ανέρχεται σε 3.308.870,27 Ευρώ.

Γιορτή κρασιού στην Ζίτσα


Ο Δήμος Ζίτσας, η Τοπική Κοινότητα και οι Φορείς της Ζίτσας διοργανώνουν τη «Γιορτή Κρασιού Ζίτσας 2013» την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Αυγούστου και ώρα 9 μ.μ. στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.Η γιορτή κρασιού, προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες ανθρώπους, κατοίκους και επισκέπτες, που έρχονται να απολαύσουν το καλό Ζιτσιώτικο κρασί και να διασκεδάσουν με δημοτική παραδοσιακή μουσική.Οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται από την εμφάνιση χορευτικών συνόλων της Ηπείρου και από άλλων σημείων της Ελλάδας, που παρουσιάζουν τοπικούς χορούς και δρώμενα.Στόχος της εκδήλωσης είναι η προβολή του κρασιού, η ανάπτυξη εμπορικών και επαγγελματικών σχέσεων, η αναβάθμιση του Πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής καθώς και η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς.Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:Tην Παρασκευή 23 Αυγούστου θα χορέψει το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου γυναικών Ελεούσας και θα ακολουθήσει δημοτική μουσική με το συγκρότημα του Σταύρου καιΓιάννη Καψάλη.Το Σάββατο 24 Αυγούστου θα εμφανιστεί το χορευτικό τμήμα της Ζίτσας, ενώ θα ακολουθήσει δημοτική βραδιά με το συγκρότημα του Γιάννη Καραγγιάννη. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την λαϊκή ορχήστρα του Δημήτρη Κοντολάζου.

ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ & ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!!!

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Ε.Η.Μ.

Μετά την τελευταία δισκογραφική τους συνάντηση, τράβηξαν το δρόμο τους, ο καθ’ ένας χωριστά, και χάραξαν τη λαμπρή καλλιτεχνική τους πορεία. Ρεσιτάλ, Ταμ – ταμ και Συνάντηση, τρεις κύκλοι τραγουδιών και τρεις σταθμοί στη δισκογραφία...Το Ρεσιτάλ ωστόσο ήταν αυτό που μάγεψε και επικράτησε ως ένας από τους πιο ποιοτικούς και συγχρόνως εμπορικούς δίσκους όλων των εποχών... Μία συλλογή με υπέροχα τραγούδια που ηΜαρινέλλα και ο Κώστας Χατζής, 36 χρόνια μετά τον Σκορπιό και τις πρόσφατες εμφανίσεις τους στο Παλλάς στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τους πρώτους μήνες του 2013, τραγουδούν σε μια σειρά συναυλιών αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Θα βρεθούν στα Γιάννενα, το Σάββατο 31 Αυγούστου στο Υπαίθριο Θέατρο Ε.Η.Μ.Μαρινέλλα και Κώστας Χατζής λοιπόν επιτέλους και πάλι μαζί... Επί σκηνής οι δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες δικαιώνουν τις προσδοκίες όσων περίμεναν αυτή τη σύμπραξη, δημιουργώντας μια αληθινή εμπειρία μουσικής απόλαυσης. Θα ενώσουν τις φωνές τους και τη μοναδική ερμηνεία τους για να μας θυμίσουν και να μας συγκινήσουν με τραγούδια γεμάτα νοσταλγία.Το αξέχαστο ρεσιτάλ του χειμώνα του 1976 επιστρέφει και φέρνει μαζί του μελωδίες και εικόνες από μία Ελλάδα όχι και τόσο μακρινή, αλλά σίγουρα πολύ διαφορετική. Μία συνάντηση που θα μπορούσε να ήταν μόνο μία εξαιρετική σύμπτωση που γοήτευσε. Τελικά όμως ήταν αυτό που λένε η απόλυτη χημεία. Ένα μοναδικό γεγονός από δύο καλλιτέχνες που καταλήγουν πάντα να μας κάνουν να αναρωτιόμαστε γι' αυτό το :"Κι ύστερα..."Για όλους όσους το έζησαν αλλά και όλους όσους έχουν την περιέργεια να το ζήσουν, η μουσική αυτή παράσταση είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, στο συναίσθημα, στις μνήμες της ζωής της δικής τους και της δικής μας, ένα ανεπανάληπτο μουσικό γεγονός.Η βραδιά ξεκινά με τον Κώστα Χατζή να ερμηνεύει με την κιθάρα του και με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο μερικά από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που έχει γράψει όπως το “Θυμάμαι”, το “Δεν είμ’ εγώ”, το “Σπουδαίοι άνθρωποι αλλά...”.Στη συνέχεια η Μαρινέλλα με το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο τραγουδά τις μεγάλες τους επιτυχίες όπως “Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει”, “Σ’αγαπώ ”, “Κι’ ύστερα”, “Πάρε με μαζί σου τσιγγάνε”, “Η αγάπη όλα τα υπομένει...” και πολλά άλλα.Στο δεύτερο μέρος, αρχικά η Μαρινέλλα και στη συνέχεια ο Κώστας Χατζής, συνοδευόμενοι από δεκαμελή ορχήστρα ερμηνεύουν τραγούδια από τους δίσκους Ρεσιτάλ και Ταμ-Ταμ ενώ η παράσταση κλείνει με τους δύο κορυφαίους καλλιτέχνες, ντουέτο, σ’ ένα εντυπωσιακό και μαγευτικό φινάλε.Δύο από τους πρωτεργάτες του Ρεσιτάλ, ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου, παραγωγός του δίσκου και ο Γιάννης Σμυρναίος, ηχολήπτης, είναι πάλι παρόντες. Ο πρώτος στην καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος κι ο δεύτερος στον ήχο.Μαζί τους επί σκηνής οι εξαίρετοι μουσικοί: Νίκος Καπηλίδης – ντραμς, Μιχάλης Ευδαίμων – μπάσο, Γιάννης Καρακατσάνης – κρουστά, Κυριάκος Κοντάκης - βιολί, Χριστόφορος Κροκίδης – κιθάρα, Γιώργος Παγιάτης - πιάνο, Θανάσης Τσαουσέλης – πλήκτρα, Σταύρος Ντούσκας – πνευστά.
Ώρα έναρξης συναυλιών: 21:30
Προπώληση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
Rock Shop (Οπλαρχηγού Πουτέτση 1α), 2651038276

Τσαλιγοπούλου, Ευριδίκη, Κοργιαλάς τραγουδούν για το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος

Την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, στην Ε.Η.Μ.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία μεγάλη συναυλία στα Γιάννινα, με στόχο να στηρίξουν το έργο του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος. Η συναυλία, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια Θεραπευτικές Κοινότητες του ΚΕΘΕΑ, θα δοθεί την Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 9 μ.μ. στο Υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ.. H γενική είσοδος είναι 10 ευρώ. Εισιτήρια προπωλούνται από την Δευτέρα, 19 Αυγούστου σε Rock shop ( Βλαχλείδη 7), Public (Πυρσινέλλα 4 & Γ.Μελανίδη), Ν. Πρόκος και ΣΙΑ ΟΕ (Σπ. Κατσαδήμα).

Οι καλλιτέχνες
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, συνεχίζοντας την περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα, επιδιώκει την επαφή και την επικοινωνία μέσα από τα τραγούδια. Τόσο τα αγαπημένα της παραδοσιακά όσο και τα τραγούδια της προσωπικής της δισκογραφίας αυτά τα είκοσι και πλέον χρόνια που βρίσκεται στο τραγούδι.Η Ευρυδίκη ξεκινά ένα καινούριο «μπλε» ταξίδι με τα πιο αγαπημένα δικά της τραγούδια καθώς και με τραγούδια από τις γειτονιές του κόσμου.Ο Δημήτρης Κοργιαλάς με την καλύτερη διάθεση και με καινούργια τραγούδια από την τελευταία δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Η ζωή είναι μια βόλτα», έχει ετοιμάσει ένα δυναμικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει εκτός από τις δικές του επιτυχίες, μοναδικές διασκευές από την ελληνική και ξένη ποπ ροκ σκηνή, μέχρι και δημοτικά τραγούδια.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:"Καλαμάς ο Θεός που πληγώνουμε" -Η έκθεση του Μενέλαου Συκοβέλη

ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


Η Πανελλήνια Κίνηση Ενεργών Πολιτών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη "Καθαρός Καλαμάς",παρουσιάζει την φωτογραφική έκθεση "Καλαμάς ο Θεός που πληγώνουμε",με φωτογραφίες τουΜενέλαου Συκοβέλη.Η φωτογραφική έκθεση θα φιλοξενείται μέχρι και τις 31 Αυγούστου,στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.Τα επίσημα εγκαίνια της,θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή 23 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι.Στο χώρο της έκθεσης,θα γίνεται και η προβολή της ομώνυμης ταινίας μικρού μήκους,σε σενάριο και σκηνοθεσία Μενέλαου Συκοβέλη,στην οποία πρωταγωνιστεί ο δρομέας Θανάσης Κουρής.Η μουσική είναι του Κώστα Μισδάκη και τα κείμενα του Παναγιώτη Ζώη.Το epirusgate,εξασφάλισε μερικές από τις φωτογραφίες που φιλοξενούνται στην έκθεση και σας τις παρουσιάζει:

Καταρράκτης στον Καλαμά που είναι ο μεγαλύτερος (σε μήκος) ποταμός της Ηπείρου 
Πουλιά στο Δέλτα του ποταμού
Ο γνωστός μαραθωνοδρόμος Θανάσης Κουρής,ξεδιψά σε μια από τις πηγές του Καλαμά
Στις όχθες του ποταμού
Στο Δέλτα του Καλαμά

Η «ΟΜΟΝΟΙΑ», καταγγέλλει με οργή και αγανάκτηση το γεγονός της ιεροσυλίας του Ναού της Παναγίας στην Πρεμετή

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», καταγγέλλει με οργή και αγανάκτηση το γεγονός της ιεροσυλίας του Ναού της Παναγίας στην Πρεμετή και την βία που ασκήθηκε προς τους ορθόδοξους ιερείς και πολίτες.Δεν μπορούν να γίνουν δεκτές τέτοιες επιθέσεις εναντίων την Ορθόδοξης Κοινότητας, η οποία έχει μια ανεπανάληπτη προσφορά στην θεμελίωση και σταθεροποίηση του Αλβανικού κράτους. Σε μια εποχή που εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις δεν έχουν εκτελεστεί, δεν μπορεί με μια αμφιλεγόμενη απόφαση δικαστηρίου να βεβηλώνεται με τέτοιον τρόπο ένας ιερός χώρος.Και δεν αρκεί μόνο αυτό, αλλά έχουμε και την πλήρη διαστρέβλωση των γεγονότων από όλα σχεδόν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης. Απαιτούμε το γεγονός αυτό να παρουσιαστεί δίκαια και αληθινά. Δεν είναι η Εκκλησία αυτή που έχει κάνει κατάληψη στο κέντρο πολιτισμού, αλλά το κέντρο έχει κτιστεί πάνω στην εκκλησία και την ιδιοκτησία της.Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, ἡ προστασία των Ναών, ως χώρων λατρείας, και ἡ άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των χριστιανών είναι άγνωστες λέξεις για το αλβανικό κράτος.Ζητάμε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την αποκατάσταση και τη δικαίωση της εκκλησίας με σκοπό να συνεχίσει η λειτουργία στον ιερό αυτό χώρο. Δεν μπορούν να βεβηλώνονται οι ιεροί χώροι με νομικίστικους μηχανισμούς, εφευρίσκοντας νόμους που είναι αντίθετοι με διεθνή δικαιώματα. Αυτές οι πράξεις, εάν δεν σταματήσουν, μπορεί να έχουν βαριές συνέπειες για την θρησκευτική αρμόνια και συνοχή της κοινωνίας μας.Ως «ΟΜΟΝΟΙΑ» εκφράζουμε την σταθερή στήριξη μας προς την Εκκλησία της Παναγίας στην Πρεμετή και τους ιερείς που έπεσαν θύματα της πρωτοφανούς αγριότητας των οργάνων του κράτους.

ΑΡΤΑ:Στο Αθαμάνιο για Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας

Την ευκαιρία να "γεμίσει" τις μπαταρίες του, εν όψει του καυτού Φθινοπώρου, θα έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που θα περάσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο χωριό του, το Αθαμάνιο Άρτας.Παλιότερα, όταν οι υποχρεώσεις ήταν λιγότερες, ο Τσίπρας πάντα ερχόταν στο Αθαμάνιο δυο φορές τον χρόνο.Αλλά και τώρα, παρά το ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμά του, βρήκε την ευκαιρία της περιοδείας στην Κέρκυρα, για να περάσει δυο μέρες στο Αθαμάνιο και να δει συγγενείς, φίλους και γνωστούς.Στην Κέρκυρα θα βρεθεί την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Αυγούστου και σύμφωνα με το πρόγραμμα της περιοδείας του, το πρωί της Πέμπτης, θα επισκεφθεί τη Λευκίμμη και τις Αργυράδες, το μεσημέρι θα έχει στο Ίσσο συνάντηση με τους φορείς προστασίας ενώ στις 20:00 το βράδυ θα μιλήσει στη Σπινιάδα. Την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με υπό απόλυση Σωματεία και παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς.

tilevoasartas

Θερινό Σχολείο στα Τζουμέρκα

Στοχασμός σε ζητήματα ανάπτυξης και αξιοποίησης πόρων με φόντο τον ορεινό όγκο


Η εκπαίδευση των νέων επιστημόνων σε πραγματικές συνθήκες, η επαφή τους με τις τοπικές κοινωνίες και η αλληλεπίδραση με αυτές αποτελούν ζητήματα που απασχολούσαν χρόνια τον καθηγητή Λαογραφίας κ.Ευάγγελο Αυδίκο. Η ιδέα της διοργάνωσης ενός θερινού σχολείου για τελειόφοιτους, μεταπτυχιακούς φοιτητές και διδάκτορες είχε αρχίσει να σχηματίζεται στο μυαλό του εδώ και χρόνια. Πέρυσι αγκαλιάστηκε από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου διδάσκει, και έτσι το 1ο «Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου» έγινε πραγματικότητα σε συνεργασία με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων και με τη στήριξη του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.Η αγάπη του καθηγητή για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, από όπου κατάγεται, καθώς και η πεποίθησή του ότι «ο ορεινός χώρος είναι η μήτρα του πολιτισμού μας» οδήγησαν στην επιλογή των Τζουμέρκων ως τόπου κατάλληλου για την πραγματοποίηση αυτών των ερευνητικών συναντήσεων που λαμβάνουν χώρα στα τέλη Αυγούστου. Οπως τονίζει ο κ. Αυδίκος στο «Βήμα», «η περιοχή δεν αποτελεί απλώς το κάδρο», αλλά η γεωγραφική θέση ως φυσικό σύνορο μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας καθώς και τα τοπικά ιστορικά και κοινωνικά συμφραζόμενα συγκροτούν μια οικιστική και πολιτισμική ενότητα, εντός της οποίας λαμβάνουν χώρα αξιοπρόσεκτα οικολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά φαινόμενα.

Οικολογία, τουρισμός και ανάπτυξη στο μικροσκόπιο
Στο επίκεντρο του εφετινού Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων θα βρεθεί ένα θέμα αιχμής, ιδιαίτερα για την περίοδο που διανύει η χώρα μας, οπότε ζητούμενο όλων των θεωρητικών συζητήσεων και πολιτικών εξαγγελιών είναι η ανάπτυξη. Η διερεύνηση της σχέσης του ανερχόμενου τουριστικού φαινομένου με τις τοπικές κοινωνίες και τους πολιτισμούς στη συγκεκριμένη περιοχή θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες από την Τρίτη 27 Αυγούστου ως την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2013. «Είναι η κατάλληλη περίοδος για να αναστοχαστούμε τα ζητήματα της ανάπτυξης και να θέσουμε νέες βάσεις για την αξιοποίηση των πόρων που διαθέτουμε» δηλώνει ο κ. Αυδίκος στο «Βήμα».Με θέμα «Οικολογία, τουρισμός και ανάπτυξη», το πρόγραμμα της δεύτερης συνάντησης του Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων θα δώσει την ευκαιρία στους νέους ερευνητές με την καθοδήγηση έμπειρων εισηγητών και τη διενέργεια επιτόπιας έρευνας να αξιολογήσουν, αρχικά, το μοντέλο διαχείρισης του ορεινού χώρου της πατρίδας μας, όπως αυτό εφαρμόστηκε ως σήμερα. Στη συνέχεια θα αποτελέσει αφετηρία για προβληματισμό και συζήτηση σε σχέση με νέες μορφές ανάπτυξης σε αρμονία με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, καθώς και σε σύνδεση με την τοπική οικονομία.

Συγκίνηση για τους ντόπιους, ενδιαφέρον από την περιφέρεια
Το στοίχημα των διοργανωτών είναι να φέρουν κοντά τους διδάσκοντες και τους νέους επιστήμονες με τους κατοίκους και τους ντόπιους επαγγελματίες, ώστε μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος «να εξοικειωθούν με περιοχές που τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν στο περιθώριο της ανάπτυξης εξαιτίας της αστικοποίησης, να αγαπήσουν την ελληνική περιφέρεια» επισημαίνει ο κ. Αυδίκος. Για τον λόγο αυτόν εισηγητές δεν είναι μόνο καθηγητές, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και απλοί άνθρωποι, οι οποίοι μοιράζονται τα βιώματα και τις εμπειρίες τους με τους συμμετέχοντες.Η περυσινή πρώτη εμπειρία, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναγνωριστική για την πορεία και την εξέλιξη του εγχειρήματος, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, όχι μόνο στους συμμετέχοντες, αλλά και στους κατοίκους. «Οι επιτόπιες επισκέψεις μας στα χωριά σκορπούσαν συγκίνηση στους ντόπιους. Ας μην ξεχνάμε ότι στα χωριά αυτά, που δεν έχουν αναπτυχθεί τουριστικά, μένουν πια ελάχιστοι κάτοικοι» λέει στο «Βήμα» ο κ. Αυδίκος. Χάρη στην επιτυχία αυτής της πρώτης συνάντησης, εφέτος στο πλάι του «Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου» στέκονται επίσης η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου.Οι εκπαιδευτικές δράσεις και τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στον πανέμορφο χώρο του Δασικού Χωριού «Κέδρος» (http://www.guesthousekedros.gr/) στον Καταρράκτη Αρτας όπου θα διαμένουν επίσης όλοι οι συμμετέχοντες, όπως και πέρυσι. Το κόστος συμμετοχής είναι συμβολικό, ορίζεται στα 60 ευρώ και καλύπτει διαμονή, διατροφή, μαθήματα και μετακινήσεις για τις ασκήσεις επιτόπιας έρευνας. Αυτό που δεν καλύπτεται είναι η μεταφορά των συμμετεχόντων προς και από το Δασικό Χωριό.Ολοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης του Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων, μετά την αποστολή των εργασιών και των ερευνητικών ημερολογίων που θα ετοιμάσουν. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου (http://extras.ha.uth.gr/tzoumerka/index.shtml).

Δημοσιεύτηκε ο Νόμος για την οριοθέτηση των χιονοδρομικών κέντρων της Ηπείρου

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε ο Νόμος (4179/αριθ.ΦΕΚ 175/8-8-2013 τεύχος Α) για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό. Στο Νόμο – μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και τη συνεργασία που είχε με το Γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού κ. Όλγας Κεφαλογιάννη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Αναστάσιο Λιάσκο – περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την οριοθέτηση των χιονοδρομικών κέντρων Καρακολίου, Προφήτη Ηλία, Ανηλίου της Π.Ε. Ιωαννίνων και της Βασιλίτσας που εκτείνεται στις Π.Ε. Γρεβενών και Ιωαννίνων. Με τον ίδιο Νόμο, προβλέπεται ότι στα υφιστάμενα και εν λειτουργία χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία δεν έχουν λάβει άδεια λειτουργίας, δεν επιβάλλονται κυρώσεις από το Υπουργείο Τουρισμού, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλλουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Αυξήσεις αντί μειώσεων στο χαράτσι της ΔΕΗ

Από 3 στα 4 ευρώ το τ.μ. η χρέωση στα χωριά της Ηπείρου

Αυξήσεις αντί μειώσεων στο χαράτσι των λογαριασμών της ΔΕΗ διαπίστωσαν με μεγάλη τους έκπληξη οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών της Ηπείρου, οι οποίοι καλούνται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη παρά τις διαβεβαιώσεις από την τρικομματική τότε κυβέρνηση ότι φέτος θα υπάρξουν μειώσεις της τάξης του 15%.Η αύξηση που ανέρχεται στο ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιβλήθηκε στα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακίνητα, δηλαδή σχεδόν σε όλα τα χωριά του νομού και φτάνει στο ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.Έτσι από 3 ευρώ που ήταν πέρσι φέτος έφτασε στα 4, όσο δηλαδή καλείται να πληρώσει και ένας κάτοχος ακινήτου στο Κολονάκι αφού εκεί υπήρξε μείωση από τα 5 ευρώ/τ.μ στα 4.Ένα σπίτι λοιπόν σε οποιοδήποτε από τα χωριά της Ηπείρου, της φτωχότερης –κατά τους πολιτικούς- περιοχής της Κοινότητας, π.χ. 60 τ.μ., πλήρωσε πέρυσι (2012) «Χαράτσι ΔΕΗ» 180€/χρόνο καθότι η τιμή ζώνης για κτίσματα σε όλα τα χωριά ήταν τρία ευρώ. Για το ίδιο σπίτι φέτος, θα πληρώσει έναντι τεσσάρων ευρώ, όταν το ανώτατο όριο του ειδικού τέλος για αστικές περιοχές ανέρχεται στα πέντε ευρώ.Έτσι η υποτιθέμενη μείωση όχι μόνο δεν τους αγγίζει αλλά μοιάζει στην κυριολεξία με κοροϊδία καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα νοικοκυριό που θα πληρώσει λιγότερα από πέρυσι.Το θέμα αυτό απασχόλησε και την ΠΕΔ Ηπείρου η οποία με απόφασή της πριν μερικές ημέρες συνέταξε επιστολή διαμαρτυρίας προς το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών τονίζοντας την αδικία που δημιουργείται με την απόφασή αυτή.Στην επιστολή της η ΠΕΔ ζητά από τον Υπουργό να αλλάξει η τιμή ανά τετραγωνικό επισημαίνοντας ότι η αύξηση του «χαρατσιού» είναι η χαριστική βολή για πολλούς κατοίκους των χωριών της Ηπείρου που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα.

Έτοιμο το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο
Την ίδια ώρα το πράσινο φως περιμένει το υπουργείο Οικονομικών για να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, καθώς η κατάρτισή του ολοκληρώθηκε και το μόνο που απομένει είναι ο έλεγχος από την τρόικα τον Σεπτέμβριο.Σύμφωνα με το «Έθνος», το σχέδιο προβλέπει τα εξής:
- Υπολογισμό του φόρου στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα με βάση το τετραγωνικό μέτρο. Θα ξεκινά από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 500 ευρώ το τ.μ. και με την εφαρμογή κλίμακας 33 συντελεστών θα φθάνει έως τα 23,1 ευρώ το τετραγωνικό για περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 8.500 ευρώ.
- Επιβολή φόρου και σε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης.
- Ελαφρύνσεις για όσους έχουν κατοικία σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.250 ευρώ το τ.μ., χωρίς όμως να διαθέτουν άλλα ακίνητα. Αυτό θα συμβεί γιατί για πρώτη φορά θα φορολογηθούν με στρεμματικό φόρο τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, αγροτεμάχια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βοσκότοποι κ.ά..
- Αυξήσεις για ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης.
- Φόρο θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων σπιτιών ή καταστημάτων, οι οποίοι για να γλιτώσουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ προχώρησαν σε διακοπή της ηλεκτροδότησής τους.
Ο Ενιαίος Φόρος επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ο Χήτος και η μπύρα FIX ξεδιψούν με ένα μόλις ευρώ και τη Βέροια!

Στο γνωστότερο τσιπουράδικο της Βέροια "εισέβαλε" η μπύρα FIX της Γιαννιώτικης οικογένειας Χήτου και με 1 μόλις ευρώ, ξεδιψά και διασκεδάζει τους πολίτες της μακεδονικής πόλης. Οι προσφορές της οικογένειας δεν έχουν τελειωμό και αυτό το καλοκαίρι. Τιμές κρίσης για τους Έλληνες καταναλωτές που τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Το γνωρίζει καλά αυτό ο Άλκης Χήτος και γι' αυτό προσφέρει χαρά και δροσιά στον κόσμο. Το βλέπουμε καθημερινά στις καφετέριες, το είδαμε στα πανηγύρια του καλοκαιριού, το βλέπουμε τώρα και στη Βέροια. Και οι εκπλήξεις συνεχίζονται....

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ιερόσυλοι προσπάθησαν να κάψουν την Εκκλησία της Παναγίας στην Παραμυθιά!!!

Μια αποτρόπαια ιστορία εξελίχτηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Παραμυθιά.Δυο φωτιές που ξέσπασαν σε απόσταση λίγων μέτρων έμοιαζαν αρχικά τυχαίες, αλλά 1 εικόνα που βρέθηκε καμένη στον εκπληκτικό ναό της Παναγίας αποκάλυψε την προσπάθεια ιερόσυλων να κάψουν την εκκλησία.Η ανατριχιαστική αυτή πτυχή της ιστορίας έχει σημάνει συναγερμό στο ανακριτικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας η οποία έχει επικεντρώσει τις έρευνες στην αναζήτηση των επίδοξων εμπρηστών - ιερόσυλων. Ενδεικτικό της σημασίας που δείχνει η πυροσβεστική είναι πως σύμφωαν με όσα μεταδίδει το paramythia-online,ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσπρωτίας, αντιπύραρχος Φώτιος Σπύρου, έφυγε από την μεγάλη φωτιά που ταυτόχρονα εξελισσόταν στην Αβαρίτσα και βρέθηκε στην Παραμυθιά.Η εικόνα βρέθηκε καμένη στο εσωτερικό του προαύλιου χώρου μετά την μεγάλη κεντρική πύλη της εκκλησίας, δίπλα από την είσοδο του ναού. Ευτυχώς εκείνη την στιγμή ο ναός ήταν κλειδωμένος και οι ιερόσυλοι δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν. Από το σημείο έχει περισυλλεχθεί υλικό το οποίο εξετάζεται από το ανακριτικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας.Η Μεγάλη Εκκλησιά, ο ναός της Παναγίας της Παραμυθίας ή Παραμυθιώτισσας (Παρηγορίτισσα), η οποία έδωσε το όνομά της στην πόλη της Παραμυθιάς και που χτίσθηκε το 14ο αιώνα, βρίσκεται στην λίστα των 5 σημαντικότερων βυζαντινών μνημείων της Ηπείρου και για την Παραμυθιά είναι σημείο αναφοράς. Μόνο ως εφιάλτη μπορούμε να φανταστούμε το αποτέλεσμα αν οι ιερόσυλοι είχαν καταφέρει το σκοπό τους.Ελπίζουμε να συλληφθούν οι δράστες, και να διαπομπεφθούν παραδειγματικά.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Πτώση πανύψηλου ευκαλύπτου στην Κυανή Ακτή!!!

Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα

Ένας από τους πανύψηλους ευκαλύπτους του αισθητικού δάσους της Κυανής Ακτής στην Πρέβεζα, λύγισε και έπεσε στο δρόμο σήμερα τα ξημερώματα. Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική υπηρεσία Πρέβεζας όπου μετά από πολύωρες προσπάθειες κατάφερε να απομακρύνει το δένδρο.Το ευτύχημα είναι ότι εκείνη την ώρα δεν περνούσε αυτοκίνητο, μηχανάκι ή πεζός από το σημείο και έτσι ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. 

Σε διαθεσιμότητα από Δευτέρα και άλλοι 4.600 δημόσιοι υπάλληλοι!!!

Στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τη Δευτέρα, θα «κλειδώσουν» οι θέσεις σε υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς που θα καταργηθούν και θα οδηγήσουν σε διαθεσιμότητα περίπου 4.600 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 12.500 διαθέσιμων ώς το τέλος Σεπτεμβρίου.Όπως αναφέρουν Τα Νέα, το μεγαλύτερο μέρος θα κληθούν να σηκώσουν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας με το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και το νοσηλευτικό προσωπικό.Στο στόχαστρο αναμένεται να μπουν και υπάλληλοι άλλων υπουργείων με λίγα προσόντα και με διορισμό εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.Σύμφωνα με το Έθνος, που επικαλείται στοιχεία από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από το σύνολο των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ήδη 4.401 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 2.114 εκαπιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.Επίσης, από 23 Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί φτάνοντας τον αριθμό των «διαθέσιμων» στους 7.901.Επιπλέον, στην χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη «κλείδωσε» ο αριθμός των 4.599 υπαλλήλων από τα υπόλοιπα υπουργεία, εκ των οποίων θα είναι:
1.500 διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ,
1.500 νοσηλευτές και γιατροί,
600 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών,
750 υπάλληλοι από φορείς του υπουργείου Μεταφορών,
από 500 διοικητικοί υπάλληλοι από τα υπουργεία Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Πολιτισμού.
Μικρότερη συμμετοχή θα έχουν άλλα υπουργεία, όπως για παράδειγμα από 50 υπαλλήλους τα υπουργεία Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΣ: Παράρτημα ΚΑΠΗ στην Ανέζα και εξοπλισμός αγροτικού ιατρείου στη Ράχη

Ο Δήμος Αρταίων στο πλαίσιο της αξιοποίησης και ανάδειξης των δημοτικών κτηρίων, δημιούργησε στο χώρο του παλαιού Δημαρχείου του πρώην Δήμου Αμβρακικού στην Ανέζα Άρτας, μια σύγχρονη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην οποία πέραν των εκδηλώσεων που θα φιλοξενεί, λειτουργεί ήδη και παράρτημα του ΚΑΠΗ Δήμου Αρταίων για τους ηλικιωμένους της περιοχής. Η παρέμβαση αυτή καθώς και ο εξοπλισμός του Αγροτικού Ιατρείου Ράχης, ολοκληρώθηκαν με την ευγενική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΤΙΜΑ».Μετά την εξέλιξη αυτή, η αρμόδια αντιδήμαρχος Βικτωρία Βασιλάκη, ανέφερε τα εξής: «Ο Δήμος Αρταίων, μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία διανύουμε, είχε και έχει ως πρωταρχικό του στόχο την μείωση των οικονομικών δαπανών για την στέγαση των δομών του, χωρίς όμως να μειώνει την παροχή αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών του προς τους δημότες. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώσαμε στο χώρο του παλαιού Δημαρχείου του πρώην Δήμου Αμβρακικού στην Ανέζα Άρτας, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, για να στεγαστεί το παράρτημα του ΚΑΠΗ και αξιοποιήσαμε ένα κτίριο το οποίο βρισκόταν σε αχρησία. Παράλληλα αναβαθμίσαμε το αγροτικό ιατρείο Ράχης με νέο ιατρικό εξοπλισμό. Στην προσπάθεια μας αυτή, είχαμε αρωγό το κοινωφελές ίδρυμα «ΤΙΜΑ», του οποίου η οικονομική δωρεά ήταν καθοριστική για την δημιουργία των δύο νέων αυτών δημοτικών χώρων όπου οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας των μικρών αυτών κοινωνιών να μην αισθάνονται απομονωμένοι, να βρίσκουν διέξοδο στον ελεύθερο χρόνο τους, καθώς και ιατρική υποστήριξη. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το κοινωφελές ίδρυμα «ΤΙΜΑ», για την ευγενική αυτή χορηγία, η οποία ευχόμαστε να βρει μιμητές, γιατί η αλληλεγγύη είναι το αντίδοτο στην κρίση.»

ΠΡΕΒΕΖΑ: Τα έκαναν γυαλιά - καρφιά στα γραφεία του συνδέσμου της Α.Ε.Κ στην Νέα Σινώπη!!!

Από ότι φαίνεται η σημερινή Πανσέληνος κάποιους τους επηρέασε για τα καλά. Αφηνιασμένοι σήμερα στις 5:00 τα ξημερώματα ξέσπασαν στα γραφεία του Συνδέσμου της Α.Ε.Κ Νέας Σινώπης στην Πρέβεζα κάνοντας τα πραγματικά γυαλιά - καρφιά.Σύμφωνα με το mypreveza,στο σημείο πήγε η αστυνομία, πήρε αποτυπώματα και έχει ξεκινήσει το ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσει τους δράστες. Φανερά οργισμένος ο πρόεδρος του συνδέσμου ΑΕΚ Νέας Σινώπης, Χρήστος Τερζόγλου δήλωσε: "Λυπάμαι γι' αυτά τα αποβράσματα. Δεν μπορεί ο κάθε ψυχικά διαταραγμένος, ο κάθε αλήτης, το κάθε πρεζόνι, να καταστρέφει την περιουσία. Πιστεύω ότι σε 3 μέρες, όσοι έκαναν τους βανδαλισμούς, θα είναι στα χέρια της αστυνομίας."

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Παρελθόν για τους Αλβανούς η απρόσκοπτη είσοδος στη χώρα μας

"Τιμωρία" στους  πολίτες της γειτονικής χώρας - Από το πρωί, πάει... "σύννεφο" η... "πόρτα" στην Κακαβιά!

Εάν η επίσημη αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στις φασιστικού τύπου προκλήσεις του δημάρχου Πρεμετής και τη συγκάλυψη που αυτές έχουν από το επίσημο Αλβανικό κράτος, είναι το... "μποϋκοτάζ" της εισόδου δύσμοιρων Αλβανών πολιτών στη χώρα μας, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά για την αποτελεσματικότητα της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Θα περιμέναμε πιο σοβαρά μέτρα αντίδρασης και ίσως και το μπλοκάρισμα στην Ε.Ε. κοινοτικών πόρων προς την Αλβανία, έως ότους αυτή σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Δυστυχώς όμως, το κόκκινο στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, περνά μέσα από τις πολύωρες καθυστερήσεις και τους εξονυχιστικούς ελέγχους των Αλβανών πολιτών στο τελωνείο της Κακαβιάς και από το πρωί πολλοί είναι αυτοί που τρώνε "πόρτα", μιας και ισχύει η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε όσους προέρχονται από το Λαζαράτι, το χωριό-πηγή του χασίς για ολόκληρη την Ευρώπη. Πλην όμως αυτή -ατύπως- παίρνει... "μπάλα" όλους τους Αλβανούς πολίτες. Βλέπετε, η ελληνική εξωτερική πολιτική έκρινε ότι η απάντηση στην πρόσκληση του δημάρχου Πρεμετής να σφραγίσει ορθόδοξη εκκλησία και να απαγορεύσει στους μειονοτικούς χριστιανούς να ασκούν απρόσκοπτα τα θρησκευτικά τους δικαιώματα, δεν θα πρέπει να έχει επίπτωση στην Αλβανική κυβέρνηση που τον καλύπτει αλλά σε κάθε άσχετο Αλβανό πολίτη! Έτσι λοιπόν, από το πρωί, η είσοδος στη χώρα μας αποδεικνύεται βάσανο για τους Αλβανούς, αφού στην κυριολεξία τρώνε... "πόρτα". Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η Αλβανική ανταπόδοση στην αντίπερα πλευρά των συνόρων της Κακαβιάς, ενώ δε θα πρέπει να αποκλείσει κανείς και ακραίες ενέργειες Αλβανών και Ελλήνων εθνικιστών ένθεν και ένθεν, με θύματα αθώους πολίτες. Μιλάμε για κατάντια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Διαχείριση της πλάκας σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Κύριε Βενιζέλο, η διπλωματία σχετίζεται άμεσα με την οικονομία και όχι με την απαγόρευση στη διακίνηση πολιτών και αγαθών. Εάν οι προκλήσεις ξεφύγουν, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Μετά αναρωτιόμαστε γιατί η Χρυσή Αυγή πιάνει 15άρια.Κάποιοι ευθύνονται γι΄αυτό...

ΠΡΕΒΕΖΑ:Παράσταση Καραγκιόζη για τον μικρό Κωνσταντίνο που παλεύει με την λευχαιμία!


Η Περιηγητική Λέσχη Πρέβεζας και το θέατρο σκιών ο "Ηπειρώτης" διοργανώνουν παράσταση καραγκιόζη (Ο καραγκιόζης Γιατρός) ,τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στην οικογένεια του μικρού Κωνσταντίνου ,στο δημοτικό κηποθέατρο Πρέβεζας την Κυριακή 25 Αυγούστου στις 8 το απόγευμα. Τιμή εισόδου 2 ευρώ. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δωρεάν κλήρωση φιγούρων καραγκιόζη και άλλες προσφορές.

ΠΡΟΣΟΧΗ-Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βλαχόστρατα!

Λόγω εκτέλεσης του έργου βελτίωσης υδροδοτικού συστήματος ΣΥΔΛΙ με σύστημα τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση δικτύων, θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Αυγούστου η βλαχόστρατα, από τον κόμβο Κάτω Μαρμάρων μέχρι τη διασταύρωση Εργατικών Κατοικιών.Η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται από τον παράδρομο της περιφερειακής μεταξύ κόμβου Κάτω Μαρμάρων και κόμβου Νεοχωρόπουλου.Η κίνηση των πεζών θα γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και μέσω εργοταξιακής σήμανσης.

Παρέα σε όλα τα πανηγύρια Β.Κατσωρας και Α.Καχριμάνης!

Μαθαίνουμε ότι Βασίλης Κατσώρας και Αλέκος Καχριμάνης ήταν σε όλα τα πανηγύρια μαζί. Μέχρι και στην Σαμαρινα! Μήπως τελικά ο άνθρωπος του Καχριμανη στο Μέτσοβο έγινε ο Κατσωρας και δεν το πήραμε χαμπάρι;

ΑΠΑΝΩΤΑ ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ!

Φεύγουν οι απόδημοι… έρχεται η μοναξιά και ο φόβος

Επιστρέφουν στις… έδρες τους από τα Ηπειρωτικά χωριά οι χιλιάδες απόδημοι που τα επισκέφθηκαν και φέτος – λιγότεροι από άλλες χρονιές – για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.Η ζωντάνια που απέκτησαν τις τελευταίες εβδομάδες, σε λίγες μέρες θα δώσει την θέση της στην ερημιά και τον… αργό θάνατο, αφού η πλήρης αδιαφορία που, δυστυχώς, επιδεικνύει η Πολιτεία, αναγκάζει και τους εναπομείναντες κατοίκους να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν τα παιδιά τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, εγκαταλείποντας οριστικά τα σπίτια τους στα χωριά.Τα χτυπήματα που δέχεται η Ηπειρωτική ύπαιθρος είναι απανωτά, παρά τις εκκλήσεις τοπικών Αρχών και κοινωνίας. Από πού να ξεκινήσει κανείς… Από την έλλειψη αστυνομικών και συνοριακών, γιατρών, δασκάλων, παπάδων ή βασικών υπηρεσιών, που έχουν ως αποτέλεσμα την οριστική απαξίωση των ανθρώπων που τόσα χρόνια… φυλάττουν Θερμοπύλες και κρατούν «ζωντανά» τα χωριά μας;

Θα κλείσουν και τα καφενεία!
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα φαντάζει περισσότερο από ποτέ βέβαιο ότι πολύ σύντομα δεν θα βρίσκει κανείς ανοιχτό ούτε το καφενείο του χωριού, αφού εάν ισχύσει ο νέος νόμος, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες σε χωριά κάτω των 2.000, να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ και να αναγκάζονται να πληρώνουν το χρόνο υπέρογκα ποσά (το ελάχιστο 3.600 ευρώ!). Καλά, είναι τόσο ανεγκέφαλοι οι καρεκλοκένταυροι των Αθηνών που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις; Προφανώς δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει σήμερα στα χωριά και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ύπαρξης ενός καφενείου, όχι μόνο για όσους ζουν μόνιμα εκεί, αλλά και για τους περαστικούς, αφού τις περισσότερες φορές λειτουργούν και ως… κέντρα πληροφόρησης!

«Αθλιότητα…»!
Τα προβλήματα που θα προκληθούν από την απόφαση του ΟΑΕΕ επισημαίνει σε πρόσφατο έγγραφο που απέστειλε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης προς το Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού και τον Υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση. Ο Περιφερειάρχης χαρακτηρίζει «αθλιότητα» την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, προσθέτοντας ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα επιτευχθεί με την εγκύκλιο αυτή, είναι, να κλείσουν και τα μικρά καφενεία που υπάρχουν ακόμη στα χωριά, «αφού είναι αδύνατο όσοι τα λειτουργούν, προσφέροντας πραγματικό κοινωνικό έργο, να μπορέσουν να καλύψουν τα ασφάλιστρα».«Σε κανένα σχεδόν χωριό της Ηπείρου – προσθέτει ο κ. Καχριμάνης – δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει νόμιμα καφενείο (και άλλες μικρές επιχειρήσεις), που να είναι σε θέση να καταβάλει ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ, τα οποία σε ημερήσια βάση υπολογίζονται σε οκτώ ευρώ που για τα περισσότερα (ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές), αντιστοιχούν σε εισπράξεις εβδομάδας. Νομοτελειακά- ας το έχουν υπόψη τους οι επαΐοντες του Υπουργείου και του ΟΑΕΕ- θα υποχρεωθούν σε κλείσιμο, με ότι αρνητικό συνεπάγεται για τους λιγοστούς κατοίκους, τους ακόμη λιγότερους επισκέπτες τους και φυσικά για τα οικονομικά του ίδιου του ΟΑΕΕ. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, τον έχουν ήδη πετύχει. Αν δεν είναι, ας τους συνετίσετε για να σταματήσει και να αλλάξει αυτή η τακτική».

«Αμπαρώνουν» τα σπίτια!
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ακατανόητη απόφαση, άσχετων προφανώς ανθρώπων στα υπουργεία, να αυξήσουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ κατά ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (από 3 ευρώ έγινε 4!), γεγονός που σημαίνει ότι θα εκτοξευθεί στα ύψη. Εάν σκέφτονταν μια… να εγκαταλείψουν τα σπίτια στο χωριό, τώρα το σκέφτονται… χίλιες, αφού είναι σχεδόν βέβαιο πως πολλοί θα κόψουν το ρεύμα στα χωριά, για να μην αναγκάζονται να πληρώνουν τζάμπα λεφτά!Οι αντιδράσεις με το τελευταίο… κατόρθωμα της Πολιτείας είναι συνεχείς τις τελευταίες μέρες, με πολλούς να λένε ότι με αυτές τις αποφάσεις είναι σαν να θέλουν να «εξαφανίσουν τους ανθρώπους της υπαίθρου»!

Πλήρης «απογύμνωση»
Η «απογύμνωση» της υπαίθρου από βασικές υπηρεσίες, σχολεία και κυρίως το έντονο αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν οι κάτοικοι και επισκέπτες των χωριών, βαραίνει τις τοπικές και περιφερειακές αρχές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για πλήρη εγκατάλειψη των ακριτικών χωριών μας.Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις, αφού αν και πέρασε τόσος καιρός από την συνάντηση που είχε ο ίδιος και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου με τον Υπ. Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, ακόμη οι συνοριακοί που είχαν μεταφερθεί στον Έβρο δεν επέστρεψαν στην Ήπειρο για ενίσχυση της περιφέρειας, όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός. «Από δεσμεύσεις και υποσχέσεις έχουμε χορτάσει», έλεγε  μόνιμος κάτοικος χωριού του Πωγωνίου, λέγοντας ότι ο φόβος έχει φωλιάσει στα σπίτια τους, αφού συχνά ακούνε για διαρρήξεις και κλοπές σε γειτονικά χωριά. «Το κακό δεν αργεί να γίνει. Μια φορά μπορεί να συμβεί και να είναι και η μοιραία», είπε ιδιαίτερα προβληματισμένος.

Έκλεισαν τα πάντα!
Καλά, για βασικές υπηρεσίες στα χωριά – ακόμη και στα κεφαλοχώρια – ούτε λόγος! Ταχυδρομεία και Τράπεζες έκλεισαν, το ίδιο και πολλά σχολεία, ενώ λείπουν και οι στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες.Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης ζητά την επανεξέταση της απόφασης της Διοίκησης των ΕΛΤΑ για κατάργηση των περιφερειακών καταστημάτων που λειτουργούν σε περιοχές της Ηπείρου, με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο του Οργανισμού Κ. Μελαχροινό:«Η απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ για κατάργηση των Περιφερειακών καταστημάτων αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη για την Ήπειρο, καθώς έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά κι άλλων καταργήσεων μονάδων και υπηρεσιών από ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές που ήδη έχουν προηγηθεί, προκαλώντας στους κατοίκους τους δικαιολογημένα συναισθήματα πικρίας και απογοήτευσης για την εγκατάλειψη τους από την Πολιτεία και τον υποβιβασμό τους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στον έγγραφό του ο Περιφερειάρχης.Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να βρεθούν κάποιες λύσεις στην ενίσχυση της περιφέρειας ο Αλ. Καχριμάνης με άλλο έγγραφό του προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών ζητά να εξεταστεί η δυνατότητα τοποθέτησης δημοτικών αστυνομικών που τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας στην Περιφέρεια, για τις ανάγκες των ελεγκτικών της υπηρεσιών. Τέλος ζητά από το Υπουργείο Παιδείας – μεταφέροντας και το αίτημα της τοπικής κοινωνίας - την επανεξέταση της απόφασης για την κατάργηση του Γυμνασίου Δερβιζιάνων, επισημαίνοντας ότι το δημοσιονομικό όφελος θα είναι ελάχιστο, μπροστά στην ταλαιπωρία στην οποία θα υποχρεώνονται οι μαθητές της περιοχής, μετακινούμενοι μέσω ενός δύσκολου οδικού δικτύου, είτε προς Ιωάννινα, είτε προς Θεσπρωτικό.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ-Ο Δημήτρης Υφαντής στη λίμνη Ζηρού

Σήμερα στις 21.00', ο Σύλλογος «περί βιβλίου» Φιλιππιάδας, διοργανώνει μουσική εκδήλωση, στη Παιδόπολη της λίμνης Ζηρού, με την υποστήριξη του Δήμου Ζηρού και της ΠΕ Πρέβεζας.Ο Δημήτρης Υφαντής θα κάνει ένα μουσικό ταξίδι- αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.Με την αισθαντική φωνή του, θα ερμηνεύσει τα τραγούδια ενός από τους κορυφαίους μουσικοσυνθέτες, που άνοιξαν καινούριους δρόμους και κυριάρχησαν με το ύψος και το εύρος του έργου τους στην μουσική σκηνή και την ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα. Τραγούδια που απευθύνονται σε ό,τι περισσότερο αγάπησε ο Μίκης. Στο λαό. Βιωματικά, αυθεντικά ''τραγούδια λαϊκά και τραγούδια από τον κινηματογράφο'' που δημιουργήθηκαν από τον συνθέτη, πέρασαν στο συλλογικό λόγο και αποδόθηκαν στη μνήμη ως κλασσικά και αξεπέραστα στο είδος τους. Μια συναυλία-ποταμός που μεταφέρει τις δομές και την ιστορία του 20ου στον 21ο αιώνα.Ο Δ. Υφαντής θα υπενθυμίσει τα τραγούδια αυτά ιδωμένα από την δική του οπτική, φιλτραρισμένα μέσα από την εμπειρία και την τεχνική του. Μαζί του έντεκα ακόμη ταλαντούχοι μουσικοί που καταθέτουν την ψυχή τους πάνω στη σκηνή.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Σύσκεψη για τα προβλήματα ύδρευσης στην πόλη της Παραμυθιάς

Χθες,στο Δημαρχείο Σουλίου στην Παραμυθιά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης που παρουσιάζονται στην πόλη της Παραμυθιάς.Στη σύσκεψη εκτός της Δημάρχου Σουλίου κ. Σταυρούλας Μπραΐμη - Μπότση, παραβρέθηκαν ο προϊστάμενος της Δ. Ε. Η. Ηγουμενίτσας κ. Σπύρος Μπότος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την ύδρευση κ. Φράγκος Θωμάς, υπηρεσιακοί παράγοντες, τεχνικό και εργατικό προσωπικό του Δήμου Σουλίου.Από τους αρμόδιους δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις για την άμεση εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών και παρεμβάσεων, ούτως ώστε με την ολοκλήρωσή τους να αποφευχθούν διακοπές νερού στην πόλη Παραμυθιάς και τους οικισμούς

Τη διάθεση δημοτικών αστυνομικών στην Περιφέρεια,ζητά ο Καχριμάνης

Με έγγραφό του (14-8-2013) προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζητά να εξεταστεί η δυνατότητα τοποθέτησης δημοτικών αστυνομικών που τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας στην Περιφέρεια για τις ανάγκες των ελεγκτικών της υπηρεσιών.

Ερωτήσεις Μιχάλη Κασσή στη βουλή, για Αγροτικό ρεύμα και Αγωγό ΤΑΡ

Δυο ερωτήσεις κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής σχετικά με το θέμα της προωθούμενης κατάργησης επιδότησης ρεύματος για τις χοιροτροφικές, πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και για τον Αγωγό TAP.

Προς Αποκεντρωμένη Διοίκηση το ΕΚΑΒ

Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις των εργαζομένων-Θέμα χρόνου το ΕΚΑΒ Παραμυθιάς

Από το υπουργείο Υγείας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ενδέχεται να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες και η ευθύνη λειτουργίας του ΕΚΑΒ.Η συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει στα πλαίσια της μεταρρύθμισης στον τομέα υγείας περιλαμβάνει πλέον και το ΕΚΑΒ που θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την τρόϊκα για τα προαπαιτούμενα της δόσης.Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε της προετοιμασίας έτσι ώστε να μην υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά εντάσσεται και η πρόσφατη επίσκεψη του νέου προέδρου του ΕΚΑΒ κ. Παπαγιαννίδη στην περιοχή και η περιοδεία του στις αντίστοιχες περιφέρειες του ΕΚΑΒ.Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σύμφωνα με τον διευθυντή της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ Β. Παπαδιώτη με θετική διάθεση του ενδεχόμενο της μεταφοράς της υπηρεσίας από το υπουργείο Υγείας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αρκεί, όπως επισημαίνουν, να τηρηθεί η δέσμευση για το ότι δε θα γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου.Σύμφωνα με τον Β. Παπαδιώτη το υπουργείο και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται θέμα απόλυσης κανενός υπαλλήλου.Αφήνουν όμως ανοικτό το ενδεχόμενο της κινητικότητας έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη και μεγαλύτερη παραγωγικότητα έργου.«Σε μία τέτοια περίπτωση μεταφοράς στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση πιστεύω ότι η λειτουργία της υπηρεσίας θα είναι αποτελεσματικότερη. Μία υπηρεσία όπως το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να μένει στατική. Θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στον εκάστοτε διευθυντή τομέα της Περιφέρειας να αποφασίζει μετακινήσει προσωπικού βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και διαδικασίας αποδεκτής από όλους. Προσωπικά; Πιστεύω ότι όταν δοθούν εγγυήσεις και η ηθική αποκατάσταση στους εργαζόμενους, όλοι θα ανταποκριθούν», σημείωσε.

Θέμα χρόνου το ΕΚΑΒ
Παραμυθιάς
Ανταποκρινόμενη η 7η Περιφέρεια στο αίτημα του δήμου Σουλίου για σύσταση τομέα ΕΚΑΒ στην Παραμυθιά, ο κ. Παπαδιώτης τόνισε πως η υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού είναι δεδομένη και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες όπως η παραχώρηση χώρου στο Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς.
«Μας απασχολεί η κάλυψη συγκεκριμένων τομέων που παρουσιάζουν κενά και ελλείψεις και με τη βοήθεια του δήμου Σουλίου, αλλά και του υφυπουργού Υγείας κ. Μπέζα θα προχωρήσουμε στη σύσταση του τομέα. Η περιοχή άλλωστε το δικαιούται αφού έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα με την παράδοση του νέου δρόμου Καρτέρι – Πάργα και γενικότερα με το μεγάλο αριθμό επισκεπτών του θερινούς μήνες», τόνισε ο κ. Παπαδιώτης.

Ικανοποίηση για τις μηχανές
Τέλος, η πόλη της Κέρκυρας είναι ο επόμενος στόχος της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, ώστε να ενισχυθεί με πληρώματα μηχανών του ΕΚΑΒ, εγχείρημα που κρίνεται απόλυτα επιτυχημένο στην πόλη των Ιωαννίνων. Ο χρόνος ανταπόκρισης μάλιστα των μηχανών σε περιστατικά στην πόλη έφτασε μόλις το 1’!«Κάνουν τη διαφορά τα πληρώματα των μηχανών και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη. Στο σχεδιασμό μας είναι αντίστοιχα τώρα η Κέρκυρα, ενώ τη θερινή περίοδο και ειδικά τα Σαββατοκύριακα ενισχύουν την παραλιακή ζώνη με τις μηχανές, προκειμένου να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Να σταματησει ο τραγελαφος…

Άρθρο του Μπάμπη Τουφίδη

1. Για τις πρόσφατες εξελίξεις
Φαίνεται πλέον καθαρά ότι την Κυβέρνηση, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ένα σχολείο με λιγότερους και ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας. Δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη, τι μαθήματα θα γίνονται, ποιοι θα τα κάνουν και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη μόρφωση των παιδιών. Μετά τα απαράδεκτα «σχεδιάσματα» για το Γυμνάσιο με την υποβάθμιση της τεχνολογικής και καλλιτεχνικής παιδείας, έφεραν μέσα στο κατακαλόκαιρο τα σχέδια για το «νέο» Λύκειο με πρόθεση να ισχύσουν από Σεπτέμβριο!. Με το σχέδιο για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο και τις μεταγυμνασιακές Σχολές Κατάρτισης δημιουργείται μια δημόσια εκπαίδευση με κύρια χαρακτηριστικά τον αναχρονισμό και τον έντονο ταξικό χαρακτήρα. Όλο το Γενικό Λύκειο γίνεται προθάλαμος για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με ότι αυτό συνεπάγεται: Μαραθώνιος εξετάσεων για τους μαθητές, εντατικοποίηση φροντιστηρίων και ιδιαίτερων, νέα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα για τις φτωχές και λαϊκές οικογένειες. Από την άλλη μεριά καταργούνται τομείς της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης (δώρο στους ιδιώτες) και καθιερώνεται φτηνή κατάρτιση, φτηνή και ευέλικτη εργασία μέσω της μαθητείας. Με λίγα λόγια ένα μέλλον με συνθήκες εργασιακό μεσαίωνα για όλους μας, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.
2.Το Υπουργείο Παιδείας ξεπέρασε κάθε όριο όταν το Δεκαπεντάυγουστο κάλεσε χιλιάδες εκπαιδευτικούς να κάνουν αιτήσεις για υποχρεωτικές μετατάξεις, χαρακτηρίζοντάς τους ως «πλεονάζον προσωπικό». Ταυτόχρονα κρατάει σε ομηρία χιλιάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους που αγωνιούν για το πού θα βρεθούν την 1η Σεπτέμβρη. Η προχειρότητα, οι αντιφάσεις, τα αναπάντητα ερωτήματα που μεγιστοποιούν την αγωνία των συναδέλφων είναι ενδεικτικά της πολιτικής τους. Βασικός σκοπός είναι να γεμίσουν την «δεξαμενή» διαθεσιμότητας-απόλυσης με περισσότερους εκπαιδευτικούς υλοποιώντας τις μνημονιακές τους δεσμεύσεις. Συνάδελφοι το έχουμε πλέον όλοι καταλάβει, ακόμα και όσοι μέχρι τώρα είχαν κάποιες αυταπάτες. Δεν υπάρχει καμία «ατομική» ή συντεχνιακή σωτηρία, συνεπώς ο μόνος δρόμος σωτηρίας είναι ο αγώνας μας μέχρι τη νίκη.

Πρέπει να φύγουν, πρέπει να τους διώξουμε, πριν είναι αργά για όλους μας.

Η επίθεση κυβέρνησης - τρόικας στο εργασιακό καθεστώς όλων δεν έχει τέλος. Δεν αποδεχόμαστε τη διαδικασία υποχρεωτικών μετατάξεων, δεν αποδεχόμαστε τη βιομηχανία κατασκευής πλεονασμάτων , θεωρούμε ότι δεν περισσεύει κανείς εκπαιδευτικός. Δεν αναγνωρίζουμε τις διαθεσιμότητες – απολύσεις. Δεν αποδεχόμαστε την απάτη της κινητικότητας
Τα κενά(;) της Α/θμιας είναι επισφαλή διότι τα προγράμματα διευρυμένου ωράριου στα δημοτικά είναι επιδοτούμενα μέχρι το 2015 ( και μετά;) και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι είναι και οργανικά κενά. Διότι τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχουν συσταθεί οργανικές αντίστοιχες θέσεις και γεννιέται η απορία : αν ήταν οργανικά κενά γιατί δεν δόθηκαν στη διαδικασία των μεταθέσεων σαν τέτοια; Αν είναι λειτουργικά κενά τότε πολύ απλά μπορεί εύκολα την άλλη χρονιά να μην υπάρχουν και οι συνάδελφοι να απολυθούν.
Ας απαντησουν
1. πριν κλείσει η σχολική χρονιά, το Μάρτη, δόθηκε η δυνατότητα σε αυτές τις ειδικότητες που τώρα εμφανίζονται να πλεονάζουν, να μεταταχθούν εθελοντικά και με άλλη μοριοδότηση απ' αυτή των υποχρεωτικών μετατάξεων στην πρωτοβάθμια. η διαδικασία αυτή, όπως φαίνεται, ακυρώνεται (;).
το λογικό θα ήταν να μεταταχθούν αυτοί οι συνάδελφοι εθελοντικά, να γίνουν μετά οι γενικές μεταθέσεις στις τυχόν κενές θέσεις και μετά να διαπιστωθούν κενά-πλεονάσματα. για να μην αναφέρω ότι πριν δούμε τις συνταξιοδοτήσεις, πριν ψηφιστούν τα νέα ωρολόγια προγράμματα εκτοπίζονταιι άνθρωποι.
2. το σύστημα σου δίνει τη δυνατότητα να δηλώσεις δύο επιλογές, είτε δύο νομούς είτε δύο φορείς (Δ/νσεις-ιεκ), είτε 1-1. σε πανελλαδικό επίπεδο.
πώς θα γίνει η εξέταση των αιτήσεων; σε επίπεδο νομού, περιφέρειας και μετά πανελλαδικά; αν μπουν όλοι στον ίδιο ντορβά, κινδυνεύουν άνθρωποι που είναι μέσα στην πόλη "πλεονάζοντες" να μην βρουν θέση το Σεπτέμβρη, γιατί άλλοι με περισσότερα μόρια, κυρίως απ' τα μακρινά μέρη, θα τις έχουν πιάσει και αυτοί μπορεί να φύγουν μακριά με τις υποχρεωτικές μετατάξεις ή μεταθέσεις.
3. περισσεύουν πάλι περιπου. 1350. τι θα απογίνουν αυτοί; πιθανώς θα καλύψουν λειτουργικά κενά το Σεπτεμβρη, αλλά πού και πώς άγνωστο!
4. αν αδειάσουν περιοχές, πώς θα καλυφθούν μετά τα κενά; λογικά στους παραμεθόριους νομούς, που δίνουν και πολλά μόρια, θα υπάρξει φυγή. άλλωστε, δίνει το δικαίωμα σε όλους της ειδικότητας που πλεονάζει, να κάνουν αίτηση κι όχι μόνο σε ένα συγκεκριμένο αριθμό ανάΠΥΣΔΕ
5. ποιος είναι ο "πλεονάζων"; είναι ένας καινοφανής όρος στην εκπαιδευτική νομοθεσία. μέχρι τώρα ξέραμε τους υπεράριθμους που εντάσσονταν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. ποιος είναι λοιπόν ο "πλεονάζων"; α. αυτοί που είναι στη διάθεση; β. αυτοί που είναι στη διάθεση κι έχουν τα λιγότερα μόρια; γ. οι υπεράριθμοι; δ. όλοι της ειδικότητας, ανεξάρτητα από οργανική, με βάση τα μόρια; πώς θα συμπληρωθεί ο αριθμός αν δεν γινουν αιτήσεις ή αν δεν συμπληρωθεί απλά το νούμερο; από ποιους;;;
6.όσοι δεν μεταταχθούν στις επιλογές τους, τι τύχη τους περιμένει; παραμένουν στο ΠΥΣΔΕή μετακινούνται υποχρεωτικά σε ό,τι απομείνει; μόνο όσοι κάνουν αίτηση θα μετακινηθούν υποχρεωτικά ή και οι υπόλοιποι της ειδικότητας; με ποια κριτήρια και με ποια σειρά θα τοποθετηθούν και πού πανελλαδικά στα εναπομείναντα κενά;;;
7. οι αριθμοί που έχουν δοθεί είναι εντελώς αυθαίρετοι και αναντίστοιχοι με τις θέσεις που δόθηκαν πριν στις εθελοντικές μετατάξεις και κατά τον υπόλογισμό των ΠΥΣΔΕ… πολλά λάθη και προχειρότητες, εννοείται χωρίς να ερωτηθούν τα ΠΥΣΔΕκαι τα ΠΥΣΠΕ
8.υπάρχουν θέσεις και σε ΙΕΚ. δεν διευκρινίζεται αν οι θέσεις είναι διοικητικές ή εκπαιδευτικές. επίσης, αυτές οι θέσεις χαρακτηρίζονται προσωπαγείς, δηλ. αυτοί οι συνάδελφοι αν αλλάξει το καθεστώς εργασίας στα ΙΕΚ, θα είναι πιθανώς στο δρόμο;
9. αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός των υποχρεωτικών μετατάξεων, τι θα γίνει;;;;
10.γιατί δεν μετατάσσονται οι τεχνολόγοι που με βάση το νέο πρόγραμμα στο γυμνάσιο, ουσιαστικά καταργείται το μάθημά τους; (το αφήνει 2 ώρες αλλά σαν επιλογή ανάμεσα σε άλλα 5 αντικείμενα). μήπως δουν την έξοδο στο τέλος του μήνα; είναι περιπου. 1300 συνάδελφοι. επίσης, γιατί δεν δεν δίνεται το δικαίωμα μετάταξης και σε άλλες ειδικότητες που "πλεονάζουν" ή και σε συναδέλφους που βγήκαν σε διαθεσιμότητα;
11γιατί οι θέσεις που δίνονται στις Δ/νσεις είναι καταμερισμένες ανά ειδικότητα;
12.δεν πλεονάζουν γυμναστές και στην α/θμια; που θα τους πάει αυτούς;
13. μέχρι την Παρασκευή πρέπει να γίνει η αίτηση ηλεκτρονικά και να πιστοποιηθεί η ταυτοπροσωπία στη Δ/νση της οργανικής είτε απ' τον ίδιο τον εκπαιδευτικό ή με εξουσιοδότηση. πότε θα προλάβουν να ελέγξουν τα δηλωθέντα στοιχεία; μέχρι τέλη του μήνα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, φαντάζομαι...
14. το πιο σημαντικό: όλο αυτό εντάσσεται σε μια λογική κινητικότητας αλά τρόικα και άρα θα ακολουθήσει και η διαθεσιμότητα όσων περισσέψουν;;; ή στο πόδι προσπαθούν όπως όπως να μετακινήσουν όσους "περισσεύουν";εν ολίγοις, πρόκειται για τον απόλυτο αιφνιδιασμό και εμπαιγμό. φοβάμαι ότι οι όποιες διευκρινίσεις, ακόμη κι αν δοθούν τελικά, δεν θα καλύπτουν αυτά και τόσα άλλα ερωτήματα.Να ανακληθούν τώρα οι απαράδεκτες εγκύκλιοι, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία και η ομηρεία χιλιάδων συναδέλφων.να σταματήσουν τώρα οι διαδικασίες υποχρεωτικών μετατάξεων,να υπολογιστούν τα κενά των σχολείων στις αρχές Σεπτέμβρη με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και όχι τις νόρμες των μνημονιακών συμφωνιών
ΖΗΤΑΜΕ : Να προηγηθεί η κάλυψη των λειτουργικών κενών συνυπολογίζοντας 2η ανάθεση και συνταξιοδοτήσεις. Να προχωρήσει η προηγούμενη διαδικασία των εθελοντικών μετατάξεων σε πρωτοβάθμια που έχει παγώσει. Αν τίποτα από όλα αυτά δεν γίνει εφικτό, καλούμε ΟΛΟΥΣ μα ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους σε κατάληψη – αποκλεισμό του Υπουργείου και μπλοκάρισμα της όλης διαδικασίας και ανάλογες κινήσεις σε Δ/νση και Περιφέρεια με μαζικούς όρους συμμετοχής. εκκρεμούν οι 960 εθελούσιες μετατάξεις εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια.
Β. εκκρεμούν μετατάξεις εκπαιδευτικών από κλάδο σε κλάδο που έχουν αποφασιστεί από το ΚΥΣΔΕ αλλά δεν έχουν υπογραφεί ακόμα από τον υπουργό παιδείας.
Γ. η ψήφιση του ν. 4172/2013, νόμος που αμφισβητείται νομικά και πολιτικά, έθεσε σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα 2.500 περίπου εκπαιδευτικούς και περίπου 20.000 μαθητές δεν θα βρούν το σχολείο τους ανοιχτό σε λίγες μέρες. Επίσης η κατάργηση αυτών των ειδικοτήτων δημιουργεί προβλήματα και σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων που είχαν οργανική στα σχολεία αυτά. Οι ειδικότητες αυτές πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο σχολείο όπως και οι εκπαιδευτικοί.
Δ. οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα νέα προγράμματα σπουδών σε γυμνάσια και λύκεια θέτουν σε δοκιμασία τη λειτουργία των σχολείων και την κάλυψη των αναγκών τους απ΄τους εκπαιδευτικούς.
Να προχωρήσουν λοιπόν οι εθελούσιες μετατάξεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις καθώς και σε νέες κενές θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι μετατάξεις αυτές να γίνουν με τη διαδικασία που προβλέπεται για την κάλυψη των 960 θέσεων που έχουν ήδη δημιουργηθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.Παράλληλα, πρέπει να συσταθούν νέες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και να κληθούν οι ενδιαφερόμενοι/-ες να υποβάλουν αιτήσεις για μετάταξη σε αυτές τις θέσεις.Η συνέχεια και η κλιμάκωση της δράσης του οργανωμένου κλάδου (του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, των ΕΛΜΕ, των αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και όλων των συναδέλφων) είναι επιτακτικά αναγκαία, για να αποτραπούν οι διαθεσιμότητες / απολύσεις, οι υποχρεωτικές μεταθέσεις και μετατάξεις.Οφείλουμε να συνεχίσουμε τη δράση μας όλο το επόμενο διάστημα για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην εργασία και το Δημόσιο Σχολείο,
Όχι στο φόβο και στην υποταγή.
Με πανεργατικό – παλλαϊκό αγώνα θα ανατρέψουμε την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του Δ.Ν.Τ.

* αιρετου του ΠΥΣΔΕ  εκπροσώπου της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης Καθηγητών

Από Σεπτέμβριο το μητρώο ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι διαδικασίες «απογραφής» των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.Κατά τη χθεσινή σύσκεψη μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των προέδρων των Ταμείων, αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής ομάδας με επικεφαλής τον υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα, η οποία θα καθορίσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία μητρώου ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.Στόχος είναι να υπάρξει καταγραφή των άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων με την πρόβλεψη συστήματος άμεσης ενημέρωσης για ενδεχόμενες αλλαγές, καθώς και σύστημα τακτικής επικαιροποίησης της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων. Αυτό θα γίνει κυρίως με την αξιοποίηση των μητρώων ασφαλισμένων των Ταμείων, των δεδομένων της ΗΔΙΚΑ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.Εν τω μεταξύ, σαφής βελτίωση της πορείας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ καταγράφεται το τελευταίο δίμηνο. Όπως ανακοίνωσαν ο υπ. Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης και ο υφυπουργός κ. Αντ. Μπέζας, έχει πληρωθεί το 60% των σχετικών πιστώσεων έναντι του 30% που ήταν τον Ιούνιο.

Ολοκληρώνονται οι αίθουσες ιστορίας της γιαννιώτικης τέχνης της αργυροχοϊας

Εργαλείο για την προβολή της τέχνης της αργυροχοΐας

Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της δημιουργίας διαδραστικών αιθουσών ιστορίας της γιαννιώτικης τέχνης της αργυροχοϊας σε χώρο που διαμορφώνεται ειδικά στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων. Πρόκειται για έξι αίθουσες στις οποίες οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται για την προέλευση της τέχνης, να παρατηρούν εργαλεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούν οι τεχνίτες αλλά και να παρακολουθούν ζωντανά την διαδικασία επεξεργασίας του ασημιού ακόμη και να δημιουργούν τα δικά τους κοσμήματα, σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια. Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μετά την συνεργασία του Συλλόγου Ανάδειξης και Προβολής της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας και της Περιφέρειας Ηπείρου. Την ολοκλήρωση του έργου αναμένουν οι αργυροχόοι των Ιωαννίνων που θεωρούν ότι θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για την ανάδειξη και προβολή της γιαννιώτικης τέχνης, καθώς ο κλάδος έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από την μείωση της αγοραστικής δύναμης και την αύξηση του κόστους της πρώτης ύλης. Ήδη, το ενδιαφέρον από τους επισκέπτες του ΚΕΠΑΒΙ για την διαδικασία δημιουργίας κοσμημάτων και άλλων αντικειμένων είναι μεγάλο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Γκόλας και έτσι όλοι ευελπιστούν πως το μουσείο θα αποτελέσει ένα νέο πόλο έλξης και θα αποτελέσει το έναυσμα για την αύξηση των πωλήσεων στον κλάδο. Το έργο αυτό συμπληρώνεται με ένα εξίσου σημαντικό έργο ανάδειξης της αργυροχρυσοχοΐας, το μουσείο που δημιουργεί στο Κάστρο το Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς. Μεταξύ των φορέων που υλοποιούν τα δύο έργα υπάρχει συνεργασία η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον, καθώς ο στόχος είναι κοινός όπως ανέφερε ο κ. Γκόλας. Η διαδραστική αίθουσα στο ΚΕΠΑΒΙ είναι μία από τις ελάχιστες που θα λειτουργούν στη χώρα μας και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για τους επισκέπτες από το εξωτερικό αλλά και από σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς που επιθυμούν να δουν από κοντά την διαδικασία επεξεργασίας του ασημιού. Το έργο Ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 1,1 εκ. ευρώ πριν την έκπτωση και το κόστος μειώθηκε πολύ κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού. Ο διαδραστικός χώρος διαμορφώνεται έτσι ώστε να εξυπηρετεί την ξενάγηση των επισκεπτών σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας. Ειδικότερα προβλέπεται, στο πρώτο στάδιο εισαγωγική ενημέρωση για την προέλευση, ιστορικά στοιχεία, προμήθεια πρώτων υλών, βασικές τεχνικές πληροφορίες κτλ. Στο δεύτερο στάδιο θα υπάρχει πλήρης παρουσίαση με προβολή των τεχνικών δημιουργίας των ασημένιων κατασκευών από πρώτη ύλη σε τελικό προϊόν ενώ το τρίτο στάδιο θα περιλαμβάνει μηχανημάτων και εργαλείων με παρουσίαση των λειτουργιών τους. Στο τέταρτο στάδιο θα γίνεται ζωντανή παρουσίαση των βασικών διαδικασιών επεξεργασίας του ασημιού από τους τεχνίτες, σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια, στο πέμπτο στάδιο δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ομοιωμάτων κοσμήματος από τους επισκέπτες με την βοήθεια των τεχνιτών σε ειδικά μηχανήματα αργυροχοΐας και στο έκτο στάδιο θα γίνεται ζωντανή παρουσίαση των διαδικασιών τελικής επεξεργασίας των ασημένιων δημιουργημάτων. Επίσης, στο επόμενο στάδιο, θα γίνεται επεξεργασία φύλλων ασημιού με την τεχνική του σκαλίσματος από τον επισκέπτη, ενώ θα ακολουθεί έκθεση του ετησίως βραβευμένου ασημένιου σκεύους και κοσμήματος που σηματοδοτεί και το τέλος της αίθουσας. Τέλος η διαδικασία ξενάγησης θα ολοκληρώνεται με επίσκεψη στο πρατήριο έτοιμων ασημικών του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ